keskiviikko 15. huhtikuuta 2020

Pelargoniat jo pikkutaimina.


Minun pelargonian siemenet itivät todella hyvin yhtä lukuunottamatta  . 
Istutin Ripple Raspberry ja Starat Fi siemeniä molempia kahdeksan kappaletta . 
Istutin niitä nyt turvepoteista kaksi yhteen purkkiin ja joihinkin kolme . Otin niistä sen kankaan pois . Jotkut potit hajosivat ne oli aika kosteita ja juuret oli  aika pieniä joten jätin vielä osan kasvattelemaan juuriaan potteihin . 





Tässä kuvassa on Emma Från Bengtsbo pelakuuni mökillä joulukuussa tosin kuvattuna . Nyt en huomannut ottaa siitä kuvaa . Se on kasvanut ja rehevöitynyt tästä vielä oikein kunnolla . Mutta minua askarruttaa sen rullalle käpertyneet lehdet . Luin jostain että se on virustauti ja sen lehdet palautuu entiseen malliinsa kesän kuluessa mutta se ei parannu ja siitä ei saa ottaa pistokkaita koska se siirtyy sen mukana  . Jostain toisaalta luin että se on sen ominaisuus piirre  . Onko teillä kokemuksia tai tietoa enemmän tästä aiheesta ❓ Olisi erittäin mukavaa tietää mitä tämän kanssa tekee . Voikohan se tarttua muihinkin jos on jotain virusta  ❓. Apua  . 


Koska mummolamatkaa ei nyt tule innostuin kasvattamaan leijonankitoja siemenistä  . Voisikohan näitä nostaa pieninä tuppaina maahan vai pitäisikö ne koulia omiin potteihinsa   ❓


Muutaman olen istuttanut suoraa omiin potteihin  .  Aika honteloitahan nämäkin näyttää olevan . 


Kävimme tässä yhdessä pihassa katsomassa kun kärhö alkoi kohta kukkimaan . 
Siinä oli ainakin sata nuppua jollei enemmän . Minä oli niin ällistynyt etten huomannu edes kännykällä kuvaa ottaa . Mutta siemenhahtuvia älysin sentään muutaman  viimehetkessä mukaani ottaa . Lajista ei ole tietoa mutta on tuotu kuulemma jostain Siperiasta . Menen kyllä ottamaan tässä kuvankin siitä jossain vaiheessa . Onko kenelläkään tietoa kärhön siemenkasvatuksesta . Kylmäkäsittelynhän nämä on jo saaneet ❓ 


Lumipeitteen saatiin taas viimeyönä toistamiseen  . Koko talvena ei olla saatu näin paljon lunta kerralla  . Edellinen lumivaippa kesti puolipäivää . Nytkin loska lentää että eiköhän se siitä myös sula pikimmiten  . Harmi kun ei tullut kalkkia levittäneeksi tänne . Nämä kuvat on rivarinpihalta  . 





Mutta tällaista tällä kertaa. 




41 kommenttia:

  1. Ihania pikku taimia. Leijonankitaa minäkin olen nyt kylvänyt ekan kerran sitten kun olin jotain seitsenvuotias :-D Hirveän pieniä ne on! Mietin itsekin, mitä niille uskaltaa tehdä. Jos noin pieniä rupean maahan istuttamaan, ne kuolevat. Eli kaipa itse yritän istuttaa niitä tuppaina, voisin ajatella, että pariin isoon ruukkuun, joissa ne saavat ollakin koko kesän vaikka jossain kivassa kohdassa puutarhaa.
    Pelargonin lehtien käpristymisestä en osaa sanoa mitään.
    Olen joskus kasvattanut kärhöjä siemenestä eikä se ollut yhtään vaikeaa, nousivat hyvin. En nyt yhtään muista, miten kylvin, mutta pistin niitä isoon ruukkuun ulkona jonakin kesänä tai keväänä. Kylmäkäsittelyä siemenet eivät vielä kuivina kasvissa kiinni ollessaan saa, vaan sillä tarkoitetaan sitä, että ne ovat imeneet itseensä ensin kosteutta mullasta tai paperista tms. joka virittää ne eloon ja sen jälkeen niitä pidetään viileässä joitakin viikkoja. Nythän on täydellinen aika antaa luonnon kylmäkäsittely yksinkertaisesti niin, että kylvät nuo ruukkuun, jonka jätät ulos, johonkin varjoisaan paikkaan, mutten kylvös kuivuu hyvin äkkiä tuulessa ja auringossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Leijonankitaa teki mieleni kun on hyviä leikkokukkiakia. Pitää istuttaa kärhöjä nyt ruukkuun ja viedä ne vaikka lasitetulle parvekkeelle kotona, niin voin vähän vartioida niitä. Kiitos sinulle ohjeista ja toivottavasti saat omasi kukintaan.

      Poista
  2. Saman kokoosia o munki pelargoonien taimet. Tua Emman lehtien käpristyvyys o sille tyypillistä. Nii mulle samoo myyjä viimme vuanna messuulla. Hengis o viälä, muttei hetikää nua suuri ku sulla. Hah, mäki kylyvin leijonankitoja ensimmäästä kertaa ikinä. Piäniä ovat, mutta mullon palio harvempi kylyvös, joten olokohon ny viälä hetki samas purkis. Lunta tääläki, valitettavasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla että pelakuusi on hyvässä kasvussa. Toivottavasti Emman lehdet on juurikin tyypillinen oire. Meitä taitaa olla nyt muutamia leijonankidan ensikylväjiä. Hyvä jos olisi harvempi kylvös niinkuin sinulla voisi vielä pitää niitä kasvussa samassa purkissa. Jotain minun tarvitsee niille omille tehdä. Lunta tuli nyt viimeyönä taas lisää ja paljon.

      Poista
  3. Pelargonioita en ole itse kasvattanut, sinulla on terhakannäköisiä pikkutaimia. Myös leijonankita on itselläni kokeilematta, mutta ehkä kannattaisi harventaa tuota kylvöstä, jotta taimet saavat paremmin kasvutilaa? Poisotetut tuppaat voisi laittaa purkkeihin kasvamaan. Tällä tavoin toimin itse purppuratulikukan tiheän kasvuston kanssa.
    Lunta on meilläkin tullut moneen kertaan parin päivän aikana, tosi maassa se ei kauan pysy.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, mukavaa kun onnistuin näiden pelakuiden kanssa se kannustaa taas kokeilemaan joskus muutakin. Kyllä minun täytyy kokeilla harventamista ainakin osalla ja loput laittaa sitten tuppaina. Purppuratulikukkaa minäkin olen kasvattanut ja ihan onnistuneesti. Lunta tulikin sitten lisää viimeyönä ja sitä tuli paljon.

      Poista
  4. Samalla tavoin minun pelaguu-Emmastani lehdet käpristyivät. Se kukki kauniisti ja kasvoi kauniisti. Ei vaan kestänyt mennyttä talvea.
    Leijonankitasi ehtivät vielä vankistua ja vahvistua. Tiheästä kasvustosta yksittäisten taimien irrottaminen voi olla hankalaa. Ehkä voisit kokeilla pienempien tuppaiden laittamista omiin purkkeihinsa.
    Lunta sataa nyt harva se päivä. Aamulla on lumista ja iltapäivällä kaikki on yleensä sulanut. Aikamoista keikkumista tämä kevät.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai oli sinunkin Emmassasi käpristyvät lehdet ja ikävää että ei kestänyt talven yli. Leijonankidan kasvusto on kyllä aika sekamelskaa joten nähtäväksi jää miten tässä käy. Osan ainakin laitan tuppaina mutta yritän vielä irrottaa niistä jokusen omaan kippoonsa saisi edes muutamia kunnon kasvuun. Lunta saatiin nyt pääkaupunkiseudulla reilusti ja kamala loska.

      Poista
  5. Taas tuli paljon tietoa blogitekstistäsi ja vastauksista.
    Onnea pikku taimille! Vielä on aikaa vahvistua. Sellainen tunne minullakin, ettei pikkuisia kannata siirtää kuin tuppaina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, onnea tässä nyt tarvitaankin kun taitoa ei ole. 🤗. Pitää kokeilla myös sitä tupas siirtoa.

      Poista
  6. Koulitut Leijonankidat näyttää ihan hyville. Anna hetki kasvaa ja nappaa sitten latvasta palat (latvo) niin tuuhistuvat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, yksittäiset leijonakidat istutin aikoinaan suoraan niihin nappeihin. Olisi tarvinnut istuttaa vain useampi niin. Pitää latvoa sitten jossain vaiheessa kunhan kasvaa.

      Poista
  7. Kärhöjä en ole koskaan kylvänyt tarkoituksella, mutta keltainen kiinankärhömme tekee tuollaisia samannäköisiä siemenhahtuvia, jotka itävät itsestään kärhön juuressa maassa. Niitä pikkutaimia on sitten monet vieneet omiin pihoihinsa kasvaaan.
    Kylvämäsi pelakuut ovat jo hyvällä mallilla. Emma Från Bengtsbon lehtin käpristymisen syytä en tiedä. Olisiko lajiominaisuus?
    Minulla ei ole ollut tilaa istutella pieniä kukantaimia omiin potteihinsa, joten olen istuttanut niitä parin - kolmen taimen tuppaina kasvupaikoilleen. Kouliminen tietysti tekisi niille hyvää.
    Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää kokeilla nyt istuttaa kärhön siemeniä niin ulos kuin sisälle multaan , katsotaan sitten tuloksia. Voisi muutaman kylvää myös suoraan maahan. Tämä on sitä tieteellistä tutkintaa näes 😂. Ihmettelen tuon Emman kanssa sitä että kun sen viimesyksynä sain lehdet oli ihan normaaleja. Milloin ne sitten on virallisesti muuttuneet en edes muista. Mutta toivottavasti on lajiominaisuus. Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

      Poista
  8. Samaa lehtien käpristelyä olen ihmetellyt toisessa tulppaani-pelargoniassani. Oiskohan sekin lajikeominaisuus, aina se on ollut sellainen. Ei näytä tarttuneen muihin.
    Minäkin kasvatan ensimnmäistä kertaa ikinä tänä keväänä leijonankitaa. Aion koulia ne jonkin ajan kuluttua omiin potteihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vai on sinullakin käpristelevä pelargonia. Minulla tämä Emma oli muistaakseni ihan normaalin näköinen viimesyksynä kun sen sain. Pitää yrittää löytää siitä kuvaa jos vaikka olisin ottanut jotain todistusaineistoa 😁. Kummallista kuitenkin. Vai sinäkin olet leijonankitaa kasvattamassa. No sitten saadaankin oikein hyvää tietoa ja kokemusta jatkossa. Sinulta kun nämä asiat onnistuu. Kiva juttu.

      Poista
  9. Mielenkiintoista keskustelua ovat kuvasi ja kysymyksesi herättäneet. Kärhöjä en ole siemenestä minäkään kasvattanut, mutta leijonankitoja kylläkin. Viime vuonna oli kylvös todella tiheää, ja annoinkin kasvaa aika pitkään niiden yhdessä. Kunhan vahvistuvat ja alkaa tulla lehtiä, on niitä helpompi koulia. Tuo latvominenkin helpottaa tilannetta. Myös minä olen huomannut joidenkin pelargonialajikkeiden lehtien käprisymisen, taitaa siis olla ominaispiirre. Mahtavan hienosti olet saanut pelakuut siemenestä kasvamaan, minä lisäilen vaan pistokkaista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mukavaa on ollut huomata että kysymykset on kiinnostanut ja näin saadaan kaikki uutta tai toisille jopa vanhaakin tietoa. Vai olet sinäkin leijonankitaa kasvattanut. Nyt minulla alkaa herätä toiveita niiden onnistumisessa jos sinulla oli myös tiheää kasvustoa ja onnistuit koulimisen ja latvomisen kautta. Ai siis sinullakin on kokemusta pelargonian lehtien käpertyneisyydestä taidan siis jo kallistua ominaispiirteen kannalle. Ihmettelin kuinka helppoa oli näitä pelargonioita lisätä siemenistä. Pistokaslisäys ei minulta ole onnistanut kertaakaan.

      Poista
  10. Oli mielenkiintoista lukea postauksesi ja kommentit. Minä en ole kasvattanut pelakuita. Nämä rajalliset taimikasvatustilat nimittäin. Täälläkin on satanut lunta. Kinokset pihalla ovat alkaneet painua. Kevättä kohti mennään!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Minä olen vasta viimevuosina innostunut näihin pelakuihin ovat olleet kiitollisia kukkijoita niin sisällä kuin ulkonakin ja mökillä on hyvin talvehtineet. Lunta tuli taas viimeyönä lisää ja paljon. Nyt on kauhea loska mutta kevättähän tämä vain on.

      Poista
  11. Saa oikein pinnistellä, ett pysyisi mieli korkealla, kun joka tuutista tulee korona-uutista ja taivaalta räntää. Kaipa joskus päästään noista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en sentakia ole koronaa käsitellyt ollenkaan täällä. Sitä tulee koko ajan joka paikasta tarvitseville. Lunta tuli viimeyönä lisää ja sitä tuli paljon. Olenkin aloittanut kevätkohennuksen kotiin ikkunanpesujen ja uusien verhojen ompelun myötä. Jos vaikka näkisi kevätauringon sitten paremmin.

      Poista
  12. Oikein hyvää kasvamista toivottelen! välillä täällä lunta, sitten sulaa pois, taas sataa, saisi olla kokonaan satamatta. Sinulle mukavia huhtikuun päiviä toivottelen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle touvotuksista. Näin on täälläkin ilmojen suhteen mennyt samaan tahtiin. Mutta mukavia huhtikuun päiviä myös sinne toivottelen.

      Poista
  13. Ihania pikkupelaegoneja. Emman lehdet käpristyy. Olen kaksi kasvattanut ja molemmissa lehdet olivat käpristyneitä ja lopulta putosivat pois. Toinen ei talvehtinyt. Kyllä se on ihanaa kevättä kun voi siemeniä multaab laittaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, vai on sinulla samanlaisia kokemuksia Emman suhteen. Ikävää kun toinen ei talvehtinut. Mutta kummallinen juttu kuitenkin tuo lehtien käpertyneisyys ja ihanaa kun ei ole kuitenkaan virus juttu. Ihanaa ja vahvaa aikaa tämä kevät.

      Poista
  14. Pelargonivauvat ovat kasvaneet hienosti. Leijonankidat ovat pitkään hentoisia pikkutaimia, mutta siitä ne vankistuvat. Itse en ole ihan siemenistä asti kasvattanut, mutta äitini on tuskaillut niiden koulimisen kanssa monena vuonna. Kunhan pääsevät omiin purkkeihinsa, niin alkavat kasvaa reippaammin. Noiden aikaisin kukkivien pienikukkaisten kärhöjen siemenlisäys on kuulemma helppoa. Minä kylväisin siemenet jo nyt suoraan maahan ja merkitsisin paikan huolella. Itävät sitten kun itävät. Saila tuossa jo mainitsikin, etteivät siemenet ole vielä saaneet itämiseen tarvittavaa kylmäkäsittelyä. Jos eivät saa enää tänä keväänä ja sitä kaipaisivat, niin itävät sitten vuoden päästä. Kannattaa kuitenkin joka tapauksessa kylvää ne :) Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos pelargonian vauvat on kasvanut kyllä mukavasti. Ai on äitisi kasvattanut leijonankitoja. Minä yritän koulia niitä viikonloppuna. Kärhöjä istutin kokeeksi muutaman nyt sisälle ja enemmän sitten astiaan ja vein ulos lasiterassin pöydälle. Loput siemenet istutan suoraan maahan sitten kun mennään mökille. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

      Poista
  15. Terhakoita taimia,,,
    taimet pienenä honteroita,kyllä kesä ja aurinko ne vahvistaa:)
    Mukavaa loppuviikkoa!Sinulle Nila!:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nämä taimikasvatukset eivät ole oikein minun heiniäni mutta aina vaan pitää yrittää jotain kasvattaa näinkin. Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

      Poista
  16. pelkantaimet hyvin varttuneet, saat niistä kauniit istutukset. mä oikaisin ja ostin valiita pelaguuntaimia;) naapurisi kärhö elää edelleen kuin Siperiassa, ei ymmärrä, et meil kesä ehkä hivenen pidempi ja ei ole sellainen hoppu kukkimaan kuin kotomaassa oli. kiva kokeilu yrittää kasvattaa kärhöjä siemenistä, pidän peukkuja kokeilullesi!

    VastaaPoista
  17. Pelargoniat on ihan hyvässä vauhdissa. Ei ole tullut käytyä sellaisessa kaupoissa missä olisi ollut pistokkaita myynnissä. Kyllä minä tätä kärhöä ihmettelin kun ei ollut muutama nuppu vaan niitä oli ainakin sata. Kyllä kanttaakin pitää peukkuja kiitos, kun tämä siemenistutus ei ole oikein mun vahvimpia puolia.

    VastaaPoista
  18. Pelargoniat on niin symppiksiä ❣️ Juuri eilen sanoin puolisolle että olisi kiva saada tänä kesänä niitä pihaan.

    Lumisade oli hauska yllätys. Mukavaa viikonloppua teille !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pelargonioihin olen vasta hiljattain ihastunut ja minusta on aika kiitollisia kasveja.
      Lumisade oli yllätys mutta en tiedä oliko se niin kiva kuitenkaan.
      Mukavaa viikonlopun jatketta.

      Poista
  19. Hienosti olet saanut pelargoniat kasvamaan. Vai lunta tekin olette saaneet! Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ihmettelen sitä itsekin miten helppoa niitä oli siemenistä kasvattaa.
      Lunta on tullut kolme kertaa ja viimeksi ihan kunnolla mutta nyt kaikki on sulaneet taas.
      Hyvää viikonlopun jatketta.

      Poista
  20. En oo siemenestä pelakuita mie kasvattanu. Hyvät taimet siulla on ja kauneutta kesällä. Mie talavetin pelakuitani vanhassa mökissä ja siellä uunii lämmitettiin, viilee se ol. Hyvin selevisivät vaan talavella kirvoja muutamaan tul. Oisinko liian vähän kastellu! Pieniä on leijonankidan taimet, miullakin vielä koulimatta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eka kertaa minäkin pelakuita siemenistä kasvattelen ja helpostihan nuo on onnistanut ainakin tähän asti.
      Minä olen talvettanut mökillä ja kellarissa ja hyvin ovat pärjänneet talven yli.
      Onneksi kirvoja ei ole koskaan ollut.
      Sinäkin olet leijonankitaa kasvattanut nyt siemenistä ja koulintaan edessä. Ei oikein mun heiniä. Mutta minkäs teet 😁

      Poista
  21. En ole ikinä niitä kasvattanut siemenistä. Omani yritin talvehdittaa, mutta taas ne kuolivat, niin kuin ennenkin. En viitsi enää yrittää vaan ostan kaupasta aina uudet, kuten ennenkin. Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onneksi kaupasta saa suht koht kivaan hintaan jo kukkivia kasveja. Mukavaa sunnuntai iltaa.

      Poista