perjantai 17. joulukuuta 2021

Adoptio mummu ja ukki Martta Wendelin kuvin .

 


Me itse olemme adoptoineet kaksi lasta , veljekset kaksikymmentä viisi vuotta sitten Pietarista . 

Mutta nyt siihen aiheeseen mistä tämän postauksen ajattelin tehdä . Kohtalo on puuttunut merkillisesti meidän elämäämme . Meidät on nyt vuorostaan adoptoitu ja tämän teki pieni neljävuotias tyttö . Hän on minun mieheni työkaverin lapsi ja hänellä ei ole läheisiä välejä omiin mummoihin ja ukkeihinsa tai pikemminkin hänen vahemmillaan ei ole omiin vanhempiinsa . Sen enempää emme tiedä emmekä ole kyselleet . Tapasimme ensimmäisen kerran kesällä mökillä kun tämä perhe tuli käymään ja hänen isänsä soitti illalla ja kertoi että heillä oli ongelmia kun tyttö ei olisi halunnut lähteä pois. Tyttö puhuu vain englantia joten minulla oli kommunikointi vaikeuksia ja mieheni ei sillon juurikaan puhunut hänelle . Mutta niin siinä vaan kävi että hän oli sanonut että ne on kivat ukki ja mummi ei tietenkään tällä nimikkeellä ja että tuleeko ne jouluksi . Tämän hän kysyi  sillon kesällä . Isä oli kuulemma viettänyt unettoman yön.... ymmärrättävästä syystä  . 

Olemme nähneet pikaisesti senjälkeen muutaman kerran autossa ja nyt olemme käyneet heidän tontilla kun olivat hankkineet sen uudelle talolleen . Hän käy nyt suomalaista päiväkotia joten suomenkieli on kuulemma kehittynyt hyvin . Meille hän ei ole puhunut vielä mitään mutta ei kuulemma paljon tarhassakaan . 


Nyt viimeiseksi kun kävimme heidän tupareissaan kiehnäsi meidän molempien luona ja oli kuulemma odottanut meitä kovasti . Veimme hänelle tarroja ja muutakin kivaa tuparituomisien joukossa . Nyt meillä on se "ongelma"  että miten me tämän isovanhemman paikan täytämme jatkossa .  Isovanhemmilla on myös "velvoitteita"  mitä olemme ilolla täyttäneet omille lapsenlapsille. Tämä lapsi on vieras meille ja me hänelle mutta niin oli tilanne yli kaksikymmentä viisi vuotta sitten kun pojat lähtivät meidän matkaan yhden näkemiskerran jälkeen vilkuttivat vain ja sanoivat venäjäksi ... näkemiin. 

Silloin vuosia sitten he olivat odottaneet kuulemma kovasti koska heidät haetaan ja siihen meni puoli vuotta ensinäkemisestä ennenkuin se tapahtui ja silloin ensitapaamisella he nimittävät meitä jo papaksi ja mamaksi. Minä olen ajatellut paljon tätä asiaa mutta ehkä se avautuu meille ajan kanssa.. Tällaista ihmeestä ei voi kieltäytyä tämä ei tapahdu joka ihmiselle ja joku tarkoitus tällä asialla on olen siitä varma .  Nyt kuitenkin kudoin hänelle ohuet sukat hänen lempivärillään ja viemme ne hänelle jouluviikolla . Mukaan vielä suklaapukki  . Lanka ei ihan riittänyt laitoin terät toisella värillä ja tein myös kukan terien värillä . Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 36 kommenttia:

 1. Olette ihanan, mutta vaikeankin asian edessä. Mutta oman jaksamisenne kautta olette niin paljon läsnä pienen elämässä, kuin haluatte. Katsokaa, mihin se riittää!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ihanasta kannanotosta 🤗❤
   Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 2. Voi miten ihania olette:) Tätä oli ilo lukea ja miten olette antaneet kodin pojillenne ja nyt saaneet tämän pienen tyttösen ihastumaan teihin:) Toivottavasti siitä ei kuitenkaan tule liikaa vaivaa.
  Kaunista viikonloppua ja joulun odotusta teille:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ me itseasiassa emme tehneet mitään siksi tämä ihme.
   Kiitos kaunista viikonloppua ja joulun odotusta myös sinne kauas.

   Poista
 3. Olisiko mahdollista edetä askel kerrallaan tekemättä mitään kauaskantoisia päätöksiä? Lapsen kannalta olisi surullista sanoa heti EI. Hänen isovanhempikaipuunsa saattaa muuttua ajan kanssa, vaikka juuri nyt se tuntuu olevan tärkeä asia. Mitä ilmeisimmin osaatte huomioida lapset hienosti, kun vieras lapsi haluaa teidät lähelleen. Omat isovanhempani jäivät hyvin etäisiksi. Pienellä kateudella kuuntelen ystävieni ja tuttavieni kertomuksia lämpimistä mummu-suhteistaan. Olisipa minulla lapsena ollut joku mummunkorvike.
  Olettei vaikean asian äärellä, mutta kuten sanottu, aika saattaa tuoda vastauksen.
  Mukavaa joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos älä muuta sano kyllä lapset tarvitsevat isovanhempiaan minulle on käynyt samoin , isovanhemmat jäivät vieraaksi ja olivat toiset jo menehtyneet ennen minun syntymääni mutta vien silti kynttilät jouluna ja muulloinkin ajattelen heitä.
   Katsotaan mihin asiat kehittyvät meillä riittää kyllä rakkautta.
   Kiitos mukavaa joulun odotusta myös sinne. ❤

   Poista
 4. Tyttö ihastuu sukkiin ihan varmasti. Vähän samaa mieltä kuin muut. Pikku hiljaa hyvä tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi hiljaa hyvää tulee 🤗❤

   Poista
 5. Tuo oli hienoa luettavaa. Tuossa muut kommentoivat hienosti. En oikein osaa tuohon mitään neuvoa antaa, mutta hyvä mieli tuli, kun tuota luki :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ minullakin on hyvä mieli.

   Poista
 6. Kaunis ihana kirjoitus!
  Arvostan,olette ihania❤
  Kauniit sukat,oikeen hyvän mielen sukat😍

  VastaaPoista
 7. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Sukista tuli kuitenkin aika kivat vaikka jämijä olivatkin.

  VastaaPoista
 8. Todella hienoa luettavaa. Omaatte kultaisen sydämen. Arvostan suuresti.

  VastaaPoista
 9. Lapsilla on herkät vaistot ja hän on huomannut, että pidätte lapsista, vaikka yhteistä kieltä ei vielä kunnolla olekaan. Askel kerrallaan on varmasti hyvä edetä ja mennä sen mukaan, miltä osapuolista tuntuu.
  Minusta lapsilla ei voi olla liikaa turvallisia ja läheisiä ihmisiä ympärillään. Minulla itsellänikin on ollut isosetäni ukin korvikkeena ja äidin ystävä kolmantena mummona. Omilla lapsillani taas on läheiset välit erääseen naapurissamme asuvaan eläkeläispariskuntaan ja voisi sanoa, että he ovat lapsillemme kolmannet isovanhemmat. Päiväkodin kyselylomakkeeseenkin he nimesivät naapurimme kuuluvan tärkeiksi ihmisikseen. Lahjoja he eivät osta (eikä tarvitsekaan), mutta tulevat juttelemaan, jos sattuvat olemaan samaan aikaan pihalla tai kesällä kutsuvat lapset takapihalleen keinumaan tai maistelemaan herneitä. Usein he tulevat tarkoituksella samaan aikaan ulos kuin me, jos eivät ole pitkään aikaan nähneet ja huomaavat ikkunasta meidän olevan ulkona. Kesän ensimmäiseltä lakkareissulta he tuovat aina rasiallisen lakkoja lapsillemme maistiaisiksi, joskus myös vattuja tai mustikoita. Me taas viemme heille joskus itse leivottuja sämpylöitä tai näin joulun aikaan pipareita ja tietysti lasten tekemä joulukortti kuuluu asiaan. Tällainen "isovanhemmuussuhde" on rikastuttanut sekä meidän että heidän elämäänsä ja on kaikille osapuolille mieluista.
  Teillä on varmasti tytön kanssa hienoja hetkiä tulossa. Mukavaa viikonloppua ja joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä meillä rakkautta riittää myös tälle pienelle ihmiselle. Mies puhuu sujuvaa englantia mutta minä en. Mutta alku vain oli niin kummallinen että tällaista ei voinut edes aavistaa tai uneksia.
   Aika näyttää mitä tietä kuljemme.
   Kiitos mukavaa sunnuntaita.

   Poista
 10. Hei Nila!
  Sydäntä lämmittävä kertomus. Tyttö varmasti ihastuu noin kauniisiin sukkiin.
  Lämpimät terveiset /Marika

  VastaaPoista
 11. Kiitos sinulle sanoistasi ❤

  VastaaPoista
 12. Olipa lämminhenkinen tarina:) Kuten muutkin ovat todenneet niin antaisin ajan rauhassa kulua ja katsoa miten asiat etenevät. Lapset aistivat herkästi kenestä pitävät ja kenestä eivät:)
  Tyttö saa sinulta kauniit sukat ja varmasti ihastuu niihin:)
  Mukavaa Joulunaikaa sinulle:)

  VastaaPoista
 13. Kiitos, näin mekin on ajateltu että aika on parasta monessa asiassa mutta kylmä en voi tälle asialle olla.
  Kiitos sukat on tehty langoista mitä löytyi samoin napit löytyi omasta takaa.
  Kiitos samoin sinne sinulle ❤

  VastaaPoista
 14. Tosi kauniit sukat olet neulonut.
  Tämähän on kuin joulusatu. Lapset vaistoavat herkästi asioita meistä aikuisista.
  Olemme itse olleet vastaavassa tilanteessa. Asiat menevät, kuten niiden kuuluukin mennä. Eikä se ole lapsenlapsiltanne pois, jos joku muukin saa teistä "isovanhemmat". Rakkaus on siitä ihmeellinen luonnonvara, että se vain lisääntyy,mitä enemmän sitä jakaa.
  Oikein hyvää joulun odotusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ juurikin näin olemme ajatelleet meillä kyllä riittää rakkautta.
   Kiitos hyvää joulun odotusta myös sinne teille molemmille

   Poista
 15. Oi mikä onni teidät on kohdannut. Ihanaa, että pidätte tytön tuntemuksia tärkeänä. Aivan ihanat sukat <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä toisaalta yllätti meidät mutta onnena ja ihmeenä sitä pidämme.
   Kiitos.

   Poista
 16. Koskettava tarina,teillä on tärkeä osa tytön elämässä.
  Kauniit sukat olet neulonut. Iloa ja valoa joulun odotukseen.

  VastaaPoista
 17. Se jää tulevaisuudessa nähtäväksi mutta toivottavasti voimme antaa jotain niinkauan kuin hän haluaa.
  Kiitos samoin iloa ja valoa joulun odotukseen myös sinne.

  VastaaPoista
 18. Kyllä on ihana assii teitä kohdannu. Ja tuota vieraskielistä tyttöstäkin, vanhempineen. On varmasti teille molemmille perheille erikoinen tilanne. Uskon asian lutviutuvan ajankanssa ja lapsella on tarve suaha isovanhemmat, rakkautta ja syliä laps kaipovaa.
  Kauniit sukat!

  VastaaPoista
 19. Olen samaa mieltä ihana ja erikoinen asia. Meillä riittää kyllä rakkautta.
  Kiitos.

  VastaaPoista
 20. Ompa teillä ollut merkittäviä tapaamisia. Aiemman tapaamisen ja vuosien jälkeen olette varmasti ihania isovanhempia uudellekin tuttavuudelle. Aivan ihana ja hellyyttävä tarina! Mukavia hetkiä tulevaisuudessakin toivottelen!

  VastaaPoista
 21. Kiitos sinulle sanoistasi ❤ tulevaisuus on avoin mutta kiinnostava.

  VastaaPoista
 22. Tänään taas, tämän luettuani - maailmasta tuli pikkuisen parempi paikka! Teitä ihania onneksi löytyy!
  Arvostan ja ihailen!
  Hyvää joulua! 🥰

  VastaaPoista
 23. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Kiitos Hyvää joulua myös sinne teille. ❤

  VastaaPoista