keskiviikko 6. tammikuuta 2021

Puutarhanvuosi 2020 -haaste .

 Haastepohja Puutarhavuosi 2020 -haasteeseen



1. Mitä sellaista teit puutarhassa, mitä et ole koskaan ennen kokeillut?

a. Suunnittelua / Suunnitelmissa pysymistä

b. Laiskottelua / Hullun lailla ahkerointia

c. Kasvattaa hyötykasveja / koristekasveja

d. Betonitöitä / Romutaidetta / Kierrätystä


C  = kasvatin joitakin puutarhan hyötykasveja mitä en ole koskaan kokeillut . Kaikki tosin eivät edes itäneet  . 



Nämä mangoldiat olivat positiivinen yllätys ne kasvoivat hyvin ja antoivat hyvän sadon . Ne on kuulemma myös kaksivuotisia joten keväällä nähdään...... 


Ja sitten kokeilin kasvattaa belargonioita siemenistä ja ne taas itivät muistaakseni kaikki mitä kylvin . 


Tuoksuherneitä kokeilin kasvattaa ensimmäisen kertaa ja aika hyvin onnistui kuitenkin ,  nyt on blogeissa ollut jopa hyviä vinkkejä niiden kasvatukseen  . Keräsin siemeniä joten pitää kokeilla nyt niiden ohjeiden mukaan ,  ainahan tulosta voi parantaa . Kukkia oli myös muitakin värejä vaikka pusseja vain kolme . 🤔


Hemmetti nyt muistin kun tämän kuvan tänne laitoin että karhunlaukat taisi syksymmällä jäädä kylvämättä ❓😣 vai jäikö 🤔 ei voi tietää ja muistaa . 


Innostuimme myös hortasta kovasti tänä vuonna ja keräsimmekin runsaasti mm. kevätvuohenjuurta ja nokkosta pakkaseen ja suoraan pannulle . Lisää kokeilua tänä vuonna uusien lajien parissa . 



Tässä kuvassa mies kerää vuohenputkea ja myöhemmin istutin tähän noin 250 kpl vuorenkilven taimia .


2. Pysyitkö viime talvena tekemissäsi puutarhasuunnitelmissa?

a. Tarkasti

b. Ai missä?

c. Suunnilleen kyllä

d. Hmm... *viheltelyä*... "suunnilleen"...


b  =  En tiedä suunnitelinko mitään niin että sen "pitää"  toteutua minulla on aina kaikenlaisia "päähänpistoja" mitkä jo lopputalvesta on saattanut häipyä talven viimoihin  tai kevät tuuliin.. 

Mutta jos ne on kuitenkin vielä jossain takaraivossa niin teen myöhemmin jatkojalostusta mieliisti tässä keinussa istuen ja kenties jotain juomaa siemaillen . 

3.Tuliko puutarhaasi kesän aikana uusia kasveja?

a. Ei

b. Yksi

c. Muutamia

d. Autolastillinen... eikun kaksi... eikun...

c  =  Kyllä tuli loppukesän alesta ensimmäinen mutta toivottavasti ei viimeinen koristeomenapuu " linnanmäki " ja yksi iso pionin juurakko rivarin naapurilta . Istutin sen tosin ruukkuun ja vein talveksi kellariin . Nyt keväällä pitäisi sille löytää paikka . Tulppaaneja ostin myös joitakin . 




Jestas samoin kävi tämän kuvan kanssa kun tämän tänne laitoin . Mihin minä nämä  valkoiset tulput olen istuttanut ❓🤔 voi herttilei 😛



4. Menetitkö kasveja?

a. En. Kasvatan vain luotettavia kasveja ja varjelen niitä suurimpina aarteinani.

b. Joskus tulee talvituhoja, joskus kesätuhoja. Joka vuosi vähintään yksi kasveista toteaa viihtyvänsä paremmin jonkun toisen puutarhassa. Suurin osa kuitenkin selviää puutarhassani.

c. Olen innostunut vyöhykkeiden venytyksestä ja haluan kokeilla aina jotain uutta ja eksoottista. Tuhoja tulee väistämättä.

d. Älä edes kysy, kuinka monta!


a  = luotettavista en tiedä mutta yllättävän hyvin kasvit kasvaa ja viihtyy meidän mökkipuutarhassa ja pihassa . En muista menetyksiä . 


.

5. Mitä sellaista haluaisit puutarhaasi, mitä et ole vielä(kään) saanut?


No se on se kasvihuone. 😥

Paikka on tässä maatumassa ja muhimassa ensin pressun ja sitten mökin vanhojen ulkolaudotuksien alla . Rikat kuolee ja maa on valmis käyttöön siksi kun me vain olemme siihen valmiita.. Alue on iso ja koko alalle ei tule kasvihuonetta , istutuksia tulee ja laatotusta jne... 




6. Mikä asia viime puutarhakaudelta tulee aina muistuttamaan sinua kesästä 2020?

a. Sää

b. Kukkaloisto

c. Joku muu. Mikä?


a  = Jos minä yleensäkin muistan kovin pitkälle kuten olette jo varmaan huomannut . Mutta kylmä kevät kyllä  todennäköisesti vei hyvin kukkineen mustaherukkasadon . Kesäkuu oli kuiva ja todella lämmin ja senjälkeen sateinen loppukesä ja aika viileä myös .   Mustikkasato oli valtaisa näin hyvää ei ole ollut " naismuistiin " Mutta muistanko kovin pitkään että ne oli juurikin vuonna 2020 on hyvin epätodennäköistä . 

Mutta pahin asia muistoihin varmasti kuitenkin jää helmikuun lopulla riehuneen myrkyn tuhot mikä koski myös meitä . Mökillä kaatui yksi iso kuusi niin pahasti konkeloon ja niin pahassa paikassa että oli todella vaikea saada kaatajaa millä oli tarvittavat välineet . Se taas lisäsi jännitysmomenttia kun kaatajaa ei heti löytynyt ja puu oli kaatua vessan ja silloisen pesupaikan sekä tallituvan päälle  kun uutta myrskyä ja tuulia tuli lisää . Onneksi lopuksi kuitenkin oli onnistunut kaato ja vatuusyhtiökin korvasi aika mukavasti . Jälkiraivausta riitti vähäksi aikaa  . 

Näistä kuvista saa ehkä jotain kuvaa siitä miten jyrkkiä meidän rinteet voi olla . 


7. Mikä oli suurin saavutuksesi puutarhassa viime vuonna?


Minä nakersin vähän sieltä ja vähän täältä. 




8. Mikä oli paras ostoksesi/hankintasi?


Se ei varsinaisesti liittynyt ollenkaan puutarhaan mutta mökillä oleskeluun olennaisesti . Saimme terassille sisäkaton ,  verhot ja sähköt . Uudenpuolen seinät ja katot valmiiksi sinne kaapit sekä ladonovet ,  ulkovalaistuksen  , lisää lavakauluksia , uuden heinäseiväs aidan , sadevesilaskuputket ,  vesijohtotyöt lämpimän veden ja sen myötä suihkun jne... Paljon ei ollut varaa tehdä puutarhan puolelle ostoksia  mutta jotain sentään  . 



9. Tuliko tehtyä virhehankintoja?

a. Ei, on vain erilaisia kokeiluja!

b. Ehkä...

c. Aivan liian monta!

d. Virhe? Mitä? Minullako?! Eeei suinkaan...!


Vielä ei ole tiedossa mitään virhehankintoja koska puutarhan osalta hankinnat olivat minimaalisen pienet . 





10. Mikä kasvi yllätti sinut positiivisesti?


Minulla kun ei uusia hankintoja juurikaan ollut niin ei mitään uutta " länsirintamalta " mutta melkein kaikki istuttani kolmekymmentä pionia kukki uudessa paikassa ja siitä olin todella iloinen . 





11. Mikä kasvi oli suurin pettymyksesi?


Tänä kasvukautena eivät valkosipulitkaan tuottanut pettymystä kun en edes kasvattanut niitä , niiden kanssa en onnistu millään . On otettu vastaan kaikki vinkit ja kokeiltu mutta mikään ei auta nyt pidinkin välivuoden ja sulattelen asiaa edelleen . Myös  narsisseja haluaisin runsaasti mutta ne taitaa olla ainoat mitkä ei ole viihtyneet  meillä sitten millään jos puhutaan kukkivien osalta . 

Esikot sensijaan viihtyvät erittäin hyvin ja niitä minulla onkin erittäin paljon eripuolilla penkkejä 


12. Mihin käytit suurimman osan puutarhabudjetistasi?

a. Kasveihin

b. Kiviin / Kiveyksiin

c. Pihan rakenteisiin, perustuksiin, toimintoihin...

d. Puutarhamatkailuun


Mitään budjettia ei ollut kaikki meni mitä oli mennä . Ja kyllä se meni kaikkeen muuhun rakentamiseen itse puutarhaan ei rahaa juurikaan mennyt . Syksyllä myöhään hankittiin vielä kyllä multakuorma. 


13. Mitä opit?

Opin hieman kanttaamaan , erilaisia sisäremonttiin liittyviä asioita ja huomaamaan että mäessä on kuljettava hiljenpaan . 


14. Odotatko tulevaa/alkanutta kasvukautta...

a. Suurin suunnitelmin?

b. Kunnianhimoisin odotuksin?

c. Kauhunsekaisin tuntein?

d. Into pinkeänä ja sormet syyhyten?


No katsoin televisiosta Puutarhan vuosi sarjan ensimmäisen jakson ja siellä alkoi kaikki ihan alusta mitä minä en enää jaksaisi aloittaa mutta uuden kasvukauden kyllä . Mutta vielä ei ole mitään into pinkeänä tunnelmaa . 


Haasteen säännöt:

1. Kerro, keneltä sait haasteen.  (Kottikärryn kääntöpiirin - blogista) kiitos sinulle ❤

2. Kerro haasteen aloittaja (Minna Hiidenkiven puutarhassa -blogista).kiitos sinulle ❤ 

3. Haasta muutama blogiystäväsi mukaan.

4. Käy laittamassa haasteen aloituspostaukseen kommentti, niin postauksesi lisätään haasteeseen osallistuneiden listalle.


Mukaan haastan seuraavat blogit . 

Puutarha on kotini blogin - Gitan. 

Mama 's gardenin blogin - Minnan. 


Mutta tällaista tällä kertaa. 

30 kommenttia:

  1. Kiva, että vastasit haasteeseen. Vastaukset lukemalla saa hyvin käsityksen puutarhavuodestasi. Teidän työnne remonttirintamalla veivät ymmärrettävästi aikaa ja budjettia, mutta saahan lopputuloksesta nauttia pitkään. Valtava määrä istutettuja pioneja, niistä saatte tulevana kesänä iloita.
    Varmasti oli ison kuusen kanssa jännittäviä hetkiä, ennen kun sen sai kaadettua ja pilkottua - rinne näyttää tosi jyrkältä.
    Oli hauska lukea, että joku muukin voi unohtaa, mihin kaivoi sipuleita, minulle on käynyt niin monta kertaa :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun haastoit mukaan. Yritin etsiä nimeäsi blogistasi mutta en löytänyt, tässähän se on ja muistin kyllä että jossain olen sen nähnyt 😂 apua.
      Remontti vei kaikki rahat ja niin vie jatkossakin koska vielä on paljon asioita kesken.
      Pionit on suurinosa jo ollut olemassa reservissä mutta nyt vakipaikassa. Ja toivottavasti loputkin kukkivat niin näen minkälaisia ovat kukaltaan.
      Puusavottaa olisi kyllä mutta pitää olla ensin pakkasia.
      Rinteitä meillä piisaa 😣
      Toivottavasti ne sipulit löytyy maasta 🤗😁

      Poista
  2. Hienoa, että osallistuit haasteeseen! Näitä on minusta niin kiva lukea kun jokaiselta tulee vähän erilaista vastausta. Keväällä ne "kadonneet" tulppaanit varmasti löytyvät. Toivottavasti muistit myös kylvää karhunlaukkaa. Voihan sitä kylvää vieläkin ruukkuun ja haudata kevääseen asti maahan, niin saavat helposti kylmäkäsittelyn. On kyllä hurjan jyrkkä tuo teidän rinne! Hyvä, ettei useampia puita kaatunut. Lisään tämän postauksesi listan jatkoksi. Mukavaa loppiaisen ja viikon jatkoa!

    VastaaPoista
  3. Kiitos itsellesi. Minun pitikin linkittää kun pääsen mökiltä kotiin, siellä unohdin.
    Toivottavasti tulput löytyy maasta ja voihan karhunlaukkaa kylvää tosiaan vaikka ruukkuihin kun vaan pussi löytyisi 😎😛
    Meillä on jyrkkiä rinteitä ja kitkennässä auttaa tikapuut. 🤗
    Kiitos. Mukavaa loppiaista ja loppuviikkoa myös sinne

    VastaaPoista
  4. Kiitos haasteesta, otan työn alle 😊
    Jospa saisit kasvihuoneen piankin, siitä on paljon iloa ja lisää kasvatusmahdollisuuksia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kun kiinnostuit haasteesta 🤗
      Niin vielä ei ole sen aika.

      Poista
  5. oloetpa ollut ahkera, täällä vie etanat hyötykasvit, poikani yrittää kasvattaa lastenlateni kanssa pikku terassilla, kurkku onnistunut parhaiten, Etanat söivät hänen muita pikku taimia...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etanat on kyllä oikea vitsaus. Onneksi meillä ei ole niitä mökillä.

      Poista
  6. Mullaki olis hyvä valikooma villivihanneksia; voikukkaa ja nokkoosia ainaki. Sullahan on yllätyksiä orotettavis, ainaki sipulien osalta. Tua teirän rinnepiha o varmasti yks syy, miksi kasvituhot o minimaaliset. Ei vesi jää makaamahan mihinkää. Että oo pahemmi mökillä loikoollu, nii palio saitta valamista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Samoja villivihanneksia täältäkin löytyy niihin pitää tutustua lisää.
      Onneksi ei sentään jokapaikassa ole ihan näin jyrkkiä rinteitä 🤗
      Kyllä sitä paussiakin on pidetty ❤

      Poista
  7. Ahkera!! Nyt on vaan pelkkää ihailua ilmassa, miten joku osaa, viitsii ja pystyy? Hienoa lukea, mutten osaisi

    VastaaPoista
  8. Kiitos sinulle sanoistasi ❤

    VastaaPoista
  9. Suurenmoiset suoritukset mahtui teidän vuoteenne. 🍎 Tulokset ovat upeat. Eikä muuta voisikaan odottaa kun tekee istutuksia ja rakennelmia ja kaikkea niin suurella sydämellä ja innolla. Hatunnosto teille taas kerran. 🎩

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kehuista niitä ei saa koskaan liikaa 🤗❤

      Poista
  10. Reipasta meininkiä. Mahtava määrä uusia pioneja😊
    Kasvihuonekin nousee varmasti jossain vaiheessa. Hyvää puutarhavuotta 2021!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pioneja on ja lisää on taas tarjottu. Minä kun olen suurimman osan saanut
      Kasvihuone nousee kyllä mutta milloin ❓🤔😣

      Poista
  11. Hieno haaste, johon olet paneutunut huolella. Teidän mökin puutarha on upea kokonaisuus ja sieltä otetuista kuvista löytyy aina uutta ihasteltavaa, vaikka on puutarhaa on ominkin silmin katsellut. ❤️
    😄Myrkyn tuhot veti suun hymyyn, vaikka vakava asia onkin. Yksi pieni kirjain vaikuttaa lauseen sisältöön paljon❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos olet aina niin kohtelias ❤
      Kuule luin eilen ja luin äsken kahteen kertaan ja ihmettelin mitä oikein tarkoitat 🤔 jätin eilen asian hautumaan mutta ei meinannut millään mennä jakeluun. Hih Hih nyt vasta, pienestä se on kiinni 🤗 olkoon en viitsi korjata.

      Poista
  12. Oi,juku sentään silmät pyörällään ihastelin sinun kukkia ja huikeita istutuksiasi. Ja erillaisia puuhastelujasi. Vuorenkilpi on eräs minun super suosikki,on helppo kasvi, kiitettävästi leviää ja kasvaa.Kuin myös Kuunlinjat suosikki lemppari. Ihanaa kun kevät ja kesä edessäpäin.
    Mukavaa torstai päivää sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos. Vuorenkilvet on moneen paikkaan hyvä istuttaa ne on rikan torjunnassa petoja, samoin kuunliljoja minulla on paljon ja kukatkin on kivoja kun niitä on runsaasti.
      Kaikki on vielä edessäpäin.... ihanaa
      Kiitos, hyvää loppuviikkoa.

      Poista
  13. Paljon,touhua!
    Paljon Kaunista!
    Hyvää puutarhavuotta/suunnittelua 2021 Sinulle Nila🤗🧡

    Lämpöisin ajatuksin Liisukka👩‍🦳👵😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No onneksi ne touhut on touhuttu.
      Kiitos sinulle ❤ hyviä ajatuksia ja suunnitelmia myös sinne Liisukka. ❤
      Kuka tuo toinen nutturapää on 🤔 😘

      Poista
  14. Lähtivätkö rinteeseen istutetut vuorenkilvet hyvin kasvamaan? Itse istutin vastaavanlaiseen paikkaan vuorenkilpia, kun jyrkkään rinteeseen vaikea istuttaa oikein mitään. Kasvihuoneet ovat ihania! Haluaisin, vaikken varsinaisesti sillä mitään tekisikään!

    VastaaPoista
  15. Kyllä ne lähtivät, istutin tikapuut apuna käyttäen ja kuokalla. Minulla oli osittain rinne peitetty pressulla ja osittain kitkin ensin istutuksia. Kastelin kyllä jonkinverran aluksi mutta loppukesä oli sateinen ei tarvinnu kastella. Nyt toivonkin että ei tarvitse paljon kitkeä enää seuraavina vuosina ehkä kuitenkin vielä tänä vuonna joutuu.
    Kasvihuone on kyllä haaveissa, Sinä olet kova kokkaamaan ja laittamaan sieltä saisit sinäkin tuoreet ainekset pöytään. Me ollaan kahdestaan pääasiassa mutta silti syödään paljon kasviksia ja yrttejä vuoden aikana. Sieltä saisi puoleksi vuodeksi tuoretta ja loput pakkaseen.

    VastaaPoista
  16. Ihana vastaus! Oli kiva lukea puutarhan vuotesi 2020 :)

    VastaaPoista
  17. Ehkä ei pitäisi lukea postauksia väsyneenä. Ihmettelin, miksi istutat 250 vuohenputkea rinteeseen, mutta mieshän siinä kuvassa keräsi vuohenputkia ja sinä istutit myöhemmin 250 vuorenkilpeä. Onneksi asia jäi kaivertamaan ja palasin kuvatekstiin.
    Paljon olette yhteen puutarhavuoteen saaneet mahtumaan. Muutoksia mökillänne on jo niin paljon, että pian voit tehdä kattavan "ennen ja jälkeen" -postauksen.
    Mukavaa viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos minäkin luen ja kirjoitan väärin mutta eipä se paljon haittaa 🤗❤
      Paljon tosiaan on tullut tehtyä ja tässä ei ihan kaikkea tullut kirjoitettuakaan.
      Kiitos ja mukavaa viikonloppua myös sinne.

      Poista
  18. Kiva haaste ja kauniita kukka kuvia.
    Hyvää viikonloppua sinulle!

    VastaaPoista
  19. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
    Kiitos kuin myös sinne

    VastaaPoista