sunnuntai 21. heinäkuuta 2019

Satoa


Mansikkamaa on antanut satonsa. Sato ei ollut mikään kehuttava mutta kun sitä vertasi edelliseen vuoteen olihan se huomattavasti parempi. Kahtena kovana talvena menetimme mansikantaimia ihan hirveästi.. Viime talvi oli suotuisa ja syksyllä istutetut uudet noin 30 kpl tainta tuottivat ihan mukavasti mutta osa jäljellä olevista vanhoista taimista kuivui alkukesän kuivuudessa . Nyt uusimme syksyllä loputkin vanhat taimet ja laitamme olkikatteen jos mahdollista mansikkakankaan tilalle. Jos se pitäisi paremmin kosteuden ,  meidän maamme on aika hiekkapitoinen ja vettä läpäisevä. 
Tässä kehikot mansikkamaan päältä  palautetaan paikoilleen tallinseinälle odottamaan ensikautta. Nyt pitää paneutua uusien taimien katseluun. Viime vuonna ostimme kaikki 30  kpl bounty  lajiketta. Se oli kyllä suurta ja makeaa mansikkaa. Nyt tekisi mieli kokeilla jotain muuta lopuille. Onkohan teillä mitään ehdotuksia ja kokemuksia? Muutamia polkan taimia on myöskin hyvässä hapessa.


Tällä seinustalla säilytämme kehikot seuraavaan satokauteen.

Vadelmasato on meneillään  ja saa nähdä mitä tulee.  Tällähetkellä näyttää aika kuivan näköiseltä vaikka vettä onkin saatu muutaman kerran  aika reilustikkin. Laitoin keväällä niille voimaksi lehmänlantaa ja uutta multaa päälle sekä karikkeen. Vartijoitakin kyhättiin puutarhaan muutama kappale vartioimaan satoa. Viime vuonna vadelmasadon vei mehiläiset kokonaan. Jos näin käy tänäkin vuonna ei tämä vartija pysty sitä estämään. 


Punaherukat ja mustaherukat kypsyvät oman vartijansa suojissa ja olen kerännytkin jo niitä jonkinverran. 


Samoin kirsikoita on muutamia jo syötykin ja kohta ne ovat kerättävissä mutta tänä vuonna ei sato päätä huimaa. Vartijalla taitaa olla tänä vuonna helppo kesä. 


Omenapuu valkeakuulas on tullut tiensä päähän. Tien mikä loppui ennenkuin kerkesi edes satoa kunnolla antamaan. Viimevuonna siinä oli kyllä jonkinverran hedelmiä mutta olivat syömäkelvottomia pihlajakoin takia. Edellisenä vuonna söimme muutamia ja hyviä olivat joten harmi tämä menetys. Myyrät tekivät selvää jälkeä. Mutta tällaista tällä kertaa.

41 kommenttia:

 1. Upeat marjaviljelmät sinulla!
  Toivotaan, että omenatkin tuottavat hyvän sadon.
  Hempeää heinäkuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marjapensaita on kyllä aika reilusti ja satoa tuntuu tulevan kyllä myös ja marjakoko on isoa. Omenapuut on vielä pieniä mutta jotain satoa sentään. Heinäkuun jatkoja myös sinne.

   Poista
 2. Meilläkin jäi mansikkasato aika pieneksi, verraten viime kesään. Ihanan muodikkaat vartijat sinulla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkamaa on nyt meillä niinsanotusti muutosvaiheessa mutta jotain satoa sentään, Vartijoilla on muodikkaat asut mutta siihen se sitten taitaa jäädäkkin,

   Poista
 3. Meillä tulee vielä viimeisiä mansikoita, sato oli paras vuosikausiin nyt kun mansikat kasvavat laatikoissa. Harmi omenpuuta mutta positiivisesti ajatellen nyt pääsee laittamaan uuden ja voi hankkia tämänhetkisen mielen mukaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus sadot on laihempia ja joskus taas onnistuu, tänä vuonna näin. Mukavaa kun olette saaneet hyvän sadon mansikasta. Täytyy tosiaan miettiä mitä omenapuun tilalle.

   Poista
 4. Komea mansikkamaa kehikkoineen. Meillä on vielä hippusen verran mansikkaa tulossa, mutta alkaa olla niiden aika ohi. 🍓 Vadelmissa pari hassua kukkaa. Onkohan tämä huono vadelmavuosi ? Hyvää kesän jatkoa 💚 🍀 🌱

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkamaa tosiaan antoi jonkinverran satoa mutta vadelmaa ei tule juuri mitään. Hyvää kesänjatkoja myös sinne.

   Poista
 5. Onpa teillä siistit mansikkasuojat. Meillä ei ole ollut enää vuosiin yhtään mansikkaa. Paikallisen viljelijän alkusato on aina Sonataa. Pidän kovasti sen mausta ja ulkonäöstä.
  Puun kuolema on aina surullinen asia. Valkeakuulaassa ei tänä vuonna montaa omenaa ole ja nekin näyttävät kärsivän taudeista/ötököistä. Onneksi kahtena edellisenä vuotena oli hieno omenasato, joten levätköön tämän kesän.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Sonata ei ole tuttu lajike mutta pitää kysellä mitä on tarjolla. Kyllä minua harmittaa vieläkin omenapuun menetys. Pitää katsella mitä tilalle sitten. Olen samaa mieltä aina ei voi saada huippusatoja. Pitää antaa välillä levätä ja nauttia sitten muista antimista.

   Poista
 6. Teillä on mansikkasuojat viimeisen päälle.
  Säälittää tuo teidän Valkeakuulas.
  Kivoja vahteja teidän puutarhassa.
  Meille tuli mansikoita ihan kivasti, mutta mies haluaa uusia taimet, koska mansikoiden koko vaihteli paljon. Meillä on mansikkaa aika vähän, joten taimien uusiminen käy helposti.
  Kaikkea mukavaa viikkoosi <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minua harmittaa vieläkin omenapuun menetys ja vartijat on mukavia mutta teho aika mitätön. Mansikantaimia pitää meidänkin katsella. Kaikkea kivaa myös sinne teille,

   Poista
 7. Onpa siistit nuo kehikot, hienosti voi käyttää useita vuosia.
  Meillä tulee tosi paljon mansikoita, liiankin kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kehikoita on käytetty jo muutamia vuosia ja mukavaa kun teillä sato on onnistunut. Hyvää viikonjatketta.

   Poista
 8. Teillä on kaikki hyvin järjestyksessä kuten tuo mansikkakehikoiden säilytys. Kun kaikki on suunniteltua, sujuu toiminta hyvin. Meilläkin mansikat kärsivät vähän kuivuudesta, joten mitään huippusatoa ei saatu. Toimivatko nuo hauskat marjapensasvartijat? Ne ovat paljon mukavampia katsella kuin ikävät vihreät verkot!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Mansikat ja vadelmat kärsivät kuivuudesta vaikka yritettiin kastellakkin niitä. Marjanvartijat eivät oikein ole ymmärtänyt tehtävän vakavuutta joten hauskaksi ne taitavat jäädä. Mukavan näköisiä ovat.

   Poista
 9. Moni on täällä kiinittänut huomion samaan kuin itsekin, mansikoilla on siistit suojakehikot. Ja varmasti syystäkin, muuten marjat menisivät ehkä "parempiin suihin". Tai en kyllä tiedä miten tehokkaat vartijat teillä onkaan:) Meillä oli aika urakka laittaa verkko kirsikkapuihin, silti linnut olivat repimässä marjoja verkon reunustoilta. Saatiin kuitenkin aika mukavasti omaan suuhunkin niitä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkakehikko toimii loistavasti mutta vartijat on tehottomia. Verkkoja emme kuitenkaan viritä kun lintuja on kamalaa irrottaa niistä. Joskus meillä on ollut. Kirsikkasato ei päätä huimaa tänä vuonna.

   Poista
 10. Moikka. Näppärä paikka säilyttää kehikot. Satoa on meilläkin jo maistettu. Mansikoita tuli parista puskasta ihmeen hyvin. Mutta parasta on kirsikat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mansikkasato oli kohtuullinen mutta kirsikoita tulee aika vähän meillä. Kehikot mansikoille. säilyy mukavasti seinustalla seuraavaan vuoteen.

   Poista
 11. Hyvät kehikot on teillä mansikkamualla ja hyvä säilytyspaikka niillä. Nyt ei hetkeen oo räksiä nähty pihalla, meillä verkolla on mansikat suojattu. Valkeakuulas on herkkä omenapuu, meilläkin yl kakskymmentä vuotias piti kuatoo. Omenat on kyllä herkullisia ja hillo tul huippuu. Samantyyppinen puu 'Samo' on jo kookas ja se on myös hyvä syönti- ja hillolajike.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Me emme ole laittanut verkkoja kun alkuvuosina mutta kun lintuja jäi kiinni niihin ja niitä oli paha sitten irroittaa huusivatkin niin kauheasti. Samo ei ole tuttu lajike mutta pitää katsoa mitä istuttaa.

   Poista
 12. Paljonhan sinä olet saanut aikaan vaikka meinasit ettet juuri mitään. Aikaa hoitamiseen ja "nyppimiseen" menee, niin se vaan on.
  Auttaisiko myyränkarkotin välttämään vastaisuudessa tuhot🤔?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minun aikaansaannokset on ollut vähissä mutta kyllä se tästä. Meillä on ollut myyränkarkottimia mutta näin vain kävi. 😵

   Poista
 13. mansikkakausi täälkin jo lopuillaan. sama homma, vanha mansikkamaa meilkin pitäisi uusia. muuten, otimme vinkin noita kehikoistanne ja teimme verkkoaidat nyt kesäkuussa kolmeen mansikkamaahan. en ole vaan saanut aikaiseksi tehdä niistä postausta, josko viel joku kerta senkin saisin tehtyä.
  voi myyriä, minkä tekivät!
  mukavaa marjastusaikaa Sinulle, isossa puutarhassanne riittää poimittavaa mukavasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun saitte jotain vinkkiä siihen verkkoaitoihin ne ovat kyllä tosi kätevät, pitkäikäiset ja helpot. Myyrät kyllä tekivät ilkeän tempun harmittaa vieläkin. Mukavaa aikaa myös sinne.

   Poista
 14. Oi miten iso mansikkamaa teillä ja hyvin suojattu.Minulla vain yksi lava mansikoita ja nekin vähän kituliaita eikä kyllä vadelmistakaan hyvää satoa tule kuivuuden takia.Kuivuus on täällä ongelmana tänäkin kesänä joten sateita odotellaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Vadelmasato jää meillä myös olemattomiin. Kuivuus vaivaa täälläkin.

   Poista
 15. Kätevä tuo mansikkojen suoja. Joku tuollainen pitäisi rakennella, tänä vuonna varmaan ainakin puolet mansikoista meni parempiin suihin.

  VastaaPoista
 16. Kiitos. Se kyllä harmittaa kun sato menee muiden suihin ja on kovan työn tehnyt niiden eteen. Nyt meillä sato saadaan kyllä talteen mansikoiden osalta.

  VastaaPoista
 17. Vadelmille toivon vettä täälläkin, muuten kuivuvat kaikki.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vadelmasato on huono tänä vuonna mutta syödään sitten jotain muuta. 😀.

   Poista
 18. Näppärä tuo mansikoiden suojus. Kiitos vinkistä, tuo pitää pitää mielessä mansikkamaata suunnitellessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kun vierailit blogissani toivottavasti tulet toistekin. Mukavaa kun voi jakaa jotain ideoita toisille.

   Poista
 19. Komea mansikkaviljelmää teillä, on se kyllä kivaa kun satoa tulee omasta maasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kovin suuri sato ei tänä vuonna ollut mutta kumminkin omasta maasta.

   Poista
 20. voi hitsi,miten upeat teidän mansikkamaan suojat!!,
  tätä sivua oon tuijottanu ,tuijottanu,:)aivan mahtavat suojat,helppo koota.kevyet!!
  Minä laitan cd-levyjä kaksipuolisena roikkumaan vähän joka oksalle.niistä lähtee sellainen sädekehä,meillä "rosvo-linnut " vähentyneet:),kerään talveksi pois,keväällä taas pujottelen niitä,sinne sun tänne.(mulla on vadelmienkin välissä noita cd-levyjä.)
  aivan ihanat "pelottimet" ;)
  Oikein ihanaa viikonloppua,Sinulle Nila! :)

  VastaaPoista
 21. Kiitos kehuista. Mekin suunniteltiin laittaa myös cd -levyjä roikkumaan mutta sitten se vain jäi. Pitää muistaa ensi vuonna. Ihanaa viikonloppua myös sinne.

  VastaaPoista
 22. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista