torstai 29. lokakuuta 2020

Ruskaa vai ei ❓

 Mökillä olen leikannut perennojen varsia jo pitkään mutta joitakin olen jättänyt niiden syysvärin toivossa .  Päivänliljat on nyt vasta jonkinlaisessa ruskapuvussa . Edessä loppukesästä istutetut maksaruohot . Nämä ei ollut millänsäkään myöhäisestä siirrosta  kukkivat paremmin ja pysyivät pystyssä kuin vakipaikalla olevat  . 








Joitakin iiriksien lehtiä olen myös jättänyt pystyyn värien toivossa mutta aika heikkoa on ollut , niillä ei taida sellaista ollakaan . Ruusut kukkii vielä jonkinverran  nämä on tässä ensivuoteen ja sitten on niidenkin vuoro siirtyä pois tästä penkistä . 


Keskuspenkissä on vielä suurinosa angervojen lehdistä ja kukista leikkaamatta ja ruskean puhuvia ovat . Harmittaa kun en laittanut aikaisin tukia komeille maksaruohoille nyt ne on lamonnut täysin . Tämä on kai semmosta sorttia että lamoo vaikka ei niin korkeita olekkaan  tänä vuonna  . Ja kun leikkaa muut pois ympäriltä niin tulevat paremmin oikeuksiinsa . Nyt se on yhtä sekamelskaa . 


Valkoisen kolmion pensaat on kellastuneet ja tämän komeampaa syysväriä ei näihin tulekkaan. 




Haluaisin jotain värikkäitä pensaita syysväriensä puolesta ja muutenkin saisivat olla värikkäämpiä ,  tosin niitä en tähän penkkiin ole laittamassa  . Mutta se on taas jo toinen juttu  . 


Mutta tällaista tällä kertaa 

37 kommenttia:

  1. Upeat nuo siirretyt maksaruohot <3
    Meillä päivänlilja keltaisine lehtineen näyttää aivan samanlaiselta kuin sinun.
    Odotan mielenkiinnolla, mitä värikästä keksit penkkeihin.
    Ihanaa loppuviikkoa teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohot yllättivät etteivät olleet siirrosta ja jaosta millänsäkään
      Päivänliljat on kyllä keltasenakin kauniita.
      Jotain pitäisi keksiä olen jotain kyllä bongannutkin näistä blogeista.
      Ihanaa loppuviikkoa myös sinne.

      Poista
  2. Joillain perennoillakin on kiva syysväritys, niin kuin vaikka noilla päivänliljoilla. Meillä siperiankurjenmiekat muuttuvat kyllä keltaisiksi, mutta pitkään siinä menee. Kauniisti kukkivat maksaruohot. Hankipa pari atsaleaa mökkipihaasi, niin saat takuuvarmasti räiskyvää ruskaväriä. Ja onhan noita komeita ruskapensaita vaikka mitä muitakin. Hyvän näköistä jälkeä näkyi edellisen postauksen kuvissa, teillä on nyt mökissä kaunis ja harmoninen sisustus. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Iirikset ja kurjenmiekat taitaa tosiaan olla myöhäisiä ruskantekijöitä.
      Maksaruohoa minulla on neljässä paikassa joten keskittämistä niissäkin tulee.
      Minulla taitaa olla jossain atsaleaa pitää käydä kurkkaamassa onko ne niitä ja mitä sanoo siellä ruska 😁, Olen vähän huono näissä pensasasioissa ja minulla on vähän hujan hajan näitä juttuja.
      Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

      Poista
  3. Mullaki nua komiat maksaruahot aukeevat keskeltä, varsinki vanhimmat, jossei niitä siro. Luin jostaki, että kannattaas leikata alkukesästä, niin tulis tukevampi varsi. Mutten varmasti leikkaa, myähääne kukinta ku myähästyys entisestään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä laitan normaalisti vihreät metallitukiympyrät ( vihreää verkkoa) jossain vaiheessa maksaruohoille kun ovat jo nousseet reilusti maasta. Ei kestä kauaa kun ovat kasvaneet niin ettei niitä edes huomaa. Ja näin verkot voi olla paikallaan niinkauan kun laitan ne pallotuijien ympärille talveksi. Nyt ei taida niitäkään tarvita kun luntakaan ei enää ole. Lumi painoi aina pallotuijat harallaan. Minäkään en halua niitä leikata.

      Poista
  4. Vastaukset
    1. Niin on, onneksi meillä on tämä neljävuoden aikaa.

      Poista
  5. Maksaruohot,kauniita,
    ehkä jatkuva sade vaikuttanut ruskaan??
    Mutta pihasi on syksylläkin kaunis.
    Halauksin Liisukka 🤗😀

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohot on yksi parhaimmista perennoista tähän aikaan ja vielä pitkään.
      Ruska taitaa täällä jo hiipua luonnostaan.
      Kiitos sinulle sanoistasi.
      Halauksia myös sinne ❤

      Poista
  6. Meiltä ja ympäristöstä alkaa ruskavärit kadota. Kaunista ollutkin pidemmän aikaa. Minulla ei komeamaksaruoho ole kukkinut vähään aikaan. Ilmeisesti paikka väärä tai joku muu ongelma?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä, lehdet on pudonneet jo monista kokonaan joten paljasta alkaa olla.
      No on kummallista jos maksaruoho ei tee edes nuppuja joskus saattaa ne jäädä osittain vihreäksi tai tummua osittain. Ehkä on tosiaan paikanvaihdon aika.

      Poista
  7. Ruska on ihana ilo joka syksy 🍁 Hauska huomata että vaalit ja edistät sitä omassa pihassa. Voi miten kauniit maksaruohot! 🍂

    VastaaPoista
  8. Ruska on suuri ilo silmälle kaiken kevään ja kesän kauneuden jälkeen. Ihana neljävuoden aika 🤗❤
    Maksaruohot on nyt parhaimmillaan.

    VastaaPoista
  9. Ruska tuo hienot värinsä syksyyn. Nyt alkaa olla jo hyvin väritöntä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä syksy on myös todella ihanaa aikaa. Nyt värit vähenee, puut ja pensaat on kohta paljaana.

      Poista
  10. Maksaruohot ja päivänliljat ovat ihan kelpoja ruskakasveja. Minäkin kaipailen lisää ruskan värejä omaan pihaani. Nyt olen niitä jo tietoisesti hankkinut, mutta aina ei syksy muuta kasveja toivotun vaärisiksi, saattavat vain ruskettua, kun ollaan plussalla ja sateet liottavat lehdistön. Päivänliljat ja kuunliljojen lehdet ovat ihanan keltaisia, samoin kurtturuustukin muutavat lehdistönsä upean keltaiseksi. Ostin muutaman lamoherukan, sillä on upea kirkkaanpunainen syysväri. Ja on helppo kasvi huonompaankin paikkaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotain ruskanväriä minunkin pitää hankkia vielä mutta mitä. Pitää googlata tämä lamoherukka, punainen väri kyllä kelpaisi. Kiitos sinulle ❤

      Poista
  11. Kiva oli katsoa kuviasi, erityisesti komeat havut kiinnittivät huomioni. Tähän aikaan arvostaa havujen kaunista vihreyttä ja niiden seurassa komeamaksaruohot ovat sointuvia pitkään jatkuvalla kukinnallaan. Minä unohdin siirtää ja jakaa omia maksaruohojani, nyt taitaa olla jo vähän myöhäistä? Kauniit syysvärit tuovat iloa, joten sellaisten kasvien istutus on ihan paikallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, havuja minä olen lisännyt joka vuosi paitsi tänä vuonna mutta lisäilen kyllä vielä ehkä taas ensi vuonna jos sopivasti sattuu syksyllä alesta löytämään. Ehkä kannattaa antaa maksaruohojen nyt kukkia ja jakaa ne keväällä.
      Syysjuttuihin pitää panostaa.

      Poista
  12. Niin kaunista! 🥰🥰🥰 Juuri tänään ihmettelin, miksi osa pihan maksaruohoista on maata pitkin ja osa hienosti pystyssä. Maassa retkottavien varret ovat jotenkin lötkistyneet. Minulla on kaikki maksaruohot samaa lajiketta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, juurikin niin minullakin on samoja maksaruohoja rötköttäviä ja pystyssä olevia. Minä olen aina tukenut ne alku kesästä ja vähän ajan päästä ne on kasvanut niin että niitä tukia ei edes näy. Olen käyttänyt vihreää aitaverkkoa minkä olen lyhentänyt ja sen jälkeen kun maksaruohot on muuttunut niljakkaiksi niin leikkaan ne kokonaan pois ja käytän samat tuet pallotuijien tueksi talvella.

      Poista
  13. Meillä kanssa maksaruohot valuu pitkin maata. Joku tuki täytyy kyllä ensi vuonna tehdä. Joku sellanen siisti systeemi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Katso edellinen vastaus minusta se toimii hyvin kun vain nyt olisin sen tehnyt mutta tänä vuonna jäi.

      Poista
  14. Ruskan värit on kivoja! Minä yritin tänä kesänä istuttaa vähän lisää sellaisia kasveja, että ensi syksynä saisi syysväreistäkin nauttia:) Leppoisaa Pyhäinpäivä viikonloppua❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Näin on, minunkin pitää suunnitella ainakin näitä ruskanvärejä niin toteutus on sitten helpompaa.
      Kiitos hyvää sunnuntaita.

      Poista
  15. Maksaruohot meilläkin loistaa kauniin punaisina. Muutenkin on ollut kaunista ruskaa. Mukavaa sunnuntaita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maksaruohot on hyvä syyskukkija ja ruska on kohta mennyttä täällä meillä mutta palaa taas ensivuonna. 🤗
      Kiitos ja mukavaa sunnuntai iltaa myös sinne.

      Poista
  16. Kauniita kuvia syyspihasta. Meilläkin on penkit vaihtelevassa ruskassa, jokunen on alkanut kukkiakin uudelleen, vaikka nythän on marraskuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ajatella marraskuu. Lokakuu meni ainakin meiltä ihan hujauksessa. Syysruska on mennyttä ainakin meillä kohta mutta niin se pitääkin. Hyvää sunnuntai iltaa. ❤

      Poista
  17. Hienoja värejä ruskassa. Toi maksaruoho on upean värinen.

    VastaaPoista
  18. Kiitos sinulle sanoistasi ❤

    VastaaPoista