keskiviikko 23. kesäkuuta 2021

Pionit , mansikkamaa ja kolmiosainen puutarhakomposti .

 

Minulla on tänä vuonna auennut pioneissa aivan uusia lajikkeita joiden nimeä en edes tiedä . Yli kolmestakymmenestä pionista en näe vieläkään kahden kukintaa tämänkään vuoden jälkeen ne pysyvät salaisuutena ensi vuoteen , toivottavasti ei pidempään . Minulla on paljon perennoja joidenka nimikkeitä en tiedä eikä se minua niin suuresti haittaa mutta tietokaan ei olisi pahitteeksi . Tässä Sarah Bernhardtin vieressä on ensi kertaa kukkiva yksilö minulle tuntematon . Olen erittäin iloinen että tämä on vähän erilainen kuin muut , toivottavasti niistä kahdesta mitkä ei vielä näytä kukintaansa olisi joku muukin yksinkerrannainen.. Olipa sanahirviö ja lieneekö edes oikeaoppinen 😁🤔

Samoin  ensikertaa kukkiva tummanpunainen tämä oli yllättävän matala lajike tai sitten ei ole päässyt vielä oikeaan mittaansa . Nippun Beauty on avannut vasta yhden kukan , nuppuja on vähemmän kuin viime vuonna . 

Tässä toisessa penkissä kaikki kymmenen pionia kukkii tänä vuonna ,  yhden kukinnan näen kohta ensikertaa . 

Valkoisia on yhteensä neljä kappaletta tässä penkissä   kaksi Festiva Maximaa 


ja kaksi Duchesse de Nemours jotka olen saanut anopilta , pidän kovin niiden väristä niissä on jotain kellertävää minusta nielussa . 
Lopuksi haluan esitellä yhden pionin sain sen naapurilta  vähän ennen hänen menehtymistään . Olisin voinut sen kenties vielä syksyllä istuttaa mutta päädyin kuitenkin laittamaan sen ruukkuun ja kellariin talveksi. Emme suunnitelleet mitään istutus syvyyttä muuta kuin tyrkkäsimme sen ruukkuun ja multaa päälle . Keväällä taas sen paikka ei ollut valmis joten se jäi edelleen ruukkuun . Ja eikö mitä se alkoi hurjan kasvun ja teki myös nopeasti nuput joten laitoin tuen ympärille ja annan kukkia ruukussa . Se teki 24 nuppua ja kaikki aukeavat . Tämä on minulle tärkeä pioni ja muistuttaa minua aina hänestä . Yleensä pioni ottaa "nokkaansa"  siirrosta eikä kuki heti mutta tämähän näytti että olen sitten poikkeus . 

Sitten käväistään puutarhan puolella mansikat sai päällyskehikkonsa ja olkensa istutimme sinne myös keväällä mesikan . Ei ottanut "nokkiinsa vaan kukki kauniisti ja antaa jopa satoa . Tänään kerään ensimmäiset mansikat . Mansikan puskat ei ole kovin suuria vieläkään . 


Tästä mansikka kehikosta saa päädyn irti huoltoa varten ja olen aloittanut myös parsapenkin huollon ,  kitkemisen. Parsakausi on nyt ohitse ja loppujen annetaan kasvaa . Alakuvassa vasemmalla puoliksi kitketty parsapenkki . 
Puutarha sai vihdoin kolmiosaisen puutarhajäte kompostin lavoista .  Ensimmäinen osio on nyt täysin valmis . Patolevyä seinissä , pohjalla on pahvi ja sen päällä hiekkaa  . Tämä nyt siksi että nämä ensimmäiset rikat ei pääsisi kasvamaan . Seuraavina vuosina ei ole tarvetta . Kolmen vuoden kuluttua on jokaisessa osiossa jotain ja kierron jälkeen toivottavasti on jo omaa multaa . Kaksi osioo on vielä työn alla mutta kiirettä ei vielä ole vasta ensikeväänä siihen seuraavaan on tulossa ensimmäisen tuotos . Maali on ehkä vähän liian vaaleaa piti olla tummemman harmaa  . Joko me näytettiin väärä tai sekottaja otti väärän . Mutta ei se nyt niin paha kuitenkaan ole . Komposti on tehty vatupassia apuna käyttäen näyttää kuvat mitä tahansa 🤗😁 ja minunhan kuvat voi sitä tehdä 😛


Ukkonen ilmoittelee tulostaan saa nähdä kiertääkö se kuten sateet on viimeaikoina tehnyt . Sadetta kyllä toivon mutta pionit ei  🤔


Hyvää  Juhannusta 

Mutta tällaista tällä kertaa. 


52 kommenttia:

 1. Hieno kompostirivi. Täällä oli juuri hurja ukonilma, salama pamahti ihan talon vieressä kovempaa kuin koskaan ennen. Onneksi sade tuli rauhallisesti eikä myrskynnyt. Hyvää juhannusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tätä kompostia olen odottanut muutaman vuoden. Ukonilma tuli meillekkin sade oli rankkaa ja pionit makasi maassa mutta onneksi jäi paljon nuppuja.
   Kiitos hyvää juhannusta myös sinne.

   Poista
 2. Pionit ovat niin kauniita. Yksi kesän kauneimmista kukkasista.
  Kivat kompostit,mekin hommattiin nyt kevällä komposti. Mielenkiinnolla odotan,kuinka se toimii.
  Täällä viime yönä jyrisi kovasti ukkonen ja vettä tuli hetken kaatamalla.
  Samoin tekee juuri nyt jyrisee,mutta onneksi kauempana.
  Ihanaista juhannusaikaa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit on kyllä ihania.
   Tämä on vain puutarhajäte komposti on meillä ruokajätteille myös kompostori ja siinä olisi parantamisen varaa.
   Ukkonen tuli myös tänne ja pionit lakosi kävin juuri niitä ravistelemassa.
   Kiitos ihanaa juhannusaikaa myös sinne.

   Poista
 3. Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Kiitos hyvää juhannusta myös sinne.

   Poista
 4. Ihanat pionit! Kaunista juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi ❤
   Kiitos kaunista juhannusta myös sinne.

   Poista
 5. Kylläpä upeasti kukkii ruukussakin se yksi pioni! Tuollaisen vaalean kerrotun minäkin haluaisin. Hyvännäköinen kompostirivi, kyllä kelpaa multaa odotella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näköjään ruukussakin kukkii komeasti.
   Omaa multaa pitää odottaa kolme vuotta mutta senjälkeen joka vuosi.

   Poista
 6. Ihanaa pionien kukintaa. Täällä meillä pionit saivat tänään niskaansa kovan ukkosmyrskyn. Sanomattakin selvää kuinka kävi.
  Sinulle jäi ihana muisto menehtyneestä ystävästä.

  VastaaPoista
 7. Kiitos samoin kävi täällä meillä mutta onneksi kaikki ei ollut vielä kukassa.
  Ihana muisto jäi. Minun ympärillä on ollut paljon kuolemaa parin vuoden aikana että ihan hirvittää.

  VastaaPoista
 8. Ihanat pioonit ja mikä ihastuttava kukkamuisto naapurista. Mansikat o nuaren verkkojen alla hyväs suajas. Siisti kompostikehikko. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, minulla on ollut paljon kuolemaa ympärilläni parin vuoden aikana. Mutta ihana muiston sain.
   Mansikat on turvassa ja komposti on vuosien haave.
   Kiitos kuin myös sinne ❤

   Poista
 9. Oi että,ukkosen lisäksi jännitystä ilmassa kun odotat pionien aukeamista. Ihania ovat!
  Minulla taitaa yksi olla liian varjossa🤔ruusut ovat kasvaneet isommiksi kuin luulin. Keväälläkö se olisi hyvä siirtää? On jo iso mutta kaivinkoneella sen saisi nostettua ylös.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jännitystä tosiaan 🤗 kiitos.
   Jos sinulla on noin suuri että kaivuria tarvitaan siirtoon ja kukkii kuitenkin antaisin olla samassa paikassa mutta siirrot voi tehdä keväällä tai syksyllä.

   Poista
  2. Sepä se kun ei kuki enää☹️kasvattaa vaan pitkää hujoa valon puutteessa. Ja niin tekee itse asiassa toinenkin anopin peruja oleva pioni.

   Poista
  3. Voi olla myös liian syvälle istutettu silloin ei kuki. Mutta jos aiot siirtää sen nyt kannattaa tehdä senverran ajoissa että kerkiää kunnolla juurtumaan syksyyn mennessä.

   Poista
  4. Juu, voi olla, mutta ennen kuin ruusut kasvoivat ympärillä isoiksi, molemmat pionit kukkivat nätisti.
   Työ jätetään kevääseen, tuntuu varmemmalta. Kiitos neuvoista!

   Poista
 10. Mahtavan hienot pionit! Tuo naapuriltasi saatu on oikea kaunotar ja tarina lisää sen arvoa entisestään.
  Hieno kompostirivi ahkeroituna, siitä on hyötyä ja toivottavasti tuottaa laatumultaa jatkossa.
  Meillä on niin paljon räkättejä pitkin nurmikoita, että pitäisi keksiä, miten ihmeessä saa marjoista edes osan itselle. Teillä on hyvä systeemi rakennettuna!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pionit on ihania ja naapurilta saatu pioni on sydäntä lähellä.
   Komposti on vuosien tulos ja odotus, kaikkea ei vaan heti kerkiä tehdä.
   Mansikat on turvassa mutta pitää keksiä miten punaherukat saadaan myös omiin suihin.

   Poista
 11. Hei Nila!
  Aivan ihanat pionit. En minä tiedå kaikkien nimea mutta olisihan se kiva jos tietäisi. Ostin puutarhamessuilla monta juurta, eikä ne varmaan ollut oikeissa laatikoissa. Ne eivät ole halunneet kukkia joten viime vuonna siirsin ne uuteen paikkaan. Minulle käy ihan kuin sinullekin, saan odottaa kukintaa.
  Oikein Hyvää Juhannusta.
  /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minäkään en tiedä kaikkien nimiä mutta ei voi mitään. Puutarhamessuilta minäkin ostin päivänliljoja ja eivät olleet oikeissa laatikoissa sain kahtena vuonna peräkkäin kaikki samanlaisia. Ensimmäisenä vuonna keltaisia ja toisena punaisia kyllä harmitti.
   Kiitos hyvää sunnuntaita.

   Poista
 12. Tosi kauniita pioneja, ne ovat niin kauniita kukkia:)
  Ja ihanaa kun on mansikoita ja parsaa omasta maasta:)
  HYvää juhannusta sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pionit on kyllä ihania. Mansikkaa on kyllä mukavaa saada omasta maasta ja samaten parsaa. Herkkuja molemmat.
   Kiitos hyvää sunnuntaita.

   Poista
 13. Sinulla on kyllä hurjasti kauniita pioneja! Eilinen myräkkä oli kyllä aikamoinen, meillä vältyttiin taas vahingoilta, ihme kyllä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pioneja on kyllä monia ja kyllä ne on saanut vettä niskaan jo kaksi kertaa ihan reilusti. Kärsinyt ne on sateesta kovasti mutta ei voi mitään. Hyvä kun teillä on säästetty vahingoilta..

   Poista
 14. Kätevä kompostori. Hyvä idea ja hienosti toteutettu.
  Upeita pioneja sinulla. Toivottavasti teillä kukinta jatkuu hieman pidempään.
  Meillä jo terälehdet varisevat.
  Oikein ihanaa juhannusta teille <3!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kompostoria on odotettu jo muutaman vuoden mutta kun on niin paljon kaikkea. Pionit on saanut kaksi rankkasadetta niskaan ja eivät kyllä ole oikein hyvän näköisiä tällä hetkellä. Mutta nuppuja on vielä kuitenkin reilusti.
   Kiitos hyvää sunnuntai iltaa.

   Poista
 15. Mielenkiintoinen komposti. Tykkään siitä ajatuksesta että kaiken puutarhajätteen saa hyötykäyttöön. Olen jo muutamana vuotena harrastanut sitäkin että laitan nyppimiäni rikkakasveja suoraan toisten kasvien ja pensaitten juurelle.

  Komeita pioneja 🌸 Ja onnittelut niistä yksilöistä jotka eivät ottaneet nokkiinsa. Meiltä on kerran yksi pioni hävinnyt arvoituksellisesti. Toisen siirsin kerran muiden luokse samaan ryhmään. Jännitin suuttuuko mutta hyvin kävi. 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Komposti on kyllä hyvä ja puutarhan puolella niin saa nyt kätevästi kaikki puutarhan jätteet hyötykäyttöön.
   Hyvä kikka sinulla tuo rikkaruoho kate idea.
   Pionit on yleensä kyllä helppoja kasvatettavia mutta aina kuitenkaan ei onnistu joka yksilön kanssa. Hyvä kun sinä onnistuit toisen kanssa kuitenkin.

   Poista
 16. Komea ruukkupioni! Sinulle jäi hieno muisto naapurista. Ei pioni aina suutu siirrosta eikä jakamisestakaan, jos se on tehty oikeaan aikaan. Silloin kun äitini kanssa pistimme palasiksi suvun "perintöpionin", jouduimme ruukuttamaan osan kun eihän meillä ollut yli viidellekymmenelle pionille paikkojakaan. Juurakon koko vähän yllätti :D Pari jakotainta kukki ruukussa keskellä talvea.
  Hyvä komposti tuli, kyllä kelpaa puutarhajätettä tuonne kärrätä. Hyvää juhannusta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hieno muisto naapurin hienolta ihmiseltä. No on teillä ollut jakotaimia ja aika jännä juttu että kukki keskellä talvea.
   Komposti on kyllä hyvä tykkään kovasti.
   Kiitos hyvää sunnuntai iltaa.

   Poista
 17. Ihanat pionit. Kyllä siinä 'Duchesse de Nemours' pionissa on kellertavaa keskuksessa. Mukavan muiston sait nuapurilta, säilyy muistissa kuten meillä mustilanruusu. Räkättejä on tiälläkin ja mansikat on suojattava aina tai ei ihe suaha mittään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos pionin nimen tiedän siitä että purkissa oli sellainen nimilappu 😁
   Räkättejä on paljon saa nähdä miten herukoiden käy.

   Poista
 18. Kiitos ja hyvää sunnuntai iltaa.

  VastaaPoista
 19. Upeita Pioni kuvia!
  Ei ole helle kärventänyt puutarhan kasveja niin kauniisti kukoistaa.☺️

  VastaaPoista
 20. Kiitos kyllä sade piiskasi pioneja kaksi kertaa mutta näiden kuvien jälkeen.

  VastaaPoista
 21. Pionit ovat pihan kuningattaria. Itsekin ostin uusia. Täytyy vaan muistaa kastella, kun meillä on taas kova kuiva jakso. Siinä on kauneuskin kovilla.

  VastaaPoista
 22. Pionit on kyllä kauniita ja me saimme kaksi kovaa sadetta niskaan minä tykkäsin pionit ei.

  VastaaPoista
 23. Kätevän näköinen kompostori, ja hyvä tuo sisäpinnan suojaus, estää varmasti rikkojen pääsyn.

  VastaaPoista
 24. Kiitos sisäpinta on myös tarkoitettu että kuormalavat mistä tämä on tehty kestäisi pidempään kun tavara ei osu ihan puuhun.

  VastaaPoista