sunnuntai 12. tammikuuta 2020

Kankaiden ostoa , pyykinpesua ja tahrojen poistoa.


Harmittelin tässä taannoin kun ei missään ole myytävänä kunnon vanhoja ihania pellavaliinoja. Tai kyllä niitä paljon oli myynnissä mutta kaikki olivat liian lyhyitä . Jouluksi sain kuitenkin laitettua tarpeeksi pitkän pellavaliinan omasta komerosta. Nyt joulukukat kun olivat vielä hyvässä hapessa ja uutta pitkää liinaa teki mieleni pöydälle ei auttanut muu kuin lähteä kangasostoksille. Kankaita tulikin sitten ostettua vähän enämpi kerralla. Ostin verhokankaita, näihin tuoleihin uudet päällis kankaat ja useamman liinakankaan . Tässä nyt yksi ensimmäinen liina esittelyvuorossa. Liina on nyt valmiiksi ommeltuna noin  2,40 cm pitkä. Kangas on 100 % puuvillaa. 


Jouluiset tulilatvat ovat vasta nyt aukaisseet nuppunsa. 

Uudenvuoden käytön jälkeen pellavaliina näytti toisesta päädystä tällaiselta. Pojanpoika vähän " hutiloi " , mutta minä en siitä liioin välitä vaikka liinat likautuukin , ne on käyttöä varten ostettu ja oikeilla aineilla lähtee aivan puhtaaksi. Oli mansikkaa ja muuta ruokaa tipahdellut. Sappisaippua on hyvä tahroihin . Ensin kostutetaan tahran kohdat ja sitten sappisaippuaa vaikuttamaan muutaman tunnin , senjälkeen käytän näitä seuraavissa kuvissa olevia aineita. Niihin laitan liinan likoamaan yöksi. Sitten 60 asteen pesuun . Joidenkin mielestä varmaan liian paljon työtä yhden liinan kanssa. Mutta loppujen lopuksi itseltä kuluva aika on minimaalinen, liotus sujuu itsestään samoin pesu. 🤗. Samalla laitoin yhdeksän pyyheliinaa likoamaan kuusi astiapyyhettä ja kolme käsipyyhettä ja puhdasta tuli. Nämä pyyheliinojen tahrat oli jopa jotkut vanhoja. Joku varmasti ihmettelee näitä pyyheliinojen käyttöä, mutta meillä on paljon astioita joita en halua astiakoneessa pestä joten pyyhittävää on tälläkin saralla.


Samaan liotusveteen laitoin vielä myöhemmin kuusi anopin kutomaa poppana  tablettia ja tahrat ensin sappisaippualla kuten kerroin. Ja silityksen jälkeen melkein kuin uusia. Nämäkin on parisenkymmentä vuotta vanhoja.
Laitoin nämä aineet tänne mitä käytin jos siitä on jollekulle jotain hyötyä. Nämä tepsii ainakin tuoreisiin tahroihin mutta jopa jo vanhoihin. Niinsanotusti vinkkinä. 😀. Minä olin nuoruudessa töissä kemiallisessa pesulassa enkä silloin ollut ollenkaan innostunut tahrojen poistosta ja muusta silitystyöstä. Lieneekö se syy että olen tässä lajissa aika hyvä nykyään ja silitän kaikki vaatteet aina ja tahroja ei minun vaatteista löydy. Minusta vanhakin vaate on melkein kuin uusi kun se on sileä.  Ja tahrojen poistoon on yksityiselläkin  nykyään hyvät aineet. Mutta tässä nämä käyttämäni aineet. 


Tämä taitaa olla jo vanha ulkonäöltään oleva purkki. Lisävinkkinä. Näitä samoja käytän mattojen pesuun jos niihin on tullut ikäviä tahroja. Molempia liotus saaviin ja matto sinne. Samassa vedessä voi liottaa useampiakin mattoja. Pianhan se mattojenkin pesu alkaa. Onko teillä jotain omia vinkkejä tahrojen ja pyykinpesuun liittyen?


Mutta tällaista tällä kertaa. 

54 kommenttia:

 1. Kaunis vihreä joulupöytä sinulla! Me ollaan teetetty keittiöpöydälle lasi mittojen mukaan, säästää vähän liinoja, minäkin kun tykkään niitä käyttää enkä oikein vahakankaista välitä. Tämäkin yhtenä vinkkinä :) Hyvää alkanutta vuotta 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sinulla on hyviä vinkkejä aina tarjolla, ❤Hyvää alkanutta vuotta myös sinne.

   Poista
 2. Sappisaippua on minullekin tuttu ja sitä löytyy minunkin kaapistani.Itse käytän tahroihin nykyään Marius Fabren valkoista Marseille- saippuaa jota on tilattu Ruohonjuuresta.
  Puhtaita mankeloituja liinoja ei voita mikään ja ne ovat oleellinen osa kaunista kattausta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marseil saippuaa on minullakin ja on hyvä myöskin arkojen käsinpesuun.Onkohan tämä sitä samaa? Minä omistan tosiaan mankelin mikä on harvinaista tänä päivänä, ja käytän myöskin.

   Poista
  2. Marseilin saippuoita on hieman erilaisia, joten en osaa sanoa.
   Minäkin omistan mankelin ja käytän sitä myös paljon.

   Poista
  3. Ok kiitos tiedosta, pitää katsoa.

   Poista
 3. Moon saamaton kaikis otsikon kohoris. Komia liina! Ja hyvin aineet näyttäävät tehuavan. Siistiä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei kaikissa asioissa tarvitsekkaan olla tärppestikkelinä 😁 vähemmälläkin asiat hoituu. Mutta ajattelin tällaisiakin kirjoitella. Kiitos sinulle.

   Poista
 4. Mullakin on vanhoissa pellavaliinoissa ilkeitä tahroja, kahvia ehkä.
  Kyllä olis hienoa saada ne pois. Mutta noita aineita ei taida olla tavan kaupasta saatavissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla ne kyllä lähtee. Sappisaippuaa saa tavallisesta kaupasta ja näitä muita saa nettikaupasta.

   Poista
 5. Sappisaippua on kyllä hyvä tahrojenpoistoaine.
  Kaunis liina.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sappisaippua on kyllä hyvä samoin nämä muutkin pesuaineet tällaiseen tarkoitukseen . Kiitos, liina on minustakin sopivan värinen näin joulun jälkeen.

   Poista
 6. Kiitos vinkistä! Mulla oli just jouluna pöydällä valkoinen liina, jota en ole viitsinyt paljoa käyttää noiden tulevien tahrojen takia. Pitääpä kokeilla tuollaista sappisaippuaa, minulla ei sellaista olekaan. Kai niitä ihan kaupasta saa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sappisaippuaa saa ihan tavallisesta kaupasta ja näitä muita nettikaupasta ja ovat kyllä hyviä silloin kun tahroista haluaa päästä eroon. Tapleteissa minulla oli tosi vanhojakin tahroja, liotin niitä kyllä pari vuorokautta. Kiitos sinulle kommentista.

   Poista
 7. Sappisaippua on miullakin ja kaikki isot pellavaliinat oon ihe kutonu. Ne mie pesetän pesulassa. Muuten pyykin pesen, valakoset Bio Luvililla, ihan jauhemaisella. Siinä ei tuoksuu juurikaan oo ja zeoliittiikaan ei, soppii miulle herkkänahkaselle. Kirjopyykin Lumme kirjopesutiivisteellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi mikä ihanuus osata itse kutoa kaikki liinat ❤ Liinoja en ole pesulassa käyttänyt kun käytän niitä niin paljon ja toistaiseksi tahrat on lähtenyt kotikonstein. 😀

   Poista
 8. Sappisaippua on minulle ihan outo, mitenköhän en ole edes kuullut koko nimeä? Hyvä laittaa korvan taakse, jos hankalia tahroja tulee. Puhtaista, mankeloiduista pinoistasi tulee ihan tuoksu tänne asti :).

  VastaaPoista
 9. Sappisaippua on hyvä moneen käyttöön samaten nämä muut aineet. Niitä laitan silloin kun on tahroja pyyhkeissä ja liinoissa. Mankeloituja lakanoita ei voita mikään samoin muuta pyykkiä. 😀. Mutta monien mielestä hankalaa ja vanhanaikaista. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 10. No löytyihän kangaskaupasta hyvä kangas pöytäliinaan! Minusta on tyylikästä, kun liina ulottuu kunnolla pöytälevyn raunojen yli eli on tarpeeksi pitkä ja leveä. Tämä on komea. Käytän myös kangaspöytäliinoja ja sappisaippua on hyvä tahrojen poistaja. Vanhat käsikudotut liinat ja nykyiset puuvillaliinat pesen koneessa ja hyvin toimii. Silitys tai mankelointi on tärkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minäkin käytän paljon kangasliinoja ja ne tahrautuvat väkisin, mankeli on kovassa käytössä täälläkin. Ostin muitakin kankaita ja niistä myöhemmin.

   Poista
 11. Olen sappisaippuasta kuullut, mutten koskaan kokeillut. Taidanpa laittaa itsekin ostoslistalle. Kaapistani löytyy muutama kunnon kankainen liina, joita ei tule käytettyä juuri noiden tahrojen takia. Se on ollut sääli, jospa nyt saisin liinat takaisin käyttöön. Sillä kunnon pellava- ja puuvillakankaiset liinat juhlistavat juhlan kuin juhlan.:)
  Kiitos hyvästä ohjeesta!

  VastaaPoista
 12. Sappisaippuaa vain hakemaan ja liinat vain takaisin käyttöön. Tällä Swite pesuaineella ja tahranpoistoaineella saa myös ihmeitä aikaiseksi ja tämä ei ole mikään maksettu mainos vaan rehellisesti vinkkinä muillekkin. Kiitos kommentista.

  VastaaPoista
 13. Sappisaippuaa on tullut käytettyä. Leivinjauhe on tehokasta myös.

  VastaaPoista
 14. Kiitos, olen käyttänyt leivinjauhetta muuhun siivoukseen mutta tahroihin en. Pitää muistaa.

  VastaaPoista
 15. Noilla Swipen tuotteita olen käyttänyt mattojen pesuun. Minulla on muutama ihana valkoinenkin pikkumatto ja pesen ne pyykkikoneessa. En liottele, vaan laitan tuota Swipen pulveria kuten normaalisti pulveria käytän ja tulee puhdasta näinkin.

  VastaaPoista
 16. Joo niillä kyllä tulee puhdasta jälkeä ja siksi ajattelin vinkkinä laittaa myös tänne. Minä olen liottanut jos on ollut pahoja tahroja matoissa kuin liinoissa. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 17. tahroja osasin kun lapset pieniä, Puhdas Bensa ottaa pois polkupyörän rasvoja.

  VastaaPoista
 18. Kaunis pöytäliina ja ihana tuo kukka-asetelma! Tulilatvat on niin kivoja kun kukkivat aina vaan:) Meillä on sappisaippua ahkerassa käytössä:) Leppoisaa viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kukka-asetelma on vieläkin hyvässä hapessa joten se saa jatkaa kukintaansa vielä pöydällä. Sappisaippua on kyllä hyvä apu tahrojen poistossa. Hyvää viikonjatketta.

   Poista
 19. Olet tehnyt hienoja kangasostoja.
  Hyviä vinkkejä tahranpoistoon.
  Niitä tarvitaan sillä täällä mummo on alkanut tiputtelemaan eväitä myös omille vaatteille. Vanhuus ei tule yksin!
  Täällä netti oikuttelee, en pääse aina lukemaan, enkä etenkään kommentoimaan blogeja.
  Kaikkea hyvää sinne!

  VastaaPoista
 20. Kiitos, innostuin nyt vähän uusiin hankintoihin sitä se keväänodotus tietää. Mulla on ollut ongelmia saada ilmoitus sähköpostin olemassaolosta. En tiedä mikä tökkii ja samoin nämä omat ja muiden vastauskuvakkeet ovat pienentyneet. Ihania hetkiä sinne.

  VastaaPoista
 21. Ilahduttavaa puhtautta ja kivoja liinoja 🙂

  Meillä oli loppiaiskutsujen jälkeen ilmestynyt kumma tahra yhteen olohuoneen mattoon. Yritin poistaa mutta ei irronnut. Pitää kokeilla muista konsteja kuin suolaa ja vettä kunhan ehdin syventyä asiaan. Ilmeisesti ei ollut punaviiniä, koska kikka ei tepsinyt. Ehkä jotain kastiketta.

  VastaaPoista
 22. Kiitos. Nämä aineet kyllä vaikuttaa tahroihin todella hyvin niitä saa ostaa nettikaupasta, sappisaippuaa saa tavallisesta kaupasta. Minä olen pessyt Swipellä jo vuosia kaikki mattoni. Laitan tosiaan molempia aineita veteen ja matto siihen likoamaan. Siinä ohjeessa sanotaan että ei tarvitse muuta pesua, mutta kyllä me olemme pesseet ne vielä muutenkin. Matoissani ei ole senjälkeen ollut tahroja. Maton täytyy tietysti olla vesipesun kestävä.

  VastaaPoista
 23. Ihania pöytäliina <3 Mielenkiintoista oli lukea puhdistusvinkkejä postauksestasi ja kommenteista. Meillä on ruokapöydällä aina pöytäliina. Tullut sellainen tapa. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos mukavaa kun pidit postauksesta. Meilläkin on aina liinat pöydällä joko poppana tai kangasliina. Kai se jonkinlainen tapa on minullakin. Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

   Poista
 24. Hei Nila! Pistäydyn tänne blogiisi, kuten lupasinkin. Mukava bogi Sinulla onkin. Kiva postaus ja hyviä vinkkejä. Meillä on usein ruokasalin pöydällä pellavaliina. Lapsenlapset saavat pöydän äärellä rauhassa syödä ja pienet sormenjäljet vain ihahduttava. Se on sitä elämää. Olen niin kiitollinen, että meillä on noita pieniä siinä pöydän ympärillä. Liina on helppohoitoinen. Pesen ja kuivaan rummussa. Näin saan siitä mukavan ryppyisen.
  Mukavaa viikonjatkoa Sinulle ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet toistekin. Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

   Poista
 25. Kauniin liinan olet ommellut.
  Nuo kukka asetelmat auenneet tulilatvat ovat erittäin kauniita!!
  Minulle hyvinkin tuttu tuo Swipe! ja siivouskomerosta löytyy sappisaippua..taisinkin sen antaa pojalle,Pitää ostaakin uusi saippua!
  Enpä ole muuten ajatellut että nettikaupastahan sitä saa ostaa tuot Swipeä .minulla oli tuttu rouva ja häneltä ostin ,aikoinaan paljon.Kiitos viritänkin oman innostukseni taas tuohon Swipehen,sillä seon huippu aine!!
  Tahroista vapaat vaatteet.Ovat ollu ",minun kunnia asia,(aivan niinkuin Mikko Alatalo laulaa Hyasintin aikaan-laulussa.Ei olu pojan eikä isännän vaatteet tahraisia,ei ollu ei!!....Liinat pyyhkeet,matot ,oli myös tahrattomia (kyllä matot vieläkin,liinat myös)
  Minulla paljon tosi paljon liinoja ,ei voi vain pitää`????Pitäis ruveta ompelemaan niistä jotain?(pellavaliinoja,isänys Pietarista -90luvulla toi eräätkin kauniit liinat:)
  :)ja kaikki pyykit silitän.
  Muistan kun sisko,kerran soitti ja siinä puheltiin sanoin että just soitin pojalle,hän kysyi mitäpä siellä touhusi,sanoin silitti T-paitoja.Sisko aivan kauhussaan silittää t-paitoja)))hänen kahdella tytöllä kummalakaan ei oo ees silitysrautaa??...Vaan minun pojalla on ,nyt taitaa silittää miniänkin t-paiat;))
  ..muistan kun ammattikoulussa opettaja sanoi .vaikka vaate on vanha,kun on puhdas,siisti (siis tahraton) ja silitetty ,seon kaunis!..tuota sääntöä olen noudattanut niin kirjaimellisesti:)))

  Mukavaa loppuviikkoa! Sinulle Nila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on samat tavat näköjään iskostunut takaraivoon tämän silityksen ja tahrojen suhteen 😁. Eikä se minun aikaani vie niin paljon että jättäisin sen tekemättä. Saan siitä itselleni ja miehelle mielihyvää. Kysyisin miksi et liinoja voi pitää jos kerran sinulla niitä paljon on. Pietarista minullekkin on anoppi ja appiukko aikoinaan myös tuonut kauniita liinoja. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle Liisa ❤

   Poista
 26. Kiitos hyvästä vinkistä. Tuota on kokeiltava.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellesi kiinnostuksesta. Kokeile ihmeessä. Swipe on hyvä aine ja kun käyttää vielä niitä molempia yhdessä tahrat kyllä lähtee ja ensin sappisaippuaa tahroihin muutamaksi tunniksi ja sitten yön yli liotan ainakin liinoja ja pyyhkeitä. Mattoja laitan aamusta aikaisin ja pesen illalla. Tai sitten yön yli. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 27. Kaunis pöytäliina. Swipe aineet on hyviä ja itsekin käytän niitä.

  VastaaPoista
 28. Pellava on tosi kaunista ja ihanaa materiaalia! Mulla suunnitelmissa ostaa pellavalakanat, mistäköhän niitä löytäisi?
  PS. Tuohon sappisaippuaan täytyy tutustua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pellavaa minulla on vaatteissa ja liinoissa mutta lakanoita minulla ei ole. En osaa kyllä tähän antaa neuvoa. Sappisaippua on kyllä hyvä samoin nämä muut tuotteet.

   Poista
 29. Kiitos vinkeistä! Tuli paljon uutta tietoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oleppa hyvä, suosittelen kyllä kokeilemaan näitä kaikkia.

   Poista
 30. Kävin tämän postauksen innoittamana ostamassa sappisaippuaa! Minulla on sinulle haaste blogissani. Käypä vilkaisemassa!

  VastaaPoista
 31. No niin, hyvä juttu. Nämä muutkin kyllä on todella hyviä olen käyttänyt niitä vuosia etenkin juuri tahrojen poistoon. Suosittelen kokeilemaan, et kadu. Kiitos haasteesta, pitää käydä kurkkaamassa.

  VastaaPoista
 32. Tulilava asetelma uudella kauniilla liinalla niin huikean kaunis ☺

  Sappisaippuaa löytyy , mutta enpä oo kokeillu tahroja sillä poistaa. Käytän pahojen tahrojen poistoon Vanish jauhetta. Liotan muutaman minuutin, sitte kone saa hoitaa loput ja tahrat on pois ☺
  Mukavaa viikonloppua Sinulle Nila ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minullakin taitaa löytyä tätä Vanis jauhetta ja hyvä on tämäkin tahrojen poistoon. Utelias pitää olla ja kysyä että mihin käytät sappisaippuaa kun et kerran tahroihin. Minulla se on ainoastaan siinä käytössä. Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 33. Sievän liinan olet ommellut :)
  Sappisaippuaa pitää kyllä testata, kun on kertynyt käsipyyhkeitä, joissa on pinttynyttä likaa. Samoten joissakin äidiltä saamissani liinoissa on likajälkiä, jotka ei ole lähtenyt normaalipesussa pois.

  VastaaPoista
 34. Kiitos, juurikin käsipyyhkeihin ja astiapyyhkeisiin jää kyllä tahroja mitkä eivät lähde. Tosiaan minä käytin näitä kaikkia aineita niihin ja lähtivät kyllä tahrat.

  VastaaPoista