perjantai 18. syyskuuta 2020

Pitkän penkin kunnostusta .

 

Muistatte varmaan kun kesäkuussa esittelin mansikkamaalta poistettujen kankaiden uusiokäyttöä . Ne palvelivat hyvin aikansa ja palvelevat vielä osassa penkkiä  . 



Nyt kolme kuukautta myöhemmin olen saanut noin kymmenen metriä työstettyä tätä pitkää penkkiä uuteen uskoon .  Aloitin poistamalla osan reunakankaasta ja kuorimalla "pinta"nurmikon"
Mies auttoi vähän tässä hommassa ja vei kärryillä tuppaat pois  . Taisin minäkin yhden kottikärryllisen kärrätä ja jonkinverran kuoria myös nurmikkoa  . Penkki leveni samalla jostain kohtaa metrin jossain taas parikin metriä  . 
Ja hei minä sain reunan kantattua  , vielä sitä pitää parannella kanttausraudan kanssa. Mutta lupaava alku vai mitä ❓😀
Jos vaikka ei tarvitsisi reunaan tiililadontaa ainakaan muutamaan vuoteen  . 


Alemmassa kuvassa on sipulit laitettu jo mullan alle . Multaa ajattelin vielä lisätä reilusti niiden päälle kunhan edelliset vähän vajoavat  . 



Istutettavat perennat löytyi omista penkeistä vähän sieltä ja vähän täältä  


Tässä on komeaa maksaruohoa hieman matalampana versiona ja sen ympärillä paljon varjorikkoa reunoissa. 
Kumpaa tämä nyt sitten on varjorikkoa vai posliinirikkoa ❓🤔 
Mitä sanoo google ❓ 
Posliinirikko  Saxifraga spathula on Varjorikon S, umborosan risteymä . 
Posliinirikkoa luultiin kauan varjorikoksi, mutta sen lehtiruoto on pidempi ja vähemmän karvainen ja lehden reuna hampaat ovat isommat kuin varjorikolla. 

Eli tästä voisi päätellä että minun varjorikkoni kokee nyt nimen vaihdon posliinirikoksi  😛


Tähän valaisimen alle istutin reilusti Rusettinukkia ( Androsace Sempervivoides) Sitä kasvaa edelleen paikassa mistä tätä otin mutta pitää varmistaa nyt viimeistään että on muuallakin kasvamassa jos vaikka näin turvaisi paremmin säilymisen . On googlen mukaan vähän kranttu  ei oikein menesty lumettomilla paikoilla .Täällä ei viime vuonna juurikaan lunta ollut ja hyvinhän se on pärjännyt jo muutamia vuosia paikallaan . 

 
Alakuvassa ylhäällä on tuoksukuusaman alle istutettu 21 kappaletta tarhakylmänkukkaa Minulla on siementänyt itse niin paljon että niistä riitti siirtää muutamia tähänkin penkkiin  . Kuusi näistä kyllä kasvatin siemenestä pari vuotta sitten ja pitäisi olla jotain punertavaa muut ovat liloja ja kuitenkin erilaisia  . Eli penkissä pitäisi nyt olla kolme eriväristä kylmänkukkaa . Saa nähdä miten nämä näkyvät takana kun edessä on tulppaanit ja maksaruohoa . Mutta penkki kohoaa taaksepäin eli ovat vähän niinkuin ylämäessä ja kukinta on jokatapauksessa ohitse ennenkuin maksaruohot kukkivat . 
Mutta osuuko niiden ja tulppaanien kukinta samaan aikaan on jo sitten toinen juttu . 
Pieniä ovat vielä kuitenkin ja kasvavat korkeutta vielä reippaasti . 


Komeaa maksaruohoa siis istutin myös tähän reunaan . Nyt kun saimme vihdoin pihavalotkin niin ovat ensi syksynä ainakin kauniita lampun valossa . Komeamaksaruohon alla on kahta eriväristä punaista Turkestaninmaksaruohoa vuoronperään tuppaat  . 




Kuvassa alhaalla istutin pienen katajan( keskellä) , punaisen hortensian ......, 


alakuvassa 
Hopean värisen( tuijan) ❓🤔ja kaksi Tiny Tim pallotuijaa . 



Nyt kaikki neljä lampputolppaa on penkeissä näin on ruohonleikkuun kanssa helpompaa . Pitää ostaa vielä lamput ja sähkäri kun käy niin asentaa vielä eteiseen seinäkatkaisijan . Ihanaa että saadaan valoa myös pihapiiriin . Lisää valoa on tulossa vielä myöhemmin kun projekti etenee . 
Punaisen hortensian nimilappu on kadoksissa , toivottavasti löytyy  . 
Pitää yrittää laittaa kehikko sen ympärille ensikeväänä ettei retkota niin pahasti . 


Näitä Darwin tulppaaneja istutin vuoron perään ryppään . Ovat kuulemma monivuotisia ja hyvä näin koska en haluaisi sipuleita olla istuttamassa joka vuosi lisää . Nyt oli helppoa kun oli pelkkää tyhjää mihin istuttaa tässä kohtaa penkki laajeni juurikin melkein pari metriä  . 





 

Isompien tuijien latvoja mies jo katkaisikin  , minä huolittelen sitten vielä lisää reunoista  . 





Rinneistutukset etenee toivottavasti vielä syksyn kuluessa  rikat on ottanut vähän tilaa kun jokapaikassa ei ole vielä istutuksia ollenkaan  . Nyt kun täälläkin on pari valo tolppaa paikoillaan on istutuksia  helpompi tähänkin suunnitella . Olisikohan tähänkin kiva laittaa komeaamaksaruohoa lamppujen ympärille . Sanomalehtiä aion taas laittaa pohjalle ja multaa päälle, näin rikat saa kyytiä  . Nyt on vain kiinni ajasta  . 

No päiviähän riittää ja allakassa niitä on lisää . 



Oletteko jo saaneet kaikki syystyöt pihassa ja puutarhassa kuntoon ❓ 
Minä kun sain nyt vasta vaihteen päälle  🤗 😂



Mutta tällaista tällä kertaa. 

37 kommenttia:

  1. Kivan näköistä tulee. :) Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa.

      Poista
  2. Työstämästäsi penkistä tulee varmasti kaunis. Kun istuttaa, kuten sinä, tarpeeksi paljon kutakin kasvia kerrokselliseti isoon ja laajaan penkkiin, niin se takaa rauhallisen ja hyvän lopputuloksen.
    Mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minä haluan jos mahdollista istuttaa juurikin paljon kutakin lajia.
      Kiitos ja mukavaa alkanutta viikkoa ❤

      Poista
  3. On siinä saanut lapiota heiluttaa useamman kerran, mutta lopputulos on hieno. Kanttaus antaa penkille viimeistellyn ilmeen. Valaistuksen sijoittaminen istutusalueille on varmasti fiksu valinta ruohonleikkuun kannalta. Illat alkavat olla pimeitä ja yhä pimenevät, joten valot tuovat iloa ja mahdollistavat pihalla liikkumisen hämäränkin aikaan.
    Mainio toteamus: päiviä riittää ja allakassa on lisää. Tuo täytyy ottaa käyttöön ja muistaa aina tuskaillessani ajan kulumista. Kiitos!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi minulla on vähän pienempi lapio kuin miehellä, no sitä joutuu heiluttamaan vähän useammin. Tälläkertaa oli myös multakuorma ihan lähellä joten senkin suhteen ei ollut niin työlästä.
      Ihanaa tosiaan kun saamme vihdoin valaistuksen onhan sitäkin odotettu muutama vuosi.
      Kanttausta vasta opettelen, sinulla oli niin kauniisti kantattu kaikki reunat että minäkin ihan innostuin. ❤

      Poista
  4. Vaihde on kyllä sinulla nytkähtänyt kerrasta ihan kunnolla päälle :) Kivaa kivikkoa on vielä noissa kahdessa viimeisessä kuvassa odottamassa istutuksia. Ilman muuta viimeisenkin lampun ympärille jotain kaunista katseltavaa. Minulla on kaikki vielä ihan kesken puutarhassa. Tänään pitää ahkeroida ihan kunnolla. Ainakin narsissit ja laukat pitää saada istutettua ja muutama kukkapenkki kitkettyä. Aika kolea sää on kuitenkin, joten saa nähdä, vaihtuuko kitkeminen kivien pyörittelyyn, mullan kärräämiseen tai kukkapenkin laajentamiseen :D
    Suunnittelun ja työn iloa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt minunkin oli vihdoin aika käydä perennojen siirtoon ja penkkien kunnostukseen.
      Pitää käydä vielä anoppia auttamassa ja omat työt pitää saada jotenkin edes siihen mennessä kuntoon.
      Täällä on ollut nyt kaunista säätä ja luvattu on vielä edeskinpäin.
      Minunkin pitää ostaa jotain pikkusipuleita vielä kun nyt kerkiäisi johonkin kauppaan katsomaan.
      Työn ja suunnittelun iloa myös sinne.

      Poista
  5. Näyttää tosi kauniilta. Itsellä olisi tänään tarkoitus leikata ja kantaa pelakuut sisälle. Ja laittaa taas muutama perenna maahan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minulla on belargoniat lasituksen sisällä ja olen niitä jo leikannut taas jonkinverran. Annoin naapurille myös reilut alut. Itse taidan viedä ne kaikki kellariin ovat niin isoja sisällä enää säilyttää kun olemne varmasti talvellakin täällä aika paljon. Nyt vielä enemmän kun uusi puoli on kohta valmis.
      Perennojen siirtoa täälläkin on vielä edessä jonkinverran.

      Poista
  6. Urakkaa on ollut teilläkin. Mahtava laajennus pitkälle penkille ja fiksua ehdottomasti oli saada valotolpat penkin sisälle. Hienoa, että löysit noin paljon itseltä jakopaloja, saa paljon tuuheammat kasvuston jo ensi vuonna - ostotaimia ei raaskisi hankkia niin paljoa. Posliinirikko on kaunis, samoin varjorikko, minulla on molempia kasvamassa. Laajana alueena se tulee näyttämään ihanalta. Komeamaksaruohot ovat myös minun suosikkeja, kuten tiedätkin.
    Hienosti sait kantattua, se tekee niin viimeistellyn jäljen. Onnittelut mittavasta urakasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Urakkaa piisaa vielä jonkinverran pitkässä penkissäkin mutta jatkuu vasta ensivuonna.
      Minä olen päättänyt että en osta uusia perennoja nyt ollenkaan koska myllerryksessä on kaikki penkit ja ei vielä tiedä edes mitä poistaa ja mitä laittaa tilalle. Voi olla että tässäkin pitkässä penkissä tulee vielä muutoksia.
      Ostotaimia en ole yleensä ostanut kovin paljon. Minulla on aika iso penkki missä kasvatan jakamiani taimia ja otan sitten sieltä tarvittaessa. Nämä kaikki kylläkään ei ollut edes sieltä.
      Kanttauksen harjoittelu on vielä alkutekijöissään, mutta pikkuhiljaa.
      Kiitos sinulle sanoistasi ❤

      Poista
  7. Taitaa olla het turpovaihre päällä! On näyttävän näkööne penkki, kokua on ihan kunnolla! Ja kanttaustaski, hyvä sä! Viälä on tekemistä, muttoot jo hyväs aluus. Mullon ainaki tullu jo monena vuatena nua tummemmat tulput. Jos näkisin nuata vaaleeta, ostaasisin het.
    No ei tosiaankaa, jos jotaki saa valamihiksi, kyllä sitä kummasti keksii lisää tekemistä. Siivosin looratarhan tänää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minun piti tosiaan pistää jonkinlainen vaihde päälle koska aloin vasta nyt tekemään siirtoja ja penkkien kunnostusta samalla leikkaan vielä perennojen tummuneita varsia. Taitaa täällä olla vielä multatilaus edessä. Kohta on taas yksi kuorma tuhottu. Tulppaaneja istutin nyt toisen kerran mutta nyt valitsin nämä Darwin tulput. Hyviä päiviä sinne.

      Poista
  8. Mitään en ole saanut aikaiseksi :)
    Hienot ja siistit istutukset. Noita samoja tulppaaneita on minullakin ja hienosti kukkivat vuodesta toiseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vasta minäkin pääsin vauhtiin.
      Kiitos, mukavaa kuulla että nämä tulput on kukkinut vuodesta vuoteen.

      Poista
  9. Tosi siistit penkit!!!
    joo syys hommat jatkuu....täälläkin:)
    kiitos!:upeasta.ja nasevasta;)) sananparresta!
    kohokirjoittajalla ikuistan vessan peiliin...ikäänkuin muistutukseksi;))
    Leppoisaa pyhäpäivää,Sinulle Nila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Olen lukenut tämän sanonnan jostain ja jäi ja kolahti. Peili on hyvä paikka 🤗
      Leppoisia päiviä sinne myös Liisukka ja allakasta niitä sai lisää 😁

      Poista
  10. Oletpas ollut ahkera! Vähän tarvitsisi itsekin vielä jaksaa touhuta pihassa, kasvihuonekin vielä laittamatta talviteloille. Me ollaan aloitettu puutarhakalusteiden laitosta talvikorjoon, tänään pistettiin myös Muurikka odottamaan ensi kesää. Mukavaa alkavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vielä vähän pitäisi jaksaa. Kasvihuonetta ei meillä vielä olekkaan.
      Puutarhakalusteita me emme siirrä mihinkään, peitetään niinsanottu raskas " pirttikalusto " pressulla. Muita ei vielä edes ole. Niin ja sitten toinen keinu siirretään lasituksen sisälle jossain vaiheessa terassilta. Kiitos, mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle.

      Poista
  11. On siisti penkki tullossa. Paljon oot suanu omistakasveista uusia alakuja. Ei oo vielä kukkasipuleita istutettu, tälläviikolla alottelen. On vielä potatti nostamatta ja puolukat kerreemättä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, pitää yrittää olla nyt omavarainen.
      Jotain pieniä sipuleita vielä saatan hankkia.
      Perunia meilläkin on vielä kasvulavassa ja puolukkaan minäkin vielä menen.

      Poista
  12. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
    Kiitos, kauniita päiviä myös sinne.

    VastaaPoista
  13. Pidän näyttävistä ja monipuolisista perennapenkeistä. Valot tuovat kasvuston ja muodot kauniisti esille pimeään vuodenaikaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä on sama maku 🤗
      Vihdoin mekin saimme valoa pihaan ja kukkapenkkejä pitää suunnitella vielä ehkä vähän tarkemmin kun näkee miten valot lankeaa tolpista.

      Poista
  14. Hyvä sinä! Mahtavaa uudistusta/lisäystä entiseen. JA paljon uusia taimia ja alkuja istutettuna ja sipuleita maassa. Minä en ole tehnyt mitään, en kerrassaan mitään. Ulkona on kylmä ja sataa ja tulee, hyi vali vali :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minä sain nyt vaihteen päälle, mutta nyt alkaa multa loppumaan ja tilasimme eilen uuden kuorman.
      Täällä on ollut kauniita ilmoja ja ei yhtään kylmää.
      Sateessa on huono tehdä ulkohommia joten nauti sisällä olosta ja lämmöstä. 😁❤

      Poista
  15. Kaunista ja siistiä on ilo katsoa. Vitsi, että sinulla onkin syystoimet hyvällä mallilla.
    Tän aika on mennyt kerätessä ja säilöessä.
    Mahtavaa tätä viikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä niitä syyshommia vielä täälläkin piisaa.
      Pitää meidänkin käydä vielä suppiksia katsomassa ja puolukassa kun mennään anoppilaan.
      Te olette niin ahkeria kerämään ja säilömään. 🤗 ❤
      Kiitos, Mukavia viikonpäiviä myös sinne.

      Poista
  16. Onpas hyvännäköinen projekti! Fiksua kun lamput on tuolla penkissä. Tuo penkki on kivannäköinen sitten keväällä tulppaanien kukkiessa, kesällä ja vielä syksyn pimeydessäkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, nyt kaikki neljä valotolppaa on penkeissä ja istutuksia pitää vähän katsoa sitten niidenkin mukaan. Tulppaaneja istutin nyt lähelle taloa jos vaikka peurat ei ihan tänne asti uskalla.

      Poista
  17. Kyllä näyttää uudistukset hyviltä! Sinulla on pitkät kukkapenkit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, tämä penkki on 48 metriä pitkä ja päätyy rinneistutuksiin mistä on kaksi viimeistä kuvaa. Kesken on vielä paljon. Suurinosa tästä penkistä on havuilla ja pensailla.

      Poista