torstai 1. kesäkuuta 2017

Raparperia ja Parsaa

Raparperi oli kasvanut niin paljon, että siitä sai jo ainekset piirakkaan ja soppaan


Kukkanuppuja oli paljon poistin ne koska viisaammat ovat sanoneet, että se heikentää satoa jos antaa niiden kukkia. 







Tein piirakan tämän ohjeen mukaisesti. 

Pohja
4munaa
4 dl sokeria 
1.5 dl rasvaa sulatettuna ( 150 g)  
1dl maitoa
6 dl vehnäjauhoja 
3 tl leivinjauhetta 

Päälle
2 pussia vaniljakastikejauhetta 
5 dl maitoa 
5-6 dl marjoja 

Valmista vaniljakastike ja laita jääkaappiin odottamaan. 

Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi 
Sekoita taikinaan vuorotellen jauhot, maito, ja sula rasva. 
Levitä taikina pellille 
Päälle lastalla levitellen vaniljakastike 
Lopuksi marjat päälle  
Paista 200 asteessa noin 30-40 min 

Parsapenkki on myös alkanut antamaan satoa. Se ei ole kylmästä säästä välittänyt Viime vuonna se antoi samoihin aikoihin ensimmäisen sadon.
Mittasin penkin pituuden, koska  joka kerran kun joku kysyy muistan sen eripituiseksi. Se oli melko tarkkaan 10 m. 





Keitimme ne parsakeittimellä noin 5 min. Vettä saa olla senverran että nuput näkyvät. Kuoria ei tarvitse kunhan  katkaisee vain vähän päästä pienen palan pois noin 2 cm. Tämä on aivan eri juttu kuin ulkomailta tuodut mitä pitää kuoria ja leikkaa, taittaa päästä reilu pala pois. 


Söimme ne tämän ohjeen mukaan tälläkertaa. 

Voita pannulle reilusti. 
Persiljaa nippu silputtuna
Tähän annoksen tuli 3 kpl keitettyä kananmunaa isoina paloina 
Kaikki ainekset samalle pannulle, lämmitetään ja suolaa lisätään tarpeen mukaan. 
Ja sitten tärkein asia parsa ei odota ihmisiä vaan ihmiset parsaa 
Eli älä keitä liikaa ja syö heti lämpimänä. 


Viininä oli yksi meidän suosikeista.


Seuraavaksi teen tänään parsapiirakan ja ajattelin laittaa myös siitä kuvan sekä ohjeen. 
Lopuksi muutama kuva puutarhasta missä kukkii ihanasti. 

Luumupuu Pepi 



Punakaneli 




Kirsikkapuu? 


Mutta tällaista tällä kertaa. 




19 kommenttia:

  1. Voi mitä herkkuja! Parsaa en ole kasvattanut, mutta tekisi mieli joskus kokeilla. Varmasti on eri laatuista kuin pitkältä matkannut tuontiparda. Raparperi on valmista käytettäväksi, piirakanteko vain odottaa inspiraatiota.

    VastaaPoista
  2. Toivottavasti inspiroiduit minun piirakka kuvastani. Ja kyllä se parsa on vaan niin hyvää.

    VastaaPoista
  3. Hei, kiitos vierailustasi blogissani! En tosiaan ole tainnut mainita, mut meidän torppavanhus on Peräseinäjoella. Piti tulla heti kurkkaamaan, mitä sun nimimerkin takaa avautuu ja voiiiih... 😍😍😍! Pitää tulla illemmalla ja ajan kanssa selailemaan postauksiasi ja inspiroitumaan puutarhoistasi! 😊 Aurinkoista alkukesää! Ps. Siis kasvaako parsat tolleen..? En tosin oo koskaan tullut edes ajatelleeksi, miten ne kasvaa, mut silti! 😁

    VastaaPoista
  4. En vieraillut vaan tulin lukijaksi. Haluan olla mukana tämän torpan vaiheissa.

    VastaaPoista
  5. Kaikki sanovat, että raparperin kasvatus onnistuu aina. Mutta ei minulla! Olen luovuttanut. Tuolla taas kasvaa muutama kitukasvuinen varsi, kuten aina. Tämä hyytävä keli saisi jo loppua. Onneksi lämpimämpää luvassa.

    VastaaPoista
  6. Raparperi tarvitsee vahvan maan. Minä lannoitan lehmänlannalla keväällä. Poistan kukkavanat heti kun huomaan. Lannoitan uudelleen kesäkuun lopulla, niin se antaa toisen sadon elo-syyskuussa. Mutta minun isossa penkissä on myös toisessa päässä puolenmetrin verran huono kasvu. Sitä en ymmärrä miksi. Hoidan sitä samalla tavalla ja se on vain kitukasvuinen. Mietin onkohan siinä kohtaa vesisuoni. Meillä on tontilla lähteitä joten
    arvelen tällaista minun kohdallani.

    VastaaPoista
  7. Pitäisi joskus rohkaistua itsekin kokeilemaan parsan kasvatusta.
    Komea raparperipenkki ja kaunista hedelmäpuiden kukintaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta parsan kasvatus on helppoa. Mutta satoa saa odottaa vähän aikaa ennenkuin se antaa sitä kunnolla. Mutta senjälkeen se antaakin kymmeniä vuosia.

      Poista
  8. Komeat raparperit! Oletpa jo päässyt mukavasti korjaamaan parsasatoakin! Parsaa haluaisin itsekin joskus kokeilla. Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin parsaa kasvattamaan, mutta kannattaa valita huolella sen paikka. Ja maku on erilaista kuin kaupan.

      Poista
  9. Silloin on kevät kunnolla päässyt alkuun, kun pääsee maistelemaan ensimmäsiä puutarhan tuotteita! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on ja se tuntuu tosi mukavalla ja sinne myöskin aurinkoa ja mukavaa sunnuntaita tässä tapauksessa.

      Poista
  10. Parsaa omasta maasta, kuulostaa ylelliseltä. Parsa ja raparperi ovat minun herkkuani. Siirsin juuri raparperin kotipihalle mökiltä, jossa se ei jostain syystä menestynyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se on parsa meidänkin mielestä jopa ylellistä. Ja se kun ei vielä maksa mitään. Raparperi tarvitsee vahvan maan. Minä lannoitan sitä kaksi kertaa vuodessa ensin keväällä ja sitten juhannuksen aikoihin. Ja poistan kukkavanat heti, niin se antaa toisen sadon elo-syyskuussa. Kiitos kun kävit katsomassa blokiani toivottavasti tulet toistekin.

      Poista
  11. Oi nam mitä herkkuja! Tuota parsaa tekisi kyllä mieli kokeilla. Olipas teillä upea kattauskin. Parsapiirakan ohje kiinnostaa kovasti! Meillä lapset nyrpistelee rapsulle :(

    VastaaPoista
  12. Meillä joskus vuosia sitten kun mekin "opeteltiin" syömään parsaa sanoimme pojille, että jos vaikka yhden maistatte kumpikin me syömme loput. Ei mennyt montaa kertaa näin kun saimme ostaa kaksi nippua, että saimme mekin osamme. Ja raparperi käy kun se on valmistettu. Meillä pojat on jo nyt oman pöydän ääressä joten tällaiset herkut saa vain kotona. Me syömme parsan aina alkupalaksi viinin kera. Siis me aikuiset. Mutta parsapiirakka ohje on tulossa seuraavassa postauksessa.

    VastaaPoista
  13. Komea raparperipenkki. Sain myös viime kesänä raparperinalun ja pari piirakkaa olen saanut tehtyä. Se on vaan niin hyvää. Parsaa olen syönyt vain ravintolassa. Itse en ole koskaan sitä kokeillut valmistaa.

    VastaaPoista
  14. Raparperia meillä on paljon ja Parsaa. Olikohan se 24 juurakkoa. Me syömme sitä todella paljon, kun sitä tulee myös ulkomailta jo aikaisemmin. Vaikka maku on kyllä parempaa omasta maasta. Kiva kun kiinnostuit.

    VastaaPoista