torstai 7. toukokuuta 2020

Nokkonen ja Vuohenputki.


Mies osti viimevuonna tämän villivihannes kirjan . Meillä ei siinä vaiheessa enää ollut mahdollisuus kerätä mitään saatikka valmistaa niistä mitään  . Mutta nyt olemme hyvissä ajoissa liikkeellä  tai mies on hoitanut keräilyn ja sitten yhdessä teimme valmistelut . Siinä on monia tuttuja kasveja ja ohjeitakin . Olen ajatellut laittaa muutamia jokaiselle tuttuja tänne sitä mukaan kun niitä keräämme ja valmistamme jos jotakin muutakin sattuisi kiinnostamaan . 



Ensimmäinen keräily oli vuohenputki  niitä hän keräsi pienet melkein supussa olevat lehdet . Vanhemmiten lehdet sitkistyvät ja muuttuvat helposti väkeviksi . 

Sen voi pakastaa sellaisenaan huuhdeltuna . Tai kuivattuna . 
Me olemme pakastaneet nyt niitä tuoreeltaan muutaman pussin ja lisää kerätään vielä . 

Vuohenputki sisältää rautaa, magnesiumia ja C vitamiinia . 

Vuohenputki tunnetaan etenkin kihtilääkkeenä . Se myös hoitaa eturauhasta . Kasvin sanotaan lisäävän virtsaneritystä ja auttavan virtsarakkovaivoihin . Sitä on käytetty helpottamaan myös iskias ja nivelkipuihin . 

Vuohenputki ja vuohenjuusto rakastavat toisiaan ja maistuvat taivaalliselta . Sopii myös lampaanmaitohalloumin kanssa . 


Me teimme tällaisen ruokakokeilun omasta päästä . 

Huuhdotaan ja paistetaan pannulla voissa vuohenputket pehmeiksi ja pilkotut vuohenjuusto palaset lisätään lopuksi joko kuutioina tai renkaina pannulle hetkeksi lämpiämään  samoin kolme keitettyä kananmunaa pilkottuna , lisäksi hieman Aromat maustetta  . Me söimme tämän parsan ja kanan kanssa ja oli mahtavan makuista  . Suosittelen koska tätä löytyy useimpien pihalta suoraan . 



Toiseksi nokkosta . 

Se vahvistaa verta, alentaa verensokeria, lisää hapenkulkua ja tasapainottaa verenpainetta . Se nostaa myös hemoglobiinia aneemisella ja väsyneellä . Se terävöittää muistia, tukee hermostoa ja panee vipinää aivojen verenkiertoon . Se voi helpottaa nivelkipuja sillä se poistaa virtsahappoa elimistöstä . 

Nokkosessa on viisi kertaa enemmän rautaa kuin pinaatissa . 

Nokkonen sisältää runsaasti rautaa  ,  kalsiumia  , magnesiumia, mangaalia, piitä, betakaroteenia, foolihappoa, C, D ja K vitamiinia . 

Älä kerää nokkosta syötäväksi tunkiolta tai navetan vierustoilta  .  Näissä paikoissa rehottava nokkonen sisältää suuria määriä elimistöä kuormittavaa nitraattia .  

Vanhan kansan nimityksiä nokkoselle: 
vihulainen, polttiainen, ämmänkieli, nokilainen, mukkonen, nokkoskaali  . 

Nopea kuuma kylpy riittää nokkosille ennen pakastamista , tietysti huuhdeltuna ensin . Nokkosta voi myös kuivata . 


Keitin niitä muutaman minuutin runsaassa vedessä . 


Huuhtelu nopeasti lävikön lävitse kylmällä vedellä ja puristin lopuksi liiat vedet pois  . 


Teimme ensin valkokastikkeen ja siihen pilkoimme keitetyt ja jäähdytetyt nokkoset  . 
Tämän söimme paistetun kuhan kera  . Kuva unohtui ottaa  . Apua miten hyvää  . Tätäkin löytyy useimmista pihoista . Näin voi tehdä myös nokkoskeittoa ja sitähän meille ainakin valmistuu . 



Säästin myös nokkosten keitinveden ja kastelin sillä taimet  . Varmuudeksi lisäsin vielä vähän vettä . 


Seuraavaksi keräämme jotain muuta helposti tunnistettavaa ja valmistamme siitä jotain syötävää. 


Mutta tällaista tällä kertaa 




33 kommenttia:

  1. Ai että, nam nam! Vuohenputkea minulta ei löydykään, mikä on suoranainen ihme, kun on vanha piha, mutta nokkosta sitäkin enemmän (tosin sen elintila kapenee koko ajan, kun lisään istutusalueita, sitä täytyy jättää johonkin niin omaksi kuin perhosentoukkien ruuaksi!). Nyt alkaakin olla parhaat nokkosajat käsillä. Itsekin tykkään siitä ihan kaikessa. Laitan sitä ehkä eniten keittoihin, esim. juuresten ja meetvurstinpalojen / chorizon kanssa siitä tulee mahtava keitto, mausteeksi hitunen savustettua paprikajauhetta. Muuhun aikaan vuodesta käytän sen sijaan lehtikaalia, mutta onhan se ihanaa, että lehtiaineksen voi käydä napsimassa pihalta. Ai niin, ja pinaatin sijaan piirakassa, esim. nokkos-feta- (tai vuohenjuusto-) piiras, päälle vähän pinjansiemeniä, jotka paahtuvat uunissa mahtavan makuisiksi.
    Tämä kalakastikeohjeesi menee kyllä kokeiluun! Aah, parsakausikin on ihan just käsillä. On tämä ihmisen parasta aikaa!
    Nokkosten ryöppäysvesi menee täälläkin hyötykäyttöön, olisihan se hullua kaataa kullanarvoinen lannoite viemäriin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olemme samalla aaltopituudella nokkosen käytöstä, laita kuule se keiton ohje blogiin, lehtikaalia minäkin käytän paljon. Mutta vuohenputki ja vuohenjuusto on kyllä kokeilemisen arvoinen asia. Ihmetellä täytyy jos pihassanne ei ole vuohenputkea, voit myös olla onnellinen siitä asiasta jos sitä haluaa käyttää löytyy sitä varmasti muualtakin. Parsaa täällä odotellaan jo kovasti.

      Poista
    2. Voi, ei siihen ole mitään ohjetta... pistän vaan aineksia kattilaan sen mukaan, mitä kaapeista löytyy ja epämääräisessä järjestyksessä :-D En ole mikään kokki, mutta keitot on onneksi helppoja. Ehkä jos googletat portugalilaisen Caldo verden ohjetta, niin siitä voi saada ideaa. Itse kyllä pistän kaikkia muitakin vihanneksia ja juureksia keittoon.

      Poista
  2. Teillä vaan tuo itse tekemisen repertuaari laajenee. Hieno juttu 😀 Meillä on joka vuosi pihassa jonkin verran nokkosta mutta en ole koskaan saanut aikaiseksi kokeilla reseptejä. Olen vain kitkenyt pois. 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laajenee, laajenee. Nokkosta meilläkin kitketään pois määrätyistä paikoista mutta muualla saa kasvaa. 😁🤗

      Poista
  3. Kuulostaa herkulliselta.
    Olemme keväisin hyödyntäneet näitä luonnon vihanneksia, kun omaa satoa ei vielä saa ja tuoretta tekee mieli. Mekin olemme sillä lailla luovia kokkeja, että kehittelemme omia reseptejä, harvoin syömme kahta aivan samalla tavalla valmistettua ateriaa.
    Mukavaa illan jatkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Herkullista oli. Minä uskon te olette luonnon vihanneksien käyttäjiä mitä suuremmassa määrin ja reseptien sepittely on teille ihan perus arkea. Mukavaa äitienpäivää sinne Kirsti.

      Poista
  4. Eipä ole nokkosta tullut maistettua. Eiköhän sekin mene jos muurahaiset ja sirkat on maistettu. Ai niin.. iskälle ei nokkosta voi antaa. Hemoglobiini on muutenkin korkea. Viime mittaus oli 177..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuule maista ihmeessä samoin vuohenputkea vai oliko se tuttu kuitenkin? Sirkkaa on vahingossa tullut maistettua mutta muurahaisia ei vielä vaikka niitäkin riittää mökin ympäristössä. Iskälle ei parane antaa jos on tällaiset hemoglobiinit huh..

      Poista
  5. Eihän tähän voi sanoa kuin NAM <3

    VastaaPoista
  6. olipa uutta asiaa ainakin toi vuohenputki. Nokkoslettuja olen maistanut, mutten koskaan itse valmistanut nokkosista mitään. Sen tiesin että rautaa on, siis terveellinen kasvi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ja tee ihmeessä, ensimmäinen kerta tämän vuohenputken kerääminen ja valmistus oli minullekin. Erittäin hyvän makuinen ja ilmainen 🤗❤

      Poista
  7. Tulipa sopivasti silmiin tämä postaus. Juuri tänään katselin, että taas ne nokkoset vakkaripaikoillaan puskevat elinvoimaisia lehtiään. Olisi syytä käyttää niitä johonkin eikö vaan kitkeä rikkakasvina. Nokkosen terveysvaikutukset olisi ainakin ihan hyviä...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin keräsin taas nokkosta nokkosmunakkaaseen ja kolme pakettia pakkaseen. Minulla on puutarhassa kolme paikkaa mistä kerätä ja niistä saa useasti satoa kun välillä nyppii lehtiä niin kasvattavat uusia. Terveysvaikutukset on mahtavat. Kokeile ihmeessä.

      Poista
  8. Hyvän näköistä ja varmasti terveellistä.

    VastaaPoista
  9. Healthy food and looks delicious.
    Have a nice weekend and keep safe.

    VastaaPoista
  10. Nokkosta ennen kuivasin aina joka vuosi, ryöppäsin ne vain kuivasin kuivurissa. Vieläkin on tuolla purkissa kuivattuna. Käytin sitä myslin joukossa. Nokkosesta saa monta satoa, kun se kasvaa aina uudelleen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nokkosta voi todella vaikka kuivata ja se säilyy hyvin. Satoa tulee periaatteessa koko ajan ja ilman sitä ei tarvitse tehdä kuin kerätä satoa.

      Poista
  11. Luonnosta löytyy vaikka mitä! Meillä taitaa kasvaa vain väinönputkea, mutta voikukkaa on sitäkin enemmän 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hienoa, lappilaiset taitavat pitää sitä oikein omana rohtonaan joten se sopisi näin myös hyvin meille. Voikukkaa löytyy myös meiltä reilusti. 😁

      Poista
  12. Kiitos, anoppi teki meille myös kuusenkerkkäsiirappia ja hyvää on, vielä meilläkin on pieni purkki jäljellä. Hyvää sunnuntaita sinulle Marja-Terttu.

    VastaaPoista
  13. Nam, nam! Vuohenputkia ja nokkosta kyllä löytyy. On tehnyt mieli kokeillakin valmistaa niistä jotain. Paljon on kaikkea syötävää tuolla pihalla!!

    VastaaPoista
  14. Kokeile ihmeessä hyvää ruoka-ainetta ja ihan ilmaiseksi.

    VastaaPoista
  15. Nokkosta syödään keväällä keittona, muhennoksena ja lättyinä. Maitohorsman tuoreet varret ovat kanssa ihania - kuin ohutta parsaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla. Maitohormaa ei meillä mökillä ole lähellä missään. Kolme löysin mökin puutarhasta. Kuulemma juurikin ovat parsan makuisia. Pitää kokeilla jos jostain löytyy ❤

      Poista
  16. varmaan hyvä kirja, pitääkin tutustua siihen, kun pääsee taas kirjastossa käymään. olen harrastanut jo vuosikymmeniä hortoilua, ei sitä toki niin nimitetty viel silloin kun aloitin, ennemminkin minua pidettiin hieman höyrypäänä;) todella maukasta ja terveellistä ruokaa luonto tarjoaa meille, kunhan vaan käymme keräämässä. isäntä keräsi jo viikonloppuna ensimmäiset voikukat ruokapöytään, voi miten hyvältä ne maistuikaan ihan sellaisenaan!

    VastaaPoista
  17. Kirja on tutustuminen arvoinen. Sinä varmasti juuri oletkin horttaillut 🤗😁. Meidän pitäisi myös kerätä voikukkien lehtiä. Sanotaan että niitä sahalehtiä ei pitäisi kerätä on kuulemma väkeviä? Pitääkö paikkansa?

    VastaaPoista
  18. Näihin pitäisi kyllä tutustua ehdottomasti! Olis hyvin järkevää käyttää näitä molempia 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos olen samaa mieltä, mielenkiintoinen alue tämä hortan käyttö. Anteeksi tämä myöhäinen vastaaminen minä kun en saa enää ilmoitusta näistä. Sattumalta selailin taaksepäin postauksia.

      Poista