tiistai 1. toukokuuta 2018

Siemenkirje, Näsiä ja uuden penkin istutus aloitus.Sain perjantaina toistamiseen perennansiemen kirjeen . Sieltä löytyi vaikka mitä mukavaa kokeiltavaksi.  Akileijoja oli useampaa väriä ja lajiketta. Himalajanjalkalehti ja Tähtililja niitä jouduin googlettamaan kun olivat aivan outoja perennoja minulle. Laitoin mökin jääkaappiin kylmäkäsittelyä varten .Olkoon siellä pariviikkoa ja sitten katsotaan . Laitoin maanantaina kirjeen postiin seuraavalle. Vappu vähän hidastaa taas kulkua. Kiitos kaikille mukana oleville. Olette ikuisesti minun puutarhassani kukan muodossa. Syksyllä sitten uusiksi. Yritän ottaa kuvat kaikista perennoista mitkä laitan kiertämään seuraavalla kerralla. Mukana on muutama varmasti kiinnostava jos vain siemeniä antavat .Meidän mökin lähellä metsässä kasvaa paljon Näsiää. Ne aivan loistaa kukinnallaan metsästä mökkitielle asti. Kävin kuvaamassa niitä ja huomasin paljon pieniä alkuja. 


Googletin vähän tietoa kyseisestä pensaasta. Näsiä eli lehtonäsiä , riidenmarja on luonnonvarainen pensas joka kasvaa noin metrin korkuiseksi. Se on kasvupaikan suhteen melko vaatelias. Suomessa se on luonnonvarainen varjoisten  ja kosteiden lehtojen  melko harvinainen kasvi . Etelä - Suomessa sen kukinta ajoittuu huhtikuulle ja Etelä - Lapissa vasta toukokuulle. Sen marjat ovat erittäin myrkyllisiä. Puutarha kasvina se viihtyy myös aurinkoisella paikalla, jossa se kasvaa monivartiseksi ja runsaasti kukkivaksi pensaaksi. Voimakkaasti tuoksuva kukinta voi olla punavioletin lisäksi tummanpunainen tai valkoinen. 


Mökillä sai tämä uusipenkki  ensimmäiset Tuijat ja Vuorikaunokit . Tuijissa oli kova homma kaivaa ylös tulevasta päivänliljojen penkistä. Vielähän sitä jäi kaivamista. 
 Tuijia tulee kaikkiaan 11 kpl. Niitä pitää ostaa vielä kaksi loput siirretään muista penkeistä. Vedin vain pressua vähän syrjään ja istutan tälle reunalle ensin. Sitten on toisen reunan vuoro .Jätän pressun vielä keskelle odottamaan käytäviä ja keskustaa.

Näin tuijat tulee jakamaan pihan rinteestä .Sain siivottua vielä vähän lisää penkkejä.

Jätin vielä osaan havuista huput päälle.
Tervetuloa uudet lukijat.

Mutta tällaista tällä kertaa. 

47 kommenttia:

 1. Kaunis näsiä. Siemenkirjeestä on ollut paljon iloa ja näköjään myös uutta tietoa - mainitsemasi kasvit ovat minullekin uusia tuttavuuksia. Hieno muodonmuutos tapahtumassa mökkipihalla, hyvää jälkeä tulossa :)

  VastaaPoista
 2. Siemenkirje idea on aivan ihana ja mukana uudelleen syksyllä . Mökkipihassa on tänä vuonna tapahtumassa paljon muutosta. Toivottavasti tulee hyvää jälkeä.

  VastaaPoista
 3. En ole koskaan nähnyt näsiää luonnossa. Tai ehkä en vain ole osunut paikalle sen kukkiessa.
  Hienosti pihasi uudet alueet kehittyvät.
  Iloista vappupäivää sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään ennen nähnyt näsiää luonnossa. Mutta mökin oston jälkeen niitä tulee ihailtua joka vuosi. Pihan uudet alueet edistyvät vain niin hitaasti kun ei ole paikan päällä koko aikaa. Vapunpäivän jatkoa myös sinne.

   Poista
 4. Sinä oletkin laittanut hihat heilumaan jo, upean näköistä! Uudet istutusalueet, ja kivat siemenet kirjeestä. Tähtililja ja himalajanjalkalehti ovat aivan ihania perennoja. Näsiä on suurlempparini, täällä niitä kasvaa paljon luonnossa ja kukkapenkissäni, nimenomaan auringossa. Ihana kevään merkki sen kukinta. Saisitko yhden siirrettyä omalle pihalle...Iloista vappua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uusien istutus alueiden kunnostus jatkuu vielä syksylläkin. Ei kerkiä kaikkea kesän aikana. Näsiä on kaunis kukkiessaan. Sen siirrosta pitäisi kysyä maanomistajan lupa. Ehkä vielä kysynkin. Iloista vapun jatketta myös sinne.

   Poista
 5. Näsiöitä tulee ajoittain vastaan metsässä, mutta puutarhakasvina en ole sitä osannut edes ajatella. On sen kukinta kieltämättä ihana. Siemenkirje onnistui todella hyvin, vaikkei kukaan ollutkaan osannut etukäteen varautua siihen. Syksyn kirjeestä tulee varmaankin vielä isompi menestys. Innolla jo odottelen, vaikka samaan aikaan toivon ettei kesä menisi koskaan ohi :D

  VastaaPoista
 6. Näsiä on kaunis kukkiessaan ja en minäkään ole ajatellut sitä puutarha kasvina. Ainakaan ennen tätä .Siemenkirje oli kiva juttu ja odotellaan seuraavaa. Mutta tosiaan vasta syksyllä.

  VastaaPoista
 7. Lapsuudenkotini pihassa kasvoi näsiä ja täälläkin oli sellainen metsässä, mutta se katosi metsänharvennuksen yhteydessä. Sinulla on iso puutarhaurakka, mutta hyvin mielenkiintoinen vaihe menossa. Siemenkirjeet ovat jännittävä juttu, ihana seurata, mitä siemenistä kasvaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla ei ole ollut ennen mökin ostoa tilaisuutta tutustua näsiään luonnossa. Mökillä on menossa iso istutus urakka nyt keväällä perennojen kanssa jatkuen syksyyn saakka. Siemenkirje oli kiva juttu ja katsotaan nyt sitten mitä saan aikaiseksi siementen kanssa. Onnistuuko.

   Poista
 8. Tuo siemenkirjeketju tuo varmasti kiinnostavaa kasvatettavaa, mutta nyt ei tullut lähdettyä mukaan. Näsiä on minun kevätsuosikkini, sillä se aloittaa kukkien raottamisen meillä ensimmäisenä jo varhain. Se on onneksi hyvä leviämään ja sopii hyvin sellaiseen metsämäiseen kohtaan, kuten teilläkin.
  Hurjasti olette jo tehneet kevättöitä ja tulokset ovat näkyvissä. Mukava seurata, miten istutukset lähtevät rehevöitymään. Hyvää toukokuun alkua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siemenkirje on ideana hieno juttu ja kiinnostavia uutuuksia minulle löytyi useampia. Paljon olisi mökillä tehtävää mutta kun ei ole aina mahdollista olla paikalla. Hyvää toukokuun alkua myös sinne.

   Poista
 9. Tuijarivistöstä tulee hieno. Minä haaveilen näsiästä omaan pihaan, taimia tuntuu olevan tosi vähän myynnissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijarivistöt on meille mieleen .Näsiää en ole koskaan kysellyt taimitarhoilta joten en itse tiedä niistä mitään.

   Poista
 10. Hienoa tulee! Huisin upeat näsiät! Mukavaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti tulee mukavan oloista, ainakin jossain vaiheessa. Näsiät on upean näköisiä kukkiessaan .Mukavaa vapun jatketta myös sinne.

   Poista
 11. Näsiät on kauniita. Akileijan siemenet odottaa uutta kukkapenkkiä. Akileija on vain siitä huono, että tahtoo aina karata jonnekin muualle. Leppoisaa vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näsiät on kyllä kauniita kukkiessaan ja kun on vielä harvassa muita kilpailijoita. Akijeijoista olen nyt vasta alkanut kiinnostumaan.

   Poista
 12. Näsiä on todella upea kukinnaltaan, mutta myrkyllinen. Meilläkin sitä kasvaa tuolla metsässä, pihaan en sitä taida siirtää kuitenkaan. Onpa sinulla ollut melkoinen urakka. Havut ovat ihania ja niillä on helppo jakaa pihaa 'huoneisiin'. Olen myös havujen ystävä. Helmikuun ahava oli aika oikullinen, suojatkaan ei aina auttanut ja meilläkin se iski vanhaan surukuuseen, balsamia täytynee laittaa sille ja muutamalle rodolle.

  Siemenkirjeet ovat hyvinkin mielenkiintoisia!

  Mukavaa alkanutta toukokuuta ja Vapunpäivän iltaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut on ihania ja niitä on meillä paljon mökillä. Olen aina ollut heikkona surukuuseen . Olisipa sellainen. Mukavaa alkanutta toukokuuta myös sinne .

   Poista
 13. En ole koskaan nähnyt näsiää. Paitsi tietenkin netissä. Varmaan hieno ja erottuva näky metsässä. Hienot projektit sinulla siellä. Riittää puuhaa 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näsiä tosiaan näkyy metsässä. Projekteja piisaa. Mutta mukavaa puuhaa vaikka välillä väsyttääkin.

   Poista
 14. Näsiä on kaunis, mutta myrkyllinen.
  Komea tuijarivistö siellä jo istutettuna.

  VastaaPoista
 15. Näsiä on kuulemma aika myrkyllinen, mutta useammat pihaperennatkin ovat enemmän tai vähemmän. Tuijarivistöstä tulee vielä kiva kunhan saan sen valmiiksi. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 16. Tosi mukavan näköistä metsäistä maastoa. Näsiät ja tuijat ovat kauniita.

  Meilläpäin on sadellut aika reippaasti tämän aamun, kyllä luonto nyt virkistyy :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näsiä on kaunis ja myrkyllinen. Tuijista pidän tosi paljon ja niitä meillä on . Sateita on tullut paljon ja kyllä se luontoa virkistää .

   Poista
 17. En ole koskaan nähnyt noin monta näsiää samassa paikassa. Mikä on tuo havukasvi tokaksi viimeisessä kuvassa? Näyttää mukavan pyöreälle. Aion lisätä havuja tänä kesänä mökille, mutta ne eivät voi olla kovin korkeita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näsiää oli tosiaan isompia ja pienempiä. Kuvassa on pesäkuusi ja pallotuija. Pallotuijaa voi myös leikata ja pitää sen sillalailla kurissa. Mutta se kasvaa myös hitaasti .Pesäkuusi kasvaa myös hitaasti ja siitä en ole varma voiko sitä leikata. Tuijaa en ole leikannut vielä vaikka on jo muutaman vuoden vanha.

   Poista
  2. Olenkin hieman miettinyt pesäkuusta. Jossain luki, että se pitäisi ehdottomasti suojata kevätauringolta. Sen saatan hyvinkin unohtaa 😊

   Poista
  3. Minä en ole koskaan ennen peittänyt pesäkuusta paitsi tänä vuonna. Pitää minunkin Googlesta vähän katsoa tietoa. Mutta hyvin ne on pärjännyt useamman vuoden .Minulla on niitä kolme .

   Poista
 18. Meilläkin noita näsiöitä mökkipihassa. Vaikka marjat ovat myrkyllisiä tykkään niistä silti. Yritän kerätä marjat pois, ettei koira syö niitä. Ei tosin ole osoittanut mitään kiinnostusta, mutta varmuuden vuoksi

  VastaaPoista
 19. Kyllä näsiä kaunis on ja näin keväällä kun muut eivät vielä kuki ne saa huomiota. Kyllä marjat kannattaa kerätä varmuuden vuoksi.

  VastaaPoista
 20. Kaunis mökkipiha sinulla siellä.. kohta kukat puhkeavat täyteen kukkaan♥
  Leppoisaa viikonloppua sinulle♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 21. Olenkin jossain törmännyt tuohon Näsiään, mutta en ole tiennyt sen myrkyllisyydestä. Siellä on jo keväthommat taas edistyneet huomattavasti. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näsiä on myrkyllinen mutta niin on monet muutkin. Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 22. Onpa ihana saadatuollaista postia. Kevät on siellä jo pitkällä.

  VastaaPoista
 23. Vastaukset
  1. Näsiä on minunkin mieleen. Kiitos sinulle kun vierailit blogissani toivottavasti tulet toistekin .

   Poista
 24. Näsiä tuoksuu todella ihanalta, hyvin myrkyllinen, mut ei sitä silti tartte pelätä.

  VastaaPoista
 25. Upeaa Näsiän kukintaa. Meiltäkin löytyy metsästä näsiä viime keväänä. Tänä vuonna sen kukinta meinasinkin mennä ihan ohi. Mukavaa uutta viikkoa <3

  VastaaPoista
 26. Upea on näsiän kukinta. Ja ei niitä kovin helposti metsästä huomaa jollei oikein etsi tai tiedä missä se kukkii. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista