sunnuntai 12. elokuuta 2018

Pelargonian tarina, liköörin valmistusta, ja vanhaa Iittalaa.Tämän pelakuun ostimme noin kymmenen vuotta sitten Somerolta. Nuorin poikamme oli siellä seiväsleirillä ja siellä käydessä tämä ja kaksi muuta matkasi mukanamme kotiin. Tämän yhden minä säästin ja se oli  ensin muutamat talvet anopin kellarissa ja sitten myöhemmin meillä täällä  mökillä noin kymmenessä asteessa. Hyvin se on täälläkin talven yli mennyt. 
Olemme nimittäneet sen " vanhaksi rouvaksi " sen pitkän iän takia .  Se on tänä vuonna lämpimän kesän vuoksi hyvässä hapessa. Ennen mökkiä se oli kesät rivarinlasituksen sisällä . Siitä se piti eritoten , oli lämmin ja ei tuullut. 
Sittemmin se on ollut mökillä ulkona kesät ja siitä se ei ole pitänyt ollenkaan .
No kesät on ollut vähän sitä sun tätä . 


Nämä puukukkalaatikot vaihtuu vähän erivärisiin  jotka toteutetaan rakennustyömaalta jääneistä aineista . Mutta tällähetkellä myös ruotekukka viihtyy hyvin ruskeassakin laatikossa .
Tämän kaluston saimme pelastettua joutumasta nuotioon. Entinen työkaverini oli tästä luopumassa joten me saimme oivan kalustuksen vuosiksi eteenpäin. 
Tässä taas pätee lausahdus. Toisen romu on toisen aarre. Tämä kalusto oli meistä aika hyvin tehty , kestämään vähän pidempäänkin.
Kävin kuvaamassa nämä muutamat kuvat juuri sateen jälkeen joten puupinta on sateesta tumma ja kiiltävä. Luitte muuten ihan oikein   - sateen jälkeen  - . Nyt meillä on satanut aika mukavasti.Mutta sitten vähän makeampaan aiheeseen eli liköörin tekoon . Toteutin sen mustasta viinimarjasta ja toisen karhunvadelmasta ja puutarhavadelmasta. Tein puolesta litrasta toisen ja puolesta toisen . Bongasin Tarun Taikakakut blogin sivuilta tämän ohjeen. 


1 kg  karviaisia
800 g sokeria
1l  kirkasta alkoholia n.40 %


Kaada siivotut karviaiset ja sokeri suureen kannelliseen tölkkiin.
Kaada joukkoon alkoholi, jota tulee olla niin paljon että marjat peittyvät.
Sekoita varovasti ja anna mehustua kylmässä muutaman kuukauden ajan.
Kääntele astiaa viikoittain. Siivilöi marjat pois ja kaada likööri pulloihin.
Ohjeella tulee noin 2 litraa likööriä .
Karviaisissa on päässä se roskatupsu ne kannattaa nyppiä kunnolla marjoista pois ennen likööriin lisäämistä tai sitten pitää siivilöidä lopuksi harsolla tai todella tiheällä siivilällä .

Minä annoin valmistautua kaksi kuukautta .

Kiitos Taru sinulle tästä hyvästä ohjeesta .

Halusin kuvata tämän karhunvadelma /puutarha vadelma liköörin äidiltä jääneistä cocktail laseista. Näistä Tapio Virkkalan suunnitelmista " briljant " laseista ei ole nautittu mitään yli viitenkymmeneen vuoteen. Joten näin sain ne kuvattua vähän kuin varkain teidänkin nähtäviksi.Tämähän ei ole perinteinen likööri lasi mutta ei ole tämä seuraavakaan mitkä ostin kierrätyskeskuksesta 6 kpl  yhteensä 1e 20 centtiä. Me otamme joskus ruuan päälle tällaisen pienen liköörin joten nämä olivat meille sopivan kokoiset.
Näistä molemmista kokeiluista mustaherukka likööri oli meistä kyllä parempaa. Kokeilun alla on myös kirsikasta tehty versio .
Tervetuloa uudet lukijat .


Mutta tällaista tällä kertaa .

40 kommenttia:

 1. Onpa hienot nuo Wirkkalan lasit. Ja komea puukalusto ja ajatella, joku olisi sen polttanut. Onneksi pelastitte, tuo on tehty kestämään ja kestämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasit on upeat äidiltä jääneet, kukaan ei niitä huolinut. Ja puukalusto on hyvää käsityötä joka kyllä kestää meillä monta vuotta .

   Poista
 2. Kauniit lasit - hyvä juoma, herkkä väri sopii vanhoihin laseihin. Kunpa omistaisi tuollaisen vanhan pelakuun - talvetustoimet pitäisi vain saada paremmiksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasit on erityisen rakkaat ja pelakuu on myös meille tärkeä.

   Poista
 3. Kauniin värinen pelargonia. Meilläkin satoi viimein. Kyllä sitä on odotettukin! Joka paikka niin kuiva ja vettä huutaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuun väri on hieno ja onneksi on nyt satanut meilläkin vaikka lisää saa tulla .

   Poista
 4. Onpa tunnelmalliset ja ympäristöönsä sopivat kukkalaatikot ja pihakalusto 💚💛❤️
  Ja voi että on hehkeä ja kaunis pelargonia, ihastuttava minun mieleiseni väri.

  Jaa että likööriäkin voi itse valmistaa? Upeaa.

  Mainiota uutta viikkoa teille !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkalaatikot on itse tehtyjä, mutta niille on jo ottaja kun me niistä luovumme. Pelakuu on ihanan värinen ja siksi se aikoinaan säästettiin . Liikörin teko on yhtä helppoa kuin heinän teko. Sitäkin on muuten tullut tehtyä . Mukavia hetkiä myös sinne.

   Poista
 5. Komea pelargoni!
  Hyvä että kalusteet pääsi viellä käyttöön :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pelakuu on tänä vuonna hyvässä hapessa samoin kalusteet .

   Poista
 6. Enpä ole tuollaisia laseja ennen nähnyt, ja ilman muuta sopivat liköörin maisteluun.
  Pelargonia on jo myös sukukalleus😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasit on minun kalleuteni taustan takia ja pelakuuta varjellaan että säilyisi.

   Poista
 7. Hienon värisiä liköörejä, en ole koskaan kokeillut vaikka ohjeita netistä löytyy. Hyvä että vanhat kalusteet saivat teillä uuden elämän, tilava pöytä ja penkit. :-) ~Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä ohje on helppo, kannattaa kokeilla. Kalusteet oli niin hyvät että niille piti antaa jatkovuosia.

   Poista
 8. Kierrättäminen kannattaa kyllä ja meilläkin satoi vihdoin. Jopa 18mm. Kirjoittelin sateen aikana, juttua perennasiemenkirjeestä blogiini. Toivottavasti saataisiin innokkaita mukaan, moni varmaan miettii siementen hankkimista vasta talvella/keväällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kierrättäminen kannattaa ja vielä kun sen ilmaiseksi saa. Sateet on tervetullut vaikka vähän runsaammin niin kuivaa on meillä ollut . Toivottavasti kirjeeseen tulee reilusti halukkaita.

   Poista
 9. Kaunis pelargoni. Hyvä että siellä on satanut!

  VastaaPoista
 10. Ihana vanha rouva. Ei näy ikä painavan.
  Kiva kaluste.
  Täälläkin (Islannissa) on satanut, mutta ei kuulemma kotona.
  Itse en ole jaksanut paneutua liköörin tai viininteon saloihin. Nostan hattua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanharouva on voimissaan ja kaluste on meille mieluinen. Vai että Islannissa .Ihanaa sinne minäkin haluaisin . Ligöörin valmistus oli helppoa .

   Poista
 11. Kiva puutarhakalusto, kelpais mullekin :) Todellakin, toisen romu on toisen aarre, tämä on havaittu monta kertaa. Hienot ovat nuo briljant-lasit!

  VastaaPoista
 12. Upea vanha rouva :)

  Täytyykin ottaa tuo likööriohje talteen ja kokeilla joku kerta.

  Hyvää elokuuta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vanharouva on upea ja kokeile likööriä ihmeessä. Hyvää elokuun loppuja.

   Poista
 13. Todella kaunis pelargonia ja upeat lasit! Kivaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 14. Mahtavan kaunis puukalusto sinulla siellä... ja pelakuu kukkii niin kauniisti ja näyttää todella hyvinvoivalta. Ihanaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puukalusto oli aivan liian kaunis nuotioon . Ja pelakuu on tänä vuonna upea.

   Poista
 15. Upea vanha rouva sulla siellä :) Minä en ole tainnut koskaan talvettaa mitään, vaikka kyllä ehkä kannattaisi opetella. Kauniisti patinoitunut kalusto. HYvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kannattaa jotain ainakin talvettaa jos on siihen mahdollisuus. Kiitos sinulle ja hyvää viikonloppua myös sinne .

   Poista
 16. Blogissani on arvonta! ;) http://touhoosi.blogspot.com/2018/08/lisaa-luettavaa-ja-lukijoita-arvonta.html

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja pitää käydä kurkkaamassa.

   Poista
 17. Onpa kaunis pelargonia ja ihana tuo ruostekukka! Varmasti hyvää likööriä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Molemmat on minusta kukkana kauniit ja likööri on hyvää maisteltu on.

   Poista
 18. Ihana nimi pelargonialla! Kiva kun peladtitte kaluston. Se on hieno! Hienoa että tykkäätte likööristä. Musta ne on niin kivan makuisia ja kiva on välillä ottaa pieni naukku 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on muitakin kukkia millä on omat nimensä. Likööri on hyvää ja teen sitä jatkossakin . Naukku on joskus paikallaan.

   Poista