perjantai 28. helmikuuta 2025

Erilaista leipomuksia ja uuden oppimista .

 

Olen ollut todella laiska kaiken suhteen . Opin varmaan laiskottelun kun istuin kaksi kuukautta pienessä kolossa remontin ajan . No mutta nyt olen leiponut todella paljon viimeaikoina. Nämä ovat viimeiset tekeleet.  Ovat gluteenittomia kun laittaa gluteenitonta kauraryyniä . Erittäin helppo ja minusta tuli aika hyvää .


Laitan tähän ohjeen juurikin sen helppouden takia .

2.5 dl gluteenittomia kauraryynejä.

purkki raejuustoa laitoin laktoositonta .

Kourallinen juustoraastetta laktoositonta 

Hyppysellinen suolaa

Vettä sen verran että pysyy kasassa.

Kaikki aineet sekoitetaan keskenään annetaan vetäytyä muutamia minuutteja .

Nostetaan pellille kuusi kokkaraa mitkä tasoitin lusikan avulla  noin 10 cm halkaisija .

Paistetaan kullanruskeiksi 225 asteessa. 

 Nämä lanttukakkarat on myös gluteenittomia koska tehdään gluteenittomista jauhoista.  Aikaa vie jonkinverran tämä ohueksi kauliminen . Sitten se on nopeaa puuhaa se paistaminen. Joulun jälkeen oli lanttusurvos 1kg 1e kappale ostin kaksi kilon pakettia  .








Tein kaali / jauheliha piiraita pullataikinaan  .



Muffinssit taateli kakku ohjeella. Minulla jäi vielä yksi paketti taatelia joulusta joten käytin sen näin .


Olen nyt innostunut leipomaan myös juurella .Tilasin juuren mikä on gluteenitonta leivontaa varten tehty riisijauhoista hienoista ja karkeista . Tätä tietenkin voi jalostaa myös tavalliseen leivontaan ja myös tummaan leivontaan . Juuri ruokitaan ensin riisijauhoilla kunnes on tarvittava määrä juurta ja sitten siitä otetaan noin 60 g erilliseen purkkiin ja jääkaappiin seuraavaa kertaa varten näin sinulla on aina gluteenitonta juurta . Loppujuureen lisätään haluttuja jauhoja  . 


Juuri ruokittu kaksi kertaa gluteenittomaan leivontaa varten .

Ostin myös suuren suosion saavuttaneen kirjan mikä opastaa juurella leivontaan .



Olen tehnyt yhden leivän ja nämä sämpylät juurella ei kuitenkaan tämän kirjan ohjeilla.Nämä sämpylät oli myös yön yli jääkaapissa ennen leivontaa . 




Oletteko te kokeilleet juuren kanssa leipoa muutakin kuin hapanleipää . Jos olette ohje kiinnostaisi kovasti  . Tämän leivän juuren ruokin  keskiviikon illalla. Paistoin sen eilen  kannellisessa lasi vuokassa kun pataa ei ole tämän kokoista .



14 kommenttia:

  1. Onpa herkullisen näköisiä leivonnaisia! Juurella leivon hapanleipää, muuten juurileipää en ole leiponut, pitäisi perehtyä. Minulla on tuo sama kirja ja siinä on erinomaiset ohjeet.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos juuri leipä on kyllä hyvää ja se ei turvota niin paljon ja on eri makuistakin. Tämä kirja on kyllä hyvä.

      Poista
  2. Onpas siellä ahkeroitu leivonnan parissa, näyttää olevan oikein liukuhihna! Upeita leipomuksia. En ole koskaan leiponut juurella, en kyllä leivo muutenkaan kuin äärimmäisessä hätätapauksessa.

    VastaaPoista
  3. Heippa, mistä ostit gluteenittoman juuren.
    Hienoja leipomuksia.
    Terkuin Merja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ostin sen yhdeltä henkilöltä hapanjuuri ryhmästä .
      Kiinnostaa kuka Merja?

      Poista
  4. Oletpa ahkera jauhopeukalo! Kuvia katsellessa vesi kielelle herahti tällä laiskimuksella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minä olin myös pitkään leipomatta kun oli se remontti.

      Poista
  5. Herkullisia leipomuksia oot tehny. Mie en oo pullaa paistanu joulun jäläkeen. Laskiaispullat pitäs paistoo. Juureen paistan ruisleivän ja kovasti kiinnostas muukin leivonta. Juuren jos sais pakastaneeks, kuten hapanleipään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos tämä on riisijuuri mikä säilytetään jääkaapissa kun ei leivota . On kohta kymmenen vuotta vanha jos oikein muistan .

      Poista
  6. No nyt on ainakin lorvikatari häipynyt, herkullisia leivonnaisia moneen nälkään. Tuli tässä mieleeni kuinka onnellinen saa olla kun ei ole mitään allergioita tai muita rajotteita ravinnon suhteen. Miehellä on laktoosi intoleranssi ja vain se rajoittaa hiukan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos meillä on miehen puolelta paljon gluteenitonta ja laktoositonta tarvetta hänellä ja minulla ei . Samoin ystäviä . Laktoositon on vielä helppo hoitaa mutta tämä gluteeniton vaatii kyllä harjoittelua .

      Poista
  7. Olet kyllä ollut ahkerana. Minäkin leivon gluteenittomia leivonnaisia. Ihanalta näyttää tuo leipä. Pataleipään taisi tulla kuivahiivaa. Täältäkin saisi leipomosta taikinanjuuren. Äitini paistoi aina lauantaisin ison satsin ruisleipää ja paistoi ne puu-uunissa. Ihan muistuu mileen leivän pyörittäminen pöytää vasten ja äidin kädet.
    Mukavaa viikonloppua sinulle.

    VastaaPoista
  8. Kiitos tämän juureen tehdyn paistoin lasivuokassa kun ei ollut ihan priimaa.
    Ruisleipää en ole koskaan leiponut pitää kokeilla. Puu uunissa tulisi todella hyvää.
    Kiitos samoin sinne sinulle.

    VastaaPoista