keskiviikko 5. toukokuuta 2021

Skopolia ja imikät kukkii .

 


Sain tämän kukan  Skopoltin alun mieheni siskolta ja hän oli huolissaan tämän myrkyllisyydestä . Mutta suurinosahan perennoista on jollain tavalla myrkyllisiä . Sormustinkukkaakin kasvatetaan yleisesti . 
Skopolia on Kustavin nimikkokukka ja sitä tiedetään kasvaneen vanhastaan myös Forssassa ja Orivedellä . Sitä on käytetty entisaikaan lääkekasvina .  Tänään sitä kirjoituksien mukaan käytetään monissa matkapahoinvoinnin lääkkeissä aineosana .  Se kuihtuu kukittuaan mutta on ensimmäisiä kevään kukkijoita . 


Se asustelee nyt tässä "reservikukkapenkin toisessa päässä mistä päästä nyt ei ole kuvaa . Tässä penkissä on enimmäkseen leimuja mutta kasvaa siinä jotain muutakin. ( alakuva) marjapensaiden vieressä . 
Onko teillä tätä kasvia puutarhassa sitä ei taida ihan monissa puutarhamyymälöissä olla myynnissä ❓🤔 
Miten tämän kanssa pitää toimia , kasvattaa vai ei . 


Imikköjä ole istuttanut paljon ulkohuussiin menevään rinteeseen . Niitä oli joskus enemmänkin mutta osa kuoli jostain syystä , ehkä liikaa aurinkoa ja kuivaa 🤔. Niiden ihanteellinen kasvupaikka olisi valoisa , puolivarjoinen ja humuspitoinen . Minulla ne on kasvanut aina samassa paikassa kuivassa aurinkoisessa rinteessä . Saa nähdä miten niiden kasvun kanssa nyt kun yksi iso kuusi on kaadettu....ainoa varjon antaja . Onkohan tämä valkotäpläimikkä  Bertram Andersson en ole varma . Jos näistä leikkaa kukinnot sen kukittua muutaman sentin korkeudelta ne tekee kunnon ruusupehkoja ja lehdistö säilyy kauniina syksyyn  🤗 . Leikatut kukkavanat voi laittaa veteen ja niihin voi tulla juuriakin ja näinkin niitä voi sitten myös lisätä . Minä itse en ole sitä lisäämistä kokeillut enkä muutenkaan ole näitä lisäillyt ovat omia aikojaan kasvaneet mitä on kasvanut ja lisääntynyt . Mutta kukkavanat olen toisinaan leikannut mutta en joka vuosi ole edes muistanut moista 😁 . Minulla on myös toinen pikkuinen alku jotain muuta lajiketta mutta en tiedä senkään lajinimikettä . Aurinkoon sopivia lajikkeita olisi ainakin miekka ja kaitalehti imikkä.. Pitää katsoa josko tulisi joskus vastaan . 
Tähän letkun viereen kasvaa myös  kuunliljojen jono mitkä ovat vasta nousussa . Ensimmäinen kanto on ison kuusen minkä kevättalvella kaadatutimme. Kannot on ihanan näköisiä ja ajattelin voisikohan noiden kahden kannon päälle laittaa lyhdyt . Lyhdyt pitää kiinnittää kyllä kantoon ruuvilla ettei ne pääse tuulella kaatumaan . Multaa minun pitäisi ehdottomasti laittaa kerros koko rinteeseen näiden kahden kannon väliin ainakin imiköille ja kuunliljoille koko matkan verran . Saa nähdä miten kuumaa on nyt näillä kun varjoa ei juurikaan ole . 


Imikköjä vasemmalla puolella ja edessä on näkymä kosteaan tai oikeastaan märkään notkoon nyt siellä on vielä enemmän vettä kuin tämän kuvan ottamisen aikaan . Toisessa kuvassa näkee vähän paremmin miten paljon vettä on . Kuten olen useampia kertoja sanonut että tähän saisi helposti lammen kun on näin paljon lähteitä . Pitää tätä vielä hieman siistiä kuusen kaadon jäljiltä lisää kun loputkin oksat on lumen alta paljastuneet . 
Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 35 kommenttia:

 1. Tuo Skopolia on minullakin. Sain sen Tammelasta. Harvinainen on, en ole nähnyt myymälöissä. Kovin myrkyllinen kerrottiin.

  VastaaPoista
 2. Hauska tutustua outoihin kasveihin.
  Klapipino on tosi kiva 😀
  Mukavaa torstaita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu minuakin kiinnostaa kun tulee jostain vastaan sellainen kasvi mihin ei ole ennen törmännyt.
   Klapinot minuakin aina kiinnostaa ja kohta alkaa niiden roudaaminen kottikärryillä polkua pitkin ja ylös puuliiteriin.
   Kiitos kuin myös sinne 😁

   Poista
 3. Skopoliasta ei oo kokemuksia. Imikööstä jonkuverran. Ittellä tooosi kuivas varijos. On kans turhanki hyvin levinny. Varmasti mullan lisäys auttaa niin imiköötä ku kuunlilijojaki. Tua notkelma on kyllä miälenkiintoone kohta. Kiva nähärä, mitä siihen lopulta keksittä.
  Yhyy, meillä tuloo lunta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt kuule sinun vastaus on vähän alempana. 😛😥

   Poista
 4. Mulle ihan outoja kumpikin, mutta kauniita ovat kukinnot ☺
  Mukavaa loppuviikkoa ja viikonloppua ☺ ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Perennoja ja kukkia on niin paljon että kaikkia niitä ei voi millään tuntea.
   Kiitos kuin myös sinne ❤

   Poista
 5. Minulla taas aivan kuivassa ja auringossa, mutta nyt pitää hieman multalisäystä antaa. Olen yrittänyt imiköitä kastella letkun avulla. Laitan valumaan aina johonkin kohtaan.
  Notkelma on kyllä haastava jo ison kokonsa puolesta. Eihän siinä kauaa kyllä menisi kun koneella kaivaisi kuopan ja lammen saisi mutta emme nyt vielä tiedä välillä olemme sitä mieltä että lampi tulee ja välillä ei.
  Meillä tuli räntää ja kylmää on.

  VastaaPoista
 6. Taas tämä vastaus tuli väärälle ihmiselle. Tai marja - terttun kommentti tuli samaan aikaan kun vastasin Navettapiialle ja tapahtui tämä vaihdos. Nyt olen niin laiska kirjoittamaan uudelleen tuota kommenttia.

  VastaaPoista
 7. Skopolia on minulle ihan outo kasvi. Valkotäpläimikän hankin viime kesänä ja nyt se aloitti lankkupenkissä kukintansa.
  Klapipino on kuin focal point.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skopolia on varmasti monelle outo kasvi. Imikät on kyllä kivoja aikaisia kukkijoita.
   Klapipinot on minun mieleeni ja ihailen aina missä vain näen.

   Poista
 8. Skopoliaa en ole aikaisemmin nähnyt. Kaunis on kukka.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Siinä on kyllä aika kivannäköinen kukka mutta vähän ujo 😁

   Poista
 9. Olisi kyllä mainio lammen paikka, ja reunoille mukavia kostean paikan kasveja. Imikkäpenkki näyttää kauniilta ja kiva kuulla, että niistä saattaisi saada uusia taimia pistokaslisäyksellä. Itsellä imikkä on vielä melkoisen pieni, mutta metsäpuutarhaan voisi yrittää sitä tuolla konstilla edullisesti lisätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu lampi olisi ihana mutta ikä painaa.. mutta koneethan ne työn tekevät 🤗
   Itse en ole näin imikkää lisännyt ei ole tarvetta ollut.

   Poista
 10. Skopoliaa en ole koskaan nähnyt, ainoastaan lukenut jostain romaanista sen nimisestä lääkekasvista. Kiitos sinun nyt tiedä, miltä se näyttää. Tuota toista on kulkeutunut meille jonkun muun kasvin mukana. Meillä se on levinnyt omia aikojaan. Nyt sitten sille on nimikin.❤️
  Sinulla on runsaasti samaa perennaa paikallaan, mikä saa kukkapenkkisi näyttäviksi. Tykkään! Kuten myös tuosta taustalla pilkottavasta puupinosta.
  Mahtavaa loppuviikkoa teille molemmille toivottelee pari orimattilalaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skopolia on minulle myös uusi tuttavuus se nostetaan nyt maasta ja viedään pois puutarhasta en halua mitään "myrkyllisiä " puutarhan puolelle varmuuden vuoksi 🤗❤
   Minä olen sitä mieltä kun tämä pihapiiri on aika iso niin joku pikku pläntti ei näy missään niin siksi laitan aina yhtä lajia reilusti.
   Puupinoihin minä olen rakastunut jo kauan sitten.
   Kiitos sinulle ja hyvää äitienpäivää ja terkut sinne meiltä molemmilta ❤

   Poista
 11. Skopolia on ihan vieras kasvi.
  Kiva, että kerroit valkotäpläimikästä enemmän, pitää muistaa katkoa kukkavarret omasta taimesta kukinnan jälkeen.
  Kivat kuvat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ole näin yrittänyt imikkää lisätä ei ole ollut tarvetta.
   Kiitos sinulle ❤

   Poista
 12. Skopolia on minullekin ihan uusi tuttavuus. Valkotäpläimikkä on tehnyt minulla pari siementaimea, otin talteen ja toinen on ainakin hengissä. Minulla ne eivät vielä kuki, kasvat sen verran kylmän savisessa maassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Skopolia pääsee meillä nyt pois puutarhan puolelta en halua sinne mitään myrkyllisiä kasveja, mutta saa paikan kyllä muualta.
   Imikät on meillä levinnyt mukavasti vaikka kasvupaikka ei olekkaan niille varmasti ihan oikea.

   Poista
 13. Ensimmäinen oman pihan valkotäpläimikkä odottaa vielä täällä sisätiloissa istutustaan ulos. Sinulla jo huomattavasti isompi määrä. Kauniita ovat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Imiköitä riittää useampia lajeja minulla on vielä yksi erilainen mutta vielä niin pieni alku että en tiedä siitä vielä oikein mitään. Imikät minulla on lisääntyneet ihan omia aikojaan.

   Poista
 14. Kiitos olipa kiva lukea. Ihan uusia kukka tuttavuuksia.
  Kuunliljaa meilläkin useita.
  Totta moni kukka on myrkyllinen,meilläkin on sormustinkukkaa. Mutta eläimetkin vaistoo myrkkykukat eivät mene niitä syömään.
  Ihana puutarha sinulla ja on mukava kevällä touhuta ja tehdä kaikkia.
  Mukavia kevät puuhia sinulle🌺🌱

  VastaaPoista
 15. Uusia tuttavuuksia tulee minullekin aina vastaa ja mielenkiintoisia ne on. Myrkyllisiä perennoja on tosi paljon mutta minä siirrän nyt tämän pois puutarhan puolelta johonkin muualle, puutarha on puutarha.
  Kiitos sinulle sanoistasi ja toivottavasti lämpenee niin pääsee istutus puuhiin.
  Hyvää äitienpäivää.

  VastaaPoista
 16. Hei, blogissani on sinulle haaste!

  VastaaPoista
 17. Pitää googlata skopolia. Minullekin vieras kasvi.
  Vau,tulisi hieno lampi, jos vaan jaksatte vielä siihen puuhaan ruveta.

  VastaaPoista
 18. Skopolia on vähän outo monelle.
  Lammen suhteen ollaan oltu juupas eipäs linjalla.

  VastaaPoista