sunnuntai 7. joulukuuta 2025

Kylmäsavustusta ja krassien tekoa .

 

Tulimme mökille kahdeksi yöksi.  Ostimme merilohta neljä kalaa. Siitä olisi tarkoitus tehdä kylmäsavulohta . Tämä on tullut meille jo perinteeksi. Kala oli nyt halpaa 6.99e kilo filerointi samaan hintaan.  Roippeita en nyt ottanut mukaan . En olisi kerkinyt niiden kanssa tällä kertaa.  Tultua minä nypin kaloista ruodot ja pesin ritilät.  Mies otti jääkaapin esille ja pyyhki kaapin.  Teki savustut kiekot ja suolasi kalat . Meillä on tässäkin selvä työnjako . Savustus kestää noin 12 tuntia .Sentakia olemme täällä mökillä pari yötä. Tässä kalat menossa savustukseen .




Fileet olisi saanut olla hieman isompia mutta tarjonta oli nyt tätä luokkaa. 

Kalat vakumoimme ja pakastamme mökin arkku pakastimeen. Tämä on yksi meidän joulupöydän antimia .



Olen viimeaikoina ollut aika laiska krassien tekijä mutta jotain sentään.  Olen käyttänyt tällaisia valmiita ( pohjia)pari vuotta.  Toisin sanoen talipallo pidikkeitä. Niihin on nopea tökkiä vain havut.


Onkohan nämä omenat ja valkoiset marjat liian rajuja? Pitäisiköhän ottaa pois ja laittaa juuttikangas rusetti? 



Materiaalia jäi vielä ylitse niille on käyttöä vielä joulupöydässäkin . Minä olen käyttänyt pitkälti luonnon antimia näissä koristeluissa.



En tiedä kuinka suuri taidonnäyte tämä viimeinen on jotenkin kaipaisi jotain mutta tälläkertaa tälle päivälle inspiraatio hylkäsi minut.


Mutta tällaista tällä kertaa. 

6 kommenttia:

  1. Pitääköhän ryhtyä miettimään oman kylmäsavustamon hommaamista? Kylmäsavulohi on niin hyvää ja kaupasta ostettuna niin kallista tänä päivänä. Lohta on ollut viime aikoina kaupoissa edulliseen hintaan. Graavilohta jo teinkin ja aion tehdä jouluksi vielä lisääkin. Meillä kala tekee hyvin kauppansa.
    Kivoja kransseja. Luonnonantimilla koristeltuina ne ovat minusta kauneimmat.

    VastaaPoista
  2. Siihen tarvitaan vain toimiva jääkaappi se voi olla käytettykin. Ja siihen muutama juttu.
    Voimme antaa sinulle oppitunnin kun seuraavan kerran näemme mökillä. Kraavattua lohta löytyy myös meidän joulupöydästä ja muuta kala juttua .
    Kiitos sinulle.

    VastaaPoista
  3. Kala on kaikissa muodoissaan herkullista. Vesi nousi kyllä nyt kielelle.
    Kauniita kransseja. Kyllä kransissa saa olla mielestäni jouluisia värejä. Punaista, hopeaa ja kultaa, jotka korostavat vihreiden havujen kauneutta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kalaa eri muodossa on meillä paljon jouluna.

      Poista
  4. Nam, minkä näköisiä kaloja! Ja kauniita havujuttuja.

    VastaaPoista