maanantai 28. elokuuta 2017

Ötökkä ja Ukkoetana.

Olimme 5päivää mieheni kotona autoimme puu sekä maahommissa. Siellä sattui pensaassa huomioon tällainen ötökkä. Onkohan kellään tietoa mikä tämä on? Joku perhosen toukka luulisin, se oli kyllä aika iso  ainakin 5 cm pitkä voi olla että ylikin ja paksu se myös oli. Niitä itseasiassa oli useampiakin.








Teimme mummon kanssa jo keväällä pari kukkapenkkiä olemassa olevista tarvikkeista mihin nyt istutimme etummaiseen 17 pionia  lomittain ja maanpinnalle päihin rikkoa. Toiseen päähän vaaleanpunaista ja toiseen päähän tummanpunaista. Keskelle mummo istuttaa vielä helmililjaa ja 10 cm korkeaa valkoista tulppaania. 




Takimmaiseen penkkiin istutimme jo keväällä ukonhattua ja päivänliljaa vuorotellen. Nyt istutimme reunaan vielä erilaista rikkoa. 



Toivottavasti mummo saa kauniin penkin ensikesäksi. Säilösimme meille kotiin pikkukanttarellejä etikkaliemeen. 


Kotiintultua menimme mökille viemään  kukan alkuja mitä mummolta sain ja vaihteeksi puuhommiin. Mies pinosi jälleen metrin halkoja pinoon. Kyllä minä jaksan aina ihastella puupinoja ja kasoja. 



Yhtä klapikasaa sisälle pinotessa hän huomasi ukkoetanan. Harjaetanoihin kuuluva ukkoetana on Euroopan suurin maaetana. Sen voi joskus sekoittaa jopa 14 cm pitkäksi kasvavaan espanjansiruetanaan. 






Karhunvadelma oli alkanut kypsyä ja vielä oli muutamia vadelmiakin ja mustaherukoita pensaissa. Näistä tein marjakimaran 




Muutaman perhosen kuvasin vielä ennen kotiin lähtöä. 








Kiitos uusille lukijoille jotka kiinnostuitte blogistani toivottavasti osaan pitää teidät hereillä jatkossakin. 

Mutta tällaista tällä kertaa. 


36 kommenttia:

  1. Olipas iso kokoinen perhosentoukka ja tuo etana :)

    VastaaPoista
  2. Heissan, tulin tustumaan blogiisi ja kivalta vaikuttaa!!!
    Ihan mahtava tuo toukka, mikä lie. Itse myös ihailen puupinoja ja teen myös niitä mielelläni. Etanat, no ehkä voisin olla huomioimatta....
    Kaikki kukat ovat lähellä sydäntä <3
    Mukavaa viikonjatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin. Ja hyvää loppuviikkoa sinullekkin.

      Poista
  3. Hieno kuva toukasta!
    Marjakimara näyttää niin raikkaalle.
    Kivaa illan jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toukka oli mielenkiintoinen tuttavuus. Hyvää viikonloppua sinulle.

      Poista
  4. Juuri eilen joku kysyi samanlaisen toukan nimeä FB:n puutarharyhmässä, vaan enpä enää muista. Perhosen toukka se muistaakseni todellakin on ja aina hieno lisäksi.
    Olipa sinulla mukavaa puuhaa mummosi kanssa. Tuollaisesta tulee hyvä mieli ja jää kiva muisto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olisi ollut kiva tietää minkä perhosen toukka oli kyseessä. Taas olisi oppinut jotain. Ja me nimitämme häntä mummoksi mutta hän on minun anoppini. Mutta eipä sillä väliä mummo kuin mummo.

      Poista
  5. Jestas sentään, 17 pionia. Mahtaa olla upea näky, kun ne kukkivat.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo kyllä niitä oli paljon ja ne oli vanhoja ja osa tosi isoja. Piti kaivaa ihan hervoton kuoppa. Mutta saatiin ne yhteen penkkiin on helpompi hoitaa jatkossa. Vaikka ehkä eivät kuki ensivuonna ollenkaan. Saa nähdä.

      Poista
  6. Olisikohan syreenikiitäjän toukka?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä en tiedä toukka asiasta mitään. Mutta kiva kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi.

      Poista
  7. Juuri äsken pyörämatkalla autoin yhden syreenikiitäjän toukan tien yli. Se oli päättänyt lähteä uhkarohkealle matkalle, eikä varmasti olisi selvinnyt elävänä toiselle puolelle. Minulla ne ovat joskus kalunneet angervoja lehdettömiksi, mutta haittaa niistä ei ole. Ukkoetanat ovat puutarhurille harmittomia ja komeita olentoja. Joskus harvoin niitä näkee täälläkin. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
  8. Kiitos kun luit plogini minä ajattelin, että jos vaan luet niin kyllä sinä ainakin tiedät mikä " ötökkä " oli kyseessä. Syreenikiitäjän toukka. Kiitos.

    VastaaPoista
  9. Onpa kookas etana nam kanttarellijä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kanttarellejä saimme valmiiksi kerättynä ja putsattuna ei sentään valmiiksi laitettuna. Kiva kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi sinun plogiisi.

      Poista
  10. Kiitäjien toukkia on juuri nyt bongattavissa, syreenikiitäjä ja horsmakiitäjä ovat yleisiä. Kohta ne koteloituvat odottamaan ensi kesää ja elämää perhosena.
    Onpa teillä ollut mahtavat istutustalkoot ja käytettävissä on myös valoisat ja aurinkoiset kukkapenkit. Muutaman vuoden kuluttua voi nauttia upeasta pionikukinnasta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensikertaa minä näen tällaisen kiitäjän toukan. Kiitos tiedosta.

      Poista
  11. Heippa, tulin vastavierailulle. Mielenkiintoinen blogi sinulla, ja nuo istutukset ovat todella upeita. Linkitän sivusi, että löydän tänne uudelleen. Aurinkoisia ilmoja viikollesi :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi toivottavasti pystyn pitämään sinut hereillä jatkossakin minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi. Hyvää loppuviikkoa sinullekkin.

      Poista
  12. Minäkin olen nähnyt samanlaisen vihreän toukan ja ihmetellyt, mikä se mahtaa olla. Nyt selvisi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos sinulle kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin.

      Poista
  13. Ihania kuvia♥ Oho minkäkokoinen toukka..kiitäjä..pitääpä laittaa omaankin muistiin, en ole tuollaiseen ennen törmännyt:) Teillä on ollut paljon mukavaa puuhasteltavaa ja kyllähän tulee mummolle ihana Pioni penkki..ne ovat niin kauniita😍 Nuo marjakimarat näytti herkuilta!! Ihanaa alkanutta syyskuuta sinne:)

    VastaaPoista
  14. Minäkin opin taas jotain, kun ötökästä kyselin. Kannattaa kysyä kyllä joku voi tietää. Kiitos, syyskuu alkoi aika mukavasti aurinkokin pilkahtaa.

    VastaaPoista
  15. Ompa toukalla kokoa ja näköä, oliskohan joku perhosen toukka kyseessä? Voi vitsit, onpa herkullisen näköisiä karhunvatukoita.. Meillä on kaksi tainta (ollut jo 4 vuotta), mutta kertaakaan ei olla saatu edes maistiaisia. Taitavat olla väärään paikkaan istutetut. MUkavaa viikonloppua!:)

    VastaaPoista
  16. Karhunvadelma tarvitsee lämpimän kasvupaikan. Saa nähdä kerkiääkö kaikki kypsyä ollenkaan kun aurinkoa ei ole paljon näkynyt.

    VastaaPoista
  17. Ihanaa syystunnelmaa täynnä tämä kirjoituksesi. Syyspuuhia. Suloinen tuo mummon penkki, olen varma, että siitä tulee todella nätti. Toukka on kai Sireenikiitäjän, googlettelin kerran kun löysin ruusustani lauman niitä ja hieman järkytyin. Naapurin kanssa puolestaan seurasimme kun ukkoetanat olivat päällekkäin ja jotain outoa hommasivat :D Iloisia syyspäiviä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ukkoetania on täällä mökki maastossa jonkin verran, mutta tällaista outoa hommaa ei ole osunut kohdalle. Kiitos sinulle kun otit kantaa toukka asiassa.

      Poista
  18. Onpa komea tuo perhosentoukka! Kivoja juttuja olet puuhastellut. Noista kukkapenkeistä tulee varmasti upeat. Aurinkoista syyskuun alkua!

    VastaaPoista
  19. Komea toukka tosiaan. Aina se luonto yllättää. Syyskuun alkua sinullekkin ja hyvää sellaista.

    VastaaPoista
  20. Olet huippuahkera ihminen! Monenmoista puuhaa ja monta rautaa tulessa -D. Minulla vaan rikkoruohot rehottavat pentukesän jälkeen, ja ensi vuonna on ehkä samaa tiedossa. Noh, sen aika näyttää.

    VastaaPoista
  21. Kiitos sinulle kun vierailit plogissani toivottavasti tulet toistekin. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  22. Ootte jaksanu touhuta mummonkin luona. Olikohan montaa eri sorttia pionija? Komee varmmaan tulloo.

    VastaaPoista
  23. Kyllä siellä montaa eri puonia oli, tuskin mummo tietää itsekkään edes kaikkien väriä.
    Ja kyllä varmaan tulee kivan näköinen kokonaisuus kunhan kasvavat.Ainoa ongelma on niiden korkeus, kun kaikista ei edes tietoa.Mutta tulevat kesät sen näyttää.

    VastaaPoista