maanantai 9. joulukuuta 2019

Olkipaalu ja valkosipulia.


Saimme ostaa yhden ison olkipaalin hintaan 20 e minulla ei ole aavistustakaan mitä näiden hinta yleensä on  , mutta ei kuulostanut pahalta ja kun vielä lisäksi niitä ei mistään tahdo saada. Laitoimme sen toistaiseksi lavan päälle ja olisi tarkoitus myöhemmin laittaa se vanhan grillikatoksen sisälle, mihin nyt on kasattu pääasiassa nuotioon menevää tavaraa ja jotain kaatopaikalle. On sinne kannettu suojaan myös joitain kasvulavoja ja muutama heinäseiväs. 
Suojasimme toistaiseksi sen pressulla 


Huomasin myös että meidän riukuaita on joistakin kohtaa kärsinyt pahasti. No tämä tehtiin aikoinaan nopeasti vähän eristämään piha metsäalueesta. Ostettiin vähän yli kaksisataa heinäseivästä kuten jo aiemmin kerroinkin ja niistä olisi ehkä keväällä tarkoitus alkaa uutta aitaa rakentamaan. 
Käväisin  puutarhassa ja huomasin mullan vajonneen reippaasti valkosipulien päältä. Lisäsimme multaa pinnalle koska siellä pilkisti jo sipulien kasvua. Ajateltiin myös laittaa olkikatteen niiden päälle. Mitä mieltä te olette kannattaako laittaa ja milloin ❓ Minä olen tässä asiassa tosi huono ja kaipaan apua. Viimevuonna valko sipulit epäonnistu täydellisesti. 
Mansikkamaa olisi tarkoitus keväällä kattaa myös oljilla. 
Kangas on jo huonossa kunnossa ihan hapertumassa rikki. 
Uusia taimia ostettiin muutama syksyllä. 


Lumipeite oli ja meni laitan pallotuijien ympärille myös tuet ettei lumi paina niitä keskeltä. Nyt se menetti kruununsa. 
Mutta tällaista tällä kertaa. 45 kommenttia:

 1. Toivotaan että talvi olisi oikein suopea teidän pihalle! Meillä ei ole yhtään vielä lunta ja muutenkin on ihan vesikeli:) Sitä kovasti toivotaan ettei sitten rysäyttäisi kerralla sitä talvi-pakkasta siinä on kyllä kasvit kovilla vaikka olisi miten yrittänyt suojata. Keväisin aina kyllä jännittää nähdä mitä sieltä maasta sitten taas putkahtaa esiin:) Leppoisaa alkanutta viikkoa♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se tässä onkin ollut viimevuosina ongelma, säiden sahaaminen. Nyt maa täällä on saanut uuden kuurapeitteen. Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 2. Ompa teillä massiiviset ostokset! Paalit ja seipäät.
  Lumi on tullut ja mennyt tääläkin jo monta kertaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu pitää välillä ostella vähän järempää kamaa. Olkipaalukin painaa kuulemma noin 200 kg. Täällä maa tosiaan sai taas kuurapeitteen.

   Poista
 3. Laitan nyt tännekkin tuon sähköpostini osoitteen. Minne lie hävinny, tuolta sivupalakista! ulla.kinnunen@gmail.com. Terveisin Ulla Rannanpihasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Minulla itselläni ei sitä vielä myöskään ole tullut laitettua.

   Poista
 4. Nyt riittää olkea vähäksi aikaa :) minusta hinta ei kuulosta pahalta. Olki on kyllä kiva kate mansikkamaalle. En ole perehtynyt valkosipulin kasvatukseen, joten joku muu osaa varmaan paremmin siihen kysymykseen vastata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olkipaalu painaa noin 200 kg ja on tiiviissä rullassa, joten kyllä sitä varmasti riittää vähän aikaa.

   Poista
 5. Ovatpas valkosipulisi heränneet vähän turhan aikaisin! Minulla eivät ole koskaan lähteneet kasvuun syksyllä. Johtuneeko ankarammasta kasvuvyöhykkeestä ja siitä, että istutan ne 10cm:n syvyyteen suositellun 5cm:n sijasta? Laitan niille myös paksulti puunlehtiä katteeksi juuri ennen pakkasia. Kannattaa ehkä sinunkin seurailla nyt säitä ja suojata oljilla sitten kun näyttää tulevan pidempi pakkasjakso. Inhottavaa tällainen lämpötilan sahaaminen. Ei tee yhtään hyvää talveen valmistautuvalle puutarhalle. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi kävin puutarhassa katsomassa. Multa oli vajonnut reilusti, mutta täytyy istuttaa jatkossa vielä syvemmälle. Pitää seurailla tosiaan tilannetta ja lisätä sitten olkia. Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

   Poista
 6. Ihaillen katson noita lavakauluksia. Niin siistin näköistä verrattuna avomaalla kasvattamiseen.
  Minusta olkipaalin hinta kuulosta kohtuulliselta yksittäin ostetuksi. Olen luopunut kokonaan vakosipulin syysistutuksesta, kun kasvatamme nykyisin vain omiksi tarpeiksi. Taisin kerran kertoakin sinulle, että me peitimme aikoinaan istutukset hiekan ja turpeen sekoituksella.
  Kaikkea ihanaa viikkoonne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meiltä puuttuu vielä kauluksien ympäriltä kiviaines mutta sitä ennen pitää laittaa myös rimareunat että se pysyy paikoillaan. No se on kevät juttuja sitten. Ai jaa te siis istutatte valkosipulit vasta keväällä? Minulla alkaa muisti hapertua kuten mansikkamaan kangas. 😀 Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

   Poista
 7. Olipa hetkellisesti kauniit lumimaisemat! Isosta paalista riittää nyt olkea moneen paikkaan. Minä istutan valkosipulit aika syvään, n 15 cm, ja peitän oljella jo syksyllä. Mansikkamaalle olen levittänyt käytäväväleihin olkea.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minun pitää seuraavan kerran istuttaa yhtä syvälle ja laittaa heti myös oljet. Näin minäkin aion mansikkamaalle tehdä, levittää olkea väleihin ja ottaa kangas pois. Kiitos sinulle neuvoista.

   Poista
 8. Aika hyvin siellä oli lunta. Tulisi vaan lisää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyvin oli ja tosiaan menikin. Nyt se on kyllä saanut uuden kuurapeitteen mikä ilmeisemmin häviää.

   Poista
 9. Nämä kelit on aivan hirveitä! Viime vuonna ihailimme täälläkin lumisia maisemia, nyt tulee vettä taivaan täydeltä! Heinäseipäistä minäkin keksisin monta kivaa, mutta mitä tuosta heinäpaalista tekisin...jaa??

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kelit on kyllä kaikkea muuta kuin talvisia. Heinäseipäät pitää saada loputkin ainakin maasta irti, etteivät happane kärjistään. Heinäpaali tulee käytettyä katteena.

   Poista
 10. Edullinen paali, minä ostin samaan hintaan kotiin toimitettuna. Omat valkosipulini kasvavat lehtikatteen alla, keväällä otan katteen pois jotta maa lämpenee nopeammin. Ja laitan myös valkosipulit syvään, n. 8cm syvyyteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samaan hintaan saatiin siis molemmat, kotiin kuljetettuna mekin. Pitää minun harjoitella taas lisää ensivuonna näiden valkosipulien kanssa. Ainakin istuttaa syvemmälle. Mutta katsotaan kuitenkin ensin tämä sato. Kiitos sinulle neuvoista.

   Poista
 11. Edullinen olkipaali,Meillä päin taitaa nykyään maksaa tuplaten tuon.
  Kaunis on lavapuutarhasi!,Mielen kiinnolla jään odottamaan OLJEN-käyttöä mansikkamaalle (minulla sama iso ruljannssi ootta keväällä).
  Strömsöössä kasvattivat jopa pottuja olkien katveessa:)??
  Heiinäseipäät ,niistä saatte upean riukuaidan:))
  Voi miten upea talvikuva!!!!!
  Todellinen lumikruunu!!
  Oikein mukavaa ja touhukasta joulun odotusta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, olkipaalu oli meistäkin edullinen ja vielä kotiin tuotuna. Olkea tosiaan ajateltiin käyttää mansikkamaan katteena. Jospa se helpottaisi myös sitä kun keväällä on lannottamisen ja kastelun aika. Ja sitten vasta levittäisi katteen. Tiedä häntä vielä mutta nyt kokeillaan näin. Voihan sitä pottujenkin katteeksi käyttää mutta jos nyt ensin kuitenkin mansikkamaan, valkosipulien ja parsapenkin katteeksi. Lumet meni ja uutta nyt odotellaan. Mukavaa joulunodotusta myös sinne.

   Poista
 12. Empä ole olkipaaleja ostanut, enkä heinäseipäitä. Heinäseipäitä olen kyllä myynnyt. Mukavaa joulun odotusta.❄❄❄

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinulla on ollut onnellinen tilanne että on ollut heinäseipäitä jopa myytäväksi asti. Niitä ei täälläpäin ole oikein edes myynnissä.

   Poista
 13. Juurikin näin. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 14. Oh very interesting post darling
  xx

  VastaaPoista
 15. ei kyl ole paha hinta, tuon verran jouduin maksamaan jo vuosikymmen sitten, kun ostin hevosille kuivikkeiksi olkea pyöröpaalissa. muistaakseni tuossa isossa pyörössä oli 200 kg. me hankittiin kesällä 400 kg paali ja kilohinta menee samoihin tuon teidän pyöröpaalin kanssa.
  mul ei valkosipuli onnistu, useamman kerran olen yrittänyt, mut ei tuu mitään sen kanssa.
  ajatteko lunta noiden lavojen väleihin lämmöneristeeksi sydän talvella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minustakaan ei paalin hinta ollut paha ja siitä riittää pitkäksi aikaa. Minä kasvatin viime vuonna myös ja epäonnistu täydellisesti. Saa nähdä nyt miten käy. En ihan helpolla lannistu. Emme aja lunta koska täällä on sitä viimevuosina ollut aika vähän.

   Poista
 16. Pyäröpaalin hinta on ihan ookoo ja viälä kotia tuatuna! Mullon kans olokia mansikooren ympärillä, enemmämki vois laittaa. Seipähistä tuloo hianua aitaa. Sahaavaa säätä on ollu tääläki. Ei kyllä oo hetkehen lumet kokonansa karonnu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tämä olki juttu on minulle ihan uutta kokeilua. Seipäistä saisi vaikka mitä, kuten olen sinun blogissasi huomannut. Nytkin sataa taas vettä joten se siitä lumen härmästä.

   Poista
 17. Maalaisromanttiset heinäseipäät ja olkipaali ♥♥

  Te teette suunnitelmia vuoden ympäri. Hieno juttu.

  Kivaa jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, meillä on ympäri vuoden ollut mökin laajennus jo muutamia vuosia. Nyt vähän levätään pari kuukautta ja sitten alkaa taas sisäremontti. Mukavaa loppuviikkoa.

   Poista
 18. Kieltämättä aita näyttää parhaat päivänsä nähneeltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aita on kyllä uusimisen tarpeessa, toivottavasti sille liikenee aikaa keväällä.

   Poista
 19. Mukavan kuuloisia touhuja sinulla siellä pihamaallasi :) Mukavia päiviä sinulle!

  VastaaPoista
 20. Kiitos sinulle ja hyvää joulunodotusta.

  VastaaPoista
 21. Minä en ole sipuleita peitellyt, ja satoa on tullut. Nyt voivat kyllä mädäntyä😔voi tätä veden lotinaa!
  Siistit nuo laatikot. Jospa minullakin joskus...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, mikähän minun viimevuotisille epäonnistumiseen sitten mahdollisesti oli syynä. No se jää varmaan selvittämättä ja nythän on taas uusi yritys. 😁

   Poista
 22. Hei kun olet pähkäillyt valkosipuleiden kanssa niin etsin sulle sähköpostistani tälläisen jutun. Kuulun Kodin kukat-postituslistalle ja saan aina puutarhurin perjantaipostia. Puutarhuri Juhalla on kivat niksit valkosipuleiden kasvatukseen ja häneltä ostin omat valkosipulini. Toivottavasti näistä on sulle jotain iloa 😊
  Tässä siis Juhalta kopioitua juttua:

  PARI SANAA TALVIVALKOSIPULEISTA:
  Aina ei ole kaikille ihan selvää, että kaikki valkosipulit eivät ole talvivalkosipuleita. Mikä siis on talvivalkosipuli? No yksinkertaisesti sanottuna se on sellainen valkosipulilajike, joka voidaan (ja kannattaakin) istuttaa näin syksyllä talveksi maahan. Lajikkeita on useita ( itse suosin nykyään Ziemiaita ja Ljubashaa, ennen näitä pidin Aleksandrasta, mutta se on jäänyt nyt kokonaan pois, lähinnä heikomman talvehtimiskykynsä takia. Käytännössä esim. ruokakaupoissa myytävät ( usein myös luonnottoman valkoiset) sipulit eivät ole tähän käyttöön soveltuvia. Ne on usein käsitelty jopa niin rajusti, että ne eivät kasva edes keväällä tai sisälle istutettuina. Kysyin tuota asiaa kerran eräältä ruokakauppiaalta ja sain vastauksen, että ”Itävä valkosipuli ei ole kaupassa myyvä ja käsittelemättömien sipulien myyntiaika jää hyvin lyhyeksi ja siksi ne on ”tapettu” itämättömiksi”. Eli vain syötäväksi, ei kasvatukseen.

  Miksi istutetaan vasta myöhään? Koska kynsien on tarkoitus vain juurtua maahan. Liian lämpimään maahan istutettuna versominen alkaa ja ne tuhoutuvat helposti talvella. Eli istutus vasta kun maa on jäähtynyt alle viiden asteen.

  Lyhyt kertaus istuttamiseen:

  - istutetaan n. 5-7 cm syvyyteen - Jos istutat syvempään, niin ”lanaa” maa keväällä niin, että kynnen päälle jää vain muutama sentti maata. Liian syvään istutetut kynnet tuottaa pieniä sipuleita, liian pintaan voi talvella paleltua.

  - kantapuoli alaspäin

  - istutus 10 – 15 cm välein, riviväli 40-50 cm (kunnon riviväli helpottaa hoitamista kesällä)

  - syvävään muokattu, palaneella hevosenlantakompostilla vahvistettu koho penkki on paras. Vesi ei saa jäädä makaamaan kynsien luo.

  - Jos oikein viimeisen päälle haluat tehdä, niin levitä juuri ennen talventuloa penkin päälle 10 cm koivunlehtiä tai olkia. Tästä on hyötyä etenkin silloin jos on vähäluminen talvi. Haittaa siitä ei koskaan ole. Minä joskus levitän, joskus en, riippuu vähän että ehtiikö talvi yllättämään minut vai minä sen. ;)

  Tässä lyhykäisyydessään tuo mitä syksyllä näille tarvii tehdä ja ottaa huomioon.

  Kerron sitten taas keväällä ja kesällä mitä juttuja silloin tehdään ja koska on oikea aika nostaa sato ylös ja ruveta herkuttelemaan.

  Niin ja hankit sipulit sitten mistä vain, mutta hyvään sipuliin / lajikkeeseen kannattaa ihan oikeasti satsata, niistä on moninkertainen ilo – mausta puhumattakaan.

  Näistä kahdesta lajikkeesta ainakin kasvaa uskomattoman aromikkaita ja täyteliäitä sipuleita joita on sitten ilo ensi kesällä nostaa ja käyttää koko seuraava talvi.

  VastaaPoista
 23. Kiitos sinulle Taru tästä vaivasta. Olen onnellinen sinusta ❤

  VastaaPoista