torstai 23. huhtikuuta 2020

Rivarikuulumisia ja ikkunanpesuun kikka.


Harvemmin tulee täältä kotoa rivarinpihalta postattua ja kirjoitettua . 
Nyt kuitenkin laitan muutaman kuvan täältäkin . Meillä ei varsinaisia kevättalkoita järjestetä mutta lava kuitenkin tilattiin puutarharoskille ja jokainen siivoskelee omaan tahtiin ja oloissaan  . Tuoksuorvokki kukkii tällähetkellä todella runsaasti syreeniaidan reunassa . 












Etupihan tuija oli ruskettunut alhaalta joten leikattiin vähän alaoksia pois samoin kartiovalkokuusesta   . 


Ajattelin jos istuttaisi tähän alas kaksiväristä isompaa kuunliljaa ja ehkä syksyllä krookuksia tai voisihan siihen jotain muutakin istuttaa kaveriksi esimerkiksi esikoita  . Takana kartiovalkokuusen alla on punaista pikkusydäntä  . Ja vähän lumikelloakin taitaa olla . 


Meillä on kaksi näitä talvenkestäviä isoja ruukkuja nyt siinä on narsisseja mutta jotain pitäisi miettiä sitten niiden tilalle  . 


Rivarinrinteessä alkaa palloesikot kukkimaan, takaa kurkkii myös tumma esikko .


Minua hämmästyttää kuinka pienenä nämä kukkii tuskin viittä senttiä on kukan kanssa korkeutta .


Ja eikun pienenee  . Nämä on kylväytynyt itsestään tähän , pitää siirrellä niitä vähän kasaan . Olen alunperin kasvattanut näistä vanhemmat itse siemenestä  , niitä on helppo lisätä  .


Balkaninvuokko on kylväytynyt nurmikolle nämä kyllä on kovia leviämään  .


Tällaista kiurunkannusta löytyy myös muutama pikkukasvusto nurmikolla  .


Nämä tulppaanit jaksaa nousta tähän vuosi vuodelta  istuttanut en niitä ole.  Jonain vuonna kun kukintaa ei ole näkynyt olen repinyt kaikki lehdetkin pois  mutta sieltä se vaan nousee ja nyt on kukintaakin tulossa   . Olen varmasti tätä joskus aiemminkin  ihmetellyt  .






Jos et ole vielä ikkunoitasi pessyt niin älyttömän hyvä kikka on lasin reunojen  kuivaamiseen kahvinsuodatin pussi . Hitaasti kannattaa vetää reunat . Suosittelen kokeilemaan ei jätä mitään nukkaa ja imee tosi hyvin ja senjälkeen eikun roskiin . Minulla on takana kotona alakerran ikkunat ( kuusi pestävää pintaa per ikkuna )  ja isot lasiterassin ovet  . Nyt pitää kasata pesukamat mökille mukaan ja aloittaa siellä myös terassinlasien pesu sekä mökkien ikkunat  . Vielä sokerina pohjalle jää kodin yläkerran ikkunat ja ylälasiterassin ikkunat 😰



Mutta tällaista tällä kertaa  .

maanantai 20. huhtikuuta 2020

Ensimmäiset korvasienet , syrenikiitäjän kotelo , viljelylaatikoiden laittoa ja esikoiden kukintaa .


Yllätys oli melkoinen kun eilen löysin sattumalta ensimmäiset korvasienet . 
Niitä oli pesupaikalle mentävässä rinteessä tämä yksi isompi ja rakennuksen takana kaksi pienempää  . 



Samanlainen yllätys oli tämä kiitäjän kotelo minkä löysin kitkiessä luumupuun alustaa . Se oli syvällä nurmipaakun alla . Tämä oli varmasti viisisenttinen kovapintainen ja upean värinen . 


Googletettiin ja löydettiin tietoa syreenikiitäjästä . Se on kookkain Suomessa vakituisesti esiintyvä perhonen ja aikuisen (naaraan) yksilön siipiväli saattaa olla jopa 12cm . Toukka syö ennen koteloitumista syreeninlehtiä ja angervon  ja niitä meillä on runsaasti  . 


Lavakauluksista mies teki muutamia uusia istutuslaatikoita  . Näihin aion istuttaa monivuotiset yrtit . 


Patolevyä vuoraukseen . 


Karhunlaukan muutamia lehden versoja  . Näitä minulla on kahdessa paikassa . Taidan istuttaa kokeeksi nämäkin johonkin lavakaulukseen  . Syksyllä ajattelin vielä lisätä näitä siemenkylvöstä suoraan maahan . 

Joitakin esikkoja on jo aloittanut kukinnan  . Oli huono kuvata kun aurinko paistoi todella kirkkaasti  . Mutta tässä muutama erivärinen kuitenkin  . 


Tämä esikko kukkii runsaasti vaikka kukat onkin aika pieniä moniin muihin verrattuna   . Yksi minun suosikeistani  . Näitä minulla on useampikin pehko . 
( alla oleva kuva) 




Tämä tumma on minusta upeanvärinen . Mistähän tämä varjokin kuvaan tuli  . Nyt ei onnistanut kuvaaminen ollenkaan  . 




Muutama palloesikkokin alkaa työntää nuppuja . 


Ehkä hetken päästä on parempaa kuvattavaa myös esikoiden osalta koska nyt niistä moni aloittaa kukinnan  . 



Mutta tällaista tällä kertaa   . 


keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Pelargoniat jo pikkutaimina.


Minun pelargonian siemenet itivät todella hyvin yhtä lukuunottamatta  . 
Istutin Ripple Raspberry ja Starat Fi siemeniä molempia kahdeksan kappaletta . 
Istutin niitä nyt turvepoteista kaksi yhteen purkkiin ja joihinkin kolme . Otin niistä sen kankaan pois . Jotkut potit hajosivat ne oli aika kosteita ja juuret oli  aika pieniä joten jätin vielä osan kasvattelemaan juuriaan potteihin . 





Tässä kuvassa on Emma Från Bengtsbo pelakuuni mökillä joulukuussa tosin kuvattuna . Nyt en huomannut ottaa siitä kuvaa . Se on kasvanut ja rehevöitynyt tästä vielä oikein kunnolla . Mutta minua askarruttaa sen rullalle käpertyneet lehdet . Luin jostain että se on virustauti ja sen lehdet palautuu entiseen malliinsa kesän kuluessa mutta se ei parannu ja siitä ei saa ottaa pistokkaita koska se siirtyy sen mukana  . Jostain toisaalta luin että se on sen ominaisuus piirre  . Onko teillä kokemuksia tai tietoa enemmän tästä aiheesta ❓ Olisi erittäin mukavaa tietää mitä tämän kanssa tekee . Voikohan se tarttua muihinkin jos on jotain virusta  ❓. Apua  . 


Koska mummolamatkaa ei nyt tule innostuin kasvattamaan leijonankitoja siemenistä  . Voisikohan näitä nostaa pieninä tuppaina maahan vai pitäisikö ne koulia omiin potteihinsa   ❓


Muutaman olen istuttanut suoraa omiin potteihin  .  Aika honteloitahan nämäkin näyttää olevan . 


Kävimme tässä yhdessä pihassa katsomassa kun kärhö alkoi kohta kukkimaan . 
Siinä oli ainakin sata nuppua jollei enemmän . Minä oli niin ällistynyt etten huomannu edes kännykällä kuvaa ottaa . Mutta siemenhahtuvia älysin sentään muutaman  viimehetkessä mukaani ottaa . Lajista ei ole tietoa mutta on tuotu kuulemma jostain Siperiasta . Menen kyllä ottamaan tässä kuvankin siitä jossain vaiheessa . Onko kenelläkään tietoa kärhön siemenkasvatuksesta . Kylmäkäsittelynhän nämä on jo saaneet ❓ 


Lumipeitteen saatiin taas viimeyönä toistamiseen  . Koko talvena ei olla saatu näin paljon lunta kerralla  . Edellinen lumivaippa kesti puolipäivää . Nytkin loska lentää että eiköhän se siitä myös sula pikimmiten  . Harmi kun ei tullut kalkkia levittäneeksi tänne . Nämä kuvat on rivarinpihalta  . 





Mutta tällaista tällä kertaa. 




sunnuntai 12. huhtikuuta 2020

Parsapenkin ja raparperipenkin kitkentää ja kalkitusta ja jotain kukintaakin .


Koiviston kylväjä sai narsissit . Minusta tämä on oiva paikka kausikukille ajattelin että voisin ostaa aina erilaiset uudet tilalle kun entiset kuihtuu . 




Tämä koivupölli on saanut pintaansa useita kääpiä. 


Tähän olen kasannut näitä kiviä jos jostain löytyy . Vielä aluskangasta on toisella puolella näkyvissä . 


Ylhäällä aidassa on portti metsään  . 


Parsapenkin kitkin ja kalkitsin  , tänään on tullutkin sadetta kuten luvattiin  . Ja sehän on kalkin imeytymisen kannalta hyvä asia .
Istutimme aikoinaan tähän muistaakseni 24 parsan juurakkoa  . Satoa on saatu jo mukavasti jopa pakkaseen . 






Samoin raparperipenkin kitkin ja kalkitsin ja kahden viikon päästä laitan kevätlannoitteet näille . Meillä maa tarvitsee reilun kalkituksen . Raparperiä meillä on myös aika paljon mutta ottajia kyllä on ja mielellään me ylimääräiset annammekin pois . Ensimmäisen sadon jälkeen kun lannoittaa saa vielä toisen sadon . 




Siemenperunat laitoimme myös itämään . Näin vähäiset on kätevä laittaa munakennoihin ja idätämme ne valossa jotta iduista tulisi vahvat  . Olemme suosineet Annabella lajiketta viime vuosina ,  me kasvatamme perunat lavoissa . 


 Omenapuukin availi maljakossa kukkansa  . 




Jotain kukintaa jo minullakin . 




Näitä minä en ole edes istuttanut  . 




Mutta tällaista tällä kertaa.