perjantai 26. heinäkuuta 2024

Hortensioiden tuet

 Hortensiat on aloittanut runsaan kukinnan. Tämä valkoinen pallohortensia tuettiin kokeeksi viime vuonna kun se rötkötti pitkin maata sateiden takia . Mies teki harjateräksestä siihen tuen ja se on toiminut kiitettävän hyvin vaikka sateita on nyt saatu reippaasti .

pallohortensia 

Samanlainen mikä kasvoi lumipalloheiden alla oli lumen painosta katkeillut joten kaivettiin siitä osa jo pois  . Annoin muutamia alkuja pois ja istutin muutamia itselle näistä  lisää . Nämä kukkivat nyt myös mukavasti  . Tuet näille laitan ehdottomasti nyt kun kerkiän  . Pionit eivät juuri nyt tarvitse tukia joten ne laitan näille  , pionit saavat keväällä uudet tuet  .

Istutetut/ jaetut   pallohortensiat


Ostin Blantagenin alesta kolme uutta hortensiaa  .Tässä jo rautakehikoiden sisällä Living Pinky Promise ja Living Pink &Rose .


Living Pinky Promise ja Living Pink &Rose. 
Päivänliljoja pitäisi vähän siistiä kukkineet voisi poistaa vaikka putoavat kyllä itsestäänkin  .


Tässä taas kaksi mustialan hortensiaa kehikossa ne on parempi jo pienenä tueta  . Nämä tuet on hieman paksumpaa harjaterästä  .

mustialan Hortensiat. 


Näiltä puuttuu vielä tuet.  Punainen Annabella pallohortensia oikealla ja vasemmalla kolmas uusi ostos syyshortensia Pinky Winky .

Syyshortensia Pinky Winky ja Pallohortensia Annabella  .


Mustialan suurta hortensiaa olen myös tukenut pallohortensian puolelta vihreillä korkeammilla rauta kaarilla . Kyllä pitää tämäkin keväällä yrittää laittaa kehikkoon  . Keväällä on helpompaa kun kehikko pitää näin suurissa hitsata paikoillaan näin tehtiin pallohortensian kanssa  . Leikkaan myös tämän ylimääräisiä sivuoksia että aluskasvillisuus näkyy paremmin  .


mustiala ja pallohortensia. 

syyshortensia  Limelight
 

Tämän syyshortensian Limelight olen ostanut 2020 syksyllä alesta ja leikkaan sen rungosta alhaalta sivu oksat pois  . Tukea tämä ei ole tarvinut  ainoastaan laitan syksyllä verkon leikattuun runkoon .



Vieläköhän tämä pitkä penkki saa uusia hortensioita ? nyt niitä on kolmetoista ( epäonnenluku?)  tuolla kauempana oikealla  pilkottaa kaksi valkoista...oikeanpuoleinen lumipalloheiden alla saa lähteä uuteen kotiin mutta yksi vielä kuitenkin....ja ilman tukea . Tänne on kärrätty kuten näkyy useita kottikärryllisiä multaa taas kasvihuoneen alta . Aluskasvillisuus puutuu vielä mutta tarpeita löytyy  . Olemme saaneet siistittyä tätä aluetta paljon tänä kesänä . Kunhan saan istutettua sen aluskasvillisuuden ensi vuonna on näkymät ihan toiset  .


Oletteko te tukenut hortensioita ? minusta kannattaa. 

27 kommenttia:

  1. Hei Nila!
    Aivan ihania nämä hortensiat. Minulla on muutama mutta ei tuota samaa, saan odottaa kukintaa vielä. Täytyy varmaan hankkia tuo pallohortensia, naapurilla on, ja katselen aina vähän kadehtien niitä.
    Oikein hyvää viikonloppua sinulle /Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minulla on muutamia samojakin lajikkeita kuten tuota pallohortensiaa on useampia samoin mustialan taitaa olla kolme .
      Kiitos hyvää alkanutta viikkoa .

      Poista
  2. Hyvältä näyttää, ja komeaa kukintaa hortensioilla. Itselläni ei ole ainuttakaan. Joskus oli syyshortensia, mutta senkin hävitin. En tiedä miksi hortensiat eivät vaan puhuttele, vaikka kun sinunkin kuviasi katselee, niin kauniitahan ne ovat😍
    Harjateräs ja betoniverkot ovat ihan parhaita tukia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minulla on pitkä penkki missä nämä hortensiat on kaikki. Onneksi löytyy paljon pensaita ja perennoja mistä valita että saa mieleisen .
      Harjateräksestä on tehty monenlaista ja kallistunut sen hinta valtavasti .

      Poista
  3. Everything seems with a lot of work going well in your garden Nila!
    I love white hydrangeas!!

    VastaaPoista
  4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  5. Vau kuinka ne kukoistavat! Täällä ei ole tarvinnut hortensioita tukea, sillä ne kituvat. Syyshortensia sitten lopulta kuolikin. Pallohortensiat pysyvät polvenkorkuisina. Eipä tarvitse tukea :-D Kastella kyllä yritän, sillä selvästi ne kärsivät kuivuudesta joka kesä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos meillä ne kasvaa niin suureksi ja haluan niiden tyveltä hieman maata näkyviin siksi laitan tuet .
      Kastelua on nyt tullut taivaalta emme niitä muutenkaan kastele paitsi näitä pienempiä juuri istettuja .

      Poista
  6. Pallohortensioita täytyy tukea. Tänä vuonna ne ovat erityisen korkeita painavine kukintoineen. Rankkasateet hakkaavat ne maahan, ellei yhtään tue. Puutarha Tahvosilta ostettu pallohortensia Pink Annabelle (Hydrangea arborescens 'NCHA2') on muita pallohortensioita jäykkävartisempi. Se pärjää näköjään vähäisemmillä tuilla. Sen sijaan tänä keväänä istuttamani Sweet Annabelle (Hydrangea arb. 'Sweet Annabelle') notkuu vähän joka suuntaan. Sinulta saamani pallohortensiat näyttävät kaikki juurtuneen. Yhdessä on jopa pikkuruinen kukka.
    Mustilanhortensiaa en tue. Se pysyy tanakasti pystyssä omin voimin. Sillä on jo jonkin verran kokoakin, istutin sen 2017. Myös Vanille Fraise ja Vim's Red pysyvät tuetta pystyssä.
    Syys- ja pallohortensiat ovat minusta upeita pensaita. Loppukesästä kukkiessaan ne näyttävät hienoilta pimenevässä illassa. Sopivat hienosti mökkipuutarhanne metsäreunaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tuen nuo mustialat sentakia että haluan hieman maata näkyviin alhaalta päin .
      Täällä olisi ollut enemmänkin niitä alkuja sinulle ja niitä perennoja mitä et juurikaan ottanut . En viitsinyt aiemmin nostaa kun en varmaksi tiennyt mitä . Ne mitä veit oli pakko nostaa tieltä pois omien juttujen takia .
      Hortensiat on kyllä kiitollisia kukkijoita näin loppukesästä harvalla on näin komeaa kukintaa .

      Poista
  7. Mikä valtava määrä erilaisia hortensioita! En tiennyt, että niitä on olemassakaan noin montaa eri lajia. Kauniita, muhkeita!

    VastaaPoista
  8. Hortensiapenkkisi on kyllä upea! Minä en ole tukenut mitään hortensioita, enkä ole huomannut oikeastaan tarvettakaan tähän. Joskus Grandiflora syyshortensian kukat ovat niin painavia, että sateet uhkaavat taivuttaa kukintoja, mutta tuon pensaan oksat ovat puumaisen paksut (pensas on yli 30 vuotta vanha) ja se vähän auttaa. Pallohortensiat olen istuttanut aika tiiviisti (noin 80 cm välein ryhmään), joten ne tukevat toisiaan. Minulla on paljon aika nuoria hortensioita, joten seuraan niiden käyttäytymistä ja tarkkailen mahdollista tuennan tarvetta. Tällä hetkellä näyttää, että Early Sensation, Magical Fire, Vim's Red, Mustilanhortensia, Vanille Fraise ja Sunday Fraise pysyvät hyvin pystyssä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulla on myös paljon erilaisia hortensioita ja niiden lähekkäin istuttamisessa on ideaa juurikin tuennan kannalta .

      Poista
  9. Ihania hortensioita! Minä en ole koskaan tukenut hortensioita, enkä toistaiseksi ole huomannut sille tarvettakaan. Omassa pihassani onkin tosin vain yksi nuori hortensia. Vanhempieni pihassa on kaksi vanhempaa hortensiaa, mutta nekään eivät ainakaan vielä ole vaikuttaneet tarvitsevan tukea. Köynnöshortensia kasvoi heillä aiemmin koira-aitausta vasten, mutta aitaus on nyt purettu. Sille vielä mietin uutta tukea.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tänään minä menen tukemaan vielä yhden hortensian .

      Poista
  10. Teillä on nyt paljon eri hortensia lajikkeita. Hienoa kukintaa tulossa. Pallohortensia on meillä ainoa, joka voisi kaivata alaoksien tuentaa. Toisaalta voi niitä oksia sitten reippaammin leikata ja saada hienoja kukkia sisälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos olen huomannut että pallohortensian kukat eivät kauan kestä sisällä .

      Poista
  11. Wau, huikaiseva piitarha!
    Minulla on vain yksi Limelight, todella tukevavartinen edes rusakot eivät ole siihen pystyneet!

    VastaaPoista
  12. Kiitos tuo Limelight on todella tukeva kasvultaan eikä tarvitse tukea mutta kun leikkaan tyven paljaaksi niin pelkään jänojen syövän runkoa siksi painan verkkoa niiden päälle syksyllä .

    VastaaPoista
  13. En ole tukenut mitään hortensioista, hyvin pysyvät pystyssä ilmankin. Meillä on syyshortensioista 'Vanille Fraise' ja 'Prim White', kaksi kumpaakin ja lisäksi kaksi mustilanhortensiaa ja yksi kuutamohortensia. Mustilanhortensiakin on jo reilusti yli kaksimetrinen ja oksat pysyvät tanakasti pystyssä. Talvella tosin pitää käydä vähän ravistelemassa, jos on satanut paljon kosteaa lunta. 'Vanille Fraise' on vähän niillä rajoilla, mutta ehkä senkin oksat aikaa myöten vahvistuvat. Nyt molemmat pensaat ovat aika pieniä. Pallohortensian varmaan tukisin, jos sellaisen joskus erehtyisin hankkimaan. En ole vielä nähnyt pallohortensiaa, joka pystyisi kannattelemaan ryhdikkäästi kukkansa jopa syyssateissa. Oikein komea on tuo ensimmäisen kuvan hortensiasi.
    Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  14. Minä tuen sentakia että saan maan näkyviin niiden ympäriltä ja aluskasvillisuutta näkyviin . Pallohortensian taas muista syistä .
    No jos joskus "erehtyisit" sen ostamaan niin tukemis tarvetta olisi.

    VastaaPoista
  15. Onpas sinulla paljon kauniita hortensioita! Suurikukkaiset pallohortensiat vaativat tuentaa, kun oikein sateet niitä painavat alas! Muut hortensiat ovat meillä saaneet pärjäillä ilman tukia. Pionien tuet siirtyvät minulla aina loppukesästä daalioille.

    VastaaPoista