maanantai 4. syyskuuta 2017

Lohen kylmäsavustusta, mustikkaa. ja talonlaajennusta.

Tultiin mökille keskiviikkona lohen kylmäsavustuksen takia. Käytiin matkalla ostamassa  kirjolohia 6 kpl. Niitä ei ole ollut kaupassa kohtuu hintaan pitkään aikaan. Nyt oli kokonainen  9.95 e kilo.  Oli  vielä ilmainen fileraus. Laitettiin illalla pintasuolat ja jääkaappiin. Mies lähti aamulla töihin ja minä jäin kylmäsavustamaan kaloja. Huuhdoin aamulla liiat suolat ja pyyhin fileet.
Ja sitten vain jääkaappiin savustumaan. 


Leppäkiekot on jääkaapin päällä. Savustus kesti 12 tuntia ja senjälkeen jääkaappi suuremmalle ja annetaan tasaantua seuraavaan päivään. Sitten vakumoitiin kalat ja pakastettiin. Yksi file jäi heti nautittavaksi. Kerrassaan upea maku ja itse tehty. Keräsin mustikoita vielä 30. 8 noin 4 litraa. Tein pieniä mustikkapiiraita pullataikinaan. Loput pakastin kokonaisina. Hyviä olivat. Tässä vaan kävi taas niin että unohdin kuvata lopputuloksen 

Jokainen saa kuvitella. 

Tänään   mökillä 2.9 istuttelin kasveja reserviin ja mansikan taimia jouduin uusimaan reilusti. Talvi on vienyt kahtena vuonna pehkoja siihen malliin, että istutustarvetta oli. Kitkin rikkaruohoja  perennapenkeistä  ja yllätys yllätys niitä oli. 

Huomenna ajattelin vielä laittaa syyslannoitteen hyötykasveille ja tietenkin luomua. 

Mansikoille en anna syyslannotetta. Mansikkamaan kehikot on viety taas seinustalle talveksi paitsi pääty kehikot jotka tänä vuonna jäi jostain syystä paikoilleen. Siivousta ne helpottaa jos ovat poissa. Mutta yhtä kaikki. Kuva on aiemmin otettu ja käytän sitä tarpeen mukaan. 
Perennoista salkoruusut tekivät iloisen yllätyksen. Sain siemeniä ja luulin niiden olevan samoja kaikki. Mutta niin se ei ollut , vaan yksi oli vaalean värinen. 

Ja sitten oli tumma melkein musta. 

Pitää ottaa siemenet talteen vaikka en ole taitava siemenistä kasvattamaan. 

Hortensiat ovat upeita, mutta sateet ovat painaneet ne melkein maahan. Olen ravistanut pallohortensian kukintoja vedestä. Mutta seuraavana päivänä on sama tilanne. 
Mustialanhortensian kukinnot ovat senverran hennonpia, että ne eivät kerä  samallalailla vettä. 

Edessä on vielä pitkä taival rikkaruohojen ja istutusten parissa. 

Edessä oikealla on pieni varastorakennus ja vasemmalla maakellari. Nämä maalataan myöhemmin samanväriseksi kuin päämökki mikä saikin jo uuden maalin pintaan. Ovi suljettiin ja kulku siirrettiin tulevaksi uudelle puolelle eteiseen talon takaanta..
Tikapuut katolle on väliaikainen ratkaisu 


Uudet ikkunat on paikallaan. 
Oikealla pressun peitossa on tuleva  21 neliön terassi lasituksella. 
Numeron kiinnitimme koivupölliin. Alle pitää laittaa vielä kivilaatta, että ei laho heti. Kynttilää poltamme joka ilta. Ei hassumpi ratkaisu vai mitä?  


Tervetuloa uudet lukijat toivottavasti osaan pitää teidät hereillä jatkossakin. 


Mutta tällaista tällä kertaa. 

46 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää siellä. Hortensiat kukkivat kauniisti, tuo pallo on niin ihana. Lasitettu terassi sopii varmasti hienosti talon eteen ja tuo mukavasti lisätilaa oleskeluun. Minulta löyty tuo musta salkoruusu mökin seinustalta, kukkii parhaillaan kovasti. Kannattaa ottaa siemenet talteen siitä niin minäkin aion tehdä niin voit nauttia kukinnasta uusina kesinä. Aurinkoista syyskuun alkua toivotellen Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää muistaa ne siemenet ottaa talteen. Aurinko olisi kiva yllätys, vaikka eilen siitä saatiin esimakua. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 2. Varmaan hyvää toi kylmäsavustettu lohi...isäntäkin on haaveillut tekevänsä joskus, mutta tarvis varata aikaa siihen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se hyvää on ja aikaa se vaatii siksi minä jäin mökille päiväksi sitä tekemään. Ja onhan se paljon edullisempaa. Tarvitsee varmaan tehdä jouluksi seuraava erä.Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 3. Onpas herkullisen näköistä tuo lohi! Ja kauniita salkoruusut :) Minulla oli niitä viime vuonna, mutta unohdin ottaa siemenet talteen eikä säilynyt talven yli. Jäi siis tällä kertaa yhden kesän ihmeeksi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joskus käy näin, että jotain unohtuu, mutta onneksi siemeniä on kaupat pullollaan. Ja kiitos kun vierailit plogissani toivottavasti tulet toistekin.

   Poista
 4. Varmasti on hyvää kylmäsavustettua lohta ja vielä itsetehtyä. Nam!
  Upea Hortensia.
  Mukavaa alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä lohi hyvää on, ompa se kylmäsavustettua tai lämminsavustettua. Otin muutaman oksan pallohortensiasta ja laitoin kuivumaan. Saa nähdä minkänäköinen on kun kuivuu. Mukavaa viikkoa sinullekkin.

   Poista
 5. Ihanalta näyttää siellä ja niin kauniita kukkia😍 Nuo salkoruusut näytti upeilta! Täällä on kesä enää vain muisto:) Herkulliselta näytti myös mustikkapiirakat!! Mukavaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piirakat oli kyllä hyviä ja kun mustikka oli tuoretta päällä. Ja kesän muistot on parhaita talvella näinkin huonon kesän jälkeen. Mukavaa viikkoa sinnekkin.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä siitä kelpaa laittaa leivän päälle.

   Poista
 7. Ihanalta näyttää upeat salkoruusut kylmäsavulohi ja mustikkapiirakat nam:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä salkoruusut on ihania kokeilen niitä nyt ensimmäistä kertaa, mutta en viimeistä. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 8. Ihanat salkoruusut. Vähänkö min alko ny tekee mieli lohta, hjam hjam <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä salkoruusut saivat minutkin pauloihinsa pitää ottaa siemenet talteen. Ja lohet kyllä oli taas vaivan arvoisia.

   Poista
 9. Laita kuvia lasiterassista, kun se valmistuu. Meidän terassiin on nyt lasit tilattu. Salkoruusun haluaisin laittaa itsellekin, täytyy tutustua siihen tarkemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää laittaa tulemaan. Mistä te tilasitte ja kuinka paljon oli lasia ja oliko kallis. Tässä hieman kysymyksiä, ymmärrän kyllä jos et halua vastaa moiseen uteluun. Me emme ensivuonna varmaan laseja saada koska uuden puolen sisähommat vievät aikaa ja rahaa. Mutta katsotaan mitä talvella kerkiää ja viitsii tehdä. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 10. Lohen savustus... lopputulos hartaan odotuksen jälkeen palkitsee. Sulla on nyt herkkuja jemmassa! Salkoruusuja en ole kokeilutkaan, mutta varmaan pitäis. Ongelma on sama - olen sikakehno siemenkasvattaja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä kylmäsavustaminen on vähän pidempi kestoinen juttu kun lämminsavustaminen, mutta palkitsee kyllä. Salkoruusuista aion ottaa kyllä nyt siemenet talteen ja kylvää suoraan maahan. Ensitaimenet sain ystävältä.

   Poista
 11. Pallohortensian kukinto on aina vähän överi, mustilanhortensia on paljon sievempi, kohtuullisempi. Mutta kivoja molemmat. Nätit värit salkoruusuissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hortensiat ovat kivoja ja kelpaavat peurillekkin. Pitää jatkossa miettiä mihin sijoittaisi muutaman pehkon mitkä ovat juuri niiden reitillä. Talon takana olevia eivät ole rokottaneet.Salkoruusuissa taitaa olla melkoinen väriskaala.

   Poista
 12. Savustettua lohta ja mustikkapiirakoita .... hyvää!!! En ole koskaan kylmäsavustanut, pitääkin tutustua. Kauniita kuvia ja tuo 'numeropölli' on yliveto :) Aurinkoista alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa tutustua kylmäsavustukseen se ei ole vaikeaa kun on vain laitteet. Tämäkin meidän on tehty vanhaan, toimivaan jääkaappiin. Aikaa se vie kyllä. Numeropölli syntyi vahingossa kun sanoin miehelle että säästää muutaman puusavotasta myöhäisempää tarkoitusta varten. Hän ehdotti että josko toinen käytetään tähän tarkoitukseen. Lyhtyvalaisimena se toimi jo muutaman vuoden.

   Poista
 13. Itse savustettu kala - nam - tosin kylmäsavustus ei ole tuttua. Kiva kun löysit mustikoita, niitä ei ole nyt runsaasti. Minullakin on onneksi salainen paikka, josta vielä käyn keräämässä.
  Teillä on niin laaja mökkipuutarha ja monenlaista toimintaa, että siinä kyllä päivät kuluvat asakareissa. Mutta onpa sitten mukava nauttia työn tuloksista!
  On kiinnostavaa nähdä aina noita remonttien ja laajennukisen vaiheita. Saapa nähdä minkälainen terassi teillä on ensi kesänä! Hyvää syyskuuta!

  VastaaPoista
 14. Kylmäsavustuksen saloihin olemme vasta viimevuosina paneutuneet, työkaveri opetti silloin meitä. Meillä on tosiaan aika paljon puuhaa mökillä, mutta toivottavasti pikkuhiljaa alkaa vähenemään. Kun nyt saadaan laajennusosa valmiiksi ulkoa ja sisältä päin.Hyvää syyskuun alkua sinullekkin.

  VastaaPoista
 15. Voi miten hienoa päästä syömään itse kylmäsavustettua lohta.
  Kauniita kukkijoita ja niin ihanan näköinen paikka.

  VastaaPoista
 16. Kylmäsavulohi on kyllä hyvää. Sitä on nyt vielä vakuumissa ja pakkasessa 10 filettä, mutta ei kauaa. Kaksi ensimmäistä meni. Pitää tehdä reilummin kerralla kun se kestää niin kauan. Seuraavaksi tehdään varmaan jouluksi. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 17. Oi mitä herkkuja!! :D Minulla myös on alkanut salkoruusu nyt kukkia. :)

  VastaaPoista
 18. Salkoruusut taisi jäädä meidän puutarhaan senverran niistä tykkäsin. Mutta kylvään siemenet suoraan maahan. Saa sitten luonnollisen kylmäkäsittelyn. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

  VastaaPoista
 19. Heippa, tulinpa vastavierailulle, laitoin itseni lukijaksi. Laitan myös blogisi osoitteen oman blogini lukulistalle. Sinäkin voit tehdä samoin, siten joku löytää uuden blogin jota on mukava seurata.
  Salkoruususi on tosi kaunis, ihanan väriset ovat kummatkin. Hortesia on tosi kaunis kukka.
  Kiva kun kerroit mitenkä kylmäsavulohta tehdään, en ole koskaan tehnyt, maistanut kylläkin.
  Me savustamme lohta noin kerran viikossa, se on hyvää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi. Pitää se luettelo saada näkyviin. Lämmin savu lohta me myös valmistamme usein.Kylmäsavustuksesta kiinnostuneet saavat tarkempia ohjeita netistä. Suosittelen.

   Poista
 20. Kylmäsavulohi on todella hyvää.. vävylläni on tapana aina silloin tällöin savustaa kalaa ja me saamme sitten herkutella. Upeita nuo salkoruusut ja hortensiat, kukkivat niin kauniisti myös. Mukavaa alkanutta syksyä sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me teemme usein myös lämminsavustettua lohta tai muuta kalaa. Se on myös tosi hyvää. Kylmäsavustettua vain muutaman kerran vuodessa. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 21. Pullataikinaan tehdyt mustikkapiirakat on niin hyviä.
  Kauniita ovat sinun hortensiat! :)
  Mukavaa loppu viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pullataikinaan se on melkein parasta. Kiitos sinulle. Hyvää loppuviikkoa myös sinulle.

   Poista
 22. Kylmäsavulohi on varmaan parasta, mitä kalasta saa (ainakin melkein :)). Salkoruusut ovat mahtavia ja kiva mökkipaikka teillä.

  VastaaPoista
 23. Hyvää on kylmäsavulohi. Ja kiitos kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin.

  VastaaPoista
 24. Nam, mitkä herkut. Upeat hortensiat. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvät on herkut erikseen syötynä. Mukavaa viikonloppua sinullekin.

   Poista
 25. Kylmäsavustettu lohi kuuluu ehdottomiin herkkuihin, sitä voisi syödä kyllä melkein aina :) Ihanaa että osaat kylmäsavustaa itse, olen siinä käsityksessä että se ei olisi ihan helppoa ja täytyy olla välineet kunnossa. Upeat hortensiat! Ja noi pullat, nyt tuli nälkä :P

  VastaaPoista
 26. Kyllä se on helppoa ei siinä mitään ihmeempiä ole, meillä on vanhempi versio johon täytyy useammin vaihtaa leppäkiekot. Eli kun on kaksipaikkaa, pitää ensin laittaa molemmat kiekot, kytkeä vain toinen ja tunnin päästä ottaa johto irti ja kytkeä toinen savuamaan. Taas tunnin päästä, mutta tällä kertaa joutuu avamaan oven ja laittaa molempiin pesiin kiekot ja niin edelleen. Jääkaappi on kokoajan tietysti päällä mutta ensin vähän pienemmällä. Selostus on huono ja sekava. Mutta en minä mitään ihmeitä ole tehnyt. Tämän meidän laitteen on ammattitaitoinen kaveri tehnyt. Hyvää viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 27. Ai kun ihanan näköistä tuo kala on ja mustikkapiirakat. Ite en jaksa tehhä enää pullataikinaa, kun en ite pysty syömään. Gluteenitonta en oo myöskään tehnyt, kuin varmaan kerran. Ei ollu niin hyvää. Mutta mustikallahan sais makun. Laiskuus. Noi lohet on kyllä hyvii. Jouluksi, jos sais kaupasta hankittua. Nam nam. Siellä on suti heilunut, kun ootte maalailleet. Kiva väri. Ja kukat kukkii. Miulla kans hortensiat kukkii kauniisti, mut ei noin isosti. Salkoruusuja oli joskus ennen, mutta pikku hiljaa ne ei enää nousseet. Siulla on tosi kauniita. Ihanaa syksyn odotusta teille molemmille.

  VastaaPoista
 28. Maalaus tehtiin ja maton pesu kun oli muutama päivä poutaa. Taisi olla peräti neljä päivää. Salkoruusuista aion ottaa siemenet talteen. Hortensiat ovat tällä hetkellä melkein maassa samoin punalatva vettä on kukinnoissa niin paljon. Hyvää syksyn alkua sinnekkin.

  VastaaPoista
 29. Herkulliselta näyttää kala ja piirakka. Ja muheva kiitäjä oli sinullakin edellisessä postauksessa :)

  VastaaPoista