tiistai 1. joulukuuta 2020

Rinnepenkin tekoa marraskuun lopussa .

 

Viikonloppuna mökillä yllätys yllätys jatkettiin rinneistutuksien tekoa . Kivet tähän osioon mitä nyt työstettiin oli kärrätty jo pari vuotta sitten ja jotain sain silloin istutettuakin  . Ylhäällä kuusen alle vasemmalle puhtaan valkokukkaista sammal-leimua ja oikealle hyvin hopeaisena nytkin näkyvää hopeahärkkiä . Kitkin rikkaruohoja jonkinverran ensin ja levitin paksun kerroksen sanomalehtiä kivien väleihin . Mies kärräsi  , onneksi valmiiksi tilatusta multakuormasta multaa  . Vielä jäi kitkettävääkin ja mullankärräystä . Saa nähdä voiko tätä jatkaa nyt tulevana viikonloppuna vai jääkö kevääseen   . Mutta en minä istutuksia ole ennen tehnyt ja penkkiä ihan marraskuun lopussa . Tässä kitkennässä on nyt se hankala puoli että pitää olla paksut lämpöhanskat kädessä ja ne on niin jäykät minun sormet ei tykkää yhtään niistä . Joihinkin hommiin ne käy kun ei tarvitse sormia koko ajan taivutella . 



Syksyllä asennettiin pihavalot tähän pitkään penkkiin ja istuttelinkin jo pihavalojen läheisyyteen komeaa maksaruohoa nyt pitää keväällä istuttaa myös tähän . Ajattelin tosiaan että näkyvät ja ovat parhaimmillaan juurikin valojen aikaan . 


Istutin myös yhtä kivikkokasvia tai oikeastaan kahta . Pienen tupsun valkokukkaista sulkaneilikkaa ja jotain muuta minkä nimeä en tiedä , pitää esitellä se lähempää kunhan juurtuvat jos vaikka nimikin taas löytyisi . Se on myös aina kauniin hopeinen väriltään . Aiemmin olin myös istuttanut etualalle ristikkiä . 


Istutin myös kaksi kuusta ruukuissaan multakasaan . 


Meillä oli noussut valtavasti myyrien kekoja pihallakin oli yksi valtavan iso . Koskaan pihassa niitä ei ole ollut . 


Tässä vuorenkilpi rinteessä nyt niitä kekoja oli myös valtavasti  . En tiedä mihin uskoa mutta joka vuosi minulla on ollut niitä karkottimia maassa mutta nyt tänä vuonna niitä ei tullut laitettua kuin muutama tähän paikkaan ei ollenkaan . Olisihan niitä ollut mutta kun ei niin ei . Ensivuonna kyllä otan niitä taas käyttöön enemmän . 


Pientä lumen tapaista on maassa toivottavasti myyrät eivät ole vieneet minun istuttamia tulppaaneja niitä kekoja ei tosin tässä osiossa näkynyt  . Vieläkö olette puutarhatöitä tehnyt ❓ Minä tässä jo ajattelin lopettaa mutta ei sitä näköjään malta jotain pitää kuitenkin aina välillä  . Nyt ollaan siirrytty jo joulukuun puolelle ja lumet meni mitä olikin . 



Mutta tällaista tällä kertaa . 


47 kommenttia:

  1. Kyllä täälläkin tulee maata kaivettua niin kauan kuin se on sulaa. Valoisan ajan lyhyys vain asettaa haasteita :-D
    Myyriä on tänä vuonna ennätyspaljon, kissani metsästävät niitä hurjat määrät. Tässä yhtenä päivänä löysin valitettavasti useita myyrän poikki syömiä orapihlajan taimia aidasta, jonka olen pari vuotta sitten istuttanut.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Valoisuus taitaa vielä jopa vähentyä hetken aikaa. Minäkään en pysty tekemään kun lauantaina vähän aikaa ja sitten sunnuntaina myös hetken. Me menemme nykyään vasta lauantaina mökille ja lähdetään jo hyvissä ajoin pois. Mutta ei se mitään haittaa. Ollaan se aika kun ollaan mukavaahan se on ulkoilmassa touhuta. Toivottavasti eivät nuo myyrät saa tuhoja aikaiseksi.

      Poista
  2. On tämä elämä mennyt jännäksi, kun puutarhassa voi ahertaa vielä marraskuussa. Toisaalta nyt eivät sesonkityöt hätyytä, voi tehdä kaikkea mitä on pitkään kaavaillut. Sorminäppäryyttä vaativat hommat on kyllä hankalia.
    Harmi nuo myyrät. Toivottavasti tämä vuosi jää ainoaksi, jolloin ne teidän puutarhaa kurittavat.
    Ihanaa adventtiaikaa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuo vähän kummallista on ja outoakin vielä nämä ilmat nykyään . Minulla nuo sormet tahtoo olla vähän kranttuja noiden käsineiden suhteen. Osittain kumiset on tosi kankeat ja pahat sormille, ohuet on liian ohuet ja kastuvat helposti. 😁😣. Myyriä tuntuu nyt olevan ja saalistajiakin löytyy jopa taivaalla. 🤗
      Kiitos ja kuin myös sinne.

      Poista
  3. On nämä Suomen talvet ihmeelliseksi menneet, kun marraskuussakin kukkapenkkejä voi perustaa..:)
    Enollani on mökki Savitaipaleella ja joka ainut kevät saavat tasoittaa kauheita kekoja pihalta....myyrät möyrineet aina koko pihan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On nämä ilmat tosiaan vähän erilaisia kuin lapsuudessa, harmillista kohta lapset eivät enää osaa hiihtää tai luistella. Ja entäs lumiukon tekeminen. 🤔
      Toivottavasti myyrät ovat tilapäisesti vain vierailemassa 😣🤔

      Poista
  4. Tosiaan erikoista tehdä puutarhatöitä tähän aikaan vuodesta, mutta hyvin onnistuit. Rinteestä tuli todella hauskan näköinen, vaikka vielä kasveja ei olekaan siinä määrin kuin ensi kesänä. Valaisimet penkissä ovat kivat ja voin jo kuvitella miten hauskalta näyttää ensi syksynä, kun komeamaksaruohot tulevat valoissa esiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä kummallista on. Minä kaipaan lunta ja valoa kuten monet muutkin. Rinne on ollut keskeneräinen jo pari vuotta. Vähän se nytkähti liikkeelle loppukesällä kun saatiin valot kytkettyä ja nyt tosiaan yllätys marrankuunlopussa. Katsotaan mikä on ensiviikon tilanne voi olla että jatkuu , sanomalehtiä on ja multaa 🤗😁

      Poista
  5. On se hauskaa, että tähänkin aikaan vuodesta voi tehdä uusia penkkejä. Meilläkin on myyrä tehnyt kaivauksia eräässä kivikkopenkissäni. Ostin ääntä pitävän myyräkarkottimen. Saa nähdä, onko siitä ollut apua. Meillä ei ole aiemmin ollut myyriä. Ne olivat kaivaneet kivikkopenkkiäni, siten että mullat oli kaivettu penkin ulkopuolelle kivien ja vuorenkilpien ulkopuolelle, jotka reunustivat penkkiä. Minun piti jo kesällä pistää koko penkki uusiksi, mutta ehkä ensi kesänä. Onneksi eivät ole kaivaneet nurmikkoa mistää. Mukavaa joulukuun alkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä vähän outoa on ja ehkä meidän pitää tähän tottua vaikka vaikeaa se on
      On tässä tietenkin hyviä puoliakin, moniakin mutta kyllä minä kaipaan talvea ja kyllä minä kerkeäisin tekemään nämä hommat kesälläkin. Nyt olisi hiihdon, luistelun ja lumiukkojen aikaa.
      Meillä on ollut myyränkarkottimia monta vuotta nyt laitoin vain puutarhanpuolelle.
      Kiitos hyvää joulukuunalkua.

      Poista
  6. Tuosta tulee varmasti hieno! Meillä on jo lumi maassa. Saa nähdä, pysyykö se vai sulaako vielä pois. Hyvää joulukuun alkua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, lunta minäkin haluaisin kyllä minä vaihtaisin tämän rinteenteon lumiukon pallojen pyöritykseen.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  7. Ihailen ahkeruuttasi ja perusteellista tekemistä! Omat puuhat pihamaalla on sellaista pientä piiperrystä! No, kivaahan sekin, mutta lopoutuloksen kanssa on aina vähän niin ja näin.
    Marraskuusta alkaa oma lepokausi puutarhahommista, sitten ne taas huhtikuussa jatkuvat. Välikuukaudet menee kukista unelmoiden.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Näinhän minäkin luulin että puutarhahommat on taputeltu mutta vielä mitä 🤗
      Unelmoidaan täälläkin.

      Poista
  8. On kyllä hienoa, kun voi vielä puuhailla puutarhatöitä. Meillä on tällä hetkellä lunta vähäsen, mutta taitavat sulaa kohta pois. Nyt en ole ehtinyt pihatöihin, mutta on tehnyt ihan mahdottomasti mieli mennä rikkaruohoja repimään penkeistä. Täällä on kyllä ollut maa aika jäinenkin välillä. Mökillä meillä oli aikoinaan myyriä melkoisesti välillä ja tulivat välillä jopa karkoittimen viereen tekemään kasoja. Hmmmmmmm. Vieläköhän joulukuussa pitkään voi tehdä pihahommia? Joskus on tammikuussakin vielä jotain tullut tehtyä ja sitten on tullut vasta lumi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä se omalla tavallaan hienoa on että puutarhakausi pitenee mutta kyllä minä kaipaan lunta ja valoa.
      Myyrät on kyllä harmillisia mutta kuitenkin osa luontoa.

      Poista
  9. On kyllä erikoinen syksy, kun vielä marraskuun lopussakin voi tehdä uusia kukkapenkkejä! Kivan näköinen alue tuosta tuleekin. Meillä on varmaan jo viitisentoista senttiä lunta ja maa ainakin pinnasta jäässä. Kyllä on puutarhahommat nyt tauolla kevääseen saakka. Toivottavasti joku pöllö tai kärppä asettuisi mökkimaisemiinne ja auttaisi myyräongelmassa. Niitä kuuluu olevan paikoin aika paljon tänä vuonna. Meilläkin jää säännöllisesti loukkuun myyriä, mutta ei ehkä ihan siinä määrin kuin viime syksynä. Kovasti elättelen toiveita, että kanta olisi jo romahtamassa. Hyvää joulukuuta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No kyllä nämä talvet on muuttunut jo omistani aika tavalla. Lunta täälläkin kaivattaisiin.
      Myyrät on tänä vuonna kiusana mutta toivottavasti ensi vuonna jo toista.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  10. Mitäpä sitä kalenteria tuijottaa, jos sää sallii puutarhassa möyrimisen. Kaipa meidän on tottuminen näihin ilmastollisesti pohjoissaksalaisiin talviin. Toivottavasti myös kasvit siihen tottuvat, vaikka lämpeneminen suosii myös tuholaisia.
    Olette saaneet paljon kivan näköisiä toimia aikaan. Keväällä kaikki lähtee aiemmin kasvuun ja uusista näkymistä pääsee pidempään nauttimaan.
    Turunväylän ja 2-tien risteyksessä sijaitsevan Karprintin rinnenurmikko oli muutama päivä sitten ohi ajaessani täynnä myyräkumpuja. Eikös kontiainen tee niitä kekoja? Toivotaan, että tämän myyrätulvan jälkeen olisi muutama vähämyyräinen vuosi.
    Mukavia joulukuun alun päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näinhän se on mitäpä sitä tuijottaa. Mutta kyllä kaipaan minä niinkuin kasvit lunta. Saa nähdä tuleeko viikonloppuna inspis vielä jatkaa rinnettä. Onneksi multakuorma on valmiina ja pitkään kuitenkin sulana.
      Myyrät vähän harmittaa.
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  11. Aika sissejä siellä ollaan😊 Itselläni ovat hommat siirtyneet enemmän kasvihuoneen puolelle ja aika vähän enää suojausten laiton jälkeen olen virallisia puutarhahommia tehnyt. Viikonloppuisin kyllä hyvin ehtisi jos tulisi vain inspiraatio. Yksi kivikasakin olisi mutta niiden laittoa ennen pitäisi tehdä yksi paljon isompi urakka. Voipi olla, että jatkan vasta ensi vuoden puolella.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, niinhän se minäkin luulin mutta sitten ykskaks olinkin jo rinteen kimpussa. Saa nähdä jos vielä vaikka jatkuisikin viikonloppuna 🤔😁
      Mutta kyllä nämä hommat on kutakuinkin jo kerran ollut päätöksessä.

      Poista
  12. Kyllä olette ahkeria! Minulla jää puutarhassa oleskelu kyllä aivan minimiin, kun viikolla on aina pimeää kotiin tullessa ja viikonloppuihin löytyy muita hommia. Eli meillä odotellaan jo kiltisti kevättä ja motivaatio pihapuuhiin on lähes nollassa:) Rinnepenkistä tulee hieno ja valot tekevät siitä upean vielä syksylläkin. Myyriä emme kuitenkaan pihamaalle halua!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä minäkin nämä puutarhahommat jo kertaalleen lopetin 😂
      Mutta joku ihme sai minut liikkeelle ja tämän rinteen kimppuun. Voi tosiaan olla että vielä viikonloppuna teen siellä jotain 🤔
      Valot oli kyllä mukava kun vihdoin saatiin loppusuoralle.
      Myyrät peijakkaat 😣

      Poista
  13. Nyt on ollukkin harvinaiset kelit tehä puutarhahommia näin myöhään. Viimeviikolla miekin vielä kitkin, nyt on mua kohmeessa. Viheliäisii nuo myyränkasat ja myyrät. Toivotaan paljon pöllöjö! Hieno tuosta rinteestä tulloo, kuhan on valmis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö vaan. Kertaalleen minäkin jo lopetin puutarhahommat mutta eikö mitä siellä taas kuitenkin.
      Myyrät on kyllä harmillisia ja nyt niitä on jonkinverran meilläkin.
      Kiitos, kyllä minulla on ajatus minkälainen rinteestä tulee valmiina

      Poista
  14. Sanomalehtiä ja pihavaloja... Hyvät ideat. 🧡 Jospa nuo valot pitävät myyrät loitolla 😎

    VastaaPoista
  15. Olet ahkera, vuorenkilvessä kauniita kukkia, laitan maljakkoon, kauniita kiviä olet löytänyt.

    VastaaPoista
  16. On kyllä jännä, että vielä joulukuussa voi tehdä puutarha- ja kitkemishommia. Tuo on kyllä totta, että pitää olla varmasti lämpimät työkäsineet, että kädet ei ole ihan kohmeessa koko ajan. Sulkaneilikka on muuten ihana, olen itsekin siitä haaveillut puutarhaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tämä aika metkaa on, puutarhan kausi senkuin pitenee.
      Sulkaneilikkaa minulla on paljon kotipihassa ja kaunis se kyllä on ilman kukkiakin.

      Poista
  17. On tämä vaan aikas ihmeellinen vuosi. Todella vähän lunta siellä teillä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on lunta ei ole nyt ollenkaan ja mittari on nollan tuntumassa.

      Poista
  18. Ahkerana olette olleet, kaunista tulee näköjään. Kyllä minulta ainakin tulppaanit katos parempiin suihin, narsissa kestää se ei kelpaa syötäväksi. On aika ihmeellinen vuosi ollut, oikeastaan kesäkuu oli kaunis ja lämmin täällä Päijät-Hämeessä:-)) Mulla on vaan pieni ja vanha mökki maaseudulla, rakennsuvuosi 1978, ei mitään puutarhaa metsän sivussa, vähän kukkia vaan:-))
    Mukavaa joulun odotusta ja kiitos kun vierailit blogissani :-D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      Tulppaaneja istutin minäkin vasta nyt kokeeksi viimevuonna taisi olla eka kerta.
      Narsissit eivät jostain syystä viihdy minun mökkipihalla 🤔
      Tuollainen pieni vanha mökki on ihastuttava. Meilläkin on juuri sellainen, mutta nyt olemme sitä jonkinverran laajentaneet.
      Kiitos ja kuin myös sinne.

      Poista
  19. Meilläkin on vielä pystynyt tekemään puutarhatöitä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Saa nähdä kuinka pitkään tässä voidaan vielä puutarhassa puuhastella. 🤔😁

      Poista
  20. Sinä jaksat aina vaan ahertaa! Hienoa, ja niin kauan tehdään (tai ne tekevät, joilla on intoa) kun maa on sulana.

    VastaaPoista
  21. Aivan mahtavasti olet taas valmista saanut aikaiseksi. Ja mielenkiintoinen syksy / alkutalvi on ollutkin, kun ei ole maa vielä roudassa eikä luntakaan. Eli mitäpä sitä muuta pihahommiin tarvitaankaan viitseliäisyyden lisäksi:) Keväällä tämä on sitten jo tehty ja kasvu pääsee kunnolla vauhtiin. Mukavia joulukuisia päiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
      No näin minäkin ajattelin ompahan valmiina osittain ainakin keväällä 🤗
      Kiitos kuin myös sinne.

      Poista
  22. Hei hyvää iltapäivää. Selvä? Olen brasilialainen ja haluan esitellä matka- ja matkailublogeriani. Uudet ystävät ovat tervetulleita. Haluaisin kutsua sinut seuraamaan Bloggeriani.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    VastaaPoista
  23. Voi, kuinka sinä yhä vaan jaksat ahertaa puutarhassa!! Minulla ei näin talviaikaan ole intoa ollenkaan, vaikka pystyisihän tuolla jotain tekemäänkin. Ikävää tuo myyrien puuha!

    VastaaPoista
  24. No en minä nyt mitään ihmeitä ole tehnyt ykskaks vain tuli inspis.
    Myyrät on ikäviä mutta ei voi mitään.

    VastaaPoista