Nyt alkaa kaupoissa olla valmista sitä ja valmista tätä jouluksi ja joulun jälkeen. Minä olen niin vanhanaikaista sorttia että teen melkein kaikki itse. Nyt ajattelin olla sopiva hetki jakaa teille tämän anopin kehittämän valtavan hyvän ohjeen missä toden totta käytetään valmista lanttusurvosta mitä saa nyt kaupoista kuin kaupoista. Tämä ei liity mitenkään muuten jouluun kuin että siinä on tuoretta lanttusurvosta mitä on nyt esillä joulun aikaan. Joulunjälkeen tätä myydään 50 senttiä kilon paketti samoin porkkana survosta. Ostan niitä useamman paketin ja pakastan näitä varten ja porkkanakeiton ja lettujen tekoon.
Tämän ohjeen kun tekee kerran tekee sitä varmasti uudelleen ja uudelleen. Tämän syöntiin tulee suorastaan himo ja kuinka lanttu osaakin olla niin makean makuista. Ja jauhot pitää nimenomaan olla gluteenittomia muista valmistettu ei ole samanlaista.
Ja nyt itse ohjeeseen.
500g. lanttusurvosta johon on lisätty tilkka vettä että on vähän löysempää.
Laita 10 minuutiksi turpoamaan
1rkl sitkoa
1 tl suolaa
1 tl sokeria
1/2 tl hiivaa
Jauhoja esim. tumma gluteeniton sunnuntai.
Jauhoja senverran että on vähän paksumpi kuin normaali pullataikina
Loraus öljyä taikinaan ehkä noin 1/2 dl.
Ota taikinasta öljytyin käsin kananmunan kokoisia paloja. Kauli erittäin ohueksi paperin päällä jossa on jauhoja. Vedä paperi pellille. Pistele kakkarat. Paista vain hetken. Kunnes on muutama ruskea pilkku. Voitele sula voilla paiston jälkeen.
Minä kaulin kaikki valmiiksi paperin päälle, koska paistoaika on niin lyhyt ei voi poistua uunin edestä.
Uuninlämpötila on 250 astetta.
Paperille mahtuu vain neljä kappaletta kakkaroita.
Miten mahtaa tämän vuoden joulukortit keritä perille? Minä lähetän joka vuosi noin neljäkymmentä korttia ja saamme saman verran, rahaa niihin menee aikalailla ja jos saapuvat perille vasta joulunjälkeen. Mitä tehdä tänä vuonna? Siinäpä vasta pulma.
En ole mikään magneettien tai muiden säilyttäjä jääkaapin ovissa, mutta joulun aikaan kiinnitän joulukortit sitä mukaa kun niitä tulee aina jääkaapin ja pakastimen oveen teipillä jotta näen ne joka päivä. Minulle on tärkeää että ne on esillä ja näin se tapahtuu meillä. ( vanha kuva)
Missä teillä on tulleet joulukortit ja miten toimitti niiden lähettämisen kanssa tänä vuonna?
Tervetuloa uudet lukijat.
Mutta tällaista tällä kertaa.
Oi kun kuulostaa ja näyttää hyviltä nuo lanttukakkarat. Loistoidea ostaa edullisesti niitä soseita pakkaseen. Tätä on pakko kokeilla. Vaan tuo kohta, että vähän paksumpaa kuin pullataikina, aiheuttaa vähän päänvaivaa, kun mulla ei ole mitään hajua pullataikinan koostumuksesta :-D En ole pullan ystäviä. Eiköhän tuo kokeilemalla onnistu. Rapeat lastut niistä varmaan tulee, ja ihanan makuiset!
VastaaPoistaHyvä kysymys tuo joulukortit. Mun täytyy myöntää, että en joka vuosi lähetä niitä ollenkaan. Joulu on jotenkin tullut sellaiseksi, että sitä toitotetaan kuukausia etukäteen ja siitä saa joulukuuhun mennessä sellaisen yliannostuksen, että toivoisi voivansa paeta jollekin toiselle planeetalle, jossa sitä ei vietetä. Olenkin siirtynyt lähettämään pääsiäiskortteja enimmäkseen, sillä pääsiäinen on ihanaan vuodenaikaan, kevätriemua täynnä, miltei unohdettu perinne ne pääsiäiskortit, ja onhan se kirkollisestikin valtavan merkittävä juhla. Silloin, kun saa kortin, on se iloinen yllätys, sillä niitä ei odota.
Toivottavasti postilaiset pääsevät kuitenkin sopuun ja ennen kaikkea saavat asianmukaiset työsopimukset yms.
Kannattaa kokeilla näitä lanttukakkaroita. Laita sitko, suola, sokeri ja hiiva turpoamaan ensin pieneen tilkkaan vettä ja kaada se sitten lanttusurvokseen. Niistä tulee tosi rapeita ja kannattaa myös voidella ne sula voilla, se antaa myös makua. Toivottavasti postilaiset pääsevät tosiaan asianmukaiseen sopimukseen. Minullakin on yksi lähetys tulossa jota odottelen.
PoistaVarmasti hyviä nuo lanttuleipäset. Lanttuhan on hyvän makuista. Joulukorttimme ovat korissa eteisessä. Katsotaan nyt, jos lakko jatkuu en laita ollenkaan. Ihan turha niitä on joulun jälkeen saada. Tai sitten lähetän jotkut muut kortit joulun jälkeen ja toivotan hyvää uuden vuoden alkua.
VastaaPoistaNiin nämä ei periaatteessa ole kyllä mitään leipiä vaan rapeita naposteltavaa, kuten isot sipsit. Saa nähdä mitä itse vielä teen korttien kanssa. Vielä en niitä ole lähettänyt.
PoistaOlipa mielenkiintoinen ohje. En oo tuollasia nähnykään. Varmaan ovat hyviäkin.
VastaaPoistaKortteja laitan minäkin joka joulu n.30kpl. Merkitkin on jo ostettuna. Haluan kunnioittaa joulun perinnettä etenkin nyt, kun kaikki alkaa olla sähköisessä muodossa. Tuo lähettämisjuttu mietityttää. Olen ajatellu, että vien ne, mitkä on vietävän matkan päässä ja loput vaan lähetän, meni perille ennen tai jälkeen joulun. Kaikilla on lakko tiedossa, eivätkä varmaan ihmettele, vaikka kortteja tulisi joulun jälkeenkin.
Minun anoppi on kehittänyt tämän ohjeen. Hyviä ovat ja koukuttavia. Minä en ole edes kortteja ostanut. Täytyy vielä miettiä.
PoistaKokkeiltava on tuo ohje. Mutta!!! Oon leiponu paljon ja tiiän sitkon taikinassa. Tässä on kyllä nyt joku muu sitko, suapko sitä ostettuu kaupasta! Ois mukava kokkeilla dikikurssin kahville, siellä on yks gluteeniton ihminen ja ois mukava tarjota näitä kaikille!
VastaaPoistaJoulukorteissa onkin pulma. Miullakin ois ulukomaille laitettavia ja jos lakko ei lopu noppiisti, ne ei kerkii perille jouluks.
Minäkin aion kokeilla ja ajattelin myös kysyä tuosta sitkosta.
PoistaSitkoa ei ole gluteenitommissa jauhoissa ollenkaan, niin sitä voi lisätä esim. käyttämällä Ksantaani tai Psyllium nimisiä sakeuttamisaineita. Niitä myy kaikki ruoka marketit. Lue myös muiden vastaukset. Kiitos kiinnostuksesta.
PoistaMikä Ullaa nyt ajatuttaa 😁 Minä käytän joko Ksantaania tai Psylliumia. Tämä ei ole kahvitarjottavaa minusta. Tämä on rapea naposteltavaa, vähän kuin isot sipsit. Mutta hyvää on, koukkuun jää.
PoistaJostain syystä en päässyt suoraan Ullan kommenttiin vastaamaan.
PoistaSitko on mullekkin jotain ennen näkemätöntä, jos se on ainetta. Onko se gluteenittomana psylliumia? Muuten mielenkiintoista tuo lanttukakkara, perunasta olen tehnyt vastaavaa useinkin.
VastaaPoistaKortteja olen ajatellut tehdä, mutta en ole Vielä kaivanut tarvikkeita esille. Jos postin lakko kohta loppuu niin kokeilen niitä tehdä, vaikka kaupassakin on nyt paljon ihania kortteja. Parikymmentä olen yleensä lähettänyt. Kohta on postia niin ruuhkaksi asti, lehtiä yms, ettei kerkiä tämän vuoden puolella mikään perille.
Ai niin, unohtu sanomatta, että tulleet kortit laitan aina joko seinälle tai jääkaapin oveen.
PoistaSe sitko on juurikin sitä esimerkiksi Psylliumia. Tämä ei ole leipäkakkara vaan erittäin rapeaa naposteltavaa, hyvää ja koukuttavaa sellaista. Minä pidän siitä myös että joulukortit ovat katsottavissa koko ajan. Pitää vielä miettiä mitä niiden lähettämisen kanssa tekee?
PoistaMeillä kortit on vaihtelevasti olleet joulukorttitaskussa (joka on seinällä) ripustettuna pyykkipojilla narulle, tai ihan vaan pöydällä kasassa. Niin, mitenkähän nyt käy korttien lähettämisen kanssa....
VastaaPoistaPitää vain toivoa että lakko päättyy pian postilaisten hyväksi. Onhan tässä vielä aikaa lähetellä kortitkin.
PoistaKivalta vaikuttavat lanttukakkarat.
VastaaPoistaNähtäväksi jää tuleeko joulukortteja lähetettyä tänä vuonna lainkaan lakon takia.
Meillä tulleet joulukortit ovat yleensä keittiön avohyllyllä nipussa.
Lanttukakkarat on niin hyviä että suosittelen kokeilemaan. Jos kerran niin varmasti myös toiste 🤗 Joulukortit mietityttää ❓
PoistaHyvä vinkki tuo joulukortit jääkaapin oveen! Toivotaan että kortteja kulkee tänäkin vuonna.
VastaaPoistaMinä tykkään että näen kortit koko ajan ja siitä ne on helppo poistaa joulun jälkeen.Toivottavasti kortit kulkee tänäkin vuonna.
PoistaNuo lanttukakkarat ,kuulostaa herkulliselta ohjeelta.
VastaaPoistaMietin tuota oikiaa hiivaa voiko korvata muulla.?
Ja Kiitos.hyvästä vinkistä.
..minä en oo hoksannu ostaa noita porkkana /lanttusoseita,niistähän tosiaan loihti vaikka mitä,(nyt on kyllä muistiin laitettava. tuo aukko,tiiviiksi;)
viime vuonna oli 3 pussia 1€,meidän S-marketissa .(lanttu /porkkanasosetta)
Näitä on kokeiltava:)
Oikein ihanaa viikonloppua!
jk.tuo joulukortti mietityttää,jääkaapin ovessa minullakin:))
Kokeile ihmeessä kakkaroita tai miksi niitä nimittäisi. Jos hiiva mietityttää, jätä se pois kokonaan, ne kun on muutenkin tosi ohkasia. Kannattaa hyödyntää nämä joulunjälkeiset alet. Hyvää sunnuntai iltaa.
Poistalanttukakkarat menevät meilläkin kokeiluun heti seuraavan kauppareissun jälkeen. syömme paljon uunijuureksia, lanttu on hyvää niinkin.
VastaaPoistaolen tilannut jo muutamia joulukortteja, optimistisena uskon lakon päättyvän ennen joulukuuta. meilläkin kaikki kortit, myös joulukortit laitetaan jääkaapin oveen. joulukortit kerään ovesta aina Nuutin jälkeen. olen säilyttänyt kaikki vuosien mittaan saamamme kortit ja aion edelleenkin säilyttää, vaik vähän hulluahan se on kerätä kaikki nurkat tavaraa täyteen, ainakin lasten mielestä;)
Mukavaa kun sain sinut innostumaan " lanttukakkaroista " takuulla teet myös toiste. Sitkosta käytän joko Ksantaania tai Psylliumia. Sen voi laittaa turpoamaan lämpimään vesitilkkaan niin hiivakin herää. Mukavaa samanlaisuutta meillä 🤗
PoistaJoulukorttien lähettäminen on pohdituttanut täälläkin. Valmiiksi on kuitenkin hankittu, toivottavasti saadaan lähettää ne ja saapuisivat ajallaan:)
VastaaPoistaMeillä on keittiön ikkunan molemmin puolin roikkumassa paksuhko naru verhotangosta melkein lattialle asti. Siihen kiinnitän joulukortit pyykkipojalla ja nimenomaan puisilla! Kortit näkyvät hyvin pöydän ääressä istuskellessa.
Kyllä kuulostivat lanttukakkarat herkullisilta:) Tykkään muutenkin lantusta. Aikoinaan tehtiin useinkin lanttupihvejä kuorruttamalla höyryssä pehmennettyjä lanttuviipaleita ja voi kun ne olivat hvyiä;)
Sinulla on kiva tapa säilyttää kortteja ❤ Lanttu on hyvää materiaalia moneen ruokaan ja muuhun, Toivottavasti voimme lähettää kortit tänäkin vuonna niin että saapuvat perille ajoissa.
PoistaOtin ohojeen het ylähä :) Lanttuloora o eheroton jouluruaka muutenki, siton pakko saara.
VastaaPoistaTapaan teherä kortit n.50kpl, yleensä muutamana ereltävänä päivänä, ennenku punaasen kuaren lähetysaika umpeutuu. Mitää hajua tämän joulun aiheesta ei viäloo. Joulukortit lajitellahan postis muutenki ylimäärääsellä porukalla, joten, jos lakko loppuu, nii kortit kulukoovat niinku ennenki....otaksun. Saarut kortit säilytän keittiön sivupöyrällä olevas piänes koris.
Kiva kun kiinnostuit ohjeesta. Lue muiden vastaukset niin saat vähän ehkä tarkempia ohjeita. Vai teet itse kortit, minä en ole tehnyt koskaan, onneksi kaupasta saa kuitenkin aika kivoja. Toivottavasti posti kulkee.
PoistaLantukakkaraohje on tervetullut - meillä on pari keliaatikkoa perhepiirissä ja uusien reseptien löytyminen on ilon hetki!
VastaaPoistaJolulukorttien suhteen olemme vähentämässä lähetettäviä paperikortteja. Kortteja annetaan tervehdysten mukana, mutta muuten turvaudutaan nyt sähköiseen korttiin. Harmi, sillä korttien valmistus askartelemalla on aina ollut hauska perinne!
Kiva kuulla että kiinnostuit ohjeesta. Nämä on mukavaa rapeaa naposteltavaa. Voi olla että joutuu ainakin osittain turvautumaan sähköiseen korttiin ja ehkä soitellaan jouluillan myötä.
PoistaMinäkin aion tehdä lanttukakkaroita, kiitos ohjeesta - vaikuttaa tosi herkulliselta. Mutta minäkin jäin tuota sitkoa miettimään eli mikä aine? Ennen askartelin aina n. 50 korttia, mutta viime vuodet olen tästä laistanut. Kortti on kyllä saapuessaan mukava ja olen säilyttänyt ne korissa pöydän päällä. Tämän vuoden suhteen en ole päätöstä vielä tehnyt.
VastaaPoistaSitko on se ainesosa mikä puuttuu gluteenittomista jauhoista. Se korvataan esimerkiksi Ksantaanilla jota saa ostaa tavallisesti ruoka kaupasta. Lue muiden vastaukset niin saat vähän ehkä tarkempia ohjeita. Laitoin ehkä vähän vajaavaisesti tämän ohjeen. Pitää itsekkin miettiä vielä näiden korttien lähetystä.
PoistaHerkullinen lanttukakkaraohje, taidankin kokeilla. Ajattelin lähipäivinä tehdä porkkanapihvejä kaupan soseesta. Tosin alusta pitäen porkkanoista tekemällä ei sekään mikään iso vaiva ole.
VastaaPoistaSaman joulukorttiasian kanssa minäkin pähkäilen. Askartelen ja lähetän joka joulu 50-60 korttia. Nyt kortit on puolivalmiina, enkä tiedä, lähetänkö ollenkaan. Tuskin ehtivät perille tämän vuoden puolella.
Kerään saapuneet joulukortit sivupöydällä olevaan telineeseen, jossa niitä voi kukin halutessaan ihailla. Joulun jälkeen niputan kortin ja laitan saapuneiden korttien laatikkoon. Siellä on edellistenkin vuosien kortit tallessa.
Kiitos,kokeile kakkaroita ihmeessä, lue muiden vastaukset niin saat ehkä vielä jotain vinkkejä lisää. Ne on tosi rapsakoita naposteltavaa. Sinäkin jaksat kortit itse askarrella, minä en ole koskaan tehnyt itse. Sinulla on reilusti kortteja säästössä jos kaikki olet säästänyt. Minä olen polttanut ne uunissa mökillä. Joskus kyllä on vähän säälittänyt.
PoistaKiitos, täytyy vielä miettiä mitä korttien kanssa tekee. Mukavaa sunnuntaita.
VastaaPoistaLanttukakkara näyttää herkulliselta,taidan kokeilla.
VastaaPoistaMinä olen pohtinut samaa joulukorttien suhteen, minä epäilen hieman ehtiikö ne perille jouluksi. Minä ehkä laitan tekstiviestillä joulutervehdykset. Harmittaa kovasti tuo postilakko kun ihmisten elämää hankaloitetaan joulun alla.
Kiitos, kokeile kakkaroita ihmeessä. Lue sinäkin muiden vastaukset niin saat vähän ehkä tarkempia ohjeita. Minäkin ajattelin että pitäisiköhän ainakin osittain laittaa tekstareita. No olen minä aina joka vuosi niitäkin laittanut korttien lisäksi. Pitää miettiä.
PoistaLanttukakkarat kuulostaa kivalta, mutta mitä ihmettä tuo sitkos on? Mä en ole koskaan kuullutkaan. Joulukortteja en ole enää laittanut pariin vuoteen, vaan laitan rahat hyväntekeväisyyteen. Laitan viestin kännykällä tai netin kautta. Mukavaa marraskuun loppua :)
VastaaPoistaSe on leipurin apuaine ja tarkoittaa Psylliumia ja Ksantaania, jotka parantavat leivonnaisen rakennetta ja tekevät taikinasta pelpommin leivottavan. Ne korvaavat sitkoa gluteenittomassa leivonnassa. Minä olen vielä laittanut kortteja menemään joka vuosi, mutta saa nähdä miten käy tänä vuonna. Tulee myös lähetettyä Whatsapp viestejä aika paljon. Mukavaa marraskuun loppua myös sinne.
PoistaLeivitetyt punajuuri ja lanttu siivut paistinpannulla. Nam.
VastaaPoistaIhan varmasti on myös hyviä. Kiitos.
VastaaPoistaHyvä, että laitoit tämän reseptin :)
VastaaPoistaMietin juuripari päivää sitten, miten voisin käyttää lanttuja entistä monipuolisemmin. Telepatiaa?
Minä jo päätin, etten lähetä tänä vuonna kortteja :(
Kiva juttu että tuli tarpeeseen. Telepatiaa, telepatiaa ❤ nämä on kyllä niin hyvää rapeaa naposteltavaa että. Nyt kyllä se minullekkin varmistui kun se lakko kestää jouluun saakka että en lähetä niitä kortteja,
VastaaPoistaMielenkiintoinen ohje, noita vois yrittää tehdä vaikka porkkanaraasteeseen, jos lanttu ei sovi. Pitääkin koittaa, kopsaan ohjeen, kiitti.
VastaaPoistaKortteja en ole lähettänyt enään moneen vuoteen, toivottelen hyvät joulut ja uudetvuodet sähköisesti.
Kiitos, mikä ettei se porkkanaankin voisi soveltaa. Minä olen vielä lähettänyt myös kortteja joka vuosi, mutta nyt taitaa mennä kaikki toivotukset jotenkin muuten perille.
PoistaVastavierailulla :) Kiva blogi! Minäkään en tänä vuonna lähetä joulukortteja, mutta soitan jokaikiselle ns. joulukortin saajalle!
VastaaPoistaKiitos kun tulit visiitille toivottavasti tulet toistekin.
PoistaKortit ovat välillä seinällä, toisinaan korissa luettavissa.
VastaaPoistaKyllä niitä tänäkin vuonna lähetän, lakosta välittämättä.
Minä taidan korttien lähetyksen jättää kyllä tänä vuonna. Pitää hoitaa se jotenkin muuten.
VastaaPoistaNämä lanttukakkarat menee kokeiluun ehdottomasti,kiitos ohjeesta :P Minulla oli samat mietteet joulukorttien kanssa,mutta nythän tuo ongelma on poistunut.Suuri määrä joulukortteja lähtee taas vaikka osa niistä on vielä tekemättä :) Mukavaa ensimmäistä adventtia!
VastaaPoistaAnteeksi myöhäinen vastaaminen, minulla on ollut ongelmia saada viestiä blogin kommenteista. Lanttukakkarat on ehdottomasti kokeilun arvoinen, suosittelen.
PoistaLanttukakkarat ehdottomasti kokeiluun. Kiitos ohjeesta!
VastaaPoistaKiitos itsellesi kommentista. Suosittelen tummia jauhoja, tulee minusta maukkaampia.
PoistaOstin eilen lanttupussin ja ajattelin tänään tehdä kakkaroita. Laiskuus kuitenkin iski ja tein vain lanttusipsejä. Laitoin liikaa suolaa, koska sitruunapippurissakin sitä on. Polttelee suuta ja janottaa :) Kyllä vielä jonain päivänä teen niitä kakkaroitakin. Näyttävät niin herkullisilta.
PoistaKiva kun kiinnostuit näistä kakkaroista. Tee ehdottomasti gluteenittomista jauhoista muuten ei tule samanlaisia ja mieluummin tummaa jauhoseosta ovat maukkaamman makuisia . Meillä itsellä ei ole gluteeniton mikään pakko mutta nämä pitää olla juuri niitä jauhoja.Ja ehdottomasti pitää voilla voideltuja. Ovat kuin sipsejä. Kokeilemisen riemua 😁
VastaaPoista