torstai 13. helmikuuta 2020

Puutarhan vuosi 2019 haaste .Sain tämän mukavan haasteen Sari Hannelta  Olipa kerran puutarha blogista ja alkuun sen laittoi Minna Hiidenkiven puutarhassa blogista . 
Kiitos teille molemmille . 

1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?
a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä
b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia
c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja
d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä
Otin taimet mukaan kun menimme talvilomalla anoppia auttamaan. Onneksi meillä on tarpeeksi iso auto mutta kyllä se vähän hullunpuuhaa oli . Tänä vuonna en sitten sentakia esikasvatuksessa mitään kasvatakkaan koska mukaan niitä en enää ota ja yksin niitä ei voi viikoksi jättää  . 
2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?
a. Tarkasti
b. Ai missä?
c. Suunnilleen kyllä
d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...
 ( Tässä kohtaa penkissä tapahtuu joitain siirtoja)     Hmm...Minä suunnittelen paljonkin etenkin öisin sängyssä kun herään ja en jostain syystä saa nukuttua uudelleen . Silloin tulee käytyä penkki poikineen joko kokonaan uusiksi tai vain osittain . Aamulla ne voi tuntua jo ihan turhilta siirroilta . 


3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?
a. Ei
b. Yksi
c. Muutamia
d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...Kyllä minä aina jotain ostan lähinnä kyllä syksyllä aleaikaan  . Ja kerran oli todella yksi autolastillinen matkassa  , johtuen isojen 5kpl tuijien koko oli aika reipas . 

Istutimme ne aidan eteen  kohtaan mistä poistimme karhunvadelmat . Uudet tuijat on saanut kuorikatteen  . Kuorikatteen levittämistä jatkamme nyt keväällä  ilmojen sallittua muille tuijille . Muovikangas  aukkoihin on istutettu ruusuja mitä olen saanut Ritavuoren juurella blogista . Edessä on taas sireeniä  . 


Tämän sireenin ostin myös tuijien kanssa . 


4. Menetitkö kasveja?
a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.
b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.
c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.
d. Älä edes kysy, kuinka monta!

Ihme ja kumma muistaakseni menetyksiä ei ollut yhtään  . 
5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?No se on se kasvihuone  . 

Tekemistä on vielä niin paljon että ei taida olla edes top kymmenen listalla  . Mutta se tulee sijoittumaan tämän penkin vasemmalle puolelle aidan taakse puutarhan puolelle . Tämä kuva on 2018 otettu ja siihen keskelle tulee poreallas joten olen alkanut poistamaan jo kasveja  . 
Tähän rikkaruoho alueeseen  . Pitää poistaa sieltä joitain kasveja vielä ja peittää se pressulla  . 
6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2019?
a. Sää
b. Kukkaloisto

 c. Joku muu. Mikä?


C =Minä en kerkinyt ottamaan edes paljonkaan kuvia silloin kun olisi ollut aikaa ei joko jaksanut, viitsinyt tai muistanut. Ja se valtava puristus laajennuksen kanssa siinä ohessa puutarhassa ja pihassa olevat tehtävät   .7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?Nämä ponnistelut eivät kaikki suoranaisesti liity puutarhaan mutta ovat kuitenkin osa sitä ja kokonaisuutta . 

Niitä suuria juttuja oli useampia viimevuonna  . Saatiin huikea määrä räystäänaluslautoja maalattua ja isäntä sai ne vielä naulattua kiinnikkin  . Lautoja oli jokapuolella kuivamassa  .Toinen iso juttu oli uudenpuolen väliseinien koolaus sähköjohtojen vedot . Isäntä teki kaikki mitä itse pystyi tekemään  . 

Uudenpuolen seinien ja lattioiden laatoitus . 

Piippujen ja hormien asennus saunaan sekä terassille  . Tulipesien asennus molempiin ja terassin lasitus  . Uuden ulko-oven asennus  . Vaikein tässä kuitenkin oli lompakon aukaisu se vaati paljon se . 


Itse puutarhaan tuli myöskin joitakin projekteja . Saatiin pensasmustikoille uusi kasvupaikka ja kehikko  lehtikuusesta . 

Karhunvadelmille uusi kehikko pensasmustikoiden jatkoksi  . 


Osa puutarha vadelmista uusittua ja uusia istutuslaatikoita lisättyä . 
Muutamia uusia mansikantaimia istutettua . 


8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?


Kyllä se taisi olla ykkösenä terassin lasitus  mutta kyllä kaikki muutkin oli huippujuttuja  kuorikatekuorman ja olkipaalin osto sekä rosteripylväiden - 60% . Ne tulevat kesällä terassin tasaanteelle ja portaisiin . 
9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?
a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!
b. Ehkä...
c. Aivan liian monta!
d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!Onko ne virheitä  nehän on uuden oppimista ❓10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?Sain syksyllä omakseni tämän ihanan ruusunnuppu belargonian Emman  . 
11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?


Kyllä ne olivat ne valkosipulit jälleen kerran . 

12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?
a. Kasveihin
b. Kiviin / Kiveyksiin
c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...
d. Puutarhamatkailuun

Kyllä se c = oikea vaihtoehto. 13. Mitä opit?
Mitä ei oppisi..? jokainen vuosi on erilainen ja erityinen . 
14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...
a. Suurin suunnitelmin?
b. Kunnianhimoisin odotuksin?
c. Kauhunsekaisin tuntein?
d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?


Kyllä sitä kunnianhimoa  pitää senverran löytyä että  sillä mennään tämä kausi 😁Haasteen säännöt:
1. Kerro, keneltä sait haasteen.
2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).
3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.Minä en haasta nyt ketään mukaan mutta kenestä tuntuu siltä että tähän olisi mukava osallistua niin siitä vaan haasteeseen kiinni . 
Mutta tällaista tällä kertaa  . 40 kommenttia:

 1. Teilloli tooosi toiminnalline vuasi. Palio saitta aikaaseksi. Ohan palio sellaasiaki kasvia, jokka voi kylyvää myähemmi ja monesti myähääsempi kylyvös kasvaa palio nopiempaa ku aikaasempi. Valua o jo paremmi. Erua ei loppupeliis välttämätä eres huamaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pitää katsoa nyt sitten mitä sitä tulee istutettua. Se on totta vielä kerkiää hyvin istutella vaikka myöhemminkin.

   Poista
 2. Herran jestas mitä kaikkea olet ehtinyt. Päällimmäisenä jäi mieleen tosi herkullisen väriset angervot, komia laatikkotarha ja muut vermeet sekä suloiset pikkutaimet matkalaisina :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kyllä mies oli hyvänä "apulaisena" . Toivottavasti tämä vuosi olisi vähän rauhallisempi. Minä rakastan angervoja ja niitä on minulla tosi paljon myöskin keskuspenkissä. Juu pikkuisia oli paljon matkalla mukana.

   Poista
 3. Hauskaa, että haaste kiertää edelleen! Lisäsin sinutkin listan jatkoksi. Tuo pikkutaimien reissaaminen kertoo oikein tosiharrastajasta :D Meidän puutarhaprojektit alkoivat juuri tuntua mitättömän pieniltä, kun luki noita kaikkia, mitä teillä on kesän aikana tapahtunut. Jospa ne valkosipulit tänä vuonna antaisivat vähän paremmin satoa. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kyllä niistä pikkutaimista oli paljon suoranaista harmia matkalla. Kyllä teillä siellä on saatu myös paljon aikaiseksi ja olihan meillä myös työmiehiä mitkä teki sellaisen osuuden mitä itse ei voinut tehdä. Toivottavasti kohta alkaa vähän rauhoittua. Valkosipulit on kyllä aikamoinen haaste meikäläiselle ja toivottavasti satoa saataisiin. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

   Poista
 4. Jaan kanssasi tuon yöllisen suunnittelun, niin usein tulee valvottua, että pitää keksiä mukavaa ajattelupuuhaa ... ja monenlaisia istutuksia syntyy silloin. Tuo taimien matkustelu oli hauska juttu, ymmärrän, että ei ole järkevää aloittaa aikaisia kylvöjä. Teillä oli kesällä tosi monenlaista rakennusurakkaa, onnittelut niistä! Nyt uutta puutarhakautta kohti, saatte ainakin nauttia noista aikaansaannoksista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, sitä tulee yöllä kulutettua aikaa tällaisiin mukaviin ajatuksiin ja joskus niistä on jopa hyötyä. Taimien mukaanotto oli pakonsanelema juttu. Kiitos onnitteluista toivottavasti kohta vähän hellittää mutta ei se toisaalta meitä ole kovin paljon rasittanut enemmänkin lompakkoa.

   Poista
 5. Olipas hauska haaste ja kiva oli lukea sinun vastauksia, upeiden kuvien kera! Minäkin olen kasvihuoneesta pikkuisen haaveillut:) On kyllä kiva kun kohti kevättä mennään ja jos ilmat samanlaisena pysyy niin tänä keväänä ei kauaa tarvitse odotella lumien sulamista..meillä kun ei ole yhtään:) Ihanaa, iloista ystävänpäivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvihuone olisi kyllä kiva juttu mutta odotellessa voi sitten toteuttaa jotain muuta. Meilläkään ei ole yhtään lunta ja hyvää Ystävänpäivää myös sinulle.

   Poista
 6. Hauska postaus! Hyvää ystävänpäivää! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja Hyvää Ystävänpäivää myös sinulle.

   Poista
 7. Aivan mahtavan paljon olette yhdessä kesässä saaneet aikaiseksi.
  Voitte olla ylpeitä menneen kesän saavutuksista.
  Tällaiseen haasteeseen vastaamalla omat hankinnat ja työmäärä konkretisoituvat myös itselle.
  Puhumattakaan siitä, miten hauskaa vastauksia lukemalla ja kuvia katsomalla on "tirkistellä" toisen puutarhaan.
  Minäkin päätin tänä vuonna esikasvattaa vain syötäviä kasveja, koska menee pitkään kunnes saan kylvöt tehtyä.
  Oikein hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
 8. Kiitos tässä kävi juuri niin kun aloin ajattelemaan mitä kaikkea kesän aikana tuli tehtyä niin asia oikein valkeni minulle että hurjasti tämä projekti jatkoi jalkojaan. Mukavaa kun käyt "tirkistelemässä". Syötäviä ollaan mekin ajateltu kasvattaa ja nekin suoraan maahan. Pari kesäkukkapussia ostin mutta nekin suoraan maahan. Oikein hyvää ystävänpäivää myös teille.

  VastaaPoista
 9. Kivoja kysymyksiä ja ihania vastauksia kuvien kera <3
  Hyvää Ystävänpäivää <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja Hyvää Ystävänpäivää myös sinulle.

   Poista
 10. Hyvää ystävänpäivää :)
  Olispa ilo omistaa tuollainen puutarha, mut kun en osais pitää siitä huolta ;)

  VastaaPoista
 11. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää ystävänpäivää myös sinne.

  VastaaPoista
 12. Teillä oli ahkera vuosi niin rakennuksessa kuin puutarhassakin. Kasvimaakin muuttuu ja kehittyy vauhdilla.
  Minulla on samanlainen tapa ryhtyä yöllä valvoessa suunnittelemaan puutarhajuttuja. Useimmiten ne suunnitelmat tuntuvat aamulla vähän omituisilta, jos aina edes kaikkea kunnolla muistan.
  Hyvää ystävänpäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kasvimaata yritän kehittää tänä vuonna ja panostaa siihen kunnolla. Yöllä tulee suuniteltua tosiaan kaikkea kun aikaa on. Hyvää viikonloppua.

   Poista
 13. Teillä on ollut koko vuosi suuria ja merkittäviä uudistuksia, joten niistä olsi ollut vaikea valita ykkösjuttuja. Kaikki on toteutettu taitavasti ja varmasti tuo terassilasitus tulee näyttelemään suurta osaa taas ensi kesänä. Ensimmäsen kerran kuulen siitä, että joku on ottanut taimet mukaan lomalle - se on todellista asiaan paneutumista. Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, terassi on kyllä mahtava juttu kohta saa laittaa jo tulenkin taas tulisijaan. Ensimmäisen kerran kuulit minun kohdalla että taimet mukaan matkalle ja viimeisen kerran. Kyllä se minunkin mielestä vähän hassulta tuntui �� mutta kun me mennään talvilomalle aina vasta huhtikuun lopussa niin taimet on jo silloin aika isoja ja ei niitä voi viikoksi jättää yksin. Nyt en laita muuta kuin kesäkurpitsan siemenet esikasvatukseen ja ne kerkiää sitten vielä. Loput laitan suorakylvönä maahan. Hyvää loppuviikkoa kun tuo ystävänpäivä jo menikin.

   Poista
 14. Hyvää Ystävänpäivää! Voin vain huokaista, niin on paljon ja niin monenlaista noissa kuvissasi!

  VastaaPoista
 15. Kiitos, hyvää loppuviikkoa kun tuo ystävänpäivä jo menikin.

  VastaaPoista
 16. Kyllä sinulla on ollut melkoisen isoja projekteja ja hommaa. Toivottavasti taimesi voivat hyvin :) Mukavaa helmikuuta <3

  VastaaPoista
 17. Kiitos, niin nämä on viimevuotisia taimia ja muutama taisi kuolla mutta loput on maassa ja voivat suhteellisen hyvin. Mukavaa helmikuuta myös sinne.

  VastaaPoista
 18. Tälläisessä haasteessa on varmasti se hyvä puoli että tulee muisteltua kaikkea sitä mitä vuoden aikana tapahtuikaan, paljonhan teillä tapahtuikin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, näin juurikin tapahtui että tuli muisteltua ja kaikki toki ei tullut edes kirjattua ja ompahan sitten täällä päiväkirjassa ylhäällä.

   Poista
 19. Teillä oli tosi montaa rautaa tulessa. Muistan kyllä😊ja aina sitä keksii lisää, eikö ole hassua? Kun vois vaan olla ja nauttia.

  VastaaPoista
 20. Kiitos, kyllä sitä kerkis nauttiakkin välillä mutta kyllä se väkisinkin jollain tavalla vähenee kun saadaan uusipuoli kuntoon.

  VastaaPoista
 21. Sinä olet oikea multasormi. Aivan ihania kukkaistutuksia. Minä asun kerrostalossa, joten parveke on ainoa paikka jossa voi jotain kasvattaa. Joka kesä pitää kukkia laittaa kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, parvekkeelle kyllä saa vaikka mitä kaunista kasvamaan kiva kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin.

   Poista
 22. Voi kun olisi itselläkin se ikioma puutarha <3 ihanaa sunnuntaita Sinulle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin minäkin sain vasta seitsemän vuotta sitten puutarhan. Hyvää sunnuntaita myös sinne.

   Poista
 23. Taitava multasormi olet!!
  Paljon todella paljon olette touhunneet,ja valmista monta upeaa asiaa!
  Kauniit kukkapenkit!!...;)
  Tykkään havuista,ja tuijista!
  Mukavia touhuja Sinulle Nila!!

  VastaaPoista
 24. Kiitos, paljon on tullut tehtyä mutta paljon on vielä. Minäkin tykkään todella paljon havuista.

  VastaaPoista
 25. olitpa ahkera, minä tykkään laiskottelusta.

  VastaaPoista
 26. Kiitos, laiskottelua tulee harvemmin kokeiltua.

  VastaaPoista
 27. If you're attempting to lose pounds then you certainly need to start using this brand new personalized keto diet.

  To create this keto diet, licensed nutritionists, fitness trainers, and chefs have joined together to develop keto meal plans that are useful, convenient, cost-efficient, and satisfying.

  From their grand opening in January 2019, thousands of clients have already completely transformed their figure and health with the benefits a good keto diet can give.

  Speaking of benefits; clicking this link, you'll discover eight scientifically-tested ones provided by the keto diet.

  VastaaPoista
 28. WELCOME TO ILLUMINATI GRAND LODGE!!!!

  Now is your greatest opportunity, i believe you won't want to miss it. So we are delighted that your life's journey had led you to discover our prestigious organization, perhaps you earnestly want to change some aspect of your life for better.

  This is an open invitation to everyone who is ready and willing to become part of the world's biggest conglomerate and reach the peak of your career. While many of our operations require anonymity for the safety of our members, we strive to create a better understanding between us and the people we have been entrusted to protect.
  Illuminati is a secret society that strives to promote spiritual and moral values. Illuminati brings together people of good will, regardless of their differences and origins, and ensure that these men and women become better in the society. Do you wish to be a member of the Illuminati brotherhood and receive a weekly salary of $50,000usd, it is good to see the light and brilliance for the whole world to see, everything in the world is managed by the system "the new world order", what are your dreams and your goals, is be a famous artist, dancer, writer, politician, pastor, footballer, business man/woman etc. you name it, everything is managed by the system of the new world order, you never reach the top unless you are a member of the movement, system "the new world order" wake up today and make a decision that will change your life forever. The new world order will ensure that you are separated from the minions of society and introduce you to an enlightened and illuminated society without brain wash, without control and with power, we'll help you archive great superiorities and prowess in your discipline.

  If you're interested in joining this great organisation, then contact our Lodge in Pennslyvania via
  WhatsApp: +1 315 203 9948 or our official Email: illuminati666grandlodge@gmail.com

  Or click on our WhatsApp group link to join the brotherhood: https://chat.whatsapp.com/Bach38Vu4AgL7hTcaxoyBm

  Regards!!!

  VastaaPoista