perjantai 18. toukokuuta 2018

Vieraalla maallaKiireistä aikaa on vietetty viimeiset kolme viikkoa. Laitan jutun Tanskan matkasta  myös osittain itselleni muistoksi . Lähdettiin matkaan yhdessä nuorimman pojan 24 v. kanssa.


Kierreltiin siellä neljä päivää lähinnä Kööpenhaminan nähtävyyksiä katsellen. Liikuttiin kahdella autolla. Sisaren tytär toimi oppaana perheineen . Kukkaihmisenä tietenkin  ensimmäisenä kukkakuvia. Menimme kasvitieteelliseen puutarhaan. Puutarha sijaitsee ihan keskustan tuntumassa. Siellä oli muunmuassa kaksi isoa kukkulaa missä oli ujutettu kasveja kiven koloihin ja purojen varsille . Puutarha perustettiin vuonna 1870  . Rakennukset ovat vuodelta 1874 . Puutarhan ympärillä on 10 hehtaaria maata. Kasvitieteellinen puutarha on yhä aktiivisessa käytössä oleva tutkimuslaitos ja opetustila. Puutarhassa on yli 900 kasvilajia.

Tanskan kansaliskukka on Marketta ei pensaspäivänkakkara.

Tanskassa on kaksi maailman vanhinta huvipuistoa. Joista toinen on keskustassa ja missä olemme muutama vuosi sitten käyneet.
Kävimme tälläkertaa maailman vanhimmassa nykyäänkin toimivassa huvipuistossa. Nuorilla oli mukavaa ja kyllä mekin nautimme heidän riemusta .
Dyrehavsbakken ( Bakken ) sijaitsee Dyrehavenissa. Noin kymmenen kilometrin päässä Kööpenhaminan keskustasta. Siellä on 33 toiminnassa olevaa laitetta.


Me otimme neljästään sisareni tyttären ja hänen miehensä kanssa puolentunnin vossikka ajelun peurapuistoon ennenkuin menimme sisälle tivolialueelle .
Puisto perustettiin  v. 1669  Fredrik kolmannen toimesta kuninkaiden metsästys alueeksi . Siellä elää vielä villinä 2000 peuraa. Alue käsittää nykyään 16 neliökilometriä. Ja se on liitetty Unescon maailmanperintöluetteloon.
Näimme muutaman peuran , no niitä me näemme mökkipihallakin. Mutta se kaikki muu siellä oli aivan huikeaa katseltavaa.  Ikivanhat puut ja itsestään vuosien varrella kaatuneet puut. Kerrassaan lumoavaa.

Sitten  nähtävyyksistä tietenkin perinteinen pieni merenneito.


Patsaasta on tullut Kööpenhaminan tunnus. Pieni pronssinen patsas esittää hahmoa kuuluisasta tanskalaisesta sadusta rakkaudesta vailla vasta rakkautta. Sadun on kirjoittanut Hans Christian Andersen joka asui Kööpenhaminassa 1800 luvulla .
Patsaalta on leikattu pää useita kertoja . Vuonna 2003 patsas räjäytettiin irti kivestä., mikä oli melkoinen saavutus, sillä patsas painaa yli 175 kiloa.

Kävimme myös Rosenborin linnassa . Linna toimi kuninkaallisten asuinpaikkana vuosina 1606 - 1710 ja oli silloisen kuninkaan Kristian neljän koti . Nykyisin tanskaksi nimellä Rosenborg Slot tunnettu linna on yleisölle museona jossa säilytetään Tanskan kuninkaallista taidekokoelmaa . Linnaa ympäröivät puutarhat on suosittu paikka rentoutua , pelailla ja syödä vaikkapa omien eväiden kera. Linna sijaitsee aivan kaupungin keskustan tuntumassa.


Sitten kävimme Kronborgin linnassa. Linnan historia alkoi 1420 Eerik Pommerilaisen rakentamasta linnoituksesta. Linna siaitsee lähellä Helsingorin kaupunkia Själlannin kärjessä , Juutinrauman kapeimmassa kohdassa. Tanskan ja Ruotsin erottava salmi on tässä kohdassa vain neljä kilometriä leveä, joten linnoitus on strategisesti merkittävällä paikalla. Kuningas vaati veroa laivoilta , jotka halusivat purjehtia läpi Juutinrauman salmen. Vahvistaakseen vaatimuksiaan hän rakensi voimakkaan linnoituksen salmen vartioimiseksi. Silloinen linnoitus käsitti useita rakennuksia, joiden ympärille oli rakennettu muuri.     Linnoitus paloi myöhemmin. Nykyisen nimensä linna sai  vuonna 1585, kun Fredrik toinen uudelleen rakennutti paikalle mahtavan renessanssi linnan jonka ulkonäkö ja koko oli ainutlaatuinen koko Euroopassa . Se lisättiin Unescon maailmanperintöluetteloon vuonna 2000.
Kronborgin linnassa asustaa tarun mukaan tanskalainen sankari, Holger Danske. Hän nukkuu linnan kellarissa ja herää kun Tanska joutuu vaaraan ja pelastaa valtakunnan .
Tuliaiset ostettiin pääsääntöisesti markkinoilta kirpparilta .


Käsitöinä tehtyjä vanhoja liinoja ja servettejä. Pikkuliinat olen ajatellut käyttää kattauksessa joko viinilasien alla tai kahvikattauksessa kuppien alla. Kaikkia oli kuusi kappaletta.


Sitten vielä sain äitienpäivä lahjaksi pojalta vanhan vossikan lyhdyn .
Se saa mökillä jossain paikkansa .


Kaksi tummaa perunaa ostettiin myös siemeneksi. On kuulemma sisältä raidallinen ja lilan värinen . Lajinimikettä en tiedä. Kokeillaan istuttaa ja kasvattaa .

Kuvia olisi vaikka kuinka paljon, mutta palataan takaisin oman mökkipihan kukintaan, mikä olikin  kahden viikon aikana suorastaan räjähtänyt vauhtiin .
Mutta tällaista tällä kertaa.36 kommenttia:

 1. Upeita kuvia. Oli varmasti mielenkiintoinen ja upea reissu <3 Mukavaa viikonloppua Sinulle <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja reissu oli upea . Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 2. Onpa ollut upea ja monipuolinen matka. Ihanat lomakuvat olet ottanut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle matka oli tosiaan upea ja monipuolinen.

   Poista
 3. Paljon hienoja kuvia!
  Teillä on ollut kiva matka.
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka oli kiva ja katkaisi mukavasti kevään töitä . Mukavaa viikonloppua myös sinne .

   Poista
 4. Kivoja kuvia :) Varmasti ihana reissu! <3
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja reissu oli ihana ja tarpeen. Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 5. Kyllä maailmassa on monta kaunista ja mielenkiintoista paikkaa. Mukavaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä tosiaan maailmassa on paikkoja missä olisi mukava käydä, mutta..? Mukavaa viikonloppua myös sinne .

   Poista
 6. Monipuolinen kooste Tanskan maan nähtävyyksistä! Hienoa kun voi matkustaa mukavassa seurassa ja myöhemmin muistella kaikkea! Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Seura matkalla oli mitä mahtavin ja muistoja jäi roppakaupalla. Mukavaa viikonloppua myös sinne .

   Poista
 7. Olipa kiva poiketa reissussa kuvien kera. En ole käynyt Kööpenhaminassa, mutta Tanskassa kyllä. Olisi mielenkiintoista mennä sinne uudelleen. Mukavaa sunnuntaita!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uudelleen me myös menemme taas jossain vaiheessa. Paljon jäi katsomatta siinäkin maassa. Mukavaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 8. Oi miten ihania kuvia ja teillä on kyllä ollut aivan upea reissu! Kööpenhaminassa on niin paljon nähtävää, kaunis kaupunki! Kiva kun pääsi kuvin mukaan:) Kuvat onkin kiva muisto ja niitä on joskus myöhemminkin mukava katsella ja muistella reissua! Hyvää Helluntaita♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Reissu oli aivan upea ja nähtävää jäi moneksikin kertaa. Näin siitä jäi kirjoituksen kera mukava muisto itsellekkin. Kiitos sinulle ja mukavaa alkavaa viikkoa.

   Poista
 9. Tanska on ihanan pittoreski ja sympaattinen maa! kiitos kauniista kuvista ja kivasta kertomuksesta :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle. Olipa jännä ja outo sana minulle pittoreski . Mukavaa kun kiinnostuit kommentoimaan.

   Poista
 10. Teillä olikin kaikinpuolin mukava ja mielenkiintoinen retki! Paljon oli nähtävää ja hienot tuliaiset!

  VastaaPoista
 11. Kiva kuvakooste matkastanne. Tosi hieno myös tuo vossikkalyhty!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle vossikka lyhty oli minulle mieleinen.

   Poista
 12. Teillä on ollut monipuolinen matka. Tosi kiva katsella kuvasatoa :) Kivinen kukkula näyttää erityisen hauskalta (toinen kuva ylhäältä). Ne havupuut huipulla viehättävät silmääni.

  Olipa kummaa kertomaa merenneito-patsaasta. Miksi sitä yritetään vahingoittaa? ...

  Kauniit kruunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Matka oli monipuolinen ja lämminhenkinen. Miksi merenneitoa yritetään vahingoittaa. Ehkä samasta syystä kuin sitä olkipukkia mitä yritetään polttaa joka vuosi. Ei tosiaankaan voi ymmärtää. Ihmiset ovat arvaamattomia ja niiden teot.

   Poista
 13. Paljon näitte ja varmasti jäi seuraavallekin kerralle. Tanskassa on valtavasti mielenkiintoista historiaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin juuri paljon nähtiin ja paljon vielä jäi tuleville kerroillekkin. Historia on aivan huikea.

   Poista
 14. Tanskassakin pitäisi käydä. Mielenkiintoinen matkamuisto nuo tummat perunat! Kerrohan sitten millaista satoa tuli....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on aina vähän tuliaiset kummallisia. Tummat perunat kiinnosti ja niitä myytiin siellä kappalehintaan. Niihin ei ole vielä kehittynyt kuin pieniä idun alkuja . Kohta päästään varmaan istuttamaan . Kerron kyllä sitten miten kävi. Ei siinä suurta vahinkoa tapahdu vaikka ei sato olisikaan kummoinen.

   Poista