maanantai 18. toukokuuta 2020

Ruusujuuret ja puutarhan katsastusta .


Minulla on näitä ruusujuuren pehkoja kolme kappaletta ja nyt ne minusta on melkein parhaimmillaan  . Sadepisarat koristelevat kivasti ruusukkeet . 
Ruusujuurta käytetään myös lääkekasvina onko kellään omia kokemuksia sen käytöstä ❓






Sitten on yksi tällainen toinen punaisempi versio taitaa olla idänruusujuuri siirsin sen syksyllä toiseen penkkiin mutta tämäkin on vielä väliaikainen paikka sille , niinkuin monelle muullekin tässä penkissä .


Vuorenkilvet aloittavat juuri kukinnan , ne on saanut ilmeisesti vähän pakkasta 
 kun osassa on vähän mustaa nupuissa . Nämähän on myös hyviä kukkia leikkona maljakossa ja aionkin ottaa niitä heti kun ovat vähän enämpi kasvattaneet vartta . 
Lehdet kestävät myös pitkään ja ovat asetelmissa tosi hyviä . 




Esikoita ei ole kuin yksi uusi esiteltävänä  . Muut kärsivät kylmyydestä eivät pääse oikein vauhtiin kasvussa  . Tämä esikko aloittaa juuri kukinnan  . 




Valkoinen pikkusydän on saanut myös nupuille pakkasta .  Mutta onneksi nämä on kestävää sorttia . 




Löydettiin kukkapenkistä myös kaksi sientä , muistuttaa korvasientä mutta taitaa olla huhtasieni vai mitä mieltä olette ❓. Ne ei ole myrkyllisiä ja kuulemma herkullisia mutta emme ole niitä kyllä keränneet  . Mutta mielenkiintoinen tuttavuus . Kukkapenkit ajattelin saada kuntoon nyt tulevana pitkänä viikonloppuna . Niihin en ole kerkinyt paneutumaan ollenkaan vielä  . 




Pensasmustikoiden silmut on vasta aluillaan. 


Uudet vadelmat Maurin makeat syksyllä istutetut on aika matalia?  


Muut vadelmat olen leikannut noin vajaa kahden metrin korkeudelta  . Rastaat on levittänyt karikkeen taas kiveytykselle mutta siitä ne on helppo kyllä harjata taas penkkiin  . 



Parivuotta sitten siirretyt neljä mustaviinimarjapensasta on toipunut siirrosta hyvin ja ovat hienosti kohta aloittamassa kukinnan . 


Kaikilta osin puutarhaa en ole kerkinyt alustoja putsaa lähinnä omenapuita ja kirsikat ja pari luumupuuta on vielä kesken mutta ovat saaneet kuitenkin lannoituksen  . Rautakangella olemme laittaneet maahan neljä tai viisi reikää noin metrin puolentoista päähän rungosta riippuen puun koosta . Reikään olemme  laittaneet lannoituksen suoraan juuristolle . 


Taitaa olla vielä kolme marjapensaan alustaakin putsamatta ja karikkeet puuttuu myös muutamilta muiltakin  . Mutta kun kotonakin ollaan ja siellä on omat puuhat kaikkea ei ole kerkinyt millään . Mutta ehkä ensi vuonna on taas helpompaa kun nämäkin on laitettu  . 




Huomasin myös että muutama parsakin nostaa päätään vanhojen varsien lomasta  . Kaikki vanhat tikkuvarret eivät lähde irti mutta olenkin poistanut vain ne mitkä lähtee helposti  . 


Mesimarjakin alkaa kukkimaan yhdessä lavakauluksessa . 



 Eli kaikki hyvin myös puutarhassa toivottavasti saamme lämpöä jotta pölyttäjät alkaisivat lentää paremmin  . Vain muutamia bongasin työssään . 



Mutta tällaista tällä kertaa  . 





43 kommenttia:

  1. Hyvin kevät etenee. Minulla vuorenkilvet kukkivat nyt todella komeasti, minusta paljon komeammin kuin monena vuonna aiemmin. Minullakin oli tuota mesimarjaa metsäpuutarhassa, mutta kesän kuivuus pari vuotta sitten koetteli niitä kovasti ja sitten vuohenputki oli vallannut kasvustot. Nyt niitä ei taida enää siellä kasvaa. Pitäisikin laittaa niitä lavaan kasvamaan, niin kuin sinulla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä vuorenkilvet vasta aloittelee kukintaa mutta aika runsaasti näyttää kukan alkuja olevan. Laita ihmeessä lavaan kasvamaan mesimarjaa kasvaa aika mukavasti.

      Poista
  2. Minäkin istutin tuota ruusujuurta pienen taimen syksyllä. Nyt hyvällä alulla. Moni inhoaa noita vuorenkilpiä en kylläkään ymmärrä miksi? Minulla on noita myös ja nuppuja näyttää olevan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on kyllä mukavan näköisiä tässä vaiheessa pidän niistä eniten. Vuorenkilpeä mennään hakemaan torstaina taas lisää. Niitä annetaan ilmaiseksi ihan meidän mökin läheltä. Minulla on pressu ollut yhden alueen päällä rinteessä istutan niitä siihen.

      Poista
  3. Onpa söpöset ruusujuuret!
    Huhtasieni se taitaa olla, nam nam - siinä onkin aterian ainekset, vieressä näkyisi olevan vuohenputken lehti! Siitä vaan pannulle :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on nyt parhaimmillaan
      Ihan varma kun ei ole sienestä niin saa jäädä maistamatta, vuohenputkea ollaan kyllä syöty mutta ei millään jaksa kaikkea 😁

      Poista
  4. Minullakin on kaksi ruusujuurta, joista toinen on tiilenpunakukkainen idänruusujuuri. Käytöstä ei ole kokemuksia.
    Vau, mesimarjakin alkaa sinulla kukkimaan. Maalla lapsena mesimarjoja kerättiin ojien penkalta, jossa niitä kasvoi paikoin runsaasti.
    Mukavaa viikon jatkoa Nila. 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on kyllä ihania.
      Mesimarja alkaa tosiaan kukkimaan, marjoja on tullut vielä aika vähän. Minä en muista koskaan syöneeni lapsena niitä 🤔
      Mukavaa viikonjatketta myös sinne.

      Poista
  5. Sinulla on mesimarjaa lavakauluksessa. Minäkin niin haluaisin... Mukavaa ja airinkoista viikon jatkoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei muuta kuin lavakaulus maahan istutus puuhiin 🤗 Aurinkoisia päiviä myös sinne

      Poista
  6. Minulla oli joskus aikaisemmin ruusujuurta, mutta mihinkähän se mahtoi hävitä? Myös mesimarjat hiipuivat silloisesta kasvupaikastaan, pitäisi laittaa uudelleen.
    Meillä ei ole vielä vuorenkilven kukat noin pitkällä, mutta eiköhän kohta ala kukinta. Olet saanut paljon aikaiseksi, itsestä vaan usein tuntuu, että pitäisi ehtiä enemmän :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on kyllä aika kestäviä että mihinkä sinun on nyt joutunut 🤔 Mesimarjaa on kiva kokeilla sato ei päätä huimaa mutta jotain sentään.
      Sitä on näin keväällä vähän malttamaton pitäisi kerkiä vaikka mitä 🤗

      Poista
  7. Ruusujuuri on kaunis, tykkään kovasti. Käyttökokemuksia ei ole. Vuorenkilven mustista lehdistä keittelevät kuulema Siperianteetä, sitä ainakin meidän seniorikansalainen on kokeillut.
    Vuorenkilpi on uskollinen kukkija, taidanpa napata maljakkoon jahka päätään nostavat.

    Ja kiitos ideasta, mesimarjaa laitan ehdottomasti johonkin. Se on niin ihanan aromaattinen hieno marja.

    Kivaa ja touhukasta viikkoa, se alkaa jo toukokuukin kääntyä lopuilleen. Uskomatonta miten aika rientää!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuri on kaunis ja käytetään myöskin rohtona, sitä muistaakseni viljellään Suomessa ihan sitä varten. Pitää ihan googlettaa sen hyödyt.
      Vuorenkilvestä saa myös jotain terveellistä.... 🤔 Maljakkoon ainakin koristamaan 🤗
      Mesimarja sato ei ole kummoinen ja tuleeko koskaan olemaan , mutta vähäkin kelpaa ja kukinta on kyllä tosi kaunista.
      Touhukasta viikonjatketta myös sinne toivottavasti ilmat sallii.

      Poista
  8. Siistiltähän siellä jo näyttää, eikun satoa kasvattamaan:) Ruusujuuri on minulle vieras kasvi, näyttää kyllä mukavalta ja taitaa myös kukkia kauniisti. Mesimarjoja lavakauluksessa, kuullostaa kivalta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, minusta ruusujuuren kauneus on parhaimmillaan nyt, ei ihmeelliset kukat minusta ja lehdistö on hopeaan vivahtava mutta kasvaa ja lamoaa. Leikkaan lehdet kun alkavat rötköttää liikaa. Mesimarjat on aika hauska lavassa.

      Poista
  9. Tuo mesimarja minnuu kiinnostaa, onko siinä ussiimpi lajike. Viimekeväänä kuletin kotipuolesta ihan luonnon mesimarjoo tuohon hiekkapenkkiin ja elossa on. Kukkia vuottelen, ovat niin kauniit. Miullakin on yks idänjouluruusu, matala vielä on vaan väriä nähtävissä. On se kiireistä aikoo tää kevät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä on kolmea eri lajiketta sekaisin. Sanovat että tuottavat marjaa paremmin? 🤔. Kukat on todella kauniita minustakin.
      Idänruusujuuri on minusta erikoisen kiva.
      Kiirettä pitää 🤗

      Poista
  10. Ihanalta näyttää :) itse kun asustelen kerrostalossa niin aina nämä toisten pihat ja puutarhat on iloista katseltavaa :)

    VastaaPoista
  11. Jännän näköisiä nuo ruusujuuret ja näyttävät leviävän tiiviinä. Kevät on kyllä niin kaunista aikaa. Ihanaa tiistaita sinulle. ❤️

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on tiivis pakkaus ja kasvaa hitaasti. Kevät on voimakasta ja kaunista aikaa... jos ei sataisi. 😁. Mukavaa viikonjatketta

      Poista
  12. Olipa esteettinen kaunotar tuo ruusujuuri noissa lähikuvissa.

    VastaaPoista
  13. Idänruusujuuren olen saanut säilymään äitini peruja 50-luvulta. Se on yksi suosikkikasvini. Idänruusunjuuri niin ikään on hieno, luonnonvarainenkin lienee. Tulisi nyt vaan lämpimämpää ilmaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on kyllä minulle myös mieleen. Sinulla on oikein perintöjuuri ❤ sillä on jo paljon tunnearvoakin kun on näin kauan matkassasi kulkenut. Lämpöä kaivataan myös täällä.

      Poista
  14. Ruusujuuri on hauskan näköinen kasvi. Monen monta kertaa olen ollut sitä hankkimassa, vaan yhä on hankkimatta.
    Pensasmustikoissani on ollut lehdet jo viikkotolkulla ja nyt nuppujakin. Sen verran on öisin kylmä, että taitavat ressukat paleltua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuren alun olen saanut anopilta ja sen sitten jaoin kolmeen eri alkuun muutama vuosi sitten. Sinulla on pensasmustikat pidemmällä kuin täällä vaikka ei pitkä matka olekkaan meidän välillä.

      Poista
  15. Siistiä ja kaunista. Erityisen kaunis on tuo ruusujuuri vesipisaroineen.
    Ei mitään hajua sen käytöstä.
    Mukavaa tiistaita ja aurinkoista viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ruusujuuren kauneus on nyt parhaimmillaan minusta.
      Mukavaa viikonloppua sinne.

      Poista
  16. Näistä kuvista tajusin etten ole nähnyt vielä lännenruusuruohon nousevan, on saattanut menehtyä ja se on harmi. Miten saat mesimarjan kasvamaan noin hyvin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minusta ne on tosi kestäviä katsele vielä josko jossain 🤔
      Minulla on kolmea eri lajiketta tässä lavassa muuta en tiedä siitä hyvyydestä 🤗

      Poista
  17. ruusujuuret kyl ihastuttaa, sen käytöstä minulla ei ole kokemusta, mut vuorenkilven on. teen vuorenkilvetä teetä, oikein hyvää ja tietysti myös terveellistä;)
    teil on kyl mahtavan monipuolinen hyötytarha ja kaikki niin hyvin hoidettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mielenkiintoista, teetä vuorenkilvestä pitää googlettaa ❤
      Kiitos sinulle sanoistasi.

      Poista
  18. Ruusujuurihan on kaunis kuin taideteos.

    VastaaPoista
  19. Ruusujuuret ovat ihania!!!
    Paruin ääneen, kun viime syksynä tehtiin salaojaremppaa pihassa. Miehet olivat kaivinkoneella nostaneet kaikki ruusujuuret (toistakymmentä) kuorma-autonlavalle ja vieneet jonnekin maansiirtopaikalle maa-aineksen mukana. En osaa iloita kuivasta talosta moisen ajattelemattomuuden jälkeen!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruusujuuret on ihania ja minusta nyt parhaimmillaan. No voihan hittara minä olisin varmaan tehnyt samoin 😥. Et ole sitten uusiakaan tilalle hankkinut ❓

      Poista
    2. Osaa vain tapaa kasveja - alkuperäiset ruusujuuret olivat n. 50 takaa, joten kykyni ei enää tepsinyt niihin...

      Poista
  20. Aivan outo tuo ruusujuuri, mutta kaunis. Täällä ei vielä vuorenkilvet kuki. Minä inhosin niitä joskus, mutta nykyään tykkään niistä ja minulla onkin niitä todella paljon erilaisten kivikkopenkkien edessä. Huhtasienihän tuo on. Ei muuta kuin pannulle ja sipulia ja kermaa perään. Mukavaa helatorstaita <3

    VastaaPoista
  21. Me haimme yhdestä pihasta eilen satoja vuorenkilven alkuja lisää, ilmaiseksi. Paljon on minullakin mutta paljon on vielä tarvetta. Me emme ole varmoja tästä sienestä joten emme ole uskaltanut niitä syödä. Kiitos ja mukavaa viikonloppua.

    VastaaPoista