torstai 8. marraskuuta 2018

Havujen tuentaaOlimme mökillä lauantain ja sunnuntain välisen yön . Leikkasin vielä nauhuksien varsia ja istutin muutaman kukkasipulin. 
Havut päätin tukea tarpeeksi ajoissa koska viime vuonna satoi lunta senverran paljon kerralla että joulukuun toinen päivä otetussa kuvassa molemmat katajat mökin keskuspenkissä olivat painuneet pahasti lumen alla. Samoin Sinikynäkataja. 
Nyt katajat saivat tukensa ja kepillä vielä tuen pönkitimme maahan. 

Samoin pallotuijien ympärille laitoin kehykset koska raskas lumi sataessaan voi painaa nekin keskeltä kasaan. Alppiasteri sai jo havuja niskaansa koska peurat käyvät jo tässä vaiheessa syömässä ne maanrajaan asti. Penkkinpohja on nyt aika hiekkainen koska ajoin siihen monta kottikärryllistä ylimääräistä hiekkaa. Keväällä yritän keritä ajamaan vastaavasti multaa. Sinikatajan ympärillä on vielä vähän rentoakankaalia, mutta keväällä sekin saa paikan muualta. 
Katajat eivät ole koko kesän aikana täysin toipuneet kevään tuomasta rusketuksesta vaikka suihkutin niille havupuubalsamia .Saa nähdä mitä uusi kevät tuo tullessaan. 
Sää oli sunnuntaina kauniin aurinkoinen . Lehtiä me emme haravoi kaikkia pois vaan annetaan nurmikolle jäädä niitä ihan runsaasti. 
Iso vaahtera on pudottanut jo lehtensä ja ne me olemme haravoineet pois . Niiden lehdet on senverran kovia ja ne kestää maatuakin jonkin aikaa joten ne on kasattu oman metsän pohjalle. Kuvat on vähän vastavalokuvia . Mutta en silloin edes huomannut kun nautin vain säästä ja aurinkosta. 

Laitoin keskeneräiseen penkin reunaan keppejä pystyyn jos peurat eivät aivan tallaisi reunoja ennenkuin keväällä projekti jatkuu ja saan siihen asennettua kattotiilet reunoiksi. 
Mutta tällaista tällä kertaa .


58 kommenttia:

 1. ollut kuiva kesä - ei kuvissa mitään vikaa.

  VastaaPoista
 2. Tuo onkin kätevää. Minulla yksi pieni hopeakuusi taipui ja seuraavana talvena taipui vielä enemmän. Ihan hirveän näköinen se on. Ja piti sitten sitoa tukikeppiin kunnolla jotta runko edes suoristuisi ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meidän katajat olivat pitkään vinossa talvenjäljiltä. Nyt toivottavasti auttaa.

   Poista
 3. Tuenta onkin hyvä juttu. Sinulla onkin paljon kauniita havuja.
  Mukavaa loppuviikkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havuja meillä on paljon ja lisää ostan joka vuosi .Mukavaa loppuviikkoa myös sinne.

   Poista
 4. Heippa, blogissani Viherrin on sinulle haaste. Osallistu jos aihe innostaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin jo kurkkaamassa kiitos sinulle haasteesta osallistun mielelläni .

   Poista
 5. Talvi ja lumi tuo omat haasteensa, mutta tuenta auttaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ajattelin olla tänä vuonna tarkempi tuennan kanssa ja tehdä se ajoissa.

   Poista
 6. Hyvä idea tukea havut. Minulla on joissakin tuijissa ja yhdessä kartiokuusessa kaksi runkoa. Olen sitonut ne havupuun sisuksista kevyesti toisiinsa, jotta märkä lumi ei taivuta puita notkolle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin minä tein rivarinpihalla viime vuonna. Sidoin niitä vanhoilla vöillä kun niissä oli myös kaksihaaraisuuutta. Mutta ne olivatkin jo niin suuria että se alkoi olla ainoita konsteja .

   Poista
 7. Leppoisia syyspuuhia siellä!
  Nyt onkin niin sumppuista, ettei paljon viitsi nenäänsä ulos pistää!
  Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sumppuista on mutta kyllä minä kärräsin tänään multaa pensasaidoille rivarinpihalla . Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 8. Voi sentään - mulla on kans tuota aitaverkkoa, jolle en ole keksinyt käyttöä. Tuota lumelta tukemista en ole tullut ajatelleeksi - kiitos tuhannesti katajien puolesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä vain kiva jos tästä postauksesta oli apua . Otan katajien kiitokset ilolla vastaan.

   Poista
 9. Yleensä talveen ja lumeen varautuminen jää viimetippaan:)
  Minulla on mökillä kallionauhuksia ja olen jättänyt ne aina talventörröttäjiksi, kun niissä on niin ihana "partasuti" kukka talvipakkasilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet oikeassa nauhuksilla niillä on aivan ihana partasuti ,mutta jos ne jättää talventörröttäjäksi ne saa kylmäkäsittelyn ja lisääntyy siemenistä reippaasti ,ainakin meillä tässä rinteessä. Tänävuonna en jättänyt viimetippaan tuentaa.

   Poista
 10. Meillä myös pihahommia viikonloppuna lauantaina oltiin pihatalkoissa äitini luona..lähinnä lehtien haravointia ja sunnuntaina suojattiin verkoilla oman pihan hedelmäpuita sekä kasvimaan talvikuntoon laittoa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näitä pihahommia vielä piisaa itsellänikin. Meillä on huomenna pihatalkoot rivarinpihalla. Mutta sitten eiköhän se ole taputeltu tälle vuodelle ,

   Poista
 11. Ihania syys-ouuhia olet vielä tehnyt ,suojaaminen ja verkottaminen ,tärkeä havupuille.
  Ihana katsoa noita aurinko kuvia,kn tuntuu ettei muistakkaan minkälainen oli aurinkoinen päivä,kun aina harmaata ,sumua,pimeää,märkää.Mutta aina jotakin hyvää,lämmityskulut ,puita kuluu vähempi ,öljy riittää pitempään ja sähkömittarikaan ei etene pikajunan vauhdilla:)))kun mittarissa plus asteita:))
  Mukavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä näitä harmaita päiviä on ollut ja aurinko tuntui tosi hyvältä. Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 12. Jotkuthan ottavat kuvia vastavaloon tarkoituksella. Minusta noissa kuvissa ei ole mitään vikaa.
  Paljon olet(te) ennättänyt(ennättäneet) viikonlopun aikana. Kun on tehnyt sen, minkä voi kasviensa eteen - voi huokaista helpotuksesta. Tulkoon talvi kaikessa rauhassa, jos on tullakseen.
  Ai, teilläkin ovat peurat kiusana.
  Hyvää viikonloppua sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on peuria ihan mahdottomasti. Onneksi puutarhan ympärillä on aita . Vielä eivät ole sinne hypänneet. Kohta nämä syyshommat on taputeltu joten tulkoon talvi jos on tullakseen. Kuten osuvasti sanoit . Hyvää viikonloppua myös sinne.

   Poista
 13. Viime kesä ja edeltänyt talvi olivat rankkoja havupuillekin. Meilläkin oli tuijissa paljon ruskeita lehtiä. Karsin niitä pois ja ruiskuttelin havupuubalsamia. Nyt näyttävät jo elinvoimaisilta. Meidän tuijat ovat niin korkeita, ettei niitä voi tukea enää mitenkään. Yritän talvella niiden oksilta lunta karistella, jos sitä liikaa tulee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuijien kohdalla meilläkin näyttää balsami auttaneen, mutta katajat on vielä vähän ruskeita. Isompien tuijien oksilta on vain meidänkin pakko käydä karistelemassa lunta pois samoin isompien katajien ja marjakuusien.

   Poista
 14. Kauniita lumikuvia! Hyvin olet valmistanut havusi talveen, nyt vaan lunta odottelemaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle ja kyllä minäkin lunta jo odotan. Tulisi vähän valoisampaa ja kuivempaa .

   Poista
 15. Olisi tosiaan järkevää tukea ja suojata kasveja etukäteen eikä sitten kun on myöhäistä. Hämmästyttävän lumista oli viime vuonna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä ainakin ajattelin tehdä se nyt niin ei käy samalla lailla kuin viimevuonna. Lumi suli kyllä sitten pois.

   Poista
 16. Katajat ovat niin suloisia ja hidaskasvuisia että tuntuu mukavalta kun joku niitä suojelee ja hoitaa.
  Jäädään seuraamaan niiden kehitystä peukut pystyssä. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä pidän kovasti katajista ne ovat suojelemisen arvoisia. Kiitos sinulle.

   Poista
 17. Kauniit kuvat.
  Minä jo odotan niin malttamattomana lunta, että olisi vähän valoisampaa ☺
  Mukavaa viikonloppua Sinulle ♫

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kyllä minäkin lunta odotan ainakin nyt kun havut on tuettu. Mukavaa viikonloppua myös sinne.

   Poista
 18. Nyt voit odotella lunta rauhallisin mielin.
  Helpoimmista paikoista ruokaa etsitään. Peurat saavat tönkiä pihalla ilman häirintää😏 kun olette poissa. Jotain karkotteitakin taitaa olla?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta kyllä kaipaisi jotenkin . Peurat kulkee silloinkin pihamaalla vaikka ollaan paikalla .

   Poista
 19. Ihana katsella aurinkoisia syyskuvia tämänpäiväisen harmauden keskellä.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ja mukavaa viikonloppua myös sinne .

   Poista
 20. Kivat kuvat mökiltä.
  Meillä lumet lähti.
  Valoisampaa oli jos oisi lunta.
  Mukavaa isänpäivän viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lunta ei ole tämä vuonna vielä täällä ollut pientä härmää vain maassa . Saisi sitä kyllä tosiaan tulla valoisuudenkin takia . Mukavaa viikonlopun jatketta myös sinne.

   Poista
 21. Havujen tukeminen on viisasta. Sekin auttaa, että kiärtää havut ympärinsä alahalta ylähälle jollaki narulla. Se jäykistää nii, ettei lumi enää nii helaposti saa taivutettua. Mulla toimittaa jouluvalot useen narun virkaa. Nykki mullon ollu nelijäs tuijas jouluvalot koko kesän. Toivottavasti toimiivat, en oo viälä kokeellu, mutta ainaki tuijat pysyyvät kuasis. Sukkahousut on kans hyvä naruvaihtoehto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkistä naru voi olla tosiaan hyvä vaihtoehto . Rivarinpihalla meilläkin on jouluvalot muutamassa tuijassa. Ja tässä lähellä voi niitä käydä aina välillä ravistelemassa liialta lumelta, mutta mökillä on vähän toinen juttu.

   Poista
 22. Kauniita kuvia mökiltä. Tuo Lyhty kuva on tosi kaunis.
  Hyvää alkanutta viikkoa!

  VastaaPoista
 23. Havujen tuenta lumikuormalta ja suojaus kevätahavalta ovat suurimmat syyt siihen, miksi en halua hankkia niitä pihaani. Onhan meillä kyllä toisaalta isoja kuusia ja pihtoja heti pihan laitamilla, ettei ole sillä lailla tarvetta talvivihreydelle. Teillä havut tulevat edukseen, kun ovat omana ryhmänään vähän kauempana metsästä. Kävin vilkaisemassa edellisenkin postauksesi. Mukava oli päästä kurkistelemaan paremmin rivaripihaasi. Siitä et ole useinkaan postannut. Kanttauslapiokin oli päässyt jo melkein työmaalle asti :D Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Havujen tuentaa ja suojausta on kevätahavaa vastaan meillä aika paljon, mutta joka vuosi olemme kuitenkin niitä lisännyt. Ja rivarinpihalta olen postannut vähemmän jo senkin takia että mökillä ollaan niin paljon ja siellä on koko ajan jotain meneillään . Kanttaus rautaa on nyt käytetty rivarinpihalla kivetyksien esiin saamisessa. Hyvä peli. Mukavaa viikonjatketta.

   Poista
 24. Kivoja syystouhuja siellä! Oikein mukavaa marraskuuta💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Syystouhuja tuntuu riittävän. Mukavaa marraskuuta myös sinne.

   Poista
 25. Kadehdin kyllä tuota ahkeruuttasi pihahommien suhteen :) Itsellä tässä vaiheessa jo takki ihan tyhjä ja täytyy varmaan vaan toivoa, ettei tule yhtä painavia lumikuormia kuin viime talvena. Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se kohta on minullakin takki tyhjänä. Lumikuormat painavina on harmillisia ja voivat tehdä suuriakin tuhoja . Mukavaa viikonjatketta .

   Poista
 26. Beautiful pictures.
  A brilliant idea, protect the plants before the bad weather arrives and it is too late.
  Lovely blogue.
  Greetings from Portugal
  Maria
  Divagar Sobre Tudo um Pouco

  VastaaPoista
 27. Kauniita syyskuvia, Viimevuonna olikin paljon lunta.Havupuut ovat tosi kauniita Hyvää viikon jatkua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No meillä ei ollut kyllä paljon lunta muutakui kuvien ottoaikaan Se suli pois ja senjälkeen ei paljon ollut. Mutta jonkinverran kumminkin. Kiitos sinulle ja hyvää loppuviikkoa.

   Poista
 28. Vastaukset
  1. Kävinkin jo kurkkaamassa kiitos sinulle otan sen mielelläni vastaan.

   Poista