sunnuntai 23. tammikuuta 2022

Pakurikääpä

 Meillä on ollut jo vuosia pakurikääpää saimme sitä anopilta ja miehen työkaverilta , on ollut tarkoitus tehdä siitä teetä tai yleensä juomaa . Sen teko on jäänyt kuitenkin taka-alalle ja unohtunutkin välillä mutta nyt tällä viikolla kunnostauduin tässä asiassa   . 


Pakurikääpä on yleinen koivun ja eräiden muiden lehtipuiden lahottajasieni . Siitä valmistettua teetä on nautittu luontaislääkityksenä satoja vuosia . Valitsin tällaisen pienen palan teehen alapuolelta se on vaaleamman ruskea . 



Keitin sitä hetken ja annoin sitten hetken hautua  . Vettä en laittanut kuin noin kaksi desiä ja sen nautimme puoliksi miehen kanssa . Olisi vettä voinut laittaa enämpi mutta halusin "makua" enemmän ja tämä on nyt vasta kokeilua . Tätä samaa palaa voi käyttää niinkauan kuin siitä lähtee väriä . Ensimmäimmäisen kerran tutustuimme tähän pakuriin jo vuosia sitten lapin reissulla . Yksi eräopas tarjosi meille nokipannu teet pakurin kera  . Siinä oli tietysti paljon enemmän vettä ja oli pakuri myös isompi mutta minusta myös teessä oli vähemmän makua kuin meidän teessä  . 

Pakurikääpää myös viljellään ja sen markkinahinta on kuulemma 30-40e kilolta . Villipakurit eivät riitä läheskään viennin tarpeisiin ja sehän ei ole myöskään mikä jokamiehen oikeus . 
Onko tämä pakurikääpä teille tuttu ja oletteko käyttäneet sitä itse , jos olet niin miten . 



Mutta tällaista tällä kertaa   ❤ 





32 kommenttia:

  1. Tuttu kyllä mutta ei ole tullut kokeiltua. Itse kerään muut metsän antimet valtion yhteiskeruu alueilta ja lupakin löytyy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa kumpa minullakin olisi lupa tällaiseen olet oikein onnen "sirkka" 🤗❤

      Poista
  2. Olen kuullut pakurinkääpäteestä, mutta koskaan en sitä ole maistellut.
    Mukavaa sunnuntaita ja alkavaa viikkoa sinulle Nila!

    VastaaPoista
  3. No maku nyt ei ole kummoinen mutta ei pahakaan.
    Kiitos kuin myös sinne sinulle ❤

    VastaaPoista
  4. Vuosia sitten luin pakurikäävästä, ja sitä kai saa terveyskaupoistakin jossain muodossa, mutta en ole koskaan maistanut.Mukavaa tulevaa viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sitä kai saa ostaa jauhettuna.
      Kiitos mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle. ❤

      Poista
  5. On tuttu, mutta en ole kokeillut tahi käyttänyt mihinkään. Mukavaa sunnuntai iltaa ja hyvää alkavaa viikkoa sinulle ♡

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin olen ajatellut kokeilla jo vuosia mutta nyt vasta sain niinsanotusti pään auki.
      Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle. ❤

      Poista
  6. Minä olen kyllä kuullut pakurikäävästä ja sen terveysvaikutuksista on tehty kokeita ainakin Kiinassa. Pakurikääpäteetä en ole koskaan päässyt maistamaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ja vientiin menee muuallekkin moneen maahan. Mielenkiintoinen tuttavuus ja maku.

      Poista
  7. Juku waude,en ole kuullutkaan tuollaisesta.
    Kuulostaa erittäin mielenkiintoiselta.
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mielenkiintoinen tuttavuus ja maku.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  8. Se on ollut rohkea joka on tuota kokeillut ekana 🌹
    Hauskaa että esittelit meille 🍎
    Hyvää uutta viikkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin tämähän on jo todella vanha keksintö.
      Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle. ❤

      Poista
  9. Olen kuullut, mutta en kokeillut. En ole oikein teeihmisiä useista kokeiluista huolimatta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tämä on kyllä minusta kaikkea muuta kuin teen makuista mutta ei pahaa.

      Poista
  10. En ole minäkään tätä kokeillut vaikka paljon olen tästä lukenut. Pitää kyllä maistaa joskus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei kun maistamaan niin on yhtä kokemusta rikkaampi.

      Poista
  11. Hei Nila!
    En ole ennen kuullut tästä. Miltä se maistuu?
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos kiinnostaa googleta niin saat hyvää tietoa.
      No makua on hieman hankala kuvailla vähän puulle se maistuu jos joskus on puupalaa pureskellut. Ei hyvää mutta ei pahakaan.

      Poista
  12. Olen lukenut hyödyistä, mutta itseltä vielä täysin kokeilematta. Enkä ehkä tunnistaisi luonnossa, jos tulisi vastaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu voi se ensin vähän olla epävarmaa mutta oppii kyllä äkkiä tunnistamaan.

      Poista
  13. Olen tässä tammikuussa juonut pakuriteetä varmaan monta kattilallista. Nyt viikon olen pitänyt taukoa. Keitän tuollaista yhtä palaa 1,5 litran kattilassa niin pitkään kun siitä irtoaa väriä. Yöksi voi sen kattilan laittaa jääkaappiin ja aamulla taas keittää. Ensimmäisen kerran kun juo sitä keitettä, niin se on kuin melkein kahvin väristä. Tuli mieleen että jos kahvi loppuu, niin tuota voi juoda sen asemesta, eikä tarvitse maitoakaan siihen. Pitääpä alkaa keitellä sitä taas.
    Entisessä asuinpaikassa meillä oli hyvä ystävä, metsänomistaja joka toi meille jatkuvasti pakurikääpiä metsästään, kun teki koivuhalkoja joka talvi. Niitä nyt onneksi riittää. Pilkottiin ne tuoreena "annospaloiksi", kuivattiin uunin päällä ja säilytän kuivassa paikassa.
    Pakurikääpäjauheita en ole kaupasata koskaan ostanut.
    Pakurin terveellisyydestä on kirjoitettu kirjoja, varmasti siitä löytyy tietoa vaikka kuinka paljon.
    Ne pakuripahkat kyllä tunnistaa, jos koivikossa liikkuu. Mut eihän niitä saa ilman lupaa irrotella. Eikä sen irrottaminen olekaan ihan helppoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa että jollakin on jopa näin hyvää kokemusta. Pitää meidänkin juoda vähän enemmän mutta alussa olen ollut vähän varovainen. Minkäkokoinen sinun palasi on suunnilleen halkaisijaltaan 🤔😁
      Upeaa kun on paikka ja ihminen keltä tätä saa.
      Jauhetta en minäkään ole koskaan ostanut.
      Näinhän se on ilman lupaa ei ole ottaminen.
      Kiitos sinulle ❤

      Poista
  14. Tuttu. En ole juonut koskaan.
    Hyvä hinta on pakurilla mutta liene kevyttä, joten kiloon tarvitaan iso kimpale pakuria.

    Olen nähnyt tätä jossain Koillismaan metsässä koivuissa vuosia sitten, mutten osannut silloin ajatella sitä syötäväksi. Olen valokuvannutkin joskus pakurisia runkoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin varmaan on onhan se aika kevyttä.
      Pitäisi joskus minunkin kuvata kun kohdalle sattuu

      Poista
  15. En ole ennen kuullut tästä.
    Kivaa viikkoa sinulle

    VastaaPoista
  16. Aina sitä jotain oppii 🤗
    Kiitos kuin myös sinulle.

    VastaaPoista
  17. Kiva, kun kerroit pakurikäävästä ja sen käytöstä. Meillä kaadetaan omalta tontilta lähiaikoina muutamia koivuja, joten täytyykin tarkistaa, löytyykö niistä pakurikääpiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieno juttu kannattaa katsoa pakuri talteen. 🤗

      Poista
  18. Minulla on tuttava pariskunta joilla on oma luontaistuote kauppa, he valmistavat itse mm.pakurikääpästä voidetta, saippuaa ynm.myös kuusenkerkästä, kuusenpihkasta.
    Jos googletat Donna Taponero, niin löytyy enempi tietoa, pariskunta on ihan suomalaisia, he keräävät lapista raaka-aineet.
    purkkien kyljessä on DT.
    Olen kokeillut montaa purkkia mm. kuivalle iholle, ja kylmiin jalkoihin.

    VastaaPoista
  19. Kiitos sinulle pitää googlettaa. 🤗

    VastaaPoista