sunnuntai 18. lokakuuta 2020

Parsapenkin syyskunnostus

 Nyt on tullut sen aika että olen leikannut parsan maanpäälliset kasvustot . Annan ne aina kunnolla tuleentua ennen leikkausta eli kellastua ja sen jälkeen vien leikkuujätteet pois  . 



Parsassa on kahdenlaisia kasvustoja niitä mikä tekee marjoja ( emikasvustot) 
 ja niitä missä ei ole marjoja. Olen lukenut että ne juurakot mitkä ei muodosta marjoja( hedekasvustot) tekisi enemmän satoa ja olisivat pitkäikäisempiä . Jos näin on onneksi meillä on niitä enemmän mitkä eivät tuota marjoja . Mutta kaikki juurakot runsastuvat ja kasvavat ja tekevät vuosi vuodelta enemmän joka tapauksessa satoa jotkut jopa parikymmentä vuotta . 


Kitkin penkin kunnolla ja mies levitti lannan ja kärräsi sen päälle multakerroksen . Lanta kannattaa laittaa jo näin loppusyksystä . 
Toinen reuna odottaa vielä laudan asentamista 


Oletko sinä harkinnut parsan kasvatusta ? 

Mutta tällaista tällä kertaa. 







21 kommenttia:

  1. Sinulla onkin tilava penkki parsojen kasvatukseen. Olisihan se kiva saada pöytään itse kasvatettua herkkua. Vielä on asia jäänyt kuitenkin pelkän ajatuksen asteelle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos se on kyllä melko iso sattuneesta syystä eli melkein kymmenen metriä muistaakseni 🤔❓
      Me koko perhe rakastetaan parsaa ja aikoinaan jouduttiin ostamaan aina kaksi nippua ja se oli aluksi keväällä aika kallista vaikka ei kotimaista ollutkaan. Kotimaista ei juurikaan ole täälläpäin ainakaan edes tarjolla.
      Älä jätä tätä pelkän ajatuksen varaan jos parsasta pidätte. Se kestää niin kauan ennenkuin satoa tulee reilusti.

      Poista
  2. Enoo päässy viälä nuan pitkälle. Ai, niis voi olla marijojaki?! Enoo koskaa kuullu parsanmarijoosta, enkä liioon nähänykkää. Taas opiin jotaki uutta :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä se myrkyllisiä marjoja tekee. Ei kun parsan kasvatukseen 🤗

      Poista
  3. Sinä puutarhuri-siellä vielä touhuat!!:)😊💚
    Mahtavan kokonen parsapenkki,
    voisko noista parsamarjoista tehdä kranssin?

    En tykkää parsasta:(kait siksi etten osaa sitä oikein valmistaa:))
    Sinulle mukavia syksyisiä touhuja!💜😊

    Lämpöisin ajatuksin Liisa💚

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vielä sitä pitää jonkinverran touhuta.
      Penkki on kuten jo kirjoitin sattuneesta syystä iso. 😂
      Parsan makua pitää kyllä myöskin totutella niinkuin yleensä uusia makuja mutta koukkuun siihen jää " nimimerkillä kokemusta on "😀
      Eipä ole tullut mieleen krassiin laittaa näitä marjoja ovat kyllä tosi pehmeitä mutta voisi sitä kokeilla ottaa muutama nippu kuivatukseen ulos kuitenkin.
      Syksyisiä terkkuja ja halauksia Liisukka. ❤❤

      Poista
  4. Kyllä vuosikausia on pitänyt laittaa parsaa kasvamaan mutta en ole löytänyt parsapenkille oikein hyvää paikkaa. Kerran on juurakot ilmeisesti syöty talven aikana kun olen ne istuttanut Marjamäen kupeeseen. No paikka ei ollutkaan oikein hyvä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt vain sitten keväällä toimeksi ja parsan kasvatukseen se kun antaa muutaman vuoden odottaa satoa kuitenkin. 🤗

      Poista
  5. Oi, upea on sinun parsapenkkisi! En tiennyt, että parsa tekee marjoja, minulla ei ole valitettavasti koskaan ollut parsaa kasvamassa. Pitäisi kunnostautua tälläkin saralla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos nyt vain tuumasta toimeen ja parsan kasvatukseen. Sinä olet kaikissa niin hyvä että varmasti onnistut. Itseasiassa se ei ole kuitenkaan todellisuudessa vaikea kasvattaa ihmiset vain luulevat niin. 🤗❤

      Poista
  6. Ennen sinua en tuntenut ketään toista parsan viljelijää.
    Tuo 20 satoisaa vuotta taitaa pitää paikkansa, sillä meillä entinen parsapenkki oli juurikin tuon ajan satoisa. Toista vuotta sitten perustin uuden penkin.

    VastaaPoista
  7. Niin ihmisten luulevat varmaan että se on vaikea kasvatettava. Tietysti se vie muutaman vuoden ennenkuin alkaa antamaan satoa ja se ehkä turhauttaa monia mutta me olemme joutuneet elämässä odottamaan melkein kaikkia asioita joita olemme halunneet. Tiedän minä kyllä yhden paikan missä parsa on kasvanut vuosikymmeniä.
    Minä en ole ennen tuntenut sinunkaltaistasi ihmistä positiivisessä mielessä joten olen onnellinen että tutustuin ❤

    VastaaPoista
  8. Sinulla on komea parsapenkki! Minulla ei ole mitään kokemusta parsankasvattamisesta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos penkki tuli niinsanotusti sattumalta näin iso mutta ei ole yhtään haitannut, päinvastoin.

      Poista
  9. Vau miten komea penkki ja minkä homman olet tehnyt 💪🏽
    Meillä oli entisessä pihassa myös parsaa, mutta vain yksi kasvusto ja se teki noita marjoja. Koristeekasvina kyllä kasvatinkin ja siitä sai mainiota lksävihreäö kukkakimppuihin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, parsa on muuten aika huoletonta kasvattaa paitsi nämä pakolliset hommat
      Kimpussa nämä versot on kyllä kauniita ja niitähän myöskin tulee kun sadon keruu lopetetaan.

      Poista
  10. En ole ajatellut parsaa. Luulen, että se on vaikeaa ja kasvatus vie paljon tilaa. Maku olisi kyllä mieleen. Kaupasta ostan. Kesällä kiertelen pekonin päälle ja sujautan parsan grilliin. Niin herkkua!

    Kiva seurata kun muut osaa ja onnistuu 👍

    VastaaPoista
  11. Parsankasvatus ei ole vaikeaa mutta pitkään saa odottaa ensimmäistä kunnon satoa. Sitä ei tarvitse kasvattaa myöskään pitkässä penkissä se voi olla myös pyöreä läntti. Ja meillä on todella paljon parsaa kasvatuksessa näin paljoa ei tarvita että saa perheeseen herkkua. Tämä paljous meillä on sattumien summa ja joskus siitä taisin kirjoittaakkin.
    Me grillaamme myös parsaa mutta meidän mielestämme vielä parempaa on muna, persilja, voi (soosi)
    Eli keitä kolme munaa, pilko haarukalla isoiksi paloiksi.
    Sulata voita pannulla ja lisää persiljanippu ja munanpalat, hieman Aromat maustetta ja hetken lämmität.
    Lisää keitettyjen parsojen päälle. Nami.
    Kokeile ainakin ohjetta yllätyt positiivisesti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa hei hyvältä tuokin parsavinkki. Vaikka en ole kasvatusta koittanut niin eihän sitä koskaan tiedä...

      Poista