sunnuntai 20. elokuuta 2017

Satonäkymiä

Lehtikaali on verraton viljeltävä. Minäkin olen sitä laittanut kasvamaan jo
muutaman vuoden.Tänä vuonna en kasvattanut siemenestä vaan ostin kaupasta valmiin puntin. Siitä sain kaikki taimeni ja loput syötiin.



Tein muutaman kaali ohjeen . Revi kaalit pieniksi paloiksi, ota ehtiruoti  pois. 
" Tällä kertaa taisi mies tehdä tämän kaaliruuan ".


Laita pannulle hautumaan. 


Paista myös jauhelihaa ja mausta. 


Lisää jauheliha kaalin joukkoon ja hauduta aika kauan. 






Sitten kuivasin kaalia kuivurissa. 



Poistin taas lehtiruotin ja silppusin kaalin. Laitoin niitä aika reilusti joka kerrokseen. 




Kuivurissa on viisi kerrosta.






Jätin tämän luukun vähän aikaa auki, että enimmät kosteudet haihtuu. 


Lehtikaali menee paljon kasaan. Muserran ne sitten vielä käsissä ja laitan tiiviiseen lasipurkkiin. Käytän  pääasiassa niitä sämpylöihin ja jauhelihapihveihin tai pyöryköihin. 



Tein myös erittäin hyvän lehtikaali pekoni pitsan. Tämän ohjeen otin Tarun Taikakakut sivuilta ja oli todella kokeilemisen arvoinen. 
Hittoooo minun piti kuvata valmis pellillinen, mutta muistin kun jo osa oli syöty. 






Nämä sitten jäi. 


Ja sitten itse ohje. 

Pohja. 


3 dl vettä 
25 g tuorehiivaa tai 1 pss. kuivahiivaa 
1/2 tl suolaa 
4 rkl rypsiöljyä tai oliiviöljyä 
4 dl vehnäjauhoja 
2 dl ruisjauhoja  


Liota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola, öljy ja jauhot 
Alusta taikina tasaiseksi ja anna sen kohota kaksinkertaiseksi ( noin puoli tuntia) 
Painele jauhotetuilla sormilla pitsa pohja pellille. 

Pohjan päälle laitoin ketsuppia, 3 kpl valkosipulinkynttä murskattuna, oksan tuoretta timjamia ja tuoretta basilikaa silputtuna ja juustoraastetta pari desilitraa. 


Täyte. 

4 lehtikaalin lehteä 
1pkt ( 8 siivua)  pekonia 
100 g kinkkua 
100 g feta - kuutioita 
päälle vielä 1 dl juustoraastetta. 


Laita pohjan päälle haluamasi kastike ja pari desilitraa juustoraastetta. Pilko kinkku, pekoni ( raakana)  ja lehtikaali (poista paksu lehtiruoti )  ja ripottele pohjan päälle. Laita sitten vielä feta ja vähän juustoraastetta. Paista 250 asteessa 10 - 15 minuuttia, niin kauan että juustoraaste ja pekoni ruskistuu.  

Tähän on vielä pakko laittaa kuva VIIMEVUODELTA.  En ole koskaan nähnyt näin paljon mustatorvisieniä yhdellä kertaa. Saimme ne kun kävimme Pohjois -Karjalassa. Valmiina kerättynä. Kuivatimme ne ja toimme kotiin. Siitä on tehty vaikka mitä. Keitto on mitä parhain. 



Tervetuloa uudet lukijat toivottavasti osaan pitää teidät hereillä jatkossakin. 

Mutta tällaista tällä kertaa 

28 kommenttia:

  1. Kivat reseptit. Mahtaisivatko toimia pinaattikiinankaaleen eli pak choihin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En osaa sanoa toimiiko, mutta olen itse ainakin kova kokeilemaan. Kiva kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi. Minä tein samoin, liityin lukijaksi sinun plogiisi.

      Poista
  2. En olekaan koskaan kokeillut lehtikaalia. Täytyypä muistaa ensi kesänä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Lehtikaali on helppo kasvattaa ja on tosi terveellinen. Kokeile ihmeessä vaikka parilla taimella siitäkin saa kerätä satoa kokeiluun. Ja satoa tulee koko ajan lisää. Alimmat aina kerää ruuaksi.

      Poista
  3. En muista koskaan käyttäneeni lehtikaalia ruuassa..vaan pitää kyllä kokeilla! Pitsa näytti niin herkulliselta♥ Kiitos reseptistä,tuolla onnistuu varmasti:) Leppoisaa sunnuntain jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä. Ja hyvää sunnuntaita sinnekkin.

      Poista
  4. Herkulliset ohjeet!
    Hyvää sunnuntaita!

    VastaaPoista
  5. Ihan uusi ohje lehtikaalin käyttöön!Kiitos vinkistä ja mukavaa viikon alkua!🤗💚

    VastaaPoista
  6. Kiva kuulla ja hyvää viikonalkua sinnekkin.

    VastaaPoista
  7. Upea kaalisato ja monipuolista käyttöä sille. Minä en valitettavasti voi kaalia syödä lainkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joskus vain se on niin, että toisen herkku on toiselle myrkky. Kaikki ei sovi kaikille. Mutta kiitos sinulle.

      Poista
  8. Lehtikaali on kyllä hyvää! Täytyy laittaa ensivuonna sitä kasvamaan. :)

    VastaaPoista
  9. Laita ihmeessä. Se on todella hyvää ja helppo kasvattaa.

    VastaaPoista
  10. Nam nyt tuli nälkä :) pitääkin miettiä josko itsekin ens kesänä kasvattaisi, osaisinkohan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kasvata ihmeessä jos pidätte kaalista ja se on helppo kasvattaa.

      Poista
  11. Ison sadon sait yhdestä ostetusta taimesta! Mahtaakohan lehtikaali olla myös lehtokotiloiden herkkua? Voisin melkein vannoa, että on.

    VastaaPoista
  12. Niin taimia oli useampia, mutta sain ne yhdestä puntista tai nipusta mitä myydään kaupan vihannesosastolla, tarkoitettu yhteen ruokakertaan. Erottelin ne toisistaan ja istutin ne vaikka olivat honteloita melko syvään. En osaa sanoa onko kotiloiden herkkua, kun meillä mökillä niitä ei ole.

    VastaaPoista
  13. Kuulostaapa herkulta tuo piirakka! Lehtikaali on minun makuuni ja tänä vuonna kasvatin ekaa kertaa itse siemenestä, vaihtelevalla menestyksellä. Muutama hyvännäköinen kaali on vielä pystyssä, tarttis varmaan syödä pois. Ehkä minäkin kokeilen tuota sinun niksiä kasvattaa suoraan kaupan nipusta, en olisi uskonut että noin hyvin onnistuu! Tai sitten olet vaan tosi taitava viherpeukalo. Mukavaa viikonloppua :)

    VastaaPoista
  14. Tässä ei ole taidosta kysymys. Taimi istutetaan syvälle vaikka olisi kuinka hontelo ihan lehtitupsuun saakka.Tikulla ensin syvä reikä ja tikkua apuna käyttäen taimi reikään. Kaalia voi alkaa käyttää melko nopeasti hyödyksi ruokaan. Ensin alalehtiä ja sitten taas kun on kasvanut niin alalehtiä.

    VastaaPoista
  15. Hieno lehtikaalisato ja herkullisia ruokaohjeita! Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
  16. OIh mustia torvisieniä <3 Ne on parhaita!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne on meistäkin ihania ja minä en ole koskaan nähnyt enkä löytänyt näin paljon. Sentakia ne piti kuvata vaikka olivatkin viimevuodelta.

      Poista
  17. Lehtikaalia miekin kolme tainta kasvatin, 2 otin ihelle ja naapuri läntin emännälle annoin yhden. Mie kuivatin kanssa. Pistin vaan riippumaan keittiön kaapin ovenripaan. Tosi nopsaan kuivuvat, kuten lipstikkakin. Sit paan pussiin. Sienen olis kyllä hyvii. Mut eipä oo päässy mehtään. Torille!!!! Ihania ohjeita.

    VastaaPoista
  18. Minun pitäisi vielä kuivattaa lehtikaalia lisää. Tein kanttarelli juustokeiton ja kyllä oli hyvää. Minua kyllä vähän närästi lieneekö se keiton ansiota?

    VastaaPoista
  19. Hei Nila! Sain siskoltani kuivurin lainaan ja mulla olis vielä lehtikaalia pihalla. Ajattelin että voisin kokeilla myös tuota kuivattamista. Olisin kysynyt että kuinka kauan suurin piirtein kestää tuon kaalin kuivuminen? Tiedän vähän varautua. Minulla kun ei ole mitään kokemusta tuosta kuivattamisesta.
    Sitten on sulle kerrottava että toinen siskoni soitti eilen ja tajosi minulle parsan juurakoita! Ihanaa! Toivottavasti ei mene ihan hirveän montaa vuotta että se antaa satoa! 😊

    VastaaPoista
  20. Kyllä siihen muutama tunti menee en ole katsonut kelloa, katson välillä miltä ne näyttää.Mutta minä laitan myös viikonloppuna kuivuriin kaalia,niin voisin vielä kirjoittaa tarkemman ajan. Kun katson kuivuriin noin ehkä 3-4 tunnin kuluttua vaihdan ritilöiden järjestystä.Eli mitkä on ollut alla laitan päälle jne.Ne pitää olla ihan muserrettavissa. Ja kyllä siihen menee ehkä noin 3-4 vuotta ennenkuin saat kunnolla satoa parsoista. Ensimmäisenä vuotena ei saa ottaa yhtään. Toisena vuonna saa ottaa muutaman. Riippuu kuinka monta se nostaa pintaan juurakosta. Ja noin juhannuksen jälkeen lopetetaan ottaminen ja annetaan kasvaa. Syksyllä ei saa jättää leikkuujätettä pinnalle. Niin ne leikataan alas kun alkavat kellastumaan kunnolla. Ja ne pitää istuttaa alunperin syvälle. Mutta kun ne alkaa antamaan satoa ne antaa ainakin 30-40 vuotta. Meillä on yksi tuttava mikä on kohta 80 vuotias ja hänen lapsuuskodin pihassa parsa antaa edelleen satoa. Keittoaika on vain tarkka. Parsa ei odota ihmistä vaan ihmiset parsaa. Kysy lisää jos haluat. Mutta katson ajan viikonloppuna.

    VastaaPoista