sunnuntai 29. joulukuuta 2019

Talvetetut kukat mökin sisällä.


Kävimme eilen mökillä ja hyvin oli siellä talvensa viettävät kukat tähän saakka pärjänneet. Ilma oli ulkona kaunis ja aurinkoinen. Tyhjensimme uunien tuhkat tuijien eteen ja osittain myös nurmikolle. Lämmitimme uuneja ja söimme itsetehtyä hernesoppaa. 


Ruusunnuppu belargonian Emman lehdet oli tosin aika kalpeat ja vähän käpertyneet. Se taisi vähän osittain paleltuakin ennenkuin otin sen sisälle. Jouduin leikkaamaan sitä silloin jo aika paljon. 


Toinen ruusunnuppu belargonian Kronprinsesse Maryn kanssa samaan ruukkuun istuttamani kirjavan muratin lehdet on muuttunut yksiväriseksi. Ilmeisesti valon puutteesta vaikka isot ikkunat meillä on mökillä. 
Kliivia on pärjännyt hyvin ja huone -esikko on kukkinut jo melkein kohta vuoden. 


Mutta enää vain yhden kukkavanan voimalla. 


Rosmariinin siirsimme keittiön ikkunan eteen. Oli alkanut kuivattaa lehtiä. Keskeneräisessä saunassa talvetamme osan kukista, osa on kellarissa. Kellarissa emme ole nyt vähään aikaan käyneet mutta ehkä seuraavalla kerralla pitää nekin tarkistaa. 
" Vanharouva " pelakuu kurkottelee kohti saunan ikkunan tuomaa valoa kohti. Hyvät alut jo alkanut kasvattamaan. 


Kokeilen talvettaa myös kaksi riippapelargoniaa, toinen on tässä keskellä ja toisen vein kellariin. Olen kuullut että niitä on vaikeaa saada menemään talven yli. Nyt siis on vähän eripaikassa kokeilussa... josko. Laihat valkoiset alut. 


Papinkaura innostui siellä kukkimaan ja on jo kukkinut parin viikon ajan viiden kukan voimalla.
Miten on teidän talvetettujen kukkien kanssa? 


Mutta tällaista tällä kertaa. 

43 kommenttia:

 1. Hyvin tuntuvat kukkasi mökillä "talviunilla" pärjäävän. Mekin kävimme toissapäivänä mökillä ja annoin kahdelle minun talvetettavalle pelargonialle muutaman tipan vettä kummallekin. Hiukan oli osa lehdistä ruskistunut, mutta toivottavasti pärjäävät. Jos onnistun saamaan ne säilymään talven yli, niin se on ensimmäinen kerta kun näin käy. Pidetään peukkuja meille molemmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minä olen kyllä onnistunut talvettamaan jo useita vuosia pelakuita ja muita mutta nämä ruusunnuppu pelakuut on vähän toinen juttu. Niitä tässä jännitän. Toivottavasti todella molemmat onnistumme.

   Poista
 2. Hyvästi on kukat mökillä talavehtinu siellä tähänasti. Tuo papinkaura on mukava kasvi, ei oo sattunu kohalle! Miulla on kukkia talavehtimassa monessa paikassa. Muatilalla ja tiällä vanhoo mökkii on lämmitetty koko talavi ja patterit on varuilta vielä siädetty seihtemään asteeseen. Autotallin piässä on meillä varasto, jossa ikkunat ja sielläkin on kukkia. Suapi nähä selevivääkö kaikki kevääseen, vielä ovat hengissä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Papinkaura on monia vuosia sitten saatu eräältä vanhalta pojalta pohjanmaalta. Kukkinut on vanhemmiten joka vuosi. Toivottavasti molemmat onnistumme talvetuksen kanssa. Nämä ruusunnuppu pelakuut on minulla eka talvea.

   Poista
 3. Hieno huone-esikko! Kivasti tekevät alkuja myös pelakuut!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huone-esikko kyllä on yllättänyt kukinnallaan. Toivottavasti selviää talvesta. Vanhemmat pelakuut ovat tehneet paljon hentoja alkuja toivottavasti selviävät kaikki. Mitä sitten kellariin kuuluu pitää käydä katsomassa seuraavan kerran.

   Poista
 4. Lupaavalta näyttävät talvetettavasi. Minulla eteisen ja vierashuoneen asukit näyttävät hyviltä, kellarissa osa kärsii liian kosteasta ilmasta. Syksyllä siirsin kylmien säiden takia melkein kuukauden normaalia aikaisemmin kasvit sinne, niin tuli liikaa kosteutta. Ilmakin kun on ollut niin kosteaa koko syksyn ja alkutalven. Jospa se tästä tasoittuisi talven mittaan. Toistaiseksi arvokkaimmat kasvit näyttäisivät olevan hyvin hengissä ja sehän onkin tärkeintä. Mukavaa loppuvuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minäkin jouduin siirtämään kellariin purkit aika kosteana kun koko ajan satoi lisää vettä taivaalta. Jätin kellarin oven auki joksikin aikaa että vähän kuivaisivat mutta kun sitten öisin luvattiin kylmää jouduttiin laittamaan se jo kiinni. Pitää käydä seuraalla kerralla katsomassa ja keväämmällä se sitten huomaa vasta onko joku mädäntynyt. Mukavaa kun olet sinäkin onnistunut pitämään ne hengissä. Mukavaa loppuvuotta myös sinne.

   Poista
 5. Rosmariini on kuivattuna yksi suosikkimausteistani.
  En ole jaksanut itse kasvattaa, ostan vain mausteena kaupasta.
  Kiva nähdä ruukussa kasvavana sinun postauksessasi.
  Hyvää vuodenvaihdetta! 🥂 🍷 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rosmariini on jo muutamia vuosia vanha ja kuuluu myös meidän suosikkimausteisiin. Saa nähdä miten sen tänä talvena käy. Hyvää vuodenvaihdetta myös sinne.

   Poista
 6. Kylläpä kukat ovat hyvin talvehtineet. Minulla on vain muutama pelargonia, mutta epäilen, ettei ne kyllä kevättä näe. Mukavaa loppuvuotta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Ei se ole helppoa aina tämä talvetus. Onneksi kaupasta saa aika mukavaan hintaan uusia tilalle. Vaikka en minä ole paljon ostanut viimevuosina kun on ollut omasta takaa ja komistuuhan ne vuosivuodelta. Toivottavasti sinun kuitenkin selviää talvesta. Kastella ei pidä kovin paljon kuitenkaan. Mukavaa loppuvuoden päiviä.

   Poista
 7. Talvetus on aina vähän haasteellista, kun ei ole kunnollisia tiloja eli talvetan ikkunalaudoilla. Eikös ole sykähdyttävää, kun kasvit vieläkin pukkaavat kukkaa. Hyvältä näyttää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Talvetus on aina arvoitus vaikka olisi tilojakin. Kyllä se mukavaa on kun kukintaa on näin talvellakin. Huone-esikon kukinta on kyllä yllättänyt, papinkaura kukkii kyllä joka vuosi. Hyviä loppuvuoden päiviä.

   Poista
 8. Hyvin on Sinun kukat talvehtineet.
  Minä en saanut sitä kliivia kukkimaan...
  mutta tunne on ihana kun näkee pitkänharmaan /pimeän talven jälkeen uusia versoja...tuntuu tosi hyvältä,,,uuden alulta:)
  Minulla kasvilampun alla tuo kärsimyskukka.ja enkelinsiipi.Ajattelin että pitäiskö ostaa lämpömatto;))..muistin hyvänen aika meillähän pesu/saunassa lattialämmitys +patterin lisälsi...sinne sopii idätykseen taimia.
  Olen niin kauankuin muistan tapanina avannut siemenluettelo-kaupan...nyt jäääny .mutta ehkäpä tänä iltana korjaan asian.
  ;)
  Onpa jännä nähdä miten Sinun kellarissa talvehtivat kasvit jakselevat?
  Meillä liiallinen kosteus,minulla niitä kosteussieppareita(lue kissan-valkoista hiekkaa paripuolisukissa:))
  Hyvässä hoidossa "talvehtivat" kukat ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Kyllä se mukavalta tuntuu kun pukkaavat jo uutta alkua, vaikka aika honteloa ja kalpeaa. Minä päätin että en kukkien siemeniä tänä vuonna laita. Juurikasvien siemeniä kyllä lisäänkin jonkinverran. Minä idätin myös lattialämmityksen päällä joitakin siemeniä joinakin vuosina. Meilläkin on ollut kellarissa joinakin vuosina liian kosteaa ja tänä vuonna kun jouduttiin viemään ne aika märkinä kellariin sisälle kun vettä tuli koko ajan lisää taivaalta. Ovea kyllä pidettiin auki jonkin aikaa mutta sitten alkoi olla jo yöllä kylmää ja kun me ei asuta paikan päällä oli ovi pakko laittaa kiinni. No keväällä sen sitten viimeistään näkee onko joku mädäntynyt. Hyviä loppuvuoden viimeisiä päiviä.

   Poista
 9. Hienoa, että on puitteet kukkien talvehdittamiseen.
  Kivoja vuoden viimeisiä päiviä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minä olen tosi onnellinen että on tuo mökki ja siellä kellari. Molempia parannellaan koko ajan. Kivoja vuoden viimeisiä päiviä myös sinne.

   Poista
 10. Onpa kiva nähdä pelargoniasi. Itellä on vähän kulahtaneempiakin, mutta toivossa elän, jotta jaksaisivat pari kuukautta, jotta valoa tulisi lisää. Mulla 4 kpl on joista yksi on joku vanhan sortin lajia. Sisällä pidän kun ei ole muita tiloja. En tiedä meniskö ne lämpimässä varastossa jotenkin talven yli, nyt koetan tässä sisällä. Hyvää lopputalvea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, pari kuukautta niiden todella pitäisi vielä sinnitellä niin aurinko olisi useammin vieraanamme. Meillä on aika viileää mökillä. Pidämme sen nyt noin 14 asteessa tänä vuonna. Vanhan sortin lajit on kiinnostavia mutta haasteellisia talvettaa... tai luulen ainakin niin. Vai onko vain niin että ne juuri kestävät?
   Toivottavasti sinunkin pärjäisivät ja ilahduttaisivat sinua tulevana kesänä.

   Poista
 11. Sinulla onkin mukavasti tilaa kukkien talvettamiseen, hyvin näyttävät viihtyvän. omat kukkani ovat valjashuoneessa (mitä emme lämmitä), runkoruusut kaivoin kasvilavoihin.
  hernekeittoa meilkin syötiin eilen ja toki viel tänäänkin. keitin ison kattilallisen kinkun rippeistä, herneiden lisäksi lisään aina myös sipulia ja porkkanaa tähän välipäivien hernekeittoon.
  mukavaa vuodenvaihdetta ja kaikkea hyvää tulevalle vuodelle 2020!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tilaa kyllä on mutta taidosta en ole varma ainakaan näiden uusien kanssa. Tarkoitan ruusunnuppu belargoniat ja riippapelargoniat. No keväämmällä se sitten nähdään. Niin sinähän kaivoit todella ne runkoruusut kasvilavoihin. Mielenkiintoista sitten keväällä. Minäkin laitan sipulia ja porkkanaa keittoon sekä myöskin lanttua. Mökin pakkaseen laitoin myös litran purkin. Mukavia vuoden viimeisiä päiviä.

   Poista
 12. Hyvävointisilta näyttävät sinun kukkasi. Omani talvehtivat kellarissa, johon ei päivänvaloa ole. Mutta ennen ovat siellä pärjänneet kohtuullisesti, joten elelen toivossa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Minullakin on osa mökin kellarissa. Saa nähdä miten selviävät talvesta kun jouduttiin viemään ne aika märkinä kellariin kun vettä tuli koko ajan lisää taivaalta. Ovea pidettiin kyllä auki jonkin aikaa mutta yöpakkaset pakottivat laittamaan oven kiinni jossain vaiheessa. Elellään molemmat toivossa. Hyviä loppuvuoden päiviä.

   Poista
 13. Kaikki talviteloillaan olevat kasvit näyttävät elinvoimaisilta. Sinulla on mainio paikka viedä kasveja talven yli. Pelargoneja minäkin hoivailen, koska haluaisin niiden selviävän talvesta. oikein hyvää tulevaa vuotta 2020!

  VastaaPoista
 14. Kiitos, tällähetkellä niillä ei ole hätää mutta ei sitä koskaan tiedä kun ei ole koko aikaa paikalla. Pelargonia monivuotisena on komea näky ja paranee vain vuosi vuodelta. Toivottavasti sinun selviää talven yli. Mukavia loppuvuoden päiviä sinne ja myös hyvää tulevaa vuotta.

  VastaaPoista
 15. Sinun kukkasi näyttävät oikein hyvinvoivilta.
  Mahtava papinkaura.
  Kiitos kysymästä Nila <3
  Tuolla viileässä autotallissa, jossa on vain pienet ikkunat kituvat (lue talvehtivat) minun kukkani.
  Hyvää tulevaa vuotta Ystävä ❣️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos. Papinkaura on kyllä tosi omaperäinen ja ihana, yllättävän myös alkoi kukkimaan nyt talvella. Hyvää tulevaa vuotta myös sinne.

   Poista
 16. Maravilha de imagens.
  Obrigada pela presença e tenhas uma
  boa entrada de ano novo.

  Talvez a tradução não seja muito boa; desculpe.

  Kuvien ihme.
  Kiitos läsnäolostasi ja on
  hyvää uudenvuodenaattona.

  Ehkä käännös ei ole kovin hyvä; pahoillani.

  VastaaPoista
 17. Minulla ei ole paikkaa, jossa talvehdittaa, harmi. Mutta mökki on varmaan just sopiva paikka: valoa ja alhaisempi lämpötila kuin kotioloissa. Hienosti näyttävät sinulla pärjäävän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin tämä mökki on tosiaan hyvä paikka talvetusta ajatellen samoin kellari. Valoa kyllä keskeneräisessä saunassa ei niin paljoa ole kuin mökin sisällä missä on melkein koko seinä ikkunaa. Hyvältähän ne vielä näyttää.

   Poista
 18. Kiitos, no viherpeukaloa minulla tuskin on mutta edellytykset on mökillä aika hyvät. Hyvää Uutta Vuotta myös sinne.

  VastaaPoista
 19. Oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta 2020 sinulle Nila.

  VastaaPoista
 20. Mukavaa tätä vuotta! Miten hienosti sinulla pelargonitkin ovat voimissaan. Minä jouduin pitämään kaikki sisällä valolamppujen alla. Vähän näyttää huonolta joidenkin talvehtiminen. Saa nähdä miten käy.

  VastaaPoista
 21. Kiitos sinulle. Toivottavasti sinunkin pelakuusi säilyvät yli talven, ne kun komistuvat vuosi vuodelta.

  VastaaPoista
 22. Virkeiltä näyttävät talvetettavasi. Minulla talvehtii myös kymmenkunta pelargoniaa. Onnellista uutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, toivottavasti onnistumme molemmat säilyttää nämä talven ylitse. Hyvää jo alkanutta vuotta.

   Poista
 23. Hyvältä näyttää!
  Minulla talvehtivat oliivit ihan ulkona, muutama kasvi ja yrtti kasvihuoneessa ja siinä se sitten onkin. Talvi on ollut onneksi niin leuto, että ovat pärjänneet aika hyvin.
  Oma viherpeukaloni ei mikään kovin vihreä ole ;)

  Oikein hyvää alkanutta vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
 24. Kiitos. Ihanaa jos onnistuu tämä meidän talvetus ja saadaan nauttia näistä jo olemassa olevista kasveista tänä vuonna. Hyvää alkanutta vuotta myös sinne.

  VastaaPoista
 25. Kliivia on yksi suuri suosikkini. Autotallissa talvehtii moni muu, mutta kliivia on viileällä kuistilla, jotta aikanaan tulisi komeita kukkia. Norsunkorva tuli ekaa kertaa talveksi huonelämpöön ja voi paremmin nyt.

  VastaaPoista
 26. Kliivia on kukkinut minulla komeasti ja varmasti myös sen takia että on myös mökin viileydessä suurimman osan aikaa. Norsunkorva on minulle outo kasvi.

  VastaaPoista