muutaman vuoden.Tänä vuonna en kasvattanut siemenestä vaan ostin kaupasta valmiin puntin. Siitä sain kaikki taimeni ja loput syötiin.
Tein muutaman kaali ohjeen . Revi kaalit pieniksi paloiksi, ota ehtiruoti pois.
" Tällä kertaa taisi mies tehdä tämän kaaliruuan ".
Laita pannulle hautumaan.
Paista myös jauhelihaa ja mausta.
Lisää jauheliha kaalin joukkoon ja hauduta aika kauan.
Sitten kuivasin kaalia kuivurissa.
Poistin taas lehtiruotin ja silppusin kaalin. Laitoin niitä aika reilusti joka kerrokseen.

Kuivurissa on viisi kerrosta.
Jätin tämän luukun vähän aikaa auki, että enimmät kosteudet haihtuu.
Lehtikaali menee paljon kasaan. Muserran ne sitten vielä käsissä ja laitan tiiviiseen lasipurkkiin. Käytän pääasiassa niitä sämpylöihin ja jauhelihapihveihin tai pyöryköihin.
Tein myös erittäin hyvän lehtikaali pekoni pitsan. Tämän ohjeen otin Tarun Taikakakut sivuilta ja oli todella kokeilemisen arvoinen.
Hittoooo minun piti kuvata valmis pellillinen, mutta muistin kun jo osa oli syöty.
Nämä sitten jäi.
Ja sitten itse ohje.
Pohja.
3 dl vettä
25 g tuorehiivaa tai 1 pss. kuivahiivaa
1/2 tl suolaa
4 rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä
4 dl vehnäjauhoja
2 dl ruisjauhoja
Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi ( noin puoli tuntia)
Painele jauhotetuilla sormilla pitsa pohja pellille.
Pohjan päälle laitoin ketsuppia, 3 kpl valkosipulinkynttä murskattuna, oksan tuoretta timjamia ja tuoretta basilikaa silputtuna ja juustoraastetta pari desilitraa.
Täyte.
4 lehtikaalin lehteä
1pkt ( 8 siivua) pekonia
100 g kinkkua
100 g feta - kuutioita
päälle vielä 1 dl juustoraastetta.
Laita pohjan päälle haluamasi kastike ja pari desilitraa juustoraastetta. Pilko kinkku, pekoni ( raakana) ja lehtikaali (poista paksu lehtiruoti ) ja ripottele pohjan päälle. Laita sitten vielä feta ja vähän juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10 - 15 minuuttia, niin kauan että juustoraaste ja pekoni ruskistuu.
Tähän on vielä pakko laittaa kuva VIIMEVUODELTA. En ole koskaan nähnyt näin paljon mustatorvisieniä yhdellä kertaa. Saimme ne kun kävimme Pohjois -Karjalassa. Valmiina kerättynä. Kuivatimme ne ja toimme kotiin. Siitä on tehty vaikka mitä. Keitto on mitä parhain.
Tervetuloa uudet lukijat toivottavasti osaan pitää teidät hereillä jatkossakin.
Mutta tällaista tällä kertaa
Kivat reseptit. Mahtaisivatko toimia pinaattikiinankaaleen eli pak choihin?
VastaaPoistaEn osaa sanoa toimiiko, mutta olen itse ainakin kova kokeilemaan. Kiva kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi. Minä tein samoin, liityin lukijaksi sinun plogiisi.
PoistaEn olekaan koskaan kokeillut lehtikaalia. Täytyypä muistaa ensi kesänä.
VastaaPoistaLehtikaali on helppo kasvattaa ja on tosi terveellinen. Kokeile ihmeessä vaikka parilla taimella siitäkin saa kerätä satoa kokeiluun. Ja satoa tulee koko ajan lisää. Alimmat aina kerää ruuaksi.
PoistaEn muista koskaan käyttäneeni lehtikaalia ruuassa..vaan pitää kyllä kokeilla! Pitsa näytti niin herkulliselta♥ Kiitos reseptistä,tuolla onnistuu varmasti:) Leppoisaa sunnuntain jatkoa!
VastaaPoistaKokeile ihmeessä. Ja hyvää sunnuntaita sinnekkin.
PoistaHerkulliset ohjeet!
VastaaPoistaHyvää sunnuntaita!
Kiitos sinulle.
PoistaIhan uusi ohje lehtikaalin käyttöön!Kiitos vinkistä ja mukavaa viikon alkua!🤗💚
VastaaPoistaKiva kuulla ja hyvää viikonalkua sinnekkin.
VastaaPoistaUpea kaalisato ja monipuolista käyttöä sille. Minä en valitettavasti voi kaalia syödä lainkaan.
VastaaPoistaJoskus vain se on niin, että toisen herkku on toiselle myrkky. Kaikki ei sovi kaikille. Mutta kiitos sinulle.
PoistaLehtikaali on kyllä hyvää! Täytyy laittaa ensivuonna sitä kasvamaan. :)
VastaaPoistaLaita ihmeessä. Se on todella hyvää ja helppo kasvattaa.
VastaaPoistaNam nyt tuli nälkä :) pitääkin miettiä josko itsekin ens kesänä kasvattaisi, osaisinkohan :)
VastaaPoistaKasvata ihmeessä jos pidätte kaalista ja se on helppo kasvattaa.
PoistaIson sadon sait yhdestä ostetusta taimesta! Mahtaakohan lehtikaali olla myös lehtokotiloiden herkkua? Voisin melkein vannoa, että on.
VastaaPoistaNiin taimia oli useampia, mutta sain ne yhdestä puntista tai nipusta mitä myydään kaupan vihannesosastolla, tarkoitettu yhteen ruokakertaan. Erottelin ne toisistaan ja istutin ne vaikka olivat honteloita melko syvään. En osaa sanoa onko kotiloiden herkkua, kun meillä mökillä niitä ei ole.
VastaaPoistaKuulostaapa herkulta tuo piirakka! Lehtikaali on minun makuuni ja tänä vuonna kasvatin ekaa kertaa itse siemenestä, vaihtelevalla menestyksellä. Muutama hyvännäköinen kaali on vielä pystyssä, tarttis varmaan syödä pois. Ehkä minäkin kokeilen tuota sinun niksiä kasvattaa suoraan kaupan nipusta, en olisi uskonut että noin hyvin onnistuu! Tai sitten olet vaan tosi taitava viherpeukalo. Mukavaa viikonloppua :)
VastaaPoistaTässä ei ole taidosta kysymys. Taimi istutetaan syvälle vaikka olisi kuinka hontelo ihan lehtitupsuun saakka.Tikulla ensin syvä reikä ja tikkua apuna käyttäen taimi reikään. Kaalia voi alkaa käyttää melko nopeasti hyödyksi ruokaan. Ensin alalehtiä ja sitten taas kun on kasvanut niin alalehtiä.
VastaaPoistaHieno lehtikaalisato ja herkullisia ruokaohjeita! Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)
VastaaPoistaKiitos käyn kurkkaamassa.
VastaaPoistaKyllä ne on meistäkin ihania ja minä en ole koskaan nähnyt enkä löytänyt näin paljon. Sentakia ne piti kuvata vaikka olivatkin viimevuodelta.
VastaaPoistaLehtikaalia miekin kolme tainta kasvatin, 2 otin ihelle ja naapuri läntin emännälle annoin yhden. Mie kuivatin kanssa. Pistin vaan riippumaan keittiön kaapin ovenripaan. Tosi nopsaan kuivuvat, kuten lipstikkakin. Sit paan pussiin. Sienen olis kyllä hyvii. Mut eipä oo päässy mehtään. Torille!!!! Ihania ohjeita.
VastaaPoistaMinun pitäisi vielä kuivattaa lehtikaalia lisää. Tein kanttarelli juustokeiton ja kyllä oli hyvää. Minua kyllä vähän närästi lieneekö se keiton ansiota?
VastaaPoistaHei Nila! Sain siskoltani kuivurin lainaan ja mulla olis vielä lehtikaalia pihalla. Ajattelin että voisin kokeilla myös tuota kuivattamista. Olisin kysynyt että kuinka kauan suurin piirtein kestää tuon kaalin kuivuminen? Tiedän vähän varautua. Minulla kun ei ole mitään kokemusta tuosta kuivattamisesta.
VastaaPoistaSitten on sulle kerrottava että toinen siskoni soitti eilen ja tajosi minulle parsan juurakoita! Ihanaa! Toivottavasti ei mene ihan hirveän montaa vuotta että se antaa satoa! 😊
Kyllä siihen muutama tunti menee en ole katsonut kelloa, katson välillä miltä ne näyttää.Mutta minä laitan myös viikonloppuna kuivuriin kaalia,niin voisin vielä kirjoittaa tarkemman ajan. Kun katson kuivuriin noin ehkä 3-4 tunnin kuluttua vaihdan ritilöiden järjestystä.Eli mitkä on ollut alla laitan päälle jne.Ne pitää olla ihan muserrettavissa. Ja kyllä siihen menee ehkä noin 3-4 vuotta ennenkuin saat kunnolla satoa parsoista. Ensimmäisenä vuotena ei saa ottaa yhtään. Toisena vuonna saa ottaa muutaman. Riippuu kuinka monta se nostaa pintaan juurakosta. Ja noin juhannuksen jälkeen lopetetaan ottaminen ja annetaan kasvaa. Syksyllä ei saa jättää leikkuujätettä pinnalle. Niin ne leikataan alas kun alkavat kellastumaan kunnolla. Ja ne pitää istuttaa alunperin syvälle. Mutta kun ne alkaa antamaan satoa ne antaa ainakin 30-40 vuotta. Meillä on yksi tuttava mikä on kohta 80 vuotias ja hänen lapsuuskodin pihassa parsa antaa edelleen satoa. Keittoaika on vain tarkka. Parsa ei odota ihmistä vaan ihmiset parsaa. Kysy lisää jos haluat. Mutta katson ajan viikonloppuna.
VastaaPoista