lauantai 25. marraskuuta 2017

Beaujolais viinit ja vielä puutarha hommia.
Uudensadon Beaujolais viinit tulivat kauppoihin kuten aina marraskuun
kolmantena torstaina. Mekin haimme molempia pulloja yhden kappaleen. Laatu oli tänä vuonna hyvä. Tätä viiniä olemme perinteisesti nauttineet, maistaneet jo 80 -luvun alkupuolelta lähtien. Alussa ei ollut kuin yhden viinitilan antimia.


Välillä viinit loppuivat samana päivänä kaupoista. 
Tätä viiniä nautitaan myös jääkaappikylmänä. Mutta meistä se on parhaimmillaan vähän aikaa jääkaapista otettuna . Tämä on tullut perinteeksi meillä, ja se pitää muistaa että se on uuden sadon viiniä. Muuten me olemme täyteläisen viinin ystäviä punaviinin suhteen. Valkosipulin kynsiä sain mökillä  viikko sitten laitettua maahan jopa  kokonaista 
10 kpl saa nähdä kuinka käy. Mitenkä ne onnistuu?  
Meillä oli taloyhtiössä syystalkoot kolme
viikkoa sitten. Yksi asukas oli heittämässä pois tämän, onko se tuivio vai joku kataja laji, minä sanoin että minä en voi antaa noin kaunista pois heitettäväksi. Minä annoin sille kodin mökiltä.

Se matkusti auton takatilassa. 11. 11. mökille. Se sai uuden kodin uudessa penkissä mikä ei ole vielä edes valmis. 
Siellä se takana on istutettuna. 
Saa nähdä kerkiääkö se juurtua ennen talvea. Mutta kyllä minä sen kanssa keskustelin ja se lupasi yrittää. Ajateltiin laittaa eristeen paloja vähän juurien ympärille jossain vaiheessa, jos se antaisi lisää aikaa juurtumiselle. 

Saa nähdä kuinka käy mutta se on nyt kuitenkin istutettu ja penkin ensimmäinen  "asukas" . 
Sain myös paljon kurjenmiekan juurakoita. Vein ne kellariin isoon  matalaan muovisaaviin johon laitoin vähän multaa päälle. En ole koskaan näin myöhään istuttanut mitään tai vienyt tällaisia juurakoita kellariin. Keväällä ollaan viisaampia ja nähdään oliko nämä työt turhaa puuhaa. Keskuspenkissä olisi vielä leikattavaa, mutta kun koko ajan satoi. Metsästä keräsin vähän havuja mm.alppiasterin suojaksi. Peurat söivät ne yhtenä vuonna alas asti ja ne eivät kukkineet sinä vuonna ollenkaan. Sen jälkeen olen peittänyt ne ja ovat saaneet olla rauhassa. Kylmänkukat olen myös peittänyt. Muut ovat saaneet olla. 
Tänään 25. 11  oli kaunis päivä mökillä aurinko paistoi ja ilma oli mitä mahtavin jatkaa uuden penkin kunnostusta. Otin pressut reunoilta vähän matkaa pois ja levitin talikolla lehmänlantaa kerroksen. 


Senjälkeen lisäsin sinne multaa päälle. Pressut laitoin takaisin ja jatkan projektia ensiviikolla jos ilmat sallii.

Ilma oli aurinkoinen ja puron ääni oli voimakas joka on tonttiemme rajalla joten läksin kuvaamaan puron virtausta. 
Vielä se ei rallattanut keväästä, mutta ei se niin mahdottoman kaukana kuitenkaan ole. Oli taas aika lähteä kotiin,  huomiseksi oli luvattu taas vesisadetta koko päiväksi. 
Mutta tällaista tällä kertaa. 

Tervetuloa uudet lukijat toivottavasti osaan pitää teidät hereillä jatkossakin. 37 kommenttia:

 1. Hyvää kasvua tuiviolle, eiköhän se hyvin juurru.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos se oli siis tuivio. Toivottavasti se juurtuu.

   Poista
 2. Onpa hyvä, että havu sai uuden kodin. Toivotaan, että selviää hyvin talvesta ja ilahduttaa sinua ja korvaa vaivannäkösi.
  Mukavaa lauantai-illan jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä minäkin toivon että se ei talven ja kevään aikana kuole. Ja on sitä turhempiakin hommia tehty jos vaikka käy niin että se ei menestynyt. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

   Poista
 3. Hieno havu! Voi hyvinkin olla, että ehtii vielä kotiutua. Ainakin olet parhaasi tehnyt sen pelastamiseksi. Muutenhan se olisi varmasti joutunut kaatopaikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kaatopaikka kuormaan se juuri oli menossa. Toivottavasti se kerkiää juurtua.

   Poista
 4. Mun lähi "pullokaupasta" oli noi viinit loppuunmyyty. Hyvää viikonloppua😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne loppuu usein heti etenkin jos laatu on ollut hyvä. Tämä on meille sellainen perinne juttu. Hyvää loppuviikkoa sinulle.

   Poista
 5. Mukava on nautiskella hämyiltana hyvästä viinistä! Olipa hyvä että pelastit tuon havun..toivotaan että se kerkiää juurtumaan ja talvesta selviää! Paljon on mökillä aina puuhasteltavaa,harmi vaan kun se jaksaa sataa ja vähän haittaa noita mökkihommia.. Hauskaa päivää♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Nämä viinit ovat tuoreita uuden sadon viinejä ja poikkee siten maultaan. Ne voivat niistä sitten päätellä minkälainen on tulevan vuoden laatu ja kunhan ne sitten kypsyy omaan aromiinsa. Mielenkiintoista aina joka vuosi. Meille perinne vuosien takaa. Mökillä oli kiva puuhastella kun aurinkokin paistoi mukavasti. Olen itse sellainen puiden ja pensaiden pelastaja. Ei tämä ollut ensimmäinen eikä viimeinen kerta. Hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 6. Pidän ikivihreistä puista. Kiva kun sait tuon pelastettua. Olet ansainnut hyvän viinin ♥️

  Mukavaa sunnuntaita !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mekin pidämme havuista ne antaa talvella puutarhaan eloa ja väriä. Kevät sen kertoo kuinka tuivion kävi. Viini on tuoretta ja maku on sen mukainen. Mutta mielenkiintoinen juttu vuosien takaa. Kiitos sinulle ja hyvää viikonloppua.

   Poista
 7. Onko nuo viimeiset kuvat kuvattu kännykällä? Minulla uusi Samsung teki aluksi samanlaisia pitkiä kuvia. Kuva-aseteuksista piti muuttaa kuvan koko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Otan kaikki kuvat tabletilla ja blogi asetukset määrää sen koon. Mutta onko jotain vinkkejä?

   Poista
  2. Minulla ongelma oli kännykän kuvakoossa. Blogi vain toisti sen mitä siihen latasi.

   Poista
 8. Hienon tuivion pelastit! Voi, maistuisi Beaujolais minullekin hyvien lisukkeiden kera. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kun nyt ne lisukkeet mainitsit niin meillä oli hunajamelonia italialaiseen ilmakuivattuun kinkkuun käärittynä. Hyvää oli. Toivottavasti tuivion pelastus ei ollut turhaa. Mukavaa sunnuntaita myös sinne.

   Poista
 9. Loistopelastusoperaatio tuiviolle. Se leviää kyllä hienosti, kun sillä on tilaa.

  Mukavaa sunnunta-iltaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toivottavasti pelasrusoperaatio tuivio onnistuu. Keväällä ollaan viisaampia. Mukavaa sunnuntaita myös sinne.

   Poista
 10. Teillä on niin avara piha, että sinne mahtuu lisää kasveja ja onneksi tuivio pääsi taas uuteen kasvupaikkaan. Jännää on tuo, että toinen haluaa heittää pois hyvän kasvin ja toiselle se on juuri sopiva.
  Eipä tullut nyt haettua uuden sadon viiniä. Meillä on vielä varastossa viime kesäistä ranskalaista pienen Avignon alueen kylän viiniä, jota saimme laatikollisen tuliaisena. Se on ihanan pehmeää!

  VastaaPoista
 11. Kyllä meidän mökille kasveja mahtuu ja ovatkin saaneet siellä uuden kodin. Kuulostaa hyvältä myös ne teidän viininne ja mitä ilahduttavin tuliainen. Kelpaisi myös meille. Hyvää sunnuntai iltaa ja alkavaa viikkoa.

  VastaaPoista
 12. Löysin blogisi Sano se kukkasin blogin kautta. Liityin myös blogisi lukijaksi.
  Hienoja kuvia blogissasi.
  Minulla on myös blogi: pirrenblogi.blogspot.fi Jos haluat niin käy katsomassa blogiani.

  VastaaPoista
 13. Epäonnistuiko sinun liittyminen? Mutta kiitos kun kiinnostuit blogistani. Minun täytyy tulla katsomaan myös sinun blogiasi.

  VastaaPoista
 14. Olipa mukava lukea, että olet saanut olla vielä tähän aikaan puutarhahommissa. Viini maistuisi varmaan minullekin.

  VastaaPoista
 15. Kyllä oli tosiaan mukava olla vähän puutarhahommissa. Viini oli kyllä hyvää tuoreeksi viiniksi. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
 16. Ei teillä kovin talviselta näytä. Kiva kun pelastit tuijan (vai mikä se lienee). - Blogissani on sinulle haaste, käyhän kurkkaamassa.

  VastaaPoista
 17. Tällä hetkellä on maa saanut sentin lumivaipan. Kyllä täällä on pelastus operaatioita tehty aiemminkin hyvällä menestyksellä. Mutta saa nähdä nyt kun meni näin myöhäiseksi siirto. Pitää käydä kurkkaamassa pogissasi. Hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 18. Kiva esimerkki siitä, miten puutarhahommeleita voi tehdä vielä alkutalvestakin kun vain viitseliäisyyttä löytyy. Havukasvit ovat ihania ja ilahduttavat vihreällä sydäntalvellakin :). Mukavaa joulukuun alkua! Terveisin Ulla/Simpukka ja meriheinä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havut ovat ihania kun ovat aina juhla-asussa ympärivuoden. Kiitos sinulle kun kävit blogissani.

   Poista
 19. Nuo viinit ovat minulle aivan outoja. Taidan olla sellainen, että kun tykästyn johonkin viiniin, niin sitä tulee aina ostettua, eikä juurikaan tule katsottua uusia viinejä. Havukasvit ovat niin kauniita, kun ne ovat aina vihreitä. Toivottavasti Tuiviosi lähtee kasvuun. Minä olen yrittänyt joskus kasvattaa valkosipulia, mutta yrityksiksi on jäänyt. Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nämä viinit ovat vain hetken myynnissä loppuvat joskus samana päivänä. Toivottavasti tuivio kerkiää juurtua sen näyttää kevät. Valkosipulia minäkin koetan ensikertaa. Toivottavasti onnistuu, kun me käytämme sitä runsaasti. Mukavaa sunnuntai iltaa sinulle.

   Poista
 20. Teidän mökkipihalla on paljon tilaa.. havukasvit tuovat vehreyttä kivasti ympäri vuoden. Ihanaa alkavaa joulukuuta sinulle:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meille mökille kyllä mahtuu ja kyllä sinne on ihmiset paljon antaneetkin. Ihanaa joulukuun alkua myös sinne.

   Poista
 21. Olivat meidänkin kaupasta jo loppu. Pikaviinejä:) Toivottavasti puu selviää

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pikaviinejä ovat yleensä. Toivottavasti tosiaan tuivio selviää. Kiitos sinulle.

   Poista
 22. Kiitos viinivinkistä, täytyy olla hereillä ensi vuonna :) Mukavaa alkanutta joulukuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin ensi vuonna taas mutta sitten ei taas tiedä minkälainen on se vuosi. Meille se on tosiaan perinne ja täytyy muistaa että se on uuden sadon viiniä. Mukavaa alkavaa kuuta myös sinne.

   Poista