torstai 13. toukokuuta 2021

Kadonneista oppia -haaste

 Nyt tuli minulle vaikea haaste jonka sain Sirkulta Kukkia & Haaveita blogista , kiitos sinulle . Haasteen aloitti Riitta Puutarhaeloa blogista . Onhan minullakin joitakin kasveja tullut ja mennyt mutta tottapuhuen ei montaa ja niistäkään en ole kerkinyt kuvia edes ottaa niin nopeasti ovat ottaneet jalat alleen. 

Mutta huonosti kasvavia ja viihtyviä on kuitenkin esimerkiksi narsissit  niitä haluaisin paljon itselleni ja peurat ja kauriit eivät ole kuulemma niistä kiinnostuneita minä puolestani kyllä eritoten . No en ehkä sentään näin paljon kuin  Tammisaaren Gullon kukkalaaksossa missä niitä kasvaa 35.000 kappaletta ja 20 eri lajikkeita 500 m kävelyreitin varrella . Nämä kuvat on muutaman vuoden takaa . 
Tässä omat syksyllä 2018 istuttamat kukkii seuraava keväänä 2019 kivasti 


Tässä ne kukkii 2020 keväällä 😣 
Muutama harva jäljellä  . Paikan vaihdosta ei taida olla hyötyä koska kasvavat samanlaisessa mullassa kuin aikaisemmatkin yritykseni  ( ostomulta) . Pitää varmaan oikein perehtyä näihin istutuksiin syksyllä kun sipuleita taas on tarjolla . Neuvoja en voi antaa mikä meni pieleen kun en itsekään tiedä mutta vastaanotan kaikki neuvot että onnistuisin jatkossa . 


Sitten on taas joitakin mitä olen joutunut harventaa ja jopa lopulta hävittämään kokonaan .  Yksi näistä hävitys urakan alla olevia on vuorikaunokit . Ne on ihan mahdottomia leviämään ja muutaman vuodenkin jälkeen niitä  vielä nousee maasta . Nytkin huomasin jo muutamia alkuja eripuolilla puutarhaa mihin olen aikoinaan niitä lisännyt . Ovathan ne komeita ja näyttäviä kukinnan aikaan mutta liika on aina liikaa . Tässä reunassa on myös kaksiväristä vuorikaunokkia ja sen olen antanut olla , tosin se on vähän pienentynyt vuosi vuodelta liikaa leviämisestä ei siis ole tiedossa . Tämä taitaa olla vähän haasteen vierestä tarinaa mutta kun ei muutakaan ole 😥


Yhtenä tappotalvena meinasi leimut olla vaarassa ja moni pieneni niistä melkein olemattomiin mutta eivät kuitenkaan kokonaan hävinneet yksikään . Yhden jumalten kukan , jouluruusun ja mahonian olen menettänyt ja yhden valkeakuulaan myyrät söivät sen tilalle on nyt istutettu suklaakirsikka . Mahonian luultavaan menetykseen sain jo  vastauksiakin itse minut haastaneelta Sirkulta  ja hänen kommenttikentästään. 

Riitta kirjoittaa 
Kerro siis, mikä meni pieleen ja miksi?  Esimerkkejä voi olla yksi tai useampia . Tärkeintä on kerätä huomioita jotta tänä kesänä meillä menisi paremmin.. Haasta kolme seuraajaa mukaan .  Jätä vastauksestasi kommenttiin Puutarhaelon kadonneista oppia -haasteeseen , niin tiedän kerätä kaikki  vinkit yhdeksi muistilistaksi . 

Mukaan haastan Mummon päivitykset Kirstin 
                               Kukkaiselämää Sadun  
                                                         Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 


20 kommenttia:

 1. Mukavaa, että jatkoit haastetta. Vuorikaunokki onkin aikamoinen leviäjä ja sinnikäs taistelija.
  Onkohan maa narsissien alla kovin tiivistynyttä ja kuivaa? Saattaisi johtua siitä. Mikään expertti en tässä asiassa ole.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tätä maa juttua pitää tutkia mutta kun kaikki muut viihtyy hyvin meillä niin vähän ihmetyttää. Kiitos sinulle ❤

   Poista
 2. Oli kiva lukea tämä. Ihania kuvia laitoit kukkameristä.
  Vuorikaunokin poistin itseltäni yhdestä kukkapenkistä kokonaan sen mahdottoman leviämiesen vuoksi. Nyt se on saanut kasvaa vähän villistä reuna-alueilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Vuorikaunokkia pukkaa vielä minulla myös sivummalla mutta yritän päästä siitäkin eroon.

   Poista
 3. These flower rugs are a real feast for the eyes!
  Greetings

  VastaaPoista
 4. Minä olen pannut merkille, että narsissit viihtyvät paremmin huonosti peratussa kukkapenkissä ja autiopihoilla ne rehovat vuodesta toiseen, nurmikolla, joka niiden kukinta-aikaan on vielä lyhyttä.
  Vuorikaunokkia on pakko kurittaa toisinaan.
  Kiitos haasteesta. Vastaan siihen jo tänään <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä olen huomannut mutta miten saada sellainen paikka penkissä 🤔
   Vuorikaunokit on kyllä muuten todella kauniita.
   Oleppa hyvä, käyn kurkkaamassa 🤗

   Poista
 5. Vuorikaunokin olen hävittänyt minäkin, levisi ihan liikaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä se juurikin tekee mutta vielä niitä alkuja putkahtelee kuitenkin pinnalle.

   Poista
 6. Kauniit kuvat! Haasteet on mukavia, mutta joskus vähän työläitä! hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Aina haasteet ei ole minusta helppoja mutta kivoja ne ovat.

   Poista
 7. Oi ihanuus miten kauniita kukkia,oli uusia tuttavuuksia itselle muutamat ihanuudet.
  Meillä teki myyrä tuhojaan muutamaan penkkiin,jänöset ovat popsineet omppu puita.
  Aurinkoista pe päivää ja viikonloppua sinulle!..ja mukavia kevät puuhasteluja.

  VastaaPoista
 8. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Nuo luontokappaleet on kyllä kivoja mutta ei puutarhassa.
  Kiitos kuin myös sinne sinulle.

  VastaaPoista
 9. Meinasin pudota tuolilta ensimmäistä kuvaa katsoessani. Olen jo huomannut, että sinulla on kaikkea paljon, mutta että tuollainen narsissimeri - se olikin Tammisaaresta.
  Narsissien sanotaan olevan helppoja, mutta kovin hyvin en ole niiden kanssa pärjännyt. Tosin panostus narskuihin on ollut vähäistä viime vuosina. Parannuksen paikka siis.
  Vuorikaunokkia en enää huoli pihaani. Huomasin sen alkavan valtaamaan alaa ja poistin koko kasvin. Taimia pukkaa silloin tällöin, mutta ehkä vien voiton väsytystaistelussa ajan kanssa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisikin edes rahtunen tuosta ensimmäisestä kuvasta. 🤗 😁
   Minun tarvitsee myös perehtyä paremmin noiden narsissien kasvatukseen.

   Poista
 10. Voi miten kauniita kukkia puutarhassasi, oikea paratiisi:) Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
 11. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
  Mukavaa viikonloppua myös sinne sinulle ❤

  VastaaPoista
 12. Olisikohan sinulla liian hyvät olot narsisseille eivätkä siksi viihdy? Joku tuossa kommentoikin, että kehnoilla paikoilla ja asuintalojen pihoilla rehottavat valtoimenaan. Minulle tuli taas mieleen äitini runsaat narsissi-istutukset. Hän on istuttanut narsisseja kookkaiden kuunliljojen, jaloangervojen ja päivänliljojen väleihin, jossa ne joutuvat kilpailemaan kasvutilasta muiden kanssa. Perennojen seassa myös narsissien lehdet saavat lakastua omine aikoineen ja sekin varmasti on eduksi niiden lisääntymiselle. Toivottavasti saat narsissit vielä joskus viihtymään puutarhassasi. Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
 13. Olen nähnyt blogeissa kuitenkin hyviä narsissi tuppaita ihan pihapiirissä perenna penkeissä ei siis rikkaruohojen joukossa 🤔❓
  Pitää vielä paneutua asiaan mutta kiitos.
  Toivottavasti saisin ne viihtymään 😁🤗

  VastaaPoista