tiistai 15. helmikuuta 2022

Ensimmäiset kellarista sisälle mökkiin ja pupujen nakerruksia .

 

Lauantaina menimme mökille ja toimme ensimmäiset ruukut sisälle mökkiin kellarista  ilma oli suotuisa ei ollut pakkasta . Kuvat on taas osittain vastavalokuvaa mutta ei voi mitään . Oikealla valkoinen ruusun - nuppu pelargonia ja vasemmalla papinkaura sisällä talven viettäneet kukat . 


Minä leikkaan pelargoniat kellariin viedessä aika lyhyeksi koska ovat suuria ja lehtiä on paljon ja tiheässä , pelkään hometta  ja kaikkia lehtiä ei voi kuitenkaan heti poistaa .  Tämän kehikon poistin nyt ja putsasin kasvuston  ja laitan paikoilleen uudestaan kun olen mullat ensin vaihtanut . Tämä kehikko tukee kasvustoa sen kasvaessa ja nehän kasvaa ja nopeasti peittyy kasvuston sisään . Mullat vaihdan myöhemmin ei ole vielä mitään kiirettä . Nämä altakasteluruukut toimii minusta hyvin myös kellaritiloissa ei tarvitse kastella pinnalle , edelleen sen homeen takia  . 


Minua ahdistaa aina näin keväällä kun on yhtäkkiä kaikenlaista purkkia ja purnukkaa lisäksi kaikenlaista huonekalua peitettynä sisätilassa ennenkuin ne voi viedä lasiterassille . Ja lisää kukkia tulee vielä kohta . Seuraavaksi minua ahdistaa kun ne täyttää lasiterassin ennenkuin ne voi viedä vuorostaan ulos ..... Voi minua 😁🤓



Saa nähdä miten tämä ( alakuvat ) Raspberry Ripple kasvatin sen siemenestä on pärjännyt eka talvensa kellarissa vähän askarruttaa aina uusia ensin viedä kellaritiloihin . Minulla on kuollut yksi ruusun-nuppu pelargonia ja nyt en vie enää toista valkoista mikä viettää talvet sisällä varmuuden vuoksi . 




Tässä uudessa on aika lamoavat varret ehkäpä on vain uutuuttaan , muutaman vuoden kuluttua voi olla jo vahvemmat varret jos elää  . 









Tässä edessä on riippapelargonia talven kellarissa viettänyt ja takana sisätiloissa ollut ,  on vähän koko eroa . Ostin tämän ison kesällä ja en vienyt sitä kellariin koska kukki pitkälle syksyyn ensin terassilla ja sitten sisällä koko alkutalven . 


Toin vielä yhden verenpisaran siinä ei ole mitään elonmerkkiä mutta se kestääkin jonkinaikaa kun mitään alkaa näkymään , toisen samanlaisen jätin vielä kellariin ja monta muuta 😰 minä ikäänkuin totutan myös itseäni tähän tilanteeseen . 



Ulkona puput olivat käyneet aterioimassa pallohortensiaa  , vasemmalla ( alakuva) on mustialanhortensia ja se ei ole toistaiseksi kelvannut  . 


Onneksi laitoin syyshortensialle verkon jos ne olisi kalunnut paksut rungot se olisi ollut paha juttu . Muitakin hortensioita verkotin en kuitenkaan kaikkia . 







Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 




30 kommenttia:

  1. Minulla on samanlaiset ahdistukset kukkien kanssa. Kellarissa on osa pelakuista ja verenpisarat. En ole tuonut vielä sisälle, liikaa pakkasta niiden kanteluun kellarista. On niissä vaan hommaa ennen kevättä ja ulos siirtoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikö se ole kummallista ja sitä pitää vaan haalia jopa lisää.
      Nyt oli meillä hyvä ilma siirron kannalta.
      Hommia piisaa 🤗😁

      Poista
  2. Minun pelargoniani ovat talven sisällä mökissä. Kovasti ne jo kasvavat. Viileässä vierastalossa verenpisarat näyttävät umpikuolleilta. Mutta siellä talvettamani sipulikukat voivat hyvin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sisällä minullakin olleet on jo kohta sellaisessa pituudessa että pitää ruveta leikkuu hommiin.
      Olisi kiva jos olisi jokin muu paikka mihin viedä noita kukkia.
      Minulla ei sipulikukkia nyt ole ruukuissa ollenkaan.

      Poista
  3. Suuri homma aina kun kylmä kausi vaihtuu lämpimämmäksi . Tsemppiä kaikille kasveillesi, toivottavasti kesällä kasvavat hyvin.Tosi kaunis väri tuossa pelargoniassa:) HYvää tiistai-iltaa sinulle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iso hommahan se on ja kestää kuitenkin jonkin aikaa ennenkuin voi ulos asti viedä.
      Kiitos ainahan tarvitaan myös tuuria näiden kanssa.
      Erikoinen väri on tässä siemenestä kasvatetussa .
      Kiitos ja hyvää loppuviikkoa sinulle.

      Poista
  4. Aikamoinen puuha tosiaan talvettamisessa syksyllä ja samoin keväällä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu ehkä eniten harmittaa keväällä kun niitä ei saa vielä ulos.

      Poista
  5. Meillä on myös väiskien kanssa oltava tarkkoja. Ainoat mitä piti suojata oli pensasmustikat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu meillä on onneksi mustikat puutarhan puolella ja se on aidattu.

      Poista
  6. On siellä taas puuhaa riittänyt. Ihanat pienet alut noissa pelargonioissa.
    Leppoisaa viikkoa sinulle Nila <3

    VastaaPoista
  7. Juu kyllä näissä on se oma hommansa kuten kaikissa. Mukavaa katsoa kun lauantaina mennään taas onko kasvaneet lisää.
    Kiitos samoin sinne.

    VastaaPoista
  8. Toivotan reipasta heräämistä kellarista nousseille kasveillesi. Tunnistan hyvin ahdistuksesi. Oi, sitä iloa ja helpotusta, kun kaikki purkit voi kantaa pihalle.
    Kunpa kodin yhteydessä olisikin talvikasvihuone, jossa lämpötila olisi säädettävissä ja jossa kaikki kasvit voisivat viettää lepoaikansa ja herätä sitten omaan tahtiin. Sellaisen tekisin lottovoitolla eli todennäköisesti jää unelmaksi.
    Puput ovat meilläkin käyneet lyhentämässä norjanangervoita ja jättäneet kiitokseksi kasapäin papanoita.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kyllä ne pikkuhiljaa siitä heräilee. Eikö ole kummallista kun on sellaisia ahdistus tunteita ja samalla haluaa tehdä sitä.
      Minulla kun nämä eivät ole kodinkaan yhteydessä niin koti pysyy taimivapaana ja lottovoitto olisi kyllä tarpeen vähän suurempi sellainen.
      Sama täällä papanoita riittää.

      Poista
  9. Multakin kuolivat riippapelakuut. Pystypelakuistakin ainakin kolme on jo kuollut. Osa on onneksi sellaisia ettei menetys niin haittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmi oliko ne sinulla kellarissa ja niitä pitää kastella todella vähän ja siksi tykkään myös että ne on altakasteluruukuissa että tyville ei tule vettä.

      Poista
  10. Hei Nila!
    Minulla ei ole oikein sujunut tuo talvettaminen, viime vuonna ensimmäisen kerran. Ei ne kuitenkaan sitten kukkinut ollenkaan. Tänä vuonna on vain yksi, vielä se elää ja on herännyt talviunesta. Annatko niille jotain ravintoa tai vaihdatko vain mullan?
    Minulla on sama tunne, kun vihdoin saan kaikki tomaatit kasvihuoneeseen.
    Terveisin Marika

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en paljon kastele niitä talven aikana ja mitkä vien kellariin leikkaan todella lyhyeksi. Nyt en anna mitään lannoitetta vaan annan rauhassa heräillä. Sitten vaihdan mullat ja annan taas niiden kasvaa rauhassa sitten leikkaan jos on tarvetta mutta yhtäaikaisesti en istuta ja leikkaa. Lannoitteita alan antaa ehkä
      kuukauden tai ylikin päästä. Minulla on isot altakasteluruukut mihin mahtuu monta litraa. Annan lannoitetta jokaisella kastelukerralla eli kerran viikossa punaista kukkalannotetta.
      Eikö ole kummallista nämä tuntemukset mutta onneksi en ole ainoa.

      Poista
  11. Ihanaa sinulla kevät puuhat alkaneet🌸
    Voi sitä ihanuutta,kun saa kaiken ulos vihertävään kauneuteen. Sitä hetkeä ilolla odottaa💚
    Meilläkin pupu käynyt aterialla omppupuussa.
    Kaikkea hyvää viikkoosi ja mukavia puuhia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu senverran on nyt alkanut että kukkia roudattiin sisälle. Odotan että vähän lämpenee lisää sitten alan mökillä mullan vaihtoa ajattelemaan.
      Onneksi meidän omenapuut on puutarhan puolella ja aitauksen sisällä. Kotona on yksi omenapuu ja sen suojasimme hyvissä ajoin. Se on iso harmi jos omenapuu kuolee.
      Kiitos samoin sinne sinulle.

      Poista
  12. Luen kiinnostuneena näitä pelargonia ohjeita. Minulla ei niitä vielä ole, muta ehkä jo ensi vuonna yritän kasvattaa ja talvettaa.
    Puput ehtivät nyt moneen paikkaan ja lumen korkeus on melkoinen haaste kasvien suojelemisessa.

    VastaaPoista
  13. Kiitos kirjoitinkin tossa vähän lisää Maribelille omista kokemuksista ehkä teen myöhemmin vielä niistä oman postauksen miten itse toimin kunhan nyt vähän voimistuvat.
    Kannattaa niitä yrittää talvettaa ja kun teillä on siihen hyvät puitteet. Ne komistuu vain vuosi vuodelta yhä isommiksi ja isommiksi. Minullakin vanhin taitaa olla jo kohta kaksikymmentä vuotta vanha sen nimikin on "vanharouva" kun muuta nimeä en tiedä. Ostin niitä kesätorilta muistaakseni kolme samanväristä ja päätin yhden säästää kokeeksi ja siitä se lähti nyt en mielelläni osta uusia koska taas säästän ja nyt kaikki. Viimevuonna ostin sen yhden riippapelargonian ja se on komea sisällä mökillä. Joka syksy kyllä heitän roskiin kun ei ole ollut ottajia valtavan määrän hyviä alkuja ja sekin kirpaisee. Toiset eivät leikkaa syksyllä ollenkaan ainoastaan keväällä mutta minä toimin toisin.
    Sinä olet niin viherpeukalo että onnistut varmasti.

    VastaaPoista
  14. In winter, all plants need more attention, but in places where the winter is very harsh and the snow covers everything, like there, attention and care for them still needs to be greater. But soon spring is coming and all the effort will be rewarded, with beautiful flowers.

    VastaaPoista
  15. Olet hyvissä ajoin alkanut siirtää kasveja kellarista valoon, mutta onpahan sinulla hyvä tila niitä pyöritelläkin. Tulee topakat kasvit, kun saavat olla valoisassa ja viileässä ennen ulos vientiä. Tuo on tuttu tunne, että jossain vaiheessa kevättä rupeaa ahdistamaan kun joka nurkka täyttyy taimista ja kukkaruukuista. Erityisesti toukokuussa jos tulee pitkä kylmä jakso, niin kyllä potuttaa katsella taimia sisätiloissa. Helpotuksen huokaus on suuri kun saa lopulta kaikki pihalle.
    Minä leikkaan pelakuita pikkuisen pienemmiksi syksyllä ja sitten enemmän keväällä. Varsinkin kellariin vietäviä pelakuita pitää vähän pienennellä, jotta mahtuvat paremmin.
    Kyllä on pallohortensiaa maisteltu hyvällä ruokahalulla. Onneksi se versoo hyvin tyveltä uudelleen ja kukkii silti. Jätin omat syyshortensiani verkottamatta kun olisin joka tapauksessa leikannut niitä reilusti keväällä. Yhden latvoja kävi rusakko vähän typistelemässä jo alkutalvesta mutta muuten ovat saaneetkin tänä talvena olla yllättävän hyvin rauhassa. Saa nähdä, tulevatko vielä talven mittaan lähempää taloa etsimään vatsantäytettä.
    Hyvää viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt oli hyvät ilmat siirtoihin ei ollut pakkasta ja kyllähän niitä vielä jäi kellariin monta ruukkua. Siirrän jossain vaiheessa niitä myös tallituvan puolelle kun ulkona ei ole enää niin kylmä. Talituvassa on myös suuret ikkunat ja siinä on myös villat seinissä ja patteritkin on mutta ovi on vielä senverran huono ennenkuin saamme sen vaihdettua että lämmitystä en viitsi pitää.
      Minä leikkaan pelargoniat jo syksyllä aika reilusti kun ovat niin isoja. Pallohortensioita minäkin leikkaan jo syksyllä ja keväällä lisää joten ei nuo pupujen lyhennykset niin paljon haittaa. Lunta tuli taas lisää joten puissakin on nyt valkoinen vaippa.
      Kiitos hyvää viikonjatketta myös sinne.

      Poista
  16. Kiva, kun saat jo aloittaa kasvien sisäkasvatuksen ja pääsevät valoon vahvistummaan. Haastavaa aikaa meille monelle, kun on kukkapurkkeja joka paikassa, missä vaan valoa ja pöytää löytyy :) Minulla vielä kaikki talvetettavat ovat varastossa ja kellarissa. Pelakuita odottaa ankara leikkaus...!

    VastaaPoista
  17. No onneksi nämä on kaikki mökillä.
    Kellarissa odottamassa vielä monia purkkeja ja minä leikkaan jo syksyllä aika rankasti.
    Seuraava leikkaus odottaa mullan vaihdon jälkeen.

    VastaaPoista
  18. Ihania pelargoonisi. Minulla jo mullat vaihdettu. Noudatan vanhan kansan ohjelmaa eli pistokkaat Mattina, mulla vaihdetaan Laskiaisena. Pistokkaita otettu, varattu ja ostettu. Siitä se kevät lähtee.

    VastaaPoista
  19. Kiitos minulle ihan uusia asioita kirjoitit pitää muistaa jatkossa nämä vanhan kansan viisaudet.
    Kevät tulee onneksi joka vuosi.

    VastaaPoista