keskiviikko 21. syyskuuta 2022

Rikkaruohojen valtakunta

 Minulla ei varmaan ole koskaan ollut penkit näin huonossa kunnossa puolitoista kuukautta meni ja tuskin kerkesin penkkejä kohennella nyt on täysi kaaos päällä mitä olen nyt aloittanut purkamaan ja perkamaan . Olen samalla yrittänyt tehdä viimeisiä istutuksia mitkä toivottavasti saan viikonlopun aikana tehtyä . Samalla kun olen kitkenyt olen aloittanut jo hieman perennojen varsien leikkaamista . Tästä pionipenkistä siirsin suurimman osan saksankurjenmiekkoja muualle toiseen päähän jätin vielä joitakin kun en niitä taida nyt keritä siirtää . Pionin varret on jo ruskistunut joten leikkaan varret piakkoin . 


Tähän penkin osioon istutin osan kurjenmiekoista istutin ne etummaisen tulppaani rivistön molemmin puolin ja takimmaisien tulppaanien eteen . Yritin merkkaa niitä mitkä kukkivat mutta huonosti kukkivat tänä vuonna . Jos nyt kukkivat ensi vuonna on varmasti taas luvassa värien sekamelska . Katselin edellisten vuosien kukintaa mutta aika arpapelillä mennään värien kanssa . Viime syksynä istutin ensimmäiset kasvit tähän osioon tulppaaneja ja muutamia perennoja . Istutin siemenistä kasvattamani valkoiset tiibetinkatkerot mistä yksi jopa kukki tänä vuonna . Tämä pieni sälä mitä näkyy kuvassa on rikkaruohojen valtakuntaa . Reunassa kasvava punainen ketoneilikka kukki tässä tämän kesän ja siirto muualle . Tilalle siirsin rusettinukkia . 


Rusettinukkia laitoin todella pitkän rimssun ketoneilikka kasvoi niin että kaatui jo ylitse reunan mutta se kyllä löytää jonkun muun paikan myöhemmin 🤔. Punaista rikkoa istutin lisää ja  kaunokaista sain anopilta . 
Keskellä on kärhö ja sen takana punaista tähtiputkea ja punalatvaa sekä muutamia vaaleanpunaisia varjoliljoja . Tiibetinkatkero. 


Ostin valkoista ja punaista palloesikkoa ja jaoin ne useampaan osaan tässä taitaa olla valkoista . Sen edessä alakuvassa on minusta hauskaa lehdiltään kaksiväristä iiristä kukkinut ei ole koskaan ollut varmaan huonossa paikassa  toivottavasti näen kesällä tämän kukkivan . Sen edessä, sivulla on valkoista kelloa en tiedä sen nimeä . 


Palloesikko. 


Tässä kukkivat jäljelle jääneet iirikset pionin molemmin puolin ja niiden edessä muutamia tarhakylmänkukkia . Huomaan nyt kuvassa että olen näköjään istuttanut myös valkoista helmililjaa . Mukavaa  istutin lisää niitä muutaman pussin ( vaikka mitään ei pitänyt tänä vuonna istuttaa)  Laudat toimivat vielä edelleen väliaikaisina kulkuväylinä . 


Huomasin näet kun leikkasin pionien edessä olevat vaaleanpunaiset pikkusydämet alas niin siinähän on hyvä paikka muutamalle pikkusipulille.. 


Mutta tällaista tällä kertaa ❤ 

20 kommenttia:

 1. Minunkin pitäisi kiertää kitkemässä ihan koko tontin alue, mutta saa nähdä tuleeko homma tehtyä vai ei. Huomaan, että tässä vaiheessa syksyä alkaa tahti hidastua.
  Minusta pitkät istutusalueesi näyttävät upeilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt alkaa kyllä vetää viimeisiä tämän innostuksen kanssa mutta näinhän se on joka vuosi.
   Kiitos sinulle. 🌷

   Poista
 2. Minun kukkapenkkini on kadonnut rikkaruohojen alle. Jotenkin meni moti kun myyrä vei kaikki minulle tärkeät sipulikukkien sipulit :(
  Palloesikko on muuten ihana kukka <3 Kivaa loppuviikkoa sinulle Nila <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ymmärrän hyvin harmituksen. Sipulikukkia on kuulemma myös sellaisia mitkä ei kelpaa myyrille 🤗. Esikoista minä pidän todella paljon nyt minulla on palloesikkoa kolmea väriä 🤗. Kiitos kivaa alkanutta viikkoa.

   Poista
 3. Kyllä riittäisi perkaamista täälläkin. En ole paljoa avoimien jälkeen rikkaruohoja nyppinyt. Ainoastaan sipulikukkia istuttaessani kitkin niiden kohdalta pois rikat. Onneksi on vielä muutama pussi sipuleita jäljellä, joten ehkä siinä samalla tulee kitkettyä pari paikkaa vielä lisää :D Perennojen varret leikkaan vasta keväällä, vaikka se vaikeuttaakin nyt kitkemispuuhia ja saattaa tarjota piilopaikkoja kotiloille. Pitää vain nostella niitä ahkerasti ja toivoa, että linnutkin oppivat popsimaan kotiloita, jos niitä yrittää siellä piilotella. Hieno on tuo kirjavalehtinen iiris. Toivottavasti kukkii ensi kesänä. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas leikkaan melkein kaiken kukkien varret. Keskuspenkissä olen joskus jättänyt angervojen kukinnot mutta saa nähdä miten nyt. Sipuleita olen minäkin hieman istuttanut lisää vaikka ei pitänyt yhtään istuttaa. Minä en edes pidä niiden istuttamisesta mutta katselusta kyllä keväällä. Toivottavasti iiris kukkii.
   Kiitos ja mukavaa alkanutta viikkoa 🌷

   Poista
 4. Miten ihmeessä ehtisit joka paikkaan, kun olet istuttanut taas paljon uusia kasveja? Minullakin rikkaruohotalkoot kulkevat jälkijunassa. Kuivuudessa ei viitsinyt multaa pöllyttää ja sen jälkeen en ole ehtinyt. Jollei maa jäädy, ehtii rikkiksiä vielä kitkeä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sitä on vaan hidastunut liikkeissään ettei joka paikkaan enää kerkiä. Mutta tosiaan kyllä niitä rikkaruohoja vielä kerkiää kyllästymiseen saakka kitkeä tänäkin vuonna.

   Poista
 5. Minulla meneillä olleita syystöitä on nyt joutunut rajoittamaan pahoin revähtäneen kyljen takia ja työt viivästyvät jonkin verran.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No voihan harmitus revähtäneellä kyljellä ei paljon tehdä. Toivottavasti toivut pian ❤

   Poista
 6. Minun kukkapenkin valtaa nokkonen. Pitää tutkia mistä ihmeestä johtuu. Minä istutin 60 tulppaania pihaan. Saapa nähdä nousevatko keväällä.

  Mukavaa viikonloppua sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nokkonen viihtyy vahvassa maassa sanotaan. Ihanaa kevään kukintaa on sinulla luvassa paljon istutit tulppaaneja. Ihanaa.
   Kiitos mukavaa alkanutta viikkoa 🌷

   Poista
 7. Voin kuvitella kuinka kauniit kukkapenkit sinulla onkesällä ollut!
  Rikkaruohojen valtakunta, nuo sanat kuvasivat aikoinn mökin kukkapenkkejä. Myyrät rakasti lähes kaikkea kasvavaa ja rikkaruohoille en loppukesistä viitsinyt tehdä mitään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle sanoistasi me olemme monta kuukautta mökillä yhteen menoon käymme vain silloin tällöin kotona. Näin voi paremmin niitä penkkejä hoitaa vaikka nyt on minullakin ollut kummasti muutakin puuhaa ja penkit on jäänyt vähemmälle. 🌷

   Poista
 8. Kukkapenkkien siivousta pitäisi tosiaan tehdä täälläkin, ensimmäisenä ainakin pionit leikata.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionien varret on todella tummuneet ja ruman näköiset joten niiden leikkausta on muiden ohella. 🌷

   Poista
 9. Hei Nila!
  Yleensä jätän leikkaamatta kasveja syksyllä, kaikki ruskettuneet lehdet jää lumen alle, laitan myös vaahteranlehtiä kukkapenkkeihin pakkasen suojaksi. Keväällä sitten siivoan. Rikkaruohot tietenkin poistan. Nyt täytyy muuttaa vähän kasveja että saan uudet ostot maahan.
  Hyvää viikonloppua /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä taas haluaisin penkkien olevan heti valmiita kevääseen joten pyrin kitkemään ja leikkaamaan jo näin syksyllä.
   Kiitos sinulle ja hyvää alkanutta viikkoa 🌷

   Poista
 10. Voisinpa kyllä itsekin leikata jo muutaman pionin alas kun ovat niin kamalan rumia. Yleensä jätän kaikki talveksi suojaamaan ja keväällä vasta rapsin kuivat varret suoraan penkkeihin.

  VastaaPoista
 11. Kuten edelliseen kommenttiin vastasin teen juurikin päinvastoin mutta jokaisella on omat mieltymykset myös puutarhan hoidon suhteen 🤗🌷

  VastaaPoista