maanantai 23. heinäkuuta 2018

Parveke edistyy ja lankkusavulohta.


Meillä mökillä on pientä edistystä tapahtunut parvekkeen suhteen tänä kesänä. Vanhanpuolen lattiaremontti vei mieheltä parikuukautta. Mutta nyt parveke on saatu tyhjennettyä ylimääräisistä remonttikamoista ja tarpeista. Tilattua siihen lattiamateriaalit. Puhkastua vanhalta puolelta sinne oviaukko ja pojan kanssa asennettua ovi paikoilleen. 
Tuleva lasitettu parveke on itsessään 20 neliön kokoinen ja sitten siihen tulee 18 neliön avoterassi eteen. 

Avoterassin tekoa varten piti kaataa ensin iso vaahtera pois . Vaahtera oli kaksijakoinen ja sen  oksat kaartuivat jo itse mökin katonpäälle. Mies kaatoi sen helmikuussa. 


Kannonpoistoon ja pois kuljetukseen saatiin onneksi apua koska sen juuret oli valtavan paksuja ja kovia. 


Lankkumerilohta valmistettiin . Koivulankku pitää ensin olla likoamassa vedessä noin kaksitoista tuntia. Meillä oli se pidempäänkin . Lankun päälle pesin ison kiven mikä piti sen kokonaan veden alla  .Aikaisemmin kun olemme tätä tehneet olemme laittaneet yrtit kalan päälle. Nyt saimme uuden ohjeen että yrtit kalan alle. Näin yrtit eivät pala ja kalan maku imeytyy niihin. 
Toisen kalan alle laitoimme raparperiä ohuina siivuina ja kalan päälle suolan lisäksi juoksevaa hunajaa ja valkosipulia. Toiseen kalan alle tuli siis porkkana leipää ja ne yrtit. Kalan päälle suola . Kala on myös nahaton joten kaikki maut imeytyy raparpereihin ja porkkalaleipään .
Savustus tapahtuu kaasugrillin päällä. Kansi pidetään auki niinkauan kuin savua alkaa muodostua ja senjälkeen annetaan savustua kansi kiinni. Välillä joutuu sumuttamaan vesipullolla lautaa altapäin jos lauta syttyy palamaan. Se pitää vain kyteä . Joten vesisumutin pitää olla valmiina. Poisottaessa on varottava lauta on kuuma ja tavalliset pannulaput voi kärähtää . Samoin pitää katsoa minkä päälle laudan laittaa se kun on hiiltynyt alapuolelta .Folion kun laittaa päälle niin kala pysyy erittäin kauan kuumana. Meillä on kyllä savustinkin mutta näin savustettuna se saa taas uusia ulottuvuuksia ja näköä . Ja kellä ei ole savustinta näin se on mahdollista. Ja eikun syömään. 


Mutta tällaista tällä kertaa 
34 kommenttia:

 1. Tuloo teille mahtavat ulukotilat ja viälä lasitettua tilaa nuan palio. Mäki haluaasisin, vaan isäntä ei (turhaa ja maksaa). Kala näyttää ja varmasti maistuuki erittäin herkulliselta. Aaaaah!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kala oli herkullista ja mukavan näköinen kun sen voi tarjoilla suoraan lankulta. Ja ennenkaikkea se pysyy kauan kuumana.

   Poista
 2. Onhan herkullisen näköistä lohta :) Mukava uusi savustusvinkki kaasugillin käyttöön ja tuo terassitoteutus, hieno! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja ajattelin esittää tämän ohjeen sentakia kun kaikilla ei ole savustinta.

   Poista
 3. Kohta riittää parveke- ja terassitilaa. Lasitettu parveke on kyllä käytännöllinen, pidentää myös monen kasvin kasvukautta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä tiloja on odotettukkin. Lasitus tulee ehkä keväällä.

   Poista
 4. Lohesta varmasti tulloo hyvvee, ja kokkeillaan myökin kuhan kalakaupassa käyvään. Mitenkähän kävis leppälankku?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lohi oli hyvää ja yrtit, leipä ja raparperi. Kyllä varmasti käy myös leppälankku, mutta kun se palaa niin herkästi kannattaa varmasti liottaa lautaa kauemmin.

   Poista
 5. Komea terassi tulon päällä ja mielenkiintoinen ohje. Pitää näyttää miehelle jos innostuisi😉

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kyllä se mies varmasti innostuu . Se on vähän erilainen savustus versio ja näyttävän näköinen kun sen voi tarjoilla suoraan lankulta.

   Poista
 6. Tuleepa ihana terassi ja oi oi - ihan herahti vesi kielelle tuosta lohesta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Terassista tulee vielä ihana kunhan valmistuu . Kala on aina hyvää on se miten vain valmistettu mutta valmistimme sen nyt näin tällä kertaa.

   Poista
 7. Teille tuleekin hulppea terassi.
  Nuo kalat näyttävät herkullisilta.
  Meillä myös syödään paljon kalaa.
  Hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja meillä syödään myös tosi paljon kalaa erilaisia valmistustapoja käyttäen . Tällä kertaa näin.

   Poista
 8. Kiva terassi taitaa olla tulossa. Herkullisen näköistä kalaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tämä terassi jatkaa keväällä ja syksyllä niinsanotusti ulkona oloa kun se saa lasituksen . Kala oli tosi herkullinen.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kala oli herkullista myös näin savustettuna.

   Poista
 10. Kiitos kyllä siitä hyvä tulee kunhan saadaan valmiiksi. Lohi on yksi meidän herkuista.

  VastaaPoista
 11. Parveke näyttää todella lupaavalta, siitä tulee varmasti hyvä. Helteillä rakentaminen on hikistä puuhaa! Lankkulohi näyttää oikein hyvältä, toivottavasti maistui :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parveke tuo lisää aikaa käyttöön keväällä ja syksyllä kun se saa lasituksen ja kamiinan. Kyllä mekin toivomme että hyvä tulee. Hikistä puuhaa se on ollut. Mutta kaksi edellistä vuotta taisteltiin vesisateen kanssa etenkin kattoa tehdessä ja seinien eristyksissä. Lohi oli mahtavaa kuten aina.

   Poista
 12. Hyvältä näyttää niin lohi kuin terassikin!

  VastaaPoista
 13. Voin vain kuvitella miten upea tuosta parvekkeesta / terassista tulee! Ja lasitus pidentää käyttöaikaa pitkälle syksyyn. Herkulta kuulostaa myös savukala.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lasitus tuo sille oman arvonsa ja pidentää tosiaan sen käyttöä molemmista päistä . Kala oli herkullista kuten aina.

   Poista
 14. Oi, teille tulee iso ja upea terassi. Lasitus on kyllä viisas teko. Antaa pidempään aikaa viettää aikaa terassilla. Kuulostaa mahtavalta tuo teidän savulohenne. Aurinkoista viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä me heti tosiaan harkittiin lasituksen laittamista ja lohen voi tosiaan näinkin savustaa . Hyvää oli.

   Poista