maanantai 2. syyskuuta 2019

Keskuspenkki.


Keskuspenkki on tainnut jäädä vähemmälle huomiolle tänä vuonna. Siihen kohdistuu myös suuria muutoksia niinkuin moneen muuhunkin . Siirtoja tapahtuu.
Talon laajennus on edelleen meneillään ja puutarhaa on muokattu. Anoppia käytiin auttamassa Tohmajärvellä, vieraita kestitetty, ollut hautajaisia ja kastejuhla ja muita juhlia ja kesätapahtumia. Kerrassaan vilkas ja tapahtumarikas kevät ja kesä. Päivät meinas almanakasta loppua joten otan mielelläni vastaan myös toivottavasti kiireettömämmän syksyn. Puuhaa riittää edelleen mutta josko kuitenkin vähemmän. 


Tämä keskuspenkki taitaa olla ainoa penkki missä on perennoja valittu siten että kukintaa on keväästä syksyyn. Viimeisimmät taitaa olla komeamaksaruohot. Havuja minulla on jokaisessa penkissä ja pitää vähän yleensäkin suunnitella muidenkin penkkien perenna valintoja. En kuitenkaan aio istuttaa jokaiseen penkkiin keväästä - syksyyn kasveja. Kukintaa on mitä on ja havut kuitenkin antaa ryhtiä ja väriä. 


Keväällä keskuspenkissä oli jo paljon kukintaa. 
Ruusujuuret on aivan ihania, molemmat lajikkeet. Mutta tämän voimakkaan värisen aion siirtää muualle. Tulppaaneja en voi näihin penkkeihin yleensäkään istuttaa kun peurat kävelevät pihassa.


Näitä toisia minulla on siellä kolme pehkoa ja ne saavat jäädä paikoilleen. 


Tämä esikko häviää kokonaan jonkinajankuluttua kukinnasta joten pitää muistaa että  tilalle ei ole uusia kasveja istuttamassa. 


Keväällä minua viehättää suuresti keltainen väri esikoissa ja pääsiäisen aikaan myös nansisseissa joita tosin istutan vain ruukkuihin. 


Jaloangervot punastuvat pikkuhiljaa esikoiden ympärillä.


Angervojen lehdistö on todella kaunis kasvaessaan ja hyvä myös koko kasvukauden.
Alppiasteri kukkii mukavasti samaan aikaan iiriksen kanssa esikkojen jälkeen ja ennen jaloangervoja. Angervot on vasta nupuilla .


Tämän iiriksen jaan nyt kolmeen osioon niin saan vähän tasapuolisesti tätä kyseistä perennaa. Ja pystykasvuisena se antaa vähän erilaista muotoa kasvustoon jopa ilman kukintaa. Pikkusydän kukkii aikaisin ja melkein elokuunloppupuolelle asti. 
Kuunliljoja on muutamia erilaisia ja ne piristävät penkkiä myös kukinta -aikaan.


Tämän keltaisen perennan nimi on kadoksissa. 


Angervoja on paljon ja niitä istutan myös lisää, ritarinkannusta on melkein keskellä penkkiä myös muutama.
Penkki on iso ja aion siirtää sieltä myös muutamia perennoja pois niin saan suuremman tilan nyt suunnitelluille kasveille.

Onko teillä suunnitelmia siirtoihin? Ja kuinkahan laajoja.
Mutta tällaista tällä kertaa.


38 kommenttia:

 1. Siirretty on jo! Voisi sanoa, että taas! Mikseiköhän sitä osaa heti laittaa oikeaan paikkaan! Minulla on mökin keskeisimmässä penkissä tavoitteena, että aina kukkisi joku. Onnistunut vaihtelevasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sinulla on siellä hyvin asiat jos olet jo siirrot tehnyt. Keskuspenkissä minullakin kukkii tosiaan voi sanoa melkein aina joku mutta muihin olen niitä satunnaisesti laittanut ajattelematta niiden kukintaa. Se kyllä on kummallista että siirtoja aina tulee.

   Poista
 2. Tuollainen kukkapenkki jossa kukkii jotakin keväästä syksyyn on niin hieno.
  Mukavia syyspäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä onkin ainoa sellainen missä kukkia on keväästä syksyyn. Mutta hyvä näinkin. Mukavia syyspäiviä myös sinne.

   Poista
 3. Sulla on tosi upea kukkapenkki, ihania ja kauniin värisiä kukkia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 4. Siirtoja on tullut tehtyä tänä vuonna enemmän kuin joskus. Suurta osaa toki olen miettinyt jo muina vuosina.

  Uudistusta kaipaa vähintään yksi kukkapenkki, joka alkaa jäädä vähän liian varjoon. Sitä en tänä syksynä uudista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla tosiaan kaikki siirrot vasta edessä. Ei ole ennemmin kerinnyt mutta nythän on hyvää istutusaikaa jäljellä vaikka kuinka. Joskus penkit jäävät liian varjoon muun kasvillisuuden takia ja sehän tietää muutoksia väistämättä.

   Poista
 5. Upeita kuvia ja kukintaa.
  Lämmin kiitos viimeisestä ja tuestasi.
  Oli ihana nähdä kaunis pihanne luonnossa.
  Olette tehneet ison työn.
  Minä vaan harkitsen siirtoja, mutta enpä juuri tee enää.
  Hyvää syyskuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja työt kasaantuu näin syksyllä kun kesä meni unessa. Mukavaa oli esitellä teille tämä tosin vielä paljon tekemistä vaativan mökkipuutarhan. Minäkin haluaisin siihen vaiheeseen että siirrot olisi vähissä ainakin. Hyviä syyskuun päiviä sinne.

   Poista
 6. Sinulla upea kukkapenkki,
  Aivan mahtava semmonen kukkapenki joka loistaa alku keväästä syksyyn.
  Kauniita syyspäiviä,Sinulle ,Nila! :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siitä loistamisesta en tiedä mutta yritän kuitenkin pitää sen jatkossakin kevät -kesä - syksy penkissä. Kauniita syyspäiviä myös sinne.

   Poista
 7. mukava postaus keskuspenkin koko kesäisestä kukinnasta:)) minusta tuo keltainen perenna voisi olla syyskaunosilmä.
  harvoin siirrän kasveja, enemmänkin otan jakotaimia ja lisään sit penkkien kokoa pikku hiljaa tai teen paikkoistutuksia tarvittaessa. tänään kyl nostin keväällä istuttamani sormustinkukan ylös ansarin takana olevasta penkistä ja istutan sen huomenna takapihalle. no, poikkeushan tekee säännön:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos voi kun pääsisi samaan pisteeseen näiden penkkien kanssa että suuremmat istutukset olisi tehty. Penkin kokoa voisi harkita kyseisen kohdalla kun kasvit leviää taas kunnolla. Mutta sitten pitäisi reunat uusia ja sitä en vielä ainakaan halua.

   Poista
 8. Hyvältä näyttää. On kiva kun penkissä on korkeuseroja.
  Keltainen kukka taitaa olla syyskaunosilmä.
  Mukavaa syksyn jatkoa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, korkeuseroja juuri haluan tähän penkkiin. Syyskaunosilmää tässä ehdotettiinkin ja se taitaa tosiaan olla se. Mukavaa syksyn jatkoa myös sinne.

   Poista
 9. Penkissä kukkii hienosti koko kesän ajan. Kaunis ja monipuolinen valikoima, etenkin ritarit ovat upeita.
  Parin viime viikon aikana on tullut myllättyä oikein kunnolla. Siirtoja ja jakamisia niin, että selkä on kovilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ritarinkukkaa on minulla muuallakin mutta ovat niin upeita että olen halunnut istuttaa niitä muihinkin penkkeihin. Sinä taidat sitten olla voiton puolella siirtojen suhteen. Minulla vasta alussa. Selkä on varmasti kovilla minullakin tämän kuukauden.

   Poista
 10. Kauniita kukkakuvia ja monen moista on. Mielessä on parvekkeen syksy-talvi ilme. Mutta vielä kesäkukat kukkii.🌹🌹🌹

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja mukavaa on parveke saada taas toisenlaiseen ilmeeseen mutta minullakin vielä pelakuut kukkii täyttä päätä.

   Poista
 11. Kiva tämmöinen katsaus, missä tulee käytyä saman penkin kukintaa keväästä loppukesään. Hienostihan siellä kukkii melkein läpi kesän ja erilaiset lehtimuodot ja -värit täydentävät. Ritarinkannukset ovat komeita ja sopivat hienosti tuonne havujen keskelle. Mukavaa syyskuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kommentista. Penkki ei ole täydellinen mutta menettelee etenkin "ehkä" tulevien siirtojen myötä. Mukavaa syyskuuta myös sinne.

   Poista
 12. Siirto suunnitelmat syntyvät aina pikkuhiljaa sitä mukaan kun huomaa, ettei joku kasvi sovi kasvutavan tai värinsä puolesta johonkin. Usein nämä siirtosuunnitelmat kerkeävät jopa unohtumaan, jos kuivuuden takia siirtoja ei viitsi heti tehdä. Ne mitä muistan tulee tehtyä syksyisin. Nuo ruusijuuret näyttävät oikein kivoilta, enpäs tiennyt että niitä on tuollaisiakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, siirtoja tulee vastaan etenkin jos perennat leviävät liikaa ja havut kasvaa. Syksy on hyvää siirtoaikaa vaikka aiemmin en olisi kerkinytkään. Ruusujuuret on aivan ihania.

   Poista
 13. On jo muutamia siirretty, vaan vielä on suunnitteluasteellakin. Kauniisti sopivat havut ja perennat sammaanpenkkiin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Elikkä siellä ollaan samoissa puuhissa. Toisaalta se on ihan mukavaakin puuhaa mutta minulla taitaa olla sitä vähän liikaakin. Kauniita on havut minustakin perennapenkissä on olevinaan aina jotain kasvua jollei muutakaan ole.

   Poista
 14. Upea penkki ja hieno tuo puureunus! Minäkin pari siirtoa olen jo tehnyt, muutama on vielä tulossa. Yritän saada ne ensi viikonloppuna hoidettua. Kauniita syyskesän päiviä!

  VastaaPoista
 15. Kiitos, puureunus on minullekin mieleen ovat yllättävän monta vuotta kestänyt. Siirtoja pitää alkaa tekemään viikonloppuna. Kauniita syyspäiviä siirtoon.

  VastaaPoista
 16. Kylläpä on kauniita istutuksia! Isompia muutostöitä ei ole nyt tiedossa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, hyvä jos jonain vuonna pääsee vähemmälle muutostöille. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 17. Kaunista kukkaloistoa ♫
  Mukavaa loppuviikkoa Sinulle Nila ♥

  VastaaPoista
 18. Kauniita pihakukkasia ♥️ ihanaa syksyä sinulle ♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja ihania syksyn päiviä myös sinne.

   Poista
 19. Ihanan runsas postaus, kyllä on mukava katsella sinun kukkapenkkejäsi ja lukea selostuksia. 💚

  Innostuimme laittamaan istutuskehikoita pihaan. Istutin niihin syyslajeja koska niitä on nyt siellä sun täällä tontillamme, kevät- ja kesälajeja piti vähän penkoa, mutta niitäkin löysin. Ensi vuonna voi sitten nähdä miten onnistui.

  Keltaisen perennan nimi on syystähtisilmä, luulisin.

  VastaaPoista
 20. Kiitos kehuista.
  Nyt alkoi kiinnostaa nämä sinun kehikkosi laita kuvia postaukseen niin saamme muutkin niihin tutustua. Ensi vuosi on taas uusien unelmien aikaa.

  VastaaPoista
 21. Kiva postaus! Minulla on vielä joitakin keväällä saatuja perennoja ruukkuistutuksissa, ne ainakin pitäisi siirtää maahan. Ja aina olisi siirreltävääkin, mutta saa nyt nähdä mitä ehtii.

  VastaaPoista
 22. Kiitos, minulla on kaikki siirrot kesken mitä kerkiää on sitten toinen juttu.

  VastaaPoista