tiistai 2. huhtikuuta 2019

Rivarinpihan kuulumisia laventelia ja herneenversoja sekä mökin kliivia ja mehikasvi.


Laventelia istutin muutama vuosi sitten rivarinpihalle kaksi kolmen ryhmää . Nyt kahden talven jälkeen se oli kasvanut syksyyn mennessä yhteen kahdeksi omaksi tuppaaksi. Monet keräävät laventelin oksia ja kuivattavat niitä .  Itse en ole oikein innostunut sen tuoksuun mutta sen lehdistö on kauniin hopeinen ja kukista minä pidän. Tässä samassa istutuksessa on myös matalaa valkoista tulppaania minkä piipot on jo aika pitkällä alulla. Näistä tulppaaneista keräsin siemeniä ja laitoin niitä myös viime vuonna kiertäneeseen siemenkirjeeseen.


Tässä sama paikka 8.5. 18 . Laventelit on tässä vielä aika pieniä niitä tuskin huomaa tulppujen alta vaikka ollaan jo toukokuussa.
Tämä pieni tupsu lumikelloa kasvaa myös rivarin- nurmikolla samankokoisena vuodesta toiseen . Olen monesti ajatellut siirtää sen parempaan paikkaan kasvamaan ja kenties lisääntymään, mutta aina se on vain jäänyt tekemättä. 


Kovinkaan paljon siellä ei ole vielä muuta nähtävää. Muutamia krookuksia mitä itse en ole edes istuttanut on noussut kukkimaan. 


Samoin rinteessä pilkistää joitakin palloesikkoja ja punaisia matalien tulppaanien piippoja . Valkoinen mitä kuvassa näkyy on kalkin jämiä mitä kylvin syksyllä .
Minulla on vain matalia tulppaaneja joitakin on tosin ilmestynyt ihan itsestään tai siirtynyt .


Niinkuin tämä punainen tulppaanipuska puskee joka vuosi tästä samasta paikasta ylös vuodesta toiseen. Välillä olen yrittänyt kiskoa lehdet pois mutta seuraavana vuonna on taas sama juttu .


Tässä se on kukkivana toukokuussa 2017. Nyt olen jo antanut periksi . Mutta ihmettelen kuitenkin tämän sinnikkyyttä kukkimiseen. Eikö tulppaaneilla taannu kukinta jossain vaiheessa ja häviä kokonaan.


Rinteet mitä meillä on kokonainen pitkän seinustan verran alkaa olla jo osittain sulana.


Oikeaan kulmaan vesiaiheen tilalle on tarkoitus istuttaa mökiltä tuotuna todennäköisesti päivänliljaa  . Ja vasemmalle valaisimesta istutan ehkä yhden hortensian . Takana oleva iso mänty pitää maan aika happamana joten siinä ei kaikki kasvit ole viihtyneet . Saman happamuuden takia päivänliljat on tavallista keltaisia mitkä eivät ole maan puolesta kovin kranttuja. Hortensian tuon myös mökiltä. Siellä niitä on .


Sisätiloissa olen myös kasvattanut herneenversoja samassa
astiassa kuin valkosipulit  niiden versot syötiin jo kahdessa salaatissa ja nyt on herneiden vuoro. Minulla on kaksi astiaa käytössä kasvatuksessa vähän eriaikaa istutettuna niistä saa niinsanotusti satoa koko ajan .


Valkosipulit on syöty ja uusia herneenversoja pukkaa. 


Mökillä kliivia alkaa kukkimaan ensi kertaa. Joka vuosi se on kesät ollut ulkona syksyyn saakka ja talvella olen kastellut sitä niukasti. Mutta kukintaan nämä toimenpiteet ei ennen ole auttaneet.


Samoin minulla on yksi mehikasvi venynyt pituutta ja kallistunut talven aikana pahasti . Tämä ei ole kauneudella pilattu joten voisikohan se katkaista ja yläosan istuttaa uudelleen .Tällä on tunnearvoa ja haluisin sen säilyvän .Tämän pieni alku oli niinsanotusti "viisi sormea ja vilauksen" tulos eräältä ikkunalaudalta ihanalta Viron matkalta .
Mutta tällaista tällä kertaa. 


Tervetuloa  Irma  lukijaksi. 


73 kommenttia:

 1. Siellä jo vihreää pukkaa kovasti!
  Meidän talon seinustallakin on jokunen sipuli noussut, muttei vielä kukkia näy.
  Ihanaa huhtikuuta Nila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä ne talon seinustat taitaa olla ensimmäisiä mihin kasvu nousee .Ihania huhtikuunpäiviä myös sinne.

   Poista
 2. Kevät on jo ihan juuri kohta. No meillä ei vielä toviin tai saa nyt nähdä. Mukavaa huhtikuuta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Monin paikoin missä ollaan niinsanotusti jäljessä ollaan kohta edellä .Sen me ollaan huomattu anoppilassa vuosien ajan. Mukavaa huhtikuuta myös sinne .

   Poista
 3. Pikkuhiljaa pihat ovat sulia ja päästään oikein kunnolla pihatöihin.
  Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näin on ja kyllä sitä on odotettu niinkuin aina tähän aikaan vuodesta .Aurinkoisia päiviä myös sinne .

   Poista
 4. Taitavat olla Darwin-lajikkeita. Kokemukseni mukaan nämä punaiset ovat ainoita, jotka eivät taannu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle tiedosta ja vierailusta. Pitää tehdä samoin. Toivottavasti tulet toistekin .

   Poista
 5. Ihanasti jo kasvua pukkaa...täällä ei maassa näy, tiitin tiittiä vaikka luntakaan ei ole..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihanasti, ihanasti pukkaa. Meillä mökillä on vielä sitten sama tilanne kuin sinulla ,lunta tosin on vielä paikoittain aika paljon .Mutta yhdessä yössä voi tapahtua jo muutos.

   Poista
 6. Kevään ensimmäiset kukkaset jo nousevat. Aurinkoista huhtikuun alkua.:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sieltä ne taas nousevat meidän kaikkien ihailtavaksi jotka muistavat katsella kevään ihmettä ympärillään .

   Poista
 7. Keväällä on ihanaa seurata kasvun edistymistä ja luonnon puhkeamista kukkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö olekin se on kyllä yksi niistä suuremmista ihmeistä mitä jaksaa joka vuosi ihmetellä .

   Poista
 8. Hyvää ja aurinkoisia huhtikuun päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin sinulle aurinkoa ja lämpöä kaivataan.

   Poista
 9. Onpas ihanasti kaikkea kivaa nousemassa. Punaiset tulppaanit selvästi viihtyvät tuossa. Niiden värikin sopii upeasti seinän vaaleaan sävyyn. Nuo valkoiset tulppaanisi ovat todella kauniita. Harmi, ettei niiden siemeniä riittänyt tänne siemenkirjeen loppupäähän. Muistatko niiden lajiketta? Ostin syysalesta lummetulppaani 'Concerton' sipuleita ja ne näyttävät kuvassa aika samannäköisiltä kuin sinun tulppaanisi. Toivottavasti ne viihtyisivät meillä yhtä hyvin ja tekisivät itäviä siemeniäkin. Aurinkoista huhtikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laji tulppaaneille on Turkestanica ja siemeniä on vielä syksystä jäljellä .Voin lähettää jos haluat.

   Poista
  2. Oi, mielelläni ottaisin, jos haluat lähettää! Sinulla ei taida olla blogissa missään näkyvillä sähköpostiosoitettasi, joten voitko laittaa s-postia minulle? Osoite on hiidenkivella (ät) gmail.com. Käy vilkaisemassa blogistani kasviluettelosta, jos siellä on jotain, minkä siemenet kiinnostaisivat vaihtarina. Jos ei ole jotain varastossa viime kesältä, voin tulevana kesänä kerätä :)

   Poista
 10. Meinasin jo ettei siellä ole lunta enää ollenkaan. Kovaa vauhtia perässä tullaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perässä tulevat monikin mutta siinä samassa ovat jo edellä. Kyllä se on kummallista 🤗.

   Poista
 11. Vastaukset
  1. Kiitos ,kyllä se pikku hiljaa siltä alkaa vaikuttamaan.

   Poista
 12. Nuo punaiset tulppaanisi ovat palkittuja ja hyvin kestäviä Darwin hybridejä eli ’Apeldoorn’ lajike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinkö ,mistähän ne minulle on oikein ilmestynyt? Sinulla on nuo nimet hallussa kiitos tiedosta .

   Poista
 13. Vastaukset
  1. Kyllä täällä jotain merkkejä jo on. 😀.

   Poista
 14. Sinulla on kevät sentään näkyvissä, vaikka vain piippoina, täällä kaikki ihana odottaa jossain paksujen kinosten alla. Versojen kylväminen on niin mukavaa ja antoisaa, kuin huomaamatta tulee napsittua leivän päälle ja salaatin joukkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät sulaa ja paljastaa jossain vaiheessa omatkin ihanuudet ja odottamisen kaipuu täyttyy. Meillä on herneen versoja nyt koko ajan leivällä ja salaatissa . Kohta se into tietenkin hiipuu mutta sitten on taas jotain muuta.

   Poista
 15. Sinulla on melkein sama tilanne kotipihalla kuin meilläkin:lunta on vielä paikoitellen. Minulla ei maasta nouse vielä mikään. Sinulla taitaa olla tuon punaisen tulppaanin kukintavuodessa pieni päivämäärävirhe!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tulppaanien päiväys on korjattu, kiitos huomiosta 😀 . Kummallista vaikka lukee tekstit useampaan kertaan ei silti kaikkea huomaa. Kyllä se sinullakin kohta alkaa jotain jo näkyä ,tai sehän riippuu istutuksista. Odotellaan kevään edistystä .

   Poista
 16. Kevät näyttää olevan teillä pidemmällä kuin täällä. Meillä ei viherrä vielä mikään ja kasvit ovat turvassa maan alla. Hyvin pääse jälleen odotuksen makuun kun näitä sinun kevään ihmeitä katseli. Ihana kevät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ihanaa aikaa ja meillä mökillä kyllä vielä on lunta aika reippaasti. Turvassa ovat.

   Poista
 17. Sieltä se maa paljastuu ja kukat! Nuo punaiset tulppaanit ovat tosi kestäviä, mullakin nousivat vuosikausia, toki väheten sitten pikkuhiljaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin tuntuu tulppaanit nousevan vuosivuodelta. Mukavaa kun sulamista on tapahtunut senverran että jotain sentään pilkottaakin jo.

   Poista
 18. Mulla käytihin anopinaikaasten keltaasten tuluppaanien kans samoo. Mylläsin penkin, mutta sipulit oli nii syvällä, etteivät lapiohon osunu. Kukkiivat uskollisesti vuaresta toisehen, lisääntyen, mutta ny tuntuu niiren aika olevan ohi, viistoista vuatta kestivät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vai että sinullakin. Minäkin olen yrittänyt jopa kaivaa ylös mutta ei ne taitaa olla tosiaan niin syvällä . Joskus olen ottanut kukat maljakkoon, olen ajatellut jos siten sipulit heikkenesivät .No minulla ei vielä viittätoista vuotta ole ollut joten odotellaan.

   Poista
 19. Haluaisin lisää laventelia puutarhaan. Usein kesällä purkissa ostetut eivät talvehdi, taitavat olla jotain talvenarkaa lajia. Pitäisi siemenestä kasvattaa. Minullakin on pihalla yksi punainen tulppaani, joka nousee vuosi toisensa jälkeen. Ei ole minun istuttamani vaan ties kuinka vanha.

  VastaaPoista
 20. Nämä laventelit olivat kyllä purkkikamaa 6 kpl kennossa .Siemenistä en ole niitä koskaan kasvattanut .Lieneekö vaikeaa. Kummallista nuo tulppaanit onkohan ne tullut siemenestä.

  VastaaPoista
 21. kiitos Nila kyläänkutsusta blogissani:)) sinulla on mukavan tuntuinen blogi, kiertelin jo hieman ja totesin meillä olevan samanlaisia kiinnostuksen kohteita, joten liityin lukijaksesi.
  tänään minäkin poisti talvisuojaukset laventelien ja iisoppien päältä. hyvin ovat selvinneet talvesta. tykkään laventelin tuoksusta ja kuivaan aina talveksi laventelia tuoksupusseihin ja osan vain ihan pikkunippuina roikkumaan mm tuulikaappiin, wc:hen ja takkahuoneeseen.
  tavataan taas:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi. Minulla ei ollut mitään talvisuojauksia edes ja hyvin laventelit pärjäsi ja ovat levinneet.

   Poista
 22. Nämä kevään kukat ovat jotenkin niin lumoavan kauniita! Ehkä myös siksi, että pitkän talven jälkeen ne ovat ensimmäisiä pilkahduksia valosta. :)

  -Ruut

  VastaaPoista
 23. Olet aivan oikeassa kevään ja syksyn kukat saavat eniten huomiota osakseen . Mukavaa kun vierailit plogissani toivottavasti tulet toistekin . Minä käyn vastavisitiillä .

  VastaaPoista
 24. Laventelit olen saanu kummasti aina manalan maille talven aikana toimitettua mutta en lannistu...koitan taas ;) Onneksi kevättä pukkaa ilman niitäkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juurikin niin me puutarhurit emme lannistu mutta jos yksi kasvi ei menesty niin maailmassa on muitakin erittäin kauniita. Kevättä pukkaa joka tapauksessa.

   Poista
 25. oi´´´´´
  teillä kevät jo tosi pitkällä....
  Kauniita kukkia ..krookukset,tulppaanit,,,
  myös tuo "kliivia,:)
  Hyvää alkanutta huhtikuuta! ja kauniita kevät päiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää alkanutta huhtikuuta myös sinne .

   Poista
 26. Onpa siellä kevät jo pitkällä! Meillä pälvipaikkoja on ja niistä nousee mm. krookuksia, mutta paljon on vielä luntakin. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kevät on ihanaa aikaa ja pikkuhiljaa saamme nauttia ainavaan uusista kevään ihmeistä.

   Poista
 27. Siitä se kevät lähtee. Meillä lähinnä sisällä pelargonien muodossa.

  VastaaPoista
 28. Pelargoniat on juuri sitä kevään tuijia. Kiitos sinulle .

  VastaaPoista
 29. Oi siellähän kasvaa jo vaikka mitä:) Täällä ei vielä ole kevät niin pitkällä että kukkijoita maasta pukkaisi vaan innolla odotetaan:) On kyllä ihana että se kevät on alkanut, tänäänkin oli niin upea paiste ja tuntui ihan lämmittävän! Mukavaa viikonloppua ja ihanaa alkavaa kevättä💗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se aurinko jo lämmintää mukavasti uusia piippoja ja alkuja nousee jatkuvasti. Kiitos sinulle.

   Poista
 30. Spring came bringing the rebirth of nature.
  Have a wonderful April
  Hugs
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 31. Inspiroivaa juttua. Kiitos
  Terveisin Merja Palstaltaterve!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet toistekin.

   Poista
 32. Krookuksia jo vähän kukkii täälläkin, vaikka lunta on vielä reilusti pihalla. Nyt ainakin tiedän, mihin ne tuli istutettua ;D

  VastaaPoista
 33. Eikö olekin jännä juttu miten nopeasti asiat unohtuu .Minulla kävi sama juttu muutaman kasvin kanssa tänään oivalsin kun piippoja alkoi työntämään oikein tosissaan että hitto tässähän nämä . En ole oikein hyvä tässä merkkausasiassa etkä ilmeisesti sinäkään 🤗

  VastaaPoista
 34. Kaunis piha sinulle tulossa, mutta tänne luvattiin lumisadetta, eilen huomasin ikkunasta, että takapihalla leskenlehdet jo kukkii, ei täällä vielä muuta vihreää ole näkyvissä. Ihanaa keväänodotusta Sinulle ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja sinivuokot kukkii meillä mökillä jo rinteessä, leskenlehteä en ole vielä nähnyt. Ihanaa keväänodotusta myös sinne.

   Poista
 35. Se on suorastaan itsepäinen 😀.

  VastaaPoista
 36. On taas se aika kun saadaan jännätä, mitä maasta pökeltää ihmisten ilmoille! Laventelit ovat kyllä niin kauniita! :) Meilläkin jo ystävättären tuomat tulppaanin alut näkyvät! Sitten taas peurat ovat komannen kerran syöneet syyshortensiat, joita urmakkaasti elvyttelin koko viime kesän. Suojasin ne, mutta hanki nousi niin ylös, että pitkäkaulat ylettyivät, mokomat. No uudet kujeet taas kesällä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syyshortensiaa meilläkin peurat syö mutta minä jokatapauksessa leikkaan niitä ensin syksyllä jo mutta sitten vielä keväällä kun ensin näkee mitä peurat on saanut aikaiseksi . Eli niiden suhteen ei ole huolta eniten minua harmittaa ne pensaat mitkä tekee kukat edellisten vuosien kasvuun .Laventelit on kyllä kauniita .Kiitos sinulle.

   Poista
 37. Ihanan keväistä sinulla :)
  Saat olla ahkerana, kun on kaksi puutarhaa/pihaa.
  Minun pienen pienille ukonhatun iduille kävi köpelösti patikkamatkan aikana. Ne ovat kaikki kuolleet. Harmittaa :(
  Aurinkoista viikon jatkoa Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei itänyt ne yksikään joten istutan huomenna uudestaan alkaa hyvät istutuspäivät. Kyllä ne vielä kerkiää kevät on vasta alussa. Harmillista kun sinulla kuolivat kun sinä sait ne jopa itämään .Sinulla kuitenkin oli ihana patikkamatka se on tärkeää. Aurinkoa ei nyt näy, lunta sataa mutta ehkä viikonloppuna. Kiitos sinulle ja aurinkoa myös sinne.

   Poista
 38. Laventeli on minulle muisto mummun hajuvedestä. Vaan: Yllättäen tömäsin jälkkäriin, jossa creme brulen joukkoon oli joukkoon oli litettu laventelia. Se oli kyllä taivaallista. Kasvina en ole kuin kerran saanut talvehtimaan.
  Kevään kukista tuo aikainen lumikello on ehdoton suosikkini!

  VastaaPoista
 39. Jälkkäri missä on laventelia no on jännä ajatus. Onkohan sinulla ollut väärä paikka laventelilla koska minulla ei ollut mitään ongelmia. Lumikelloa pitää saada lisää.

  VastaaPoista