maanantai 4. huhtikuuta 2022

Puutarhan puolella

 Puutarhan portti avautui pienen kovistelun jälkeen ja siellä oli nyt hyvä  kun hanki kesti vaivatta kävellä . Teinkin siellä pienen kierroksen ja marjapensaatkin oli jo näkyvissä ne kun olivat taipuneet niin niistä ei jossain vaiheessa näkynyt mitään . 



Oikealla alhaalla pensasmustikat . 






Marjapensaiden alustat olivat kokonaan tai osittain jääkertoksen peittämiä  ja vadelmat olivat jossain vaiheessa täysin lumen alla mutta nyt jo ponkaisseet pystyyn . Minä en leikkaa vanhoja satoa antaneita oksia syksyllä vaan vasta näin keväisin . Ne jotenkin tukevat uusia kasvustoja ja kun ne oli vielä sidottu pituussuunnassa oleviin tuki lankoihin . Nyt nuo langat on katkennut lumen painosta ja vanhoja oksia on myös katkennut  . No se ei haittaa koska ne leikataan jokatapauksessa ihan maan pinnalta poikki  . 



Kolmivaiheinen puutarha komposti on hyvin laskenut suurinta ja ensimmäistä kasaansa . Nyt olisi tarkoitus talikon avulla lapioida se kenkimmäiseen karsinaan niin että päällimmäisenä olleet onkin nyt sitten alla  . Ensimmäinen karsina on sitten tyhjä seuraavaan täyttöön . Toisen ja kolmannen vuoden karsinat on tarkoitus nyt vuorata patolevyllä ennen siirtoa . 





Mies peitti myös timjamin se vihertää jo kummasti ja sieltä saa jo tuoretta satoa . Mutta jos sitä ei nyt peitä niin se ruskettuu kevät auringon voimasta mutta tosin se toipuu pian ja ei sitten jatkossa tarvitse enää mitään suojausta . 


Alakuvassa on ruusuja ja kaksi jalosyreeniä ja tossa missä on pitkä keppi niin "Kadetti"  koristeomenapuu se tosin näkyy kuvassa huonosti mutta virkeä oli . 



Ylhäällä on " Moskovan kaunotar " syreeni ja alhaalla " Sensatio "



Tässä alakuvassa taas" Linnanmäki " koristeomenapuu  . 






Mansikkamaa on vielä ihan lumen alla mutta ehkä hyvä näin  . Kun taas kasvulaatikot on melkein kaikki jo vapautuneet lumesta . Näihin kahteen ensimmäiseen ( alakuva)  laatikkoon minä istutin loput perennan siemenet mitä löysin  . Katson mitä tulee ja saavat nyt vielä kylmäkäsittelynkin. 



Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 






35 kommenttia:

  1. Samanlaiset luminäkymät ovat täälläkin ja nyt kevään tulo tekee ainakin toistaiseksi takapakkia varmaan lähes koko maassa.
    Mukavaa viikon jatkoa ikävästä säästä huolimatta sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän siinä on tainnut tehdä koko maassa.
      Kiitos samoin sinne sinulle 🤗

      Poista
  2. Tuleekohan tämäkin kommentti kahteen kertaan?
    Meillä sentään jo maa paistaa monin paikoin, vaikka tuskattuvan hitaasti lumi sulaa. Millai muuttolinnut mahtavat pärjätä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei tullut kahteen kertaan 😁
      Muuttolinnuilla on varmaan tuskalliset oltavat.
      Hyvää alkavaa viikkoa 🤗

      Poista
  3. Kotona on tullut katseltua miten paljon sitä lunta oikein oli. Muutamat aika korkeat kehikot ovat tulleet esiin. Lunta oli noin 80cm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täällä ei ihan samaan lukemaan pystytty. En itse asiassa tiedä mitä oli silloin parhaimmillaan mutta nyt oli virallisella mittauspisteellä 51 cm.

      Poista
  4. Meilläkin luminäkymät ovat samanlaisia. Marjapensaiden ympäriltä hanki on madaltunut, puskien tyvellä on jäätä. Laitoin syksyllä Moskovan kaunottaren ja Ludvig Späthin ympärille korkeat verkot, sillä peura söi jälkimmäisestä latvasilmut ja sen myötä viime vuoden kukinnan.
    Täällä sataa räntää ja vettä. Olen aivan vakuuttunut, että tällainen sää sulattaa "vanhaa lunta"...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuo jääkansi toivottavasti sulaa uuden lumen myötä,, sitä meinaan nyt tulee.
      Olen ajatellut lisätä itse näitä jalosyreeniä ja katsoin tuo sinun Ludvig Späth on ihanan värinen sanoin katsoin sellaista kuin Charles Joly. Suunnittelua on mutta kelit kun paranisi.
      Onneksi meillä on nämä puutarhan puolella niin ei ole näistä syöjistä vaaraa.

      Poista
  5. Meillä on varmaan enemmän lunta kuin näissä kuvissasi, mutta onneksi vajentumista on kuitenkin tapahtunut. Minäkin leikkaan marjapensaat keväisin, jos on siis tarvetta leikata.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nythän sitä lunta taas saadaan. Minulla on kyllä kotona paljon tehtävää minkä aionkin tehdä nyt tässä odotellessa 🤗
      Talvi on voinut viedä jostain kasvustoja joten jätän minäkin nämä leikkaukset mieluummin kevääseen.

      Poista
  6. Ihastuttavia kevään merkkejä 😊 näitä on kiva seurailla, kun oma piha on vielä aivan lumessa. Tosin eilen kyllä miehen kanssa kierrettiin puutarhaa ja huomasimme, että marjapensaat jo vähän pilkistavät lumen alta 🤭

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu meillä ei ole koskaan ennen ollut marjapensaat lumen alla mutta nyt tosiaan oli. Onneksi sieltä ne ponkaisi kuitenkin.

      Poista
  7. Meillä alkaa vihdoinkin olla takapiha sulanut tai no ainakin pation osa. Kovasti jo odotan noita kauniimpia säitä, että pääsen takapihaa laittamaan kuntoon.
    Ihanaa viikkoa sinulle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin patiot oli sulanneina mutta mitään en vielä sinne vienyt en pöytää, tuoleja enkä kukkia. Odotellaan edelleen....
      Kiitos samoin sinne. 🤗

      Poista
  8. Voi ihannuus siellä kaikki teitä uskollisesti odottavat lumien alla.
    Voi ,kun olisi joku taikasauva ja "simsalapim" olisi kesä💚
    Täällä on vielä enemmän lunta ja jotenki jo ihan naurattaa sitä sataa lisää vaan🤦‍♀️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos siellähän ne odottaa. Malttamattomana kun ollaan niin kyllä harmittaa tämä kevään synnytys.
      Lunta tulee lisää varmaan koko Suomeen. 🤔

      Poista
  9. Lumipeite on todella sitkeässä tänä keväänä. Nyt sitä on saatu jo reilusti lisääkin, mutta ehkäpä tämä uusi pehmentää alla ollevat vanhat kerrokset. Siellä on paljon herkkuja odottamassa kasvuun pääsemistä!

    VastaaPoista
  10. Näinhän se on. Olen yrittänyt keskittyä kodin sisähommiin kun mökillä sitäkään ei voi tehdä. Siellä on kukkia niin paljon ja huonekaluja ja nekin on suurinosa peitetty
    Odotus jatkuu...

    VastaaPoista
  11. Hei Nila!
    Meillä on ollut maa paljaana jo kauan, mutta tänä yönä tuli lunta. Nyt on valkoinen peite koko puutarhassa. En ole siivonnut puutarhaa, sen teen aina keväällä. Myös vadelmat saa olla kevääseen asti. Paljon lunta teillä vielä, mutta kyllä se kevät pikkuhiljaa tulee.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin tuli lisää lunta varmaan 20 cm.
      Samoin minä siivoan puutarhan keväällä syksyllä saatan leikkaa jotain marjapensaiden oksia mitkä on kuollut. Mutta muuten leikkaan vasta keväällä samoin vadelmat hoidan silloin.
      Nyt aurinko paistaa kauniisti taas.

      Poista
  12. Aika talviselta näyttää siellä teillä. Ja varmasti olette tänään saaneet lisää lunta, ainakin tänne on tullut todella paljon lunta. Viime vuonna täällä tähän aikaan maa oli ihan sula. Kevättä odotellen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Talvista on ja uutta lunta tuli ehkä 20 cm. Nyt paistaa taas aurinko kyllä talven selkä taittuu. 🤗

      Poista
  13. Kaunista ja keväistä siellä ja niin siististi laitetut istutusalueet. Kysyit niistä soilikeita, minulla ei ole enää sitä vanhaa kantaa, kannattaa kysyä jostain Facebookissa olevasta ryhmästä

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos lunta saimme kyllä lisää mutta niin taisi saada koko Suomi.
      Olen kysellyt Soilikeista, toivottavasti löytyy.
      Kiva kun kiinnostuit blogistani ja toivottavasti tulet toistekin.

      Poista
  14. Pikkusilta näkyy hauskasti. 💕
    Tämä on ihanaa odotuksen, toivon ja suunnittelun aikaa 🌱☘️🌿
    Kaunista kevättä 💜

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pikkusillan sain eräältä vanhalta työkaverilta ja ystävältä. Sitä pitää korjata hieman mutta sopii tuohon paikkaan hyvin kunhan saadaan kuntoon sen ympäristö.
      Toivon ja odotuksen aikaa ja suunnitelmia myös tehdään mitä niistä toteutuu onkin sitten toinen juttu.
      Kiitos kaunista kevättä myös sinne ❤ nyt ainakin paistaa aurinko ☀

      Poista
  15. Hyvän alun jälkeen kevät onkin nyt peruttu. Taitaa olla koko Suomi nyt paksun lumipeitteen alla. Meillä ainakin satoi aivan valtavasti tiistaipäivän aikana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu niinhän sitä satoi mutta nyt kuitenkin paistaa aurinko ☀ ja mieli on virkistynyt ja odotellaan rauhassa kevään edistystä 😣

      Poista
  16. Mukava esittelykierros talvisessa puutarhassa. :) Ihanan paljon marjapensaita teillä ja vielä niin kauniissa riveissä. Kätevä tuollainen kolmivaiheinen komposti.

    VastaaPoista
  17. Näinhän se on mennyt ja lisää luntakin taas saatiin mutta nyt paistaa taas aurinko.
    Kiitos sinulle ❤

    VastaaPoista
  18. Kiitos itsellesi kommentista. Meillä on todella paljon marjapensaita ja olemme antaneet niitä myös useita poiskin.
    Kompostin saimme rakennettua vasta nyt. On ollut suunnitelmissa jo monta vuotta mutta kun on ollut niin paljon rakennettavaa.
    Kolmen vuoden muhimisen jälkeen alamme saada multaa jonkinverran joka vuosi. Nyt on vielä iso kasa ostomultaa.

    VastaaPoista
  19. There is still a lot of snow, but gradually it is melting, nature is reborn and your garden will show all its beauty again.

    VastaaPoista