maanantai 28. huhtikuuta 2025

Myllystä jauhoja

 

Olen kertonut viimeaikaisesta hurahtamisesta juureen leipomisesta . Olen myös käynyt ostamassa kahdessa paikassa jauhoja .

Nyt viimeksi kävin meidän mökin lähellä olevasta Lankin aitasta ostamassa heidän omia viljelemiä jauhoja .

Kalliita ne on minusta kun vertaa kaupan hintoihin mutta muuten ne ovat ihan toista luokkaa .

Jokaisen pussin päällä joku kiva ohje. 


Ostin hienoa vehnäjauhoa ja se todella oli hienoa ja siitä tuli todella pehmeä ja ihana appelsiini juusto/ kerma täytteellä oleva kääretorttu. En laittanut mitään muuta jauhoa. Hinta 10e 2 kiloa .




Toisena kokeilin/ostin graham jauhoja ja niitä käytin puolet ja puolet tätä vehnäjauhoa karpalo piirakan tekoon . Tämä graham oli myös jauhettu tosi hienoksi .

Maku oli kyllä taas erilainen ihanan kuohkea ja pehmeä . Hinta 3e puoli kiloa .


Tästä määrästä tekee useita erilaisia piirakoita ja kakkuja . Aion käyttää näitä juurikin tällaiseen leivontaan . Lähituotantoa parhaimmillaan .

Näissä oli myös kivasti laitttu joku talon ohje jokaiseen erilaiseen jauhopussiin .

Tein myös sämpylöitä tavalliseen tapaan kaupan jauhoista .


Aiemmin kokeilin gluteenitonta vadelma/ juusto torttua hyvää se oli keksipohjalla .


Oletteko te leiponeet mitä viimeaikoina ? Nyt pääsiäiseksi en leiponut mitään perinteisestä rahkasta ja mämmitkin on syöty neljään kertaan ennen pääsiäistä.  Aina glögiäkin maistellaan jo niin paljon ennen joulua että ei enää huvittanut sitten siihen  "oikeaan " aikaan nauttia .

Mutta näin meillä .


Vappu on tulossa ja simaa en ole tehnyt vuosiin . Kuuluuko jotain leipomuksia yleensäkään vappuun?

34 kommenttia:

  1. Hei Nila!
    Aivan ihanalta näyttää ja varmaan myös maistuu hyvälle. Minä en ole ollenkaan hyvä leipomaan.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos maistui kyllä hyvälle. Minä leivon todella paljon.

      Poista
  2. Kiitos lämpimästä ja maanläheisestä kirjoituksesta! On ilo lukea, kuinka perinteinen myllyperinne elää edelleen ja kuinka paikalliset jauhot löytävät tiensä leivontaan. Tekstisi toi mieleen oman mummolan tuoksut ja maut – siinä on jotain erityisen arvokasta. Toivottavasti saamme jatkossakin lukea lisää tällaisia tarinoita arjen juurilta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi. Täällä on tosiaan mylly mikä on toiminnassa ja muutamia paikkoja mistä voi ostaa näitä tuotteita .
      Ostin yhdestä toisesta paikasta saman myllyn kauraryynejä ja niistä tuli aivan ihana pehmeä puuro .

      Poista
  3. Voi miten kivaa, että teillä on tuollainen ihana lähimylly. Voin uskoa, että jauhot ovat paljon laadukkaampia ja varmasti tuoreempiakin, ei noista isojen keskusvarastojen varastoajoista oikein ikinä tiedä.
    Minulla on edelleen omenalohkoja pakkasessa odottamassa piirakaksi päätymistä, olen vain erittäin saamaton leipoja. Ehkä tänään, nyt kun asia tuli mieleen!
    Vappuna monet paistavat munkkeja tai rosetteja, täällä naapurit ainakin. Itse tehty sima on ihan parasta! Joka vuosi päätän, että teen sitä ja myös kesälläkin, mutta enpä ole tehnyt. Eikä aineksia nytkään ole hankittuna. Tästä voi varmaan rivien välistä lukea, että en oikein viihdy keittiöhommissa ;-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mylly on aivan ihana asia . Simaa minäkin ajattelen että valmistan välillä ennen vappua mutta ei. Meillä on paljon vielä mehuja jos jotain sellaista haluaa juoda .
      Anopin munkit on aivan ihania muita en pysty syömään kun ne närästää .

      Poista
  4. On ihana kun teidän lähellä on mylly,saa paljon parempia jauhoja sieltä,
    minä tykkään leipoa,pääsiäiseksi tein juustokakkua,se oli hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme tyytyväisiä että tällaista mylly toimintaa vielä on . Leipomisesta minäkin tykkään.

      Poista
  5. Hei vaan🖐🏻 Olen joskus ostanut täältä lähimyllystä jauhoja ja ryynejä ja lähitilalta kananmunia, olisiko se salaisuus siinä että ne ovat tuoreita, ei pitkään keskusvarastoissa seisoneita jauhoja? Ihanan näköisiä leipomuksia😍 Viimeksi taisi olla töissä leivottiin asukkaan kanssa pääisäiseksi tiikerikakku niin että asukas leipoi ja minä vähän autoin ja hyvä kakku tulikin! ( Työskentelen kehitysvammaisten parissa). Kotona on leipomiset jääneet vähille ja vapuksi en mitään olen töissä, ehkä siellä? Mukavaa ja aurinkoista vappua!🎈🌞

    VastaaPoista
  6. Mekin ostamme lähitilan munia . Ovat ihan eri makuisia .
    Kiitos sinulle ja hyvää Vappua myös sinne.

    VastaaPoista
  7. Varmasti hyviä jauhoja ja vielä lähimyllystä.
    Mieheni teki puolikkaan simasatsin. Pikkuneidit tulevat mummilaan vapuksi ja ajattelin paistaa munkkirinkilöitä siman kanssa nautittavaksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyviä olivat ja eivät jää viimeiseksi ostoksiksi.
      Sima ja itsetehdyt munkit kelpaisi minulle myös .

      Poista
  8. Kyllä on herkkuja. On ne jauhoja tai mitä vaan lähituottajien raaka-aineita. Ne vaan on ihan omaa luokkaansa. Hinta on korkeampi mutta kuitenkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos olen samaa mieltä suuria munija ollaan myös ostettu lähitilojen tuotoksia .

      Poista
  9. Oi että onkin herkkujen postaus. Varmasti huomaa jauhoissa ja maussa erot. Ihanaa varmasti tuollainen lähellä oleva mylly.

    VastaaPoista
  10. Kyllä selkeästi huomasi leipomuksissa eron . Kumpa nämä myllyt pyörisi vielä ikuisuuksia .

    VastaaPoista
  11. Vesi tulee kielelle leipomustesi kuvia katsellessa. On varmasti laadukkaampia tuollaiset lähimyllyn jauhot. Minulla on tapana tehdä vappuna munkkeja. Siman ostan kaupasta, kotitekoinen ei oikein ole mieleeni. Tippaleipä taitaa olla toinen vappuherkku, mutta minusta munkit ovat parempia. Täytyykin muistaa hankkia huomenna munkkitarpeet ja simaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minä en ole koskaan munkkeja tehnyt. Anoppi tekee ja ne on todella hyviä. Kaupasta en voi ostaa ne närästää todella kovin . Simaa en ole tehnyt vuosiin nyt kun pojatkin on jo maailmalla .
      Hyviä munkinpaisto hetkiä teille ja ennenkaikkea syömisiä.
      Myllyjen jauhoja tulen ostamaan jatkossakin juurikin tällaiseen leipomiseen .

      Poista
  12. melkein rinta rotongilla luin kirjoitustasi kun kiittelit tuon myllyn tuotteita. jam iksi se rintaani nostatti johtui siitä että tuo on niin tuttua kun myllyn tuotteita olen pussittanut paljoin aikaisempina aikoina, Mylly seisoo yhä meidän pihassa mutta mylläri on ko pois ja jatkajaa ei ollut Asiakkaat vieläkin vuorien jälkeen muistelevat niitä jauhoja, paljon oli asiakkaita kotoa ostamassa eri jauhoja..
    Hyviä leivonnaisiao let tehnyt. Niin mehevän näköisiä että melkein mieli tuli alkaa leipomaan itsekin jotain hyvää. Ihanaa vappu herkuttelua!

    VastaaPoista
  13. Kiitos harmi kun ei ollut teidän myllyllä jatkajaa . Minä ainakin tulen ostamaan jatkossakin juurikin tähän tarkoitukseen jauhot myllystä . Ostin vielä yhdestä toisesta paikasta kauraryyniä ja siitä tuli todella pehmeä puuro.
    Ihania vapun hetkiä myös sinne.

    VastaaPoista
  14. Kyllä lähimyllyt ovat arvokas asia, täälläkin torilla myynnissä paikallis
    jauhoja, muutaman kerran olen ostanut ja kerran arpajaisvoittona voitin myllyn tuotteita.
    Miten herkullista ihanaa olet leiponut!
    Täytyy kyllä vapuksi jotain leipoa, niin nuo puutarhahommat houkutelleet ja¨
    pihalla olo, että keittiö häärääminen jäänyt vähemmälle.
    Ihanaa vapun aikaa sinne!

    VastaaPoista
  15. Tämän kun ihmiset ymmärtäisi niin voisi jotain näistä vielä säilyä pitkään . Ymmärrän kyllä että kun on aika kalliita niin se on monille ongelma . Mutta yhteen torttuun tai piirakkaan ei kovin paljon mene jauhoja ja käyttää niitä vain näihin . Näin teen minäkin.
    Meillä on mennyt myös aika paljon ulkona ja jää aikaa vähemmän sisä hommiin .
    Kiitos samoin sinulle.

    VastaaPoista
  16. Herkulliseltaa näyttää ja varmasti maistuuki ja viälä lähijauhoosta. Leivon toosi harvoon. Pakkaases yritän jotaki viarasvaraa pitää, jotaki piirakkaa lähinnä. En oo käyttäny vehenäjauhoja ollenkaa monehen vuatehen.

    VastaaPoista
  17. Kiitos minä olen miettinyt tuota vehnäjauhojen köyttöä myös?
    Kysyn miksi lopetit ja miten sen lopetus vaikutti.

    VastaaPoista
  18. Ihania leivonnaisia! Minun tulee leivottua tosi harvoin; kun on vain kaksi syöjää, jotka ovat jo muutenkin turhan paksuja 😄, niin on parempi olla leipomatta. Sämpylöitä vain. Harvat vieraat tietävät, ettei meillä ole vierasvaraa ja tuovat kahvileivät tullessansa.
    Meidän lähimylly lopetti kuluttajille myynnin, myyvät vain leipomoille. Ainakin toistaiseksi. Ehkä myöhemmin nuoremmat myllytontut jaksavat ja ehtivät taas jauhaa niin paljon, että riittää meillekin.
    Kaupungin kautta jos ajamme Äidille, voimme poiketa tilamyymälään, josta saa jauhoja ja vaikka mitä - talvella sieltä voi tilata jauhoja nettikaupasta. Siitä ilahduin, kun enoni tykästyi heidän talkkunajauhoihin ja nyt on taas paikka mistä saadaan hänelle talkkunaa 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos meitä on vain kaksi myös mutta porukkaa käy kuitenkin ja tietävät että on tarjottavaa 😃 .
      Nämä tilamyymälät on ihania ja niitä tulee käytettyä kyllä .
      Talkkunaa piimän kanssa on joskus lapsena tullut syötyä mutta ei enää vuosiin. Miltäköhän maistuisi?

      Poista
    2. Voi, maistuu ainakin minusta yhtä hyvältä kuin lapsena 😊 Joskus laitettiin talkkunan joukkoon mustikoita ja syötiin mustikkapöperöä - itse asiassa: PÖLLÖHILLOA!
      Wikipediasta löysin kerran vahingossa tiedon pöllöhillosta:
      "Oikeaoppisen mustikkapöperön tai pöllöhillon valmistamiseen voidaan käyttää vain paahdetusta kaurasta valmistettuja talkkunajauhoja.
      Pöllöhillo ja pöperö tunnetaan lähinnä Hämeessä."
      Kumma, etten tästä itsekään ollut tiennyt, vaikka paljasjalkainen hämäläinen olen (villasukat jalassa..)

      Poista
  19. Herkkuja! Sekä miten kauniisti ne ovat esillä! Olet taitava jauhopeukalo. Minä leivon harvoin ja jos leivon, niin sitten enempi kerrallaan. Kaikki ei aina onnistu, Varsinkaan en saa onnistumisia gluteinittomista jauhoista, siksi olen kokeillut myis maissijauhoista.
    Vapun leivonnaisia ovat ainakin tippaleivät! Tai munkit.
    MUkavaa vappua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minäkin olen alkanut leipomaan gluteenittomia leipomuksia....tai siis harjoittelemaan. Kyllä ne alkaa onnistumaan nyt aika hyvin . Tässäkin asiassa jauhot ratkaisee paljon .
      Munkkeja en ole leiponut koskaan enkä tippaleipiä . Kaupasta en voi munkkeja ostaa ne närästää niin paljon. Anoppi leipoo kun mennään toukokuun lopussa niitä voin syödä .
      Kiitos mukavaa vappua myös sinne .

      Poista
  20. Herkulliset leivonnaiset ja varmasti erityisen hyvää lähijauhoista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos jauhot kyllä oli niin hyviä että menevät jatkoon .

      Poista
  21. Jauhopeukalo oot ja mukava kun on lähellä mylly, josta suap jauhot. Hyviltä näyttää leipomuksesi. Miekin leivon aika usein, tänään munkit.

    VastaaPoista
  22. Kiitos ihanaa sinä leivot munkkeja. Minä en ole leiponut koskaan. Kaupasta niitä en voi ostaa ne närästää. Anoppi leipoo kun mennään niitä voin syödä.

    VastaaPoista
  23. Oletko pohtinut, että voisi hankkia sellaisen sähkökäyttöisen pöytämyllyn, voisit jauhaa itse ja ostaa ryyneinä.

    VastaaPoista