tiistai 17. syyskuuta 2019

Pitkän 48 metrisen penkin muutossuunnitelmia.


Saimme anoppilasta muutamia vuosia sitten pienen tuoksukuusaman alun 
Se on siirrettykkin jo kerran vähän alemmas tontin rajalta. Yllättävän hyvin se on kasvanut. 


Pyysin miestä tukemaan sen koska pelkäsin ison oksan murtuvan ja niinhän hän sen tekikin omalla tavallaan. Se että hiveleekö se katsojan silmää on jo toinen juttu asiansa on ajanut kuitenkin.


Kuusama on osa tätä 48 metriä olevaa penkkiä mikä rajaa pohjoispuolta tonttia. 


Tässä penkissä on vasemmalla puolella pikkumökkiin päin katsottuna myöskin paljon havuja joita tulee lisääkin taustalle ainakin. Taustalla on ikävästi myöskin ennen aitaa saraheinää  Jotain siihen pitäisi keksiä ennenkuin rinne vaihtuu osaksi metsää. Näin tässä yhdessä paikassa oli istutettu vuorenkilpeä tällaisiin paikkoihin ja sitä minäkin ajattelin kokeilla. Myös osassa penkkiä saa rentoakankaali nousta penkkiä ylös. 


Multapenkin reunapressun olen vetänyt ihan kukkapenkkiin kiinni koska penkissä ei ole vielä reunusta ja nurmikko voi levitä penkkiin . Tästä taisinkin jo aiemmin jossain postauksessa mainita. Multakuormat otetaan jossain vaiheessa jos niitä tarvitsee muualle mutta toistaiseksi niiden paikka tuomisen helppouden kannalta on tässä. Ja eihän penkkikään ja piha ole lähellekkään valmis. 


 Tästä välistä otin vuorikaunokit pois kokonaan. Tulikellukka kukkii vielä tässävaiheessa jonkinverran.


Keltaiset päivänliljat jatkaa kukintaa kellukoiden jo lopetettua, päivänliljat saa jäädä niitä täällä oli ennestään vaikka kuinka paljon niitä olenkin siirrellyt yhteen kasaan tähän osaan penkkiin. Vielä niitä olisi siirtää muutama pehko.


Suunnitelmia ja istutuksia tulee tähänkin osaan penkkiä  mutta mitä  ,  vielä ei ole varsinaisesti tietoa. 


Tämä penkki jatkuu pikkumökin takaa rinneistutuksiin mitkä on myös pahasti kesken. Siitä toiste.
Mutta siirrytään kuusamasta oikealle. Siellä kukintaa tulee lähinnä valkoisista pensaista mitkä kukkivat vähän eriaikaa ja aluskasvillisuudesta ja muutamista erilaisista katajista. 
Kuvan vasemmassa laidassa on muutama pehko päivänliljaa mitkä saa väistyä
katajan tieltä.


Aluskasvillisuutta lisään tänäkin vuonna vielä on paljaita paikkoja.
Aidan vieressä on jasmikkeita ja aiemmin kukkivia pensasangervo lajikkeita. Näiden kasvaessa yhteen edessä olevien pensaiden, kantajien ja aluskasvillisuuden kanssa karikkeet takana on tehnyt tehtävänsä.


Penkki päättyy kolmion muotoon ja aidattuun puutarhaan. Kuvasta vasemmalle jatkuu myös penkki mikä on myös tavallaan osa tätäkin penkkiä , tämä poistuu osittain tulevan poreallasalueen tieltä. Lavakauluksien ja aidan välinen nurmikkoalue poistuu myöskin. Siihen tulee ehkä pitkä yrttilaatikko.


Mutta tällaista tällä kertaa. 


Onko teillä kukkapenkit ja puutarha valmis ottamaan talven vastaan? 

49 kommenttia:

 1. Ihana piha!
  Ja jos joku ei miehen tukivirityksistä pidä, sulkekoon silmänsä ja tuoksutelkoon kuusaman tuoksua.::)

  VastaaPoista
 2. Kauniisti kukkivat päivänliljat, pallohortensiat ja lumipalloheisi. Suunnitelmien teko on kivaa ja ajan kanssa muhiessaan saattavat vielä jalostua ja muuttua.
  Kukkapenkkejä on vielä käymättä läpi. Tapaan leikata perennanvarret ja siistiä penkit aina näin syksyllä. Keväisin on paljon tekemistä joten on kiva, kun silloin saa ainakin penkkien osalta aloittaa niin sanotusti puhtaalta pöydältä. Tänään raivasin jo hieman kasvihuonetta ja nostin gladioluksen mukulat ylös ruukusta talvisäilöön.
  Mukavaa tiistai-illan jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, suunnittelu on yksi mukava osio puutarhan pitämistä ja se voi muuttua jopa viikoittain. Minäkin olen aloittanut penkkien siistiminen niiden perennojen osalta mikä sen vaatii. Vielä jätän joitakin leikkaamatta onpahan vähän vielä vihreätä. Mukavaa viikonjatketta.

   Poista
 3. Kauniisti kukkivia ja tuoksuvia vaikka kuinka paljon! Suunnitelmat muuttuu, naisen oikeus, vaikka just on lapionpisto tehty, voi puskan paikkaa siirtää eri puolelle tonttia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja mukavasti sanottu naisenoikeudesta puutarhassa. 😁. Näin se juuri menee.

   Poista
 4. Onpa sinulla tilaa tuollaiselle komean kokoiselle penkille, saa väähän siirrelläkin kasveja, kun on noin monta mmetriä istutusaluetta! Upeasti kukkivat päivänliljat ryhmänä ja pallohortensiat nauttivat kasvupaikastaan! En ole vielä istutusalueisiin koskenut, pitkin kesää vaan katkonut jo kukkineita varsia. Mutta siivoan aina syksyllä penkit kuntoon kevättä varten.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä pitkä penkki tuli niinsanotusti vähän vahingossa kun samalla kaivettiin sähkökaapelit maahan. Istutuksia ja muutoksia teen nyt ja siinä samassa vähän leikkelen perennojen kukkavarsia. Mukavaa se on kun keväällä on kaikki valmiina starttiin.

   Poista
 5. Siinon penkillä pituutta. Tuas o puuhaa moneksi vuareksi, mutta hyvä runko näyttää jo olevan.
  Looratarhaa pömistelin tänää, sipulikukat o viälä istuttamata. Muuta en teekkää, olokohon lumenkerääjinä kaikki roippeet kevääsehen asti. Päivastoo, ku terijoensalava purottaa lehtensä, kyyssään neki penkkiihi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkillä on kyllä pituutta ehkä liikaakin. Sipulikukat on minullakin vielä kaikki istuttamatta. Tosiaan toiset jopa suosittelee jättämään lehdet ja varret penkkien lannokkeiksi. Viisasta ajattelua. Jotain jätän minäkin, en kaikkea nypi kuitenkaan.

   Poista
 6. Yhtä kauniilta näyttää tuo ennätyspitkä kukkapenkki kuvissa kuin se näytti luonnossa. Tiedätkö Nila, mikä ero on puutarhurin ja vieraan tavassa katsoa puutarhaa? Vieras näkee kaiken sen, mikä kukoistaa ja tarhuri katsoo sitä, mikä on vielä kesken.
  Olen yrittänyt kerätä puodalla satoa ja sateella tehdä sadosta purtavaa talveksi. Kukkapenkin ym. ovat täysin hunnigolla :)
  Ihanaa viikon jatkoa sinulle/teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi. Teidän pihapiiri ja penkit on muokkautuneet jo uomiinsa. Ne on aina siistejä ja kun ei ole mitään keskeneräistä on aina hyvän näköistä. Minunkin pitäisi kerätä vielä lehtikaalia ja kuivattaa niitä. Ihania sadonkorjuupäiviä sinne teille.

   Poista
 7. Hurjan pitkä penkki. Hyvin siellä kasvaa jo kaikkea. Niin pitkää penkkiä ei oikein saa kuviinkaan kokonaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä vähän liiankin pitkä ja sitä ei saa todellakaan kuvattua kokonaan. Ja vielähän se on keskentekoinen.

   Poista
 8. Ihanaa työsarkaa, kauniita kasveja ja kivoja yhdistelmiä ja niin paljon ihanaa suunniteltavaa ja tehtävää kuitenkin vielä!
  Täällä ei vielä ole aloitettukaan mitään syyshommia, paitsi kannettu pari pelakuuta sisään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Työsarkaa on vielä hurjasti ja keskeneräistä on vähän liikaakin, mutta odotan pian kuitenkin saavani nauttia vain ehkä joistakin siirroista. Pelakuut kannettiin jo lasituksen sisälle.

   Poista
 9. no jopas on pitkä kukkapenkki.
  Sisältäen niin paljon kauniita kukkia/pensaita.
  Suunnitelmia on ihana tehdä...ja toteuttaa pikkuhiljaa...
  Tänään vein kompostiin osan kesäkukista lobelioitten tilalle istutin hopealehtiä,pelakuitten kaveriksi...nyt enää hiukkasen + 0,6,halla yö tulee.Peitin monin kertaisella harsolla pelakuut/syysasterit:)
  Mansikkamaalta otan vielä loput varkaat,,,kasvihuoneen tyhjennys....lupasivat vielä aurinkoisia pihan talvikuntoon laitto päiviä:))
  hui:)
  "älä tule talvi..vielä...."
  Mukavaa syysviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Pitkä on penkki ja yritän saada siihen paljon myös havuja mukaan. Hallaa on luvattu monin paikoin. Mansikkamaalle pitää minun istuttaa vielä muutamia uusia astiataimia ja vielä minunkin pitää joitain varkaita poistaa. Toivottavasti viikonloppuna olisi hyviä istutuspäiviä. Mukavaa viikonjatketta.

   Poista
 10. Viihtyisän näköistä. Paratiisi on kehkeytymässä ♥

  VastaaPoista
 11. Näyttävä kokonaisuus!
  Juu, en tykkää syksystä ja siksi melkein kaikki hommat jäävätkin kevääksi...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja syksy on minusta taas mukavaa aikaa vaikka aika paljon on nyt pihassa ja puutarhassa muutoksia. Mutta voihan syksy hommat tehdä keväälläkin ja osa on jo maatunut kasvien uuteen starttiin.

   Poista
 12. Viihtyisän näköinen piha. Mukavaa viikon jatkoa!

  VastaaPoista
 13. Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa viikonjatketta.

  VastaaPoista
 14. Valtaisan pitkä penkki! Kaunista. Aurinkoista torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 15. Hurjan pitkä penkki. Vuorenkilvet ovat tosiaan hyviä ja peittäviä oikeissa paikoissa. Viihtyessään valloittavat kuitenkin tilaa muilta kasveilta. Meidän tontti ei pääty metsään vaa naapuritontteihin, mutta kumpaankin tapaukseen saattaa sopia kerroksellinen pensas/puu-istutus missä paljon eri lajeja, myös perennoja. Tosin tuollainen peittäisi kasvaessaan metsänäkymän, joten jos haluatte säilyttää sen, kannattaa pysyä matalissa lajeissa. Tonttien rajalla peittävyys on jopa toivottavaa :) Kovasti on penkit vielä vaiheessa, sirreltävää ja istutettavaa löytyy vielä. Uusia penkkejäkin on muodostumassa.

  VastaaPoista
 16. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Penkki on kyllä hurjan isokokoinen. Vuorenkilpeä on kuitenkin itse helppo rajoittaa ja metsänäkymä ei hevillä peity, on näes tässä pohjoispuolla kallio ja rinne takana. Metsää on myös joka puolella lähellä ympärillä, Penkit on vaiheessa todellakin mutta siinä ne valmistuu pikkuhiljaa. Laitoimme kommenttia niin samaan aikaan että omani meni väärälle ihmiselle. ��.

   Poista
 17. Huiman pitkä penkki! On se hyvän näköinenkin jo nyt ja varsinkin sitten kun kasvit ottavat kunnolla tilan haltuunsa. Täällä on kaikki työkiireiden takia aivan hunningolla. Toivottavasti viikonloppuna olisi poutaa, niin pääsisi kukkapenkkejä siivoamaan. Tai lähinnä kitkemään, kaiken muun jätän maatumaan talven alle. Kompostitkin pitäisi kääntää. Jospa tässä vielä olisi syksyä jäljellä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pitää tosiaan jotain istutuksia tehdä ja tuli niitä vähän viikonloppuna tehtyäkin mutta vielä pitää jatkaa kuun loppuun ainakin. Kitkemistä vielä sen lisäksi voi jatkaa pidemmällekin jos säät suosii. Komposti on meillä tulossa vasta ehkä ensivuonna. Aineet on jo hommattu. Toivottavasti molemmat saadaan hommamme tehtyä.

   Poista
 18. Huhuu Nila! Olet voittanut blogini arvonnassa Hamam-pyyhkeet. Tarvitsisin yhteystietosi jotta voin toimittaa paketin perille. Odotan vielä pari päivää. Sitten arvon uuden voittajan jos ei sinusta mitään kuulu. Terv. Kristiina K

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ihanasta voitosta. Olen onnellinen.

   Poista
 19. mahtava penkki ja tuo ranka-aita antaa sille just hyvän taustan metsää vastaan. miehet näkevät asiat joskus eritavalla, käytännöllisyys ja tarkoituksenmukaisuus ennen kaikkea;)
  vuorikaunokit ovat saaneet meiltäkin lähtöpassit. juurien avulla kun lisääntyvät, olen saanut niitä kitkeä viel monta kertaa eripuolilta pihamaata.
  osa penkeistä uusittu, osa odottaa viel uusimista joskus sitten, kun saan värjäykset tehtyä. nytkin padan alla tuli ja kultapiiskuliemi keittymässä. auringonkukat laitan likoon kunhan saan aamupalan syötyä. et sellaista kuuluu tänäänkin Värjärin päivään:))
  oikein mukavaa sunnuntaita Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Aita tehtiin melko nopeasti aikanaan rajamaan tonttia ja se viehättää kyllä monienkin silmää. Vuorikaunokkia olen minäkin saanut kitkeä useampaan kertaan ja sinun penkkien uusimisia on mukavaa käydä lukemassa. Ihania lankoja olet myös värjännyt niitä myös ihailen suuresti. Mukavia päiviä sinne työn äärelle.

   Poista
 20. Hieno paratiisi sinulle on kehittymässä ja tuosta aidasta tulee lapsuus oikeestaan mieleen tuollasia aidat joissain paikoin oli ja on vieläkin,mutta..kaunis lumipalloheisi :)
  Mitä pitempi penkki sen näyttävämpi ainaki minun mielestä..
  Ensviikolla alkaa perennapenkkien entraamista minullakii,liljoja laitella samoihin ryhmiin,samoin ruusut,siivoamista muutenkii ennen talven tuloa:)

  Mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, paratiisista en tiedä mutta minun näköiseni pihapiiri kuitenkin. Mukula liljoja minulla ei ole ollenkaan muutakuin varjoliljaa. Pelkään liljakukkoja, niitä meillä on ollut varjoliljoissa. Ja kun ei ole aina paikalla vartioimassa voivat kerkiä syömään kaiken. Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 21. Thank you for a lovely virtual walk around your beautiful garden!
  Greetings

  VastaaPoista
 22. Kaunista on pihallasi... ja varmasti on ihana viettää aikaa ja myöskin touhuta.

  VastaaPoista
 23. Kiitos siellä meidän aika kyllä kuluu oikein mukavasti.

  VastaaPoista
 24. Siinäpä penkin mallia meille muillekin👍Taitaisi muutama ruusukin sopia😉

  VastaaPoista
 25. Penkki tuli vähän kuin vahingossa näin suureksi. Kaivettiin sähkökaapelit silloin maahan. Ruusut kyllä voi hyvin kaikki hengissä ja voihan sitä aluetta laajentaa. Minulla edelleen istutusmuistilappu kadoksissa. Postaus tukee vasta kun sen löydän. 🤗

  VastaaPoista