maanantai 11. kesäkuuta 2018

Rinnekukintaa, viimeiset parsat ja ensimmäiset tomaatit.Minulla on useampikin rinne mikä alkaa pukkaamaan uutta kukintaa. 
Pitkän penkin rinneosassa on iirikset,  kurjenpolvet , keijunkukka ja 
rotkolemmikki alkaneet kukkimaan. Rotkolemmikin"  Jack  Frost - lajike "olisin toivonut lisääntyvän itsekseen
mutta ei ole  näkynyt mitään siihen viittaavaa .
Sen lehdet on minusta äärettömän  kauniit , kuviolliset ja 
 vähän hopeaan vivahtavat .
Kuulemma jos kukkineet   kukat nyppii pois se saattaa kukkia vielä syksyllä uudestaan. Kukat on pienet ja äärettömän kirkkaan siniset. 
En ole uuden kukinnan toivossa niitä poistanut vaan olen toivonut sen siementävän .
Ympärillä olisi ollut kyllä tilaa lisääntymiselle, mutta on tainnut 
kukkavanat, siemenet olla vähän kaukana varatusta tilasta. 
Komeakuunliljat " Francee " ovat  vielä aika pieniä ja ehkä olen löytänyt
nimen matalalle angervolle joka on vasta nousussa .
Kääpiöjaloangervo Astilbe chinensis  "Pumila".
Tänä vuonna on tullut omasta maasta vähemmän parsaa mitä odotettiin . Mikä lieneekin syynä?  Kuulemma parsat eivät kuivuudesta kärsi , etsivät syvällä olevilla juurillaan veden ja kosteuden. Tiedä sitten . Jokatapauksessa nämä taitavat nyt olla viimeiset tänävuonna. Parsaa kun ei saa kaikkea syödä vaan pitää jättää versoja maahan ja antaa kasvaa.
Grillasimme parsat ja söimme mökiltä tultua rivarinpihalla mukavan iltaruuan .
Sain ystävältä keväällä tomaatintaimen jonka istutin rivarin lasituksen sisälle ruukkuun. En ole mikään tomaatin kasvattaja, mutta huomasin ilokseni , että sehän on tehnyt jo muutaman raakileen.
Ajatella että minäkin onnistuin edes muutaman tomaatin verran. Olen melkein jo tekijä  kun saamme kasvihuoneen tehtyä . ( Menee vielä pari vuotta) .
Mutta tällaista tällä kertaa.
37 kommenttia:

 1. Oi, sinulla tomaatissa jo raakileet. Minulla vasta kukkii. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos sinulle sanoistasi ja hyvä minä.. .hih,

  VastaaPoista
 3. Nyt just olisin mieluiten tuossa grillin äärellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä grilliruuat on näin kesällä maukasta .

   Poista
 4. Nami, parsaa, ja itsekasvatettua tomaattia. Äsken juuri tuumailin että olisi ollut hauska kokeilla tomaattia ja mitäs jos ensi vuonna pistäisin keväällä itämään.

  Rinteeseen kivien lomaan istutetut kasvit näyttävät erityisen viehättäviltä. Paikoin tulee satumaisemat mieleen ja keijukaiset. Ja siellähän teillä onkin keijunkukkaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oma parsa on namia. Kokeilin nyt eka kertaa itsekin tomaatin kasvatusta ja hauskaa tämä on ollut. Kokeile ihmeessä ensi vuonna.
   Keijunkukkaa on mutta keijuja ei ole näkynyt. Kiitos sinulle.

   Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
 5. Komeat parsat! Minä käytän omiani kukkakimppujen vihreänä. Meidän parsa on vielä niin nuori, etten uskalla korjata satoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nam, millaista parsaherkkua. Omani istutin viime kesänä, joten nyt ei vielä voinut korjata satoa. Onneksi parsaa on saanut kaupasta.

   Poista
  2. Satoa ei tosiaankaan voi vielä kerätä, mutta tulevaisuudessa nam. Kaupasta mekin ostimme ennen ja joskus vieläkin kun oma sadonkorjuu pitää lopettaa.

   Poista
  3. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

   Poista
  4. Kiitos minäkin käytän niitä kukkakimpuissa kun sadonkorjuu pitää lopettaa.

   Poista
  5. Nyt tökkii pahasti nämä vastaukset . En pääse Satu Kukkaiselämää kohdassa vastaamaan . Mutta edellinen oli hänelle tarkoitus vastaus.

   Poista
 6. Tyylikkäitä penkkejä👏ja mikset onnistuisi tomaatin kasvatuksessa? Kun muukin luonnistaa.

  VastaaPoista
 7. Paljon kivoja kukkijoita sinulla siellä! :)
  Grilliherkut on niin hyviä!
  Mukavia pihapuuhasteluja viikkoosi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja grillaaminen on mukavaa ja herkullista.

   Poista
 8. Onpa sinulla tomaatit jo tosi pitkällä ja vielä omat parsatkin. Hienoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, tomaateista en tiedä mutta parsaa olen oppinut jo kasvattamaan.

   Poista
 9. Miksi en ole keksinyt itse parsan grillaamista?!? Kiitos vinkistä. Grilli on meilläkin kovassa käytössä kesäisin. On niin mukavaa vaihtaa keittiötyöt ulkogrillaukseen. Tekee arkisesta ruoalaitosta lähes juhlaa.

  Onnea vain tomaattien kasvatukseen. Jos minäkin siinä onnistun, niin kyllä sullakin luonnistaa. Ja mun tomaatit ei edes kuki vielä - mutta perästä tullaan. Vielä täälläkin keretään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jossain ohjeessa on pieni esikeitto parsoille ennen grillaamista . Mutta me emme ole sitä tehneet vain vähän öljyä ja soijaa millä sivellään välillä.

   Kiitos sinulle sanoistasi olen niin onnellinen näistä pienistä tomaatin aluista.

   Poista
 10. Kauniita nuo keijunkukat. Ja herkullisen näköistä parsaa.Olen sen kasvattamisesta joskus haaveillut, mutta toistaiseksi unelma odottaa isompaa tonttia toteutuakseen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos keijunkukat on jotenkin niin herkän kauniita. Mekin haaveilimme kauan parsan kasvatuksesta ennenkuin siihen oli mahdollisuus . Mutta ehkä sinullakin toteutuu joskus. Mutta ei se leveydeltään paljon tilaa vaadi se voi kasvaa vaikka tontin reunoilla .

   Poista
 11. kaunis rinne! Parsaa pitäisikin saada omalle pihalle kasvamaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja aloita kasvatus ihmeessä pian sitä kun saa odottaa muutaman vuoden ennenkuin satoa voi korjata.

   Poista
 12. Ihania kukkia ja niin herkkuja nuo parsat! Ihania kesäpäiviä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja parsat on herkkua. Ihania kesäpäiviä toivon myös sinne.

   Poista
 13. Oi, itse kasvatettua parsaa...voin vain kuvitella millaista herkkua..:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Itsekasvatettu oli meidän unelmissa kauan. Kiitos sinulle kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi.

   Poista
 14. Kauniit istutusalueet ja herkullisen näköiset parsat! Varmasti itse kasvatetut voittavat maussa kaupan parsat. Ihanaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kyllä ne ovat maukkaampia ja pehmeämpiä . Mutta kyllä me syömme myös kaupan parsaa kun satokausi loppuu. Ihanaa että niitä saa melkein ympäri vuoden.

   Poista
 15. Voi, omaa parsaa. Minäkin yritin kasvattaa, mutta pari vuotta sitten oli se kamala talvi ja kaikki parsani kuolivat. Kyllä tuore parsa päihittää aina mennen tullen kaupan tarjokkaat. Kaunis kukkarinne sinulla :) Tomaatit ovat jo isoja raakileita sinulla. Mukavaa keskiviikkoa!!

  VastaaPoista
 16. Parsa on mitä parhain omasta maasta mutta onneksi sitä saa myös kaupasta kun satokausi päättyy. Tomaatin raakileita on jo vähän kyllä minä ihmettelen että minäkin onnistuin . Kiitos sinulle ja hyvää loppuviikkoa.

  VastaaPoista
 17. Ihanasti keijunkukkaa rinteessä. Olen yrittänyt monta kertaa juurikin punaisen kasvatusta siemenistä, olen tainnut ostaa valmiin kasvinkin ja aina se häviää, viimeisin silloin tappotalvena. Siispä iloitsin, kun huomasin siemenkasvatukseni lopultakin onnistuneen ja taimi puskee punaisia kukkavanoja. Happy!

  VastaaPoista
 18. Hienoa että onnistuit viimein keijunkukan kasvatuksessa .Meillä näitä tappotalvia on ollut useampia. Kun ei sitä lunta saada tarpeeksi .No viime vuosi oli parempi. Kiva kun kiinnostuit blogistani ja liityit lukijaksi minä tein samoin liityin lukijaksi blogiisi.

  VastaaPoista
 19. Keijunkukat on kauniita, samoin tuo sininen iiris erottuu värillään kauniisti :) Parsaa en olekkaan koskaan kokkaillut, pitäisi kokeilla ja istuttaa itsellekkin, kunhan saan hyötytarhan myllättyä uusiksi :) Mkavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 20. Keijunkukista minäkin tykkään ja minulla onkin niitä kolmea erilaista .Parsa on meidän mielestämme herkkua ja ostamme sitä myös kaupasta ympäri vuoden kun oma sadon syöminen pitää lopettaa. Kokeile ihmeessä.

  VastaaPoista