torstai 16. maaliskuuta 2023

Kärhöjä siemenistä

 

Ette ikinä arvaa minulla on täällä kotona..... muutamia saatuja erikoisia kärhöjen siemeniä ja ne pitäisi saada multaan ja itämään . Nämä ala kuvat eivät ole niitä  . 


 Kerkiääköhän ne saada vielä kylmäkäsittelyä kun täällä taitaa pakkaset loppua  ? Jos muu ei auta meillä on kotijääkaappi ainoastaan 3 asteessa kun ostamme paljon kalaa  . Mutta se ei oikein houkuttele  . Mökillä ei ole jääkaappi päällä vielä ollenkaan mutta jos sen laittaisi nyt päälle  .
 Voisin viedä myös mökin kellariin osan siemenistä  . Istutin myös osan ostamiini sammal nappeihin mitkä meinasi levitä käsiin  ?
Eihän nämä pysynyt millään kasassa kun ei ole mitään ympärillä  . Miten te olette näitä käyttäneet  ? Sain jotenkin ne pysymään kasassa kun laitoin vierekkäin juurikin sopivan kokoiseen viinirypäle rasiaan  . Minä olen tosi huono tässä siemenviljelyssä ja nämä kärhöt haluisin todellakin saada kasvamaan  . Oletteko kuulleet sellaisesta apukeinosta kuin Gibberelliinihappo ei taida Suomesta saada.?Näissä yläkuvissa on muutamia omia mitkä kukkivat viime vuonna  .
Mutta tällaista tällä kertaa  .


35 kommenttia:

 1. Voisiko niihin sammalnappeihin käyttää kanamunakoteloa.Mahtuisko ne siihen? Minä en kasvata mitään,siksi en tiedä olisiko siitä apua. Kauniita kukkia on ollu viimekesänä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaisi kasvattaa koska tuo idea kananmuna kotelosta on jo toteutettu ja toimii ..😀 .Kiitos sinulle .

   Poista
 2. Itse ajattelin kylvää kylmäkäsiteltävät ja laittaa ne ihan ulos sillä ajatuksella, että lämpötila sahaa ees taas ;-D Toki suositellaan järjestelmällisempää viikko huoneenlämmössä + joitakin viikkoja viileässä -systeemiä, mutta en ole niin järjestelmällinen. Jotain joskus tällä munkin keinolla itää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kumpa en olisi niin kehno näissä . Pitää vielä miettiä .

   Poista
 3. Kauniit kärhöt Sinulla on nuo entisetkin, toivottavasti saat uudetkin kasvuun!

  VastaaPoista
 4. Minusta ei ole mitään apua! Kärhöt ovat upeita, siis nämä jalot, mutta mielestäni aika työläitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä olen yhtä onneton mutta toivottavasti tämän jälkeen on kokemusta ainakin jonkinlaista .

   Poista
 5. Ehdotan samaa ku Saila. Ulkona lämpötilat seilaa edes takas plussan ja miinuksen puolella. Muistaa vaan ettei laita aurinkoon etteivät kuiva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pitää yrittää nyt ainakin johonkin parvekkeelle laittaa ja katsoa sitten mitä tekee .

   Poista
 6. Nollan molemmin puolin sahaaminen ilmeisesti olisikin tehokkaampaa kuin tasainen lämpötila kellarissa. Jossain törmäsin myös siihen, että kylmäkäsittelylämpötilan pitäisi olla alle +4 astetta. Taidan omatkin kärhökylvökset siirtää vielä ulos ennen kuin otan lämpimämpään. Ovat olleet 3-4-asteisessa kellarissa talven. Sammalnappeja kokeilin kerran muissa kylvöissä enkä oikein tykännyt. En saanut siemeniä itämään tai kasvamaan niissä niin hyvin kuin kasvusammalessa, vaikka samasta tuotteesta onkin periaatteesta kyse. Toivottavasti saat kylvöistäsi paljon kärhöntaimia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla on vaikeuksia miettiä kun nämä sammal napit on nyt ihan märkiä ja jos vien ulos niin nehän jäätyvät eikö se sitten haittaa? tämä vähän askarruttaa . Kyllä minäkään en taida näitä nappeja enään ostaa pysyvät huonosti kasassa . Samoin toivon että kumpikin onnistuisi saamaan edes jotain aikaiseksi .

   Poista
 7. Kärhöt on niin upeita kasveja! Viime syksynä istutin muutaman syysalesta ja haaveilen tekeväni niille kesällä jonkun erillisen penkin. Siemenestä en lähtisi, kun ei ole sen enempää tuota puutarhurin vikaa. Onnea sinun kärhöillesi. Toivottavasti kasvavat suuren suuriksi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kärhöihin olen nyt vasta hurahtanut ja kuinka järkevää on niitä kasvattaa siemenistä . Mutta jos onnistuvat itämään niin siinähän ne kasvaa ihan itsestään . Syksyllä saa hienoja kärhöjä alesta mukavaan hintaan. Minäkin ostin silloin kuusi yhdellä kertaa . Toivottavasti myös sinun kärhösi kasvaa suuren suuriksi .

   Poista
 8. Minä kokeilin alppikärhöjen kasvatusta, hankikylvöt ovat edelleen lumen alla, mutta jääkaapissa kokeilemani versio ei ainakaan vielä toteutunut hyvin. Meinaavat jostain syystä homehtua yksi kerralaan 🙈
  Sammalnappeja olen laittanut niiden muovisten minikasvihuoneiden pikku lokeroihin ja niihin laakeisiin astioihin joissa on ne napin kokoiset syvennykset. Syvennyksissä tosin hajoavat helpommin, kastelu pitäisi saada tehtyä todella varovaisesti, että pysyvät kasassa. Itsellä itänyt hyvin niissä, mikäli napin on saanut kasteltua kunnolla eikä se jää liian tiiviiksi. Toivottavasti kylvösi onnistuvat 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti sinun kärhökokeilut onnistuu . Minullakin on hankikylvöjä jos vaikka mitä niistä siemenkirjeestä tulleista siemenistä . Minustakin mullan pinta tänä vuonna homehtuu todella herkästi . Sammal napeista en oikein pidä mutta käytän varmaan ne loppuun ensi vuonna . Kastelua et voi tehdä niin varovasti ettei ne hajoaisi . Taidan taas ottaa vaan ne kylvö mullat käyttöön .

   Poista
 9. Ei mitää hajua kärhöjen siämenkasvatuksesta. Mäku oon joka ainuan ostanu kasvavana taimena. Toivottavasti saat ne itämähän. Mä kyllä tykkään sammalnapiista, mutta kastelu on tehtävä varovaasesti ja mulla on kans niitä alakuperääsiä pikkukasvaria, mihinä on ne kolot.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kuule ole minullakaan mitään hajua mutta taas mennään mutu tuntumalla toivoisin todella että nämä itävät . Minä en nyt kuitenkaan näihin nappeihin mieltynyt mutta käytetään kuitenkin loppuun . Otan vastaisuudessa käyttöön taas ne taimimullat .

   Poista
 10. Toivottavasti istutukset onnistuvat hyvin. Kärhöt ovat kauniita kukkia <3
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle Nila!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä samaa toivon minäkin koska kärhöt on vaan niin kauniita .
   Kiitos kuin myös sinne sinulle .

   Poista
 11. Minulla ei ole kokemusta kärhöjen siemenkasvatuksesta, joten en osaa auttaa asiassa.
  Istutusnapeista minulla ei ole järin hyviä kokemuksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin mitään kokemusta ei ole mutta jos olisi tämän jälkeen .
   Istutusnapeista nämä on minusta huonoimmat ehkä juurikin kun levähtävät heti kun kastelee .

   Poista
 12. En ole koskaan kokeillut kärhöjen siemenkasvatusta, joten en osaa neuvoa. Toivon kuitenkin sinulle onnea ja menestystä … ja paljon kauniisti kukkivia kärhön taimia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole minäkään mutta olisin iloinen jos edes muutama taimi pilkistäisi kaiken tämän vaivan takia . Tai onko tämä vaiva pikemminkin uteliaisuus . Kiitos sinulle .

   Poista
 13. Gibberelliinihappo taitaa kuulua ulkomailta tilattavaan ryhmään. Mutta en ole ihan varma. Kukat ovat todella kauniita.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä taitaa olla ja teinkin tilauksen. Kiitos sinulle .

   Poista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 15. Hei Nila!
  Kärhöt on tosi hienot, ja saisi viihtyä minun puutarhassa. Minulla viihtyy ainoastaan alppi klematikset ja pieni kukkaiset. Olet tosi taitava jos pystyt niitä itse kylvöä. Minulla on muistaakseni yhdessä astiassa valmiit kolot noille napeille. En ole kokeillut koska käytän pieniä ruukkuja jotka on myös siinä setissä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en vielä tiedä onnistuuko näiden kasvatus mutta yritystä kuitenkin . Kiitos sinulle

   Poista
 16. Keräsin syksyllä siemeniä talteen viinikärhöstä. Yksikään ei ole itänyt, ei kylmäkäsittelyllä tai ilman. Mutta luulen, että minun kohdalla kyse on vain taitamattomuudesta. Kauniit kärhöt kuvissa.

  VastaaPoista
 17. No tiedä häntä olet minusta taitava kaikessa joten voi olla että minullakin jää nämä haaveeksi.

  VastaaPoista