maanantai 29. heinäkuuta 2019

Mökin rinteiden kitkemistä.


Tänä vuonna on ollut hankalaa saada aikaa ja haluja rinteiden kitkemiseen . Meillä kun niitä on tosi paljon ja niissä kasvaa runsaasti metsäkortetta. Sen siitä saa kun yrittää valloittaa metsää osaksi puutarhaa. Olen yleensä saanut ne hoidettua heti kesäkuun loppuun mennessä, mutta nyt ne on vieläkin kesken. 


Käytän apuna vanhoja tikapuita nekin alkaa kyllä olla korjauksen tarpeessa. Mies siirtää niitä sitämukaa kun minä olen saanut kortteet muovilaatikkoon. Se pysyy paremmin pystyssä rinteessä kuin sanko. Akalla sensiaan on välillä vaikeuksia sen pystyssä pysymisen kanssa. Minua on vaivannut asentohuimaus viimeaikoina taas. 


Rinteessä kasvaa paljon tuoksukurjenpolvea. Verikurjenpolvea on myös jonkinverran ja alapäässä ylärinnettä monenlaista matalampaa kukkivaa . Tänävuonna ne kukkivat suurinosa kortteen seassa. 


Alapuolesta tulee nupittyä rikkoja vähän mennen tullen kulkiessa  kun ei tarvitse tikkaita. 
Yläpuolen rinteestä joudun kurkottelemaan ihan ylhäältä alaspäin kun tikkaat ei sinne yltää. Kyllä tuntuu pohkeissa ja jalkaterissä samaten jalkapohjissa kun näitä kitkee. Mutta milloin näitä lihaksia sitten harjoittaisin. 😀. Alapuolella polkua on nousultaan pienempi rinne minkä juuri ja juuri pystyn kitkemään ilman tikkaita. Siinä kasvaa paljon pensaita, angervoja ja maanpeitekasveja kuunliljarivistön lisäksi. 
Minä annan kuunliljojen kukkia ne on aika kauniit kun niitä on paljon. 

Vielä pitäisi saada jostain energiaa näiden kitkemisten loppuun viemiseen. Nyt on ollut niin kuumia päiviä että ne on jälleen siirtynyt. 

Mutta tällaista tällä kertaa. 

46 kommenttia:

 1. Korte on viheliäinen rikka🤨mutta ei näin kuumalla saa rimpuilla rinteessä! Pitää olla sopivan viileää ja hyvin nukuttu yö takana. Kyllä se siitä🤗

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En minä näinä kolmena kuumana päivänä ollutkaan rinteessä ollenkaan. Pojanpoika oli kaksi yötä hoidossa ja sen kanssa meni touhutessa. Kiitos huolenpidosta ihanaa kun joku on huolissaan. 😁

   Poista
 2. VAltavan kaunis rinne, mutta varmasti kovatöinen..:)
  Kuunliljat ovat ihania kukkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kovatöinen on se täytyy sanoa. Kuunliljoista minäkin pidän kovasti.

   Poista
 3. Tuo rinne on kaunis. Samoin kuunliljat, kun niitä on runsaasti. Mekin kuulumme siihen koulukuntaan, joka antaa niiden kukkia.
  Olet kyllä sisukas, kun kitket tikkaiden avulla. Ei varmaan ole mikään helppo juttu.
  Jos joskus tekee mieli kadehtia istutuksiasi, yritän muistaa kortteet ;)
  Kaikkea hyvää sinulle ja miehellesi näihin heinäkuun viimeisiin päiviin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi. Mies keksi aikoinaan tämän tikas jutun ja se olikin huomattavasti helpompi kuin kitkeä ilman niitä. Hyviä päiviä sinne myös teille.

   Poista
 4. Melkoista jumppaa tuo! Kaunis tontti. Metsäkorte on minusta kaunis, ja kun kortetta on mahdoton hävittää, olen vain yrittänyt elää sen kanssa. Mutta minulla kasvaa peltokortetta, joka on metsäkortetta paljon rumempi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumppaa se todella on. Löytyy silloin aina uusia lihaksia joiden olemassaolosta ei ole edes tiennyt. Ehkä jonakin päivänä minäkin luovutan rinteet kortteelle.

   Poista
 5. Korte on ihan pirullisen viheliäinen tapaus! Siitä on tosi vaikea päästä erilleen, mutta minäkin kitken sitkeästi. Sillä se pysyy ainakin kurissa jollain tapaa.

  Tosi näyttävä polun reunus on kuunliljoilla kauniden kaarien muotoon tehty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kortteelle on juuret varmasti kiinassa asti. Pirullusen viheliäs tapaus tosiaan. Hyvin kuvattu. Kiitos polun kehuista kuunliljoineen.

   Poista
 6. Kaunis kuunliljareunus! Korte on kyllä kurja vieras kukkapenkissä ja sen kanssa saa käydä ikuista taistelua. Meillä on ollut nyt niin kuivaa, että kortekin on ollut ihmeissään. Ne olivat yhdessä penkissä lakastuneet ihan itsestään. Hämmentävää, sillä niin ei ole koskaan ennen käynyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Korte on ikävä hävitettävä tuskin edes saa hävitettyä kuivuvat kyllä meilläkin ihan kesän lopulla mutta ovat sitä ennen kerkinyt leviämään siemenestä ja juuresta. Siksi yritän kitkeä niitä niinkauan kuin jaksan.

   Poista
 7. Teillä on kyllä ihana tuo mökin piha!
  rinteitä,ihania polkuja;)
  Katsoppas toista ja viidettä kuvaa...:)voisko siihen tehdä harmaasta puusta ,tikkaat ( pysyvästi:)),ne oisivat niin ihanan näköiset tuossa rinteessä:))
  Tasapaino -juttu on järkky,toivottavasti voit jo paremmin.:)
  (...joo ihmeellisesti niitä uusia lihaksia:))löytyy,kurkottaessa:)
  Oikein hyvää kesän jatkoa,ja hyvää vointia,Sinulle ,Nila:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehuista kuvissa ehkä näyttää paremmalta kuin onkaan. Tikkaat on tiellä kun kuljetaan pesupaikalle tai ulkohuusiin. Mukavaltahan ne siinä kyllä näyttää. Kukkia kasvaisi aika nopeasti portaiden väliin ja silloin on niitä hankala siirtää paikasta toiseen. Mutta kiitos kiinnostuksesta. Asentohuimaus on jo nyt asettunut. Hyvää kesän jatkoa myös sinne.

   Poista
 8. Korte on kurja kaveri puutarhassa, ja niin on myös asentohuimaus, kokemusta kumpaisestakin. Teillä on hurmaava mökkipiha. Ai niin, nuo tikkaat rinteessä on hoksu homma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Korte on tosiaan rikoista varmaan vaikein kesyttää. Kiitos kehuista ja tikkaat on miehen keksintö tähän rinnekitkentään.

   Poista
 9. Tuttu 'rinneongelma'! Meillä mökillä on alapihalle mennessä erittäin jyrkkä rinne. Se on ollut luonnontilaisena, koska alapihalla ei varsinaisesti oleskella. Mitä nyt uimaan mennään sitä kautta. Olen yrittänyt rinteeseen istuttaa joitakin luonnonkasveja (mm helposti leviävää ahomansikkaa) ja nyppiä korkeita heiniä pois. Olet aiemminkin kertonut tuosta tikas-systeemistä! Olen sen jo unohtanut. Olisi ollut tarvetta, kun olen rinteessä rikkoja nyppinyt.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meilläkin nämä rinteet eivät edes pihalle näy ja ovat myös kulkureitin varrella ulkohuusiin ja tämänhetkiselle pesupaikalle. Mutta halusin ne myöskin kauniiksi ja se taitaa olla ylivoimainen tehtävä. Kirjoitan välillä samojakin asioita kun tulevat taas seuraava vuonna ajankohtaiseksi ja aina voi joku uusikin lukaista ja saada vaikka idean siitä. Eikun vaan tikkaiden tekoon. 😀.

   Poista
 10. Sinulla on niin kaunis pihapiiri. Ihana on tuo polku kuunliljoineen. Rinteet ovat kauniita pihassa, vaikka hoitaminen ja kitkeminen onkin aikamoinen haaste.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi. Polku on minustakin onnistunut kuunliljoineen ja rinnetontit on kyllä haastavia etenkin kun niitä on näin paljon.

   Poista
 11. Kuunliljapolkua minäkin ihailen, ja muutenkin sinulla on suuri, kaunis metsäpuutarha! Korte yrittää vallata meidänkin pihaa, kun metsänlaidassa ollaan. Ei sitä juurineen pois saa, mutta nypin varret ennenkuin ehtivät kukkia ja siementää lisää. Sinulla on tosiaan aivan omaa kuntosali!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos myös sinulle. Metsä on osana puutarhaa kun sen laidalla myös ollaan. Kortteelle on syvällä juuret nypin niitä myös niinkauan kuin jaksan. Kuntosalilla tuli käytyä ennenkuin tämän mökin ostimme. Nyt ei tarvitse eikä jaksa.

   Poista
 12. Kyllä on ihana piha ja hei, kiitos paljon tuosta tikasideasta - sen nappaan käyttööni heti!

  Kuunliljat ovat kauniita <3

  Voi hyvin ja tsemppiä huimauksen kanssa - se on kurja seuralainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja mukavaa kun voi antaa jotain ideoita toisille mistä on hyötyä. Eikun tikkaita rakentamaan. Kuunliljat on minustakin kauniita minulla on niitä muutamia lajeja. Huimaus on nyt taas helpottanut palatakseen taas jossain vaiheessa uudestaan. Kiitos.

   Poista
 13. Kekseliäs konsti käyttää tikkaita apuna! On sinulla aikamoinen jumppapaikka noissa rinteissä silloin kun ne tarvitsevat kitkemistä. Meillä ei ole ennen ollut kortteesta riesaa, mutta tänä kesänä huomasin, että kahdesta kohdasta metsäkorte oli jo lähettänyt tiedustelijan kukkapenkin puolelle. Eikä ihmekään, kun parin metrin puolella kunnan metsässä sitä kasvaa laajoina kasvustoina. Oli ennemminkin ajan kysymys, milloin se leviää kukkapenkkiinkin. Kyllä kuunliljankin kukka on kaunis ja tuossa vielä pitkänä rivistönä on oikein hyvän näköinen. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tässä tosiaan jumppaa riittää kitkemisen suhteen kortteen kanssa. Meillä kanssa on metsä osana tonttia. Kuunliljan kukkia pitää ottaa seuraavana vuonna maljakkoon myös. Mukavaa viikonjatketta sinne.

   Poista
 14. Hyvä konsti tuo tikapuiden käyttö rinnettä kitkiessä! Korte on kyllä viheliäinen rikkaruoho. Kuunliljalla on kaunis kukka, itsekkin annan sen kukkia. Kaunis pitkä rivi kuunliljaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos,ilman tikkaita kitkin pari vuotta ennenkuin mies keksi tikkaiden käytön. Kuunlilja on hyvä reunakasvi tähän vähän metsäiseen rinteeseen.

   Poista
 15. Aikamoista jumppaa tuo kitkeminen. Tämä kuivahko kesä on aiheuttanut sen, että maanpeittokasvit eivät täyty ja peitä maan pintaa ja rikkakasvit pääsevät valloillen. Teillä tuota aluetta on tosi paljon, mutta onneksi nuo tikkaat ovat apuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jumppaa riittää. Maanpeitekasvit eivät estä kortteita, paljon muuta rikkaa siellä ei kasvakkaan. Alueena liiankin iso kun on tosiaan noita rinteitä. Tikkaat kyllä auttaa.

   Poista
 16. Ihailen sun kuunliljojasi, mahtava rivi. Mulla on vasta muutama, mäkin annan myös kukkia.
  Tota kortetta on alkanut olla mun penkissä. Onko mahdollista että tulee metsästä tai jonkun kasvin mukana ? Onneksi lähtee helposti pois.
  On sulla kova homma tuossa rinteessä, mutta kaunista tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kaikki eivät pidä kuunliljojen kukista mutta jopa nuppusenakin asetelmissa on vallan viehättäviä. Kyllä se metsäkorte metsästä leviää jos se on lähellä. Helposti on kitkettävissä muttei juurineen ja sieltä se leviää sekä jos saa kukkia. Saa nähdä kuinka kauan jaksaa pitää rinteet kauniina.

   Poista
 17. Onpa kaunis tuo kurjenpolvirinne ja kuunliljapolku.

  VastaaPoista
 18. Rinteissä on omat haasteensa, oiva keksintö nuo tikapuut. Näyttää olevan monenlaista kaunista kukkivaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä rinteet on vähän liiankin haastavia minulle nykyään,pitää katsoa kuinka kauan jaksaa niitä hoitaa. Kiitos sinulle.

   Poista
 19. Kaunis kuunliljarivistö! Tikkaat ovat kätevä apu rinnepenkissä. Meilläkin on tuota kortetta paikoin, onneksi ei ole rikkaruohojen pahimmasta päästä tämä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Minä itse en tiedä viheliempää rikkaa kuin tämä. Muiden niska taittuu ahkeralla kitkemisellä mutta ei tämän. Pinnalta sen voi kitkeä mutta juuret jää ja seuraavana vuonna sama runba.

   Poista
 20. Paljon liiloja kukkia, tykkään niistä. Kortteet on kyllä harmillista ja vaikeita kokonaan tuhota. Ahkera olet ollut!

  VastaaPoista
 21. Kiitos sinulle, kortteet on minusta hankalin rikka niillä on juuret varmasti kiinassa asti niitä ei voi kitkeä kuin poikkasemalla maanpäällisen osan joka vuosi. Silti se ei tunnu taantuvan.

  VastaaPoista
 22. korte, kuten moni muukin rikkakasviksi luokiteltu, on toisaalta myös hyvin kaunis. se kuuluu maapallon vanhimpiin kasveihin ja siksi ehkä pidän siitä itse kovin. toki liika on aina liikaa ja kortetta joutuu välillä kovallakin kädellä kitkemään. kurjenpolvi ja korte näyttävät hyviltä yhdessä. rakastan tuota kuunliljareunusta, ihana kulkea polkua huussille! ei minullekkaan tulisi mieleenkään leikat pois kuunliljan kukkavanoja. ne ovat todella kauniita ja myös kestäviä leikkokukkina.
  sul on kyl melkoinen homma noissa jyrkissä rinteissä, mut olet kehittänyt hyvät keinot niiden hoitoon. kyl saamme olla kiitollisia isännistämme, on heistä vaan niin iso apu puutarhassakin!
  mukava kuulla, et huimauksesi on jo helpottanut. nyt jo viilentyykin, joten taas puutarhassakin mielyttävämpää puuhastella. oikein hyvää alkanutta elokuuta Sinulle:))

  VastaaPoista
 23. Kiitos sinulle korte ei ole minun suosikkejani mutta ehkä opin jopa pitämään siitä kun asennoidun oikein. Onneksi huimaus on hellittänyt tosin palatakseen jälleen. Mies on nytkin parhaillaan pihalla touhuamassa. Heistä on todella suuri apu moneen asiaan. Olkaamme heistä onnellisia. Hyvää elokuuta myös sinne.

  VastaaPoista
 24. Kuten edellinenkin kommentoija, minäkin pidän kortteen ulkonäöstä, enkä siksi todennäköisesti edes kitkisi sitä pois metsäpuutarhasta. Nämä nyt ovat kuitenkin mielipidekysymyksiä :) Kuunliljarivistö näyttää upealta, kun niitä on noin paljon.

  VastaaPoista
 25. Niin kyllä se jossain vaiheessa varmasti minultakin jää kitkemättä, kun ei enää jaksa. Kuunliljoja kuvaan myös mielelläni koska ovat aika kauniita,

  VastaaPoista
 26. Kiitos vierailustasi blogissani 😊 Täältä löytyi mukavan näköinen blogi. Aivan upeaa kasvillisuutta puutarhassasi 😊 Tykkään noista Kuunliljoista erittäin paljon. Jään seurailemaan blogiasi 😊 Tervetuloa uudelleen vierailemaan blogiini 🤗

  VastaaPoista
 27. Kiitos itsellesi että kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi.

  VastaaPoista