maanantai 4. toukokuuta 2020

Puukiipijän pöntön tekeminen.


Nähtiin taas puukipijä ja siitä innostuneena mies teki niille kaksi pönttöä . Toinen sioitettiin kokeeksi pikkumökin taakse kuuseen  , pohjoisen puolen metsän ja kallion suuntaan  . 


Mutta ne kuulemma pelkää aukeita pesäpaikkoja niin.... 


 toisen veimme omaan metsään vähän kauemmaksi pihapiiristä kuin ensimmäinen pönttö  ja kokeeksi koivuun  . 




Sitten tekoohjeet ja mitat . Pönttö voi olla tällainen kolmio mikä meille valikoitui  tai neliskulmainen   mutta tärkeää että takaseinä puuttuu ja se tulee puunrunkoa vasten sentakia ylä ja alareunat on hieman koverrettu  . Ja kulku molemmista reunoista sisään  . 





Katto tietenkin hieman myös vinoonleikattu . 


Ohje kopioitu netistä.
Onko teidän pihapiirissä näkynyt puukipijä ja onko pesinyt kenties tekemäänne pönttöön ?





Mutta tällaista tällä kertaa  . 



39 kommenttia:

  1. ;)muuten hauska lintu ..ei niin helppo havaita/huomaamaton/vikkelä:)
    Aina oppii uutta.no nyt on kaksi asuntoa vapaana,haku-aika alkaa heti:))
    Mukavaa alkanutta toukokuuta!Sinulle Nila!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se on hauska lintu ja ei niin helppoa havaita kuten sanoit. Minäkin opin koko ajan lisää lintuja ja niiden pesäpönttöjen tekoa siinä samalla. Hakuaika alkoi todella heti saa nähdä tuleeko kukaan.
      Mukavaa alkanutta toukokuuta myös sinulle sinne.

      Poista
  2. Great find.The place looks so serene .I love the nature sites and trees.

    VastaaPoista
  3. Meillä on mökkipihassa puukiipijän pönttö. Mies teki sen jälkeen, kun puukiipijä pesi yhtenä kesänä tavallisessa linnunpöntössä. Eipä ole sen jälkeen pihassa pesinyt! Niitäkin olisi kiva seurata, kun on vähän erilainen lintu. Toivottavasti teillä otetaan pöntöt hyvin vastaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa jos teilläkin puukipijä on ja lukemani mukaan ei tee kaksi kertaa samaan paikkaan. Se voi tehdä kaksikin poikuetta kesässä niin silloin ainakin pitäisi välillä pönttö kuulemma putsata. Ja hienoa kun on tehnyt ihan tavalliseenkin pönttöön pesänsä kun on kuulemma tällaisten pönttöjen pesijä. Saa nähdä miten meidän pönttöjen valinnan käy?

      Poista
  4. Hassua, että eri linnuilla on erilaiset kotikolot :) Onneksi joku lintutietäjä on osannu ohjeistaa. Miä en tienny ees mikä on puukiipijä. Tuli ensin mieleen joku öttiäinen, mut ette te niille ois pönttöä käyneet tekemään.
    Toivottavasti saatte pönttöihin asukkaat!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan, luulisi kelpaavan mikä hyvänsä pönttö tai kolo. Ja tosiaan googlettamalla saa mitä ihmeellisempää tietoa. Minäkin olen oppinut paljon tunnistamaan erilaisia lintuja ja "öttiäisiä" mökin oston jälkeen. Täällä kaupunkioloissa ei kaikkea läheskään näe. Toivottavasti pöntöt täyttyy ja ne löytävät ne pian.

      Poista
  5. Enoo koskaa nähäny luannos, en pönttyä enkä lintuakaa. Onkokaa niitä täälä. Toivottavasti kelepuuttaa eres toisen pesäpöntöökseen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkään en tiennyt moisesta linnusta mitään ennen mökin ostoa. Ja kyllä levinneisyys on koko Suomi. Toivottavasti tosiaan edes toinen kelpaa, voi olla että toinen on liian aukeella paikalla mutta sen me näemme sitten.

      Poista
  6. Meillä välillä näkyy pihassa puukiipijä. On kyllä hauska ja aika vaikea välillä huomatakin. Tuossahan olisi hyvä ohje tehdä sille pönttö. Täytyypä laittaa idea korvan taakse.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa kun se on myös teidän pihapiirin lintuja. Välillä sen huomaa ihan sattumalta ja hauska vipeltäjä se on. Tee ihmeessä niille pönttö on se kuitenkin niin erilainen vierailija pihassa.

      Poista
  7. Hieman erilaiset linnunpöntöt. Toivottavasti saatte niihin asukkaat.
    Meidän pihassa en ole koskaan nähnyt puukiipijää, mutta ystävän metsänreunassa sijaitsevalla tontilla kyllä.
    Hyvää illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hieman erilaiset ovat ja toivottavasti niihin toiseen edes tulee pesijät. Voi olla että metsämmässä on toivoa enemmän kuin aukeammalla paikalla tämä on nyt kokeilussa. Meilläkin kun tätä metsääkin on ihan lähellä niin toivoa on.
      Hyvää keskiviikkoa sinne.

      Poista
  8. Toivottavasti muuttavat uusiin koteihin. En ole omassa pihassa nähnyt puukiipijää. Vastapäinen naapuri sanoi kerran, että kyllä niitä näillä nurkilla on ja heidän pihassa näkyy useinkin. Heillä onkin lukuisia mäntyjä etupihalla ja takapihalla kuusia, joissa nuo linnut ehkä viihtyvät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mekin toivomme että löytäisivät ja hyväksyisivät nämä kodit omikseen, edes toisen. Ne ei oikein kuulemma viihdy aukeilla paikoilla eivät ainakaan pesi, pelkäävät. Voi olla että naapurin tontti on juurikin suojainen ja turvallisen tuntuinen.

      Poista
  9. Plääh, ei oo puukiipijää tullut meidän pihaan. Kaikkea muuta kyllä. Ei muuta lisää pönttöjä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä mekin ilahduimme kun huomasimme että se oli taas ilmestynyt pihapiiriin.

      Poista
  10. Hauska nimni linnulla! En ole varma tunnistanko edes puukiipijää.... Vipeltääkö hän pitkin puunrunkoa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hauska on itse lintukin vipeltää ylös nopeasti runkoa pitkin, kiertelee ja lentää kohta toiseen puuhun ja ylös ja alas taas runkoa pitkin.

      Poista
  11. Toivottavasti asettuvat pönttöjen asukeiksi. 😊😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti tosiaan löytäisivät ja hyväksyisivät nämä kodit. 🤗

      Poista
  12. En ole moista lintua nähnyt.
    Mukavaa toukokuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Et ehkä ole vain hoksannut se kun on niin pieni ja puunkyljestä huono huomata. Mukavaa toukokuuta myös sinne.

      Poista
  13. Ryhdyitte sitten asuntobisnekseen, kolmioita tarjolla 😊. Täällä näkyy puukiipijöitä, mutta pönttöjä en ole niille ripustellut. Ehkä pitäisi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Asuntobisnestä, asuntobisnestä 🤗 ei muuta kuin pönttöjä tekemään.

      Poista
  14. :). Puukiipijä varmasti ilahtuu uudesta pöntöstä.

    VastaaPoista
  15. Mielenkiintoista puuhaa siellä 😁

    VastaaPoista
  16. Erikoinen on minustakin ja eka kertaa nyt tiedän minkälainen niiden pöntön pitää olla. Aiemmin en minäkään ollut koskaan nähnyt moista lintua mutta mökin oston myötä on tullut kaikkea uutta.

    VastaaPoista
  17. Pönttöjä löytyy sekä kotoa että mökiltä, mutta tavis pikkulinnuille tehtyjä ja sitten telkänpönttöjä (jossa muuten on parasta aikaa pesintä käynnissä). Mutta puukiipijän pönttö on vieras, samoin lintukin. Kiva, jos löytyy uusia asukkaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meilläkin on näitä tavis pönttöjä useita mutta oli kiva huomata että on tarvetta myös tällaisille vähän erilaisillekkin. Toivottavasti löytävät ja kelpaavat.

      Poista
  18. Puunkiipijä ollut meillä pari kertaa, mutta tuo pönttöjuttu onkin ihan uusi minulle. Kiitos vinkistä.

    VastaaPoista
  19. Oleppa hyvä vain ja pöntön tekoon niin on kenties kiipijä turvattu asukki vuosiksi eteenpäin.

    VastaaPoista
  20. Toivottavasti saatte kiipijän pesimään edes jompaan kumpaan pöntöistä. Se on hauska lintu, lapsuudenkotini lähimetsässä niitä aina näkyi ja täälläkin, vaikkei tässä mitään ikimetsää olekaan lähellä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
  21. Toivottavasti tosiaan olisi kyllä kiva saada tämä vikkelä lintu ihan pesintäpuuhiin. Levinneisyys on koko Suomi joten niitä kyllä esiintyy välttämättä niitä vain ei aina huomaa. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

    VastaaPoista
  22. Hieno pönttö! Meillä on pihassa puukiipijä. Se on niin suloinen lintu. Käy joskus ruokintapaikallakin ja roikkuu hassusti kuin tikkakin siinä ruokintamökin reunalla 😄

    VastaaPoista
  23. Kiitos, puukipijää ei nyt ole näkynyt, harmillista kun pöntötkin on valmiina. Anteeksi tämä myöhäinen vastaaminen minä kun en saa enää ilmoitusta näistä. Sattumalta selailin taaksepäin postauksia.

    VastaaPoista