maanantai 20. marraskuuta 2023

Penkkien muoto .

 Tähän aikaan vuodesta ja vielä ilman suurempia lumikerroksia voimme nähdä hyvin penkkien muodot  . Olen tämän suuren penkin jakanut osioihin joista suurimpana kiertää yhtenäinen pionipenkki reunoilla. Keskellä on kaksi  mutta myös hieman eri kokoista pienempää penkkiä joissa on kummassakin yksi kärhö ja reunoilla erilaisia perennoja. 

Pionien tuet jätin paikoilleen vielä on niitäkin tulossa lisää keväällä...meinaan tukia kaikkiin ei kerkitty niitä tekemään  . Penkki jäi myös kitkemättä mutta varret on katkottu ja pois haravoitu  .


Vastakkaisella puolella oleva penkki on eri muotoinen eikä niin kapea toisesta päästä kuin kuva antaa näyttää  . Tässä penkissä on myös yksi kärhö ja kymmenen pionia rivissä melkein kärhöön asti niille jätin myös tuet paikoilleen  . Rikko reunassa samoin belliss  on vihreänä  . Perennat katkottu ja haravoitu mutta kanttaus ja kitkentä jäi .

Tässä pitkässä penkissä on hortensioita ja muita pensaita jonkinverran myös perennoja  . Maksaruohot on saanut lumipeitettä kukinnoilleen . Tämän penkin leikkuu jätteet on vielä haravoimatta ja jääkin  .


Hortensijoita en ole verkottanut paitsi tämän minkä olen yrittänyt kasvattaa puumaiseksi  . Joistakin olen leikannut kukintoja kun on niin painavia ja lumi vielä lisää painoa .


Pallohortensiat tekevät sivuversoja mitkä kasvavat omaksi pensaaksi  . Tämänkin voisi erottaa ja istuttaa muualle .


Mustialan hortensioita minulla taitaa olla tässä penkissä neljä kappaletta  .


Naapuri kaatoi suuren kuusen ja toi meille hieman oksia . Peitättekö muuten kärhöjen alustoja  ?


Mutta tällaista tällä kertaa  .

14 kommenttia:

 1. Hienoja kuusenoksia, kun niissä on käpyjä tallella! Eikös perennojen leikkuujätteet ole hyväkin jäädä paikoilleen talvisuojaksi, joten ei haittaa vaikka jääkin haravoimatta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusenoksista saa vaikka mitä ja minä olen tottunut haravoimaan ja leikkaamaan perennat syksyllä niin on keväällä heti valmiina kevääseen . Mutta nyt näin tällä kertaa .

   Poista
 2. Hienoja kuusenoksia käpyineen. Noista sinä taitavana teet vaikka miten kivoja kransseja ja koristeita.
  En ole peittänyt kärhöjen tyviä. Jalokärhöistä maanpäällinen osuus kuolee talvella ja mullasta nousee keväällä uutta kasvua - jos vain kärhö on hengissä. Alppikärhöille olen laittanut viime talvina verkkoa tyvelle, koska jänis pääsee muuten järsimään ne poikki. Silloin ei tule keväistä kukintaa. Nyt verkotin vain tarha-alppikärhö Purple Dreamin, kun pari muuta alppikärhöä leikkasin tällä kertaa matalaksi risuuntumisen vuoksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuusenoksista en tee tälläkertaa mitään erikoista, haudalle vien ja joidenkin perennojen päälle .
   No minäkin taidan jättää kärhöt peittämättä.

   Poista
 3. Nyt on tosiaan hyvä aika tarkastella pihan muotoja ja miettiä, miten haluaisi pihaa kehittää eteenpäin. En ole suojannut kärhöjen kasvupaikkoja mitenkään, oli sitten lunta tai ei.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nyt juuri on sopiva hetki tarkkailuun ja kehittämiseen .
   Okei kiitos tiedosta kärhöjen suhteen .

   Poista
 4. Minä kasaan syksyisin jalokärhöjen juurelle kartionmuotoisen, reilun keon lecasoraa. Muutoin en kärhöjä peitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle tiedosta kärhöjen suhteen . Meillä on aika hiekkainen maa joten ehkä ajaa saman asian .

   Poista
 5. Hyvin näkyy muodot kun kasvillisuus ei peitä niitä

  VastaaPoista
 6. Hei Nila!
  Hyvin näkyy penkkien muodot kun ei ole lunta. Me haravoimme vaahteranlehtiä kukkapenkkeihin suojaksi, kun harvoin on paljon lunta. Minun tulppaanipenkit sai myös paljon vaahteranlehtiä peitoksi. Muuten jätän kaikki perennat leikkaamatta. Siivoan sitten keväällä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
 7. Me haravoimme taas kaikki vaahteran lehdet pois ja viemme metsään ne kun ei maadu millään .
  Olisin halunnut siivota kaikki penkit niin on sitten heti valmiina keväällä kasvuun mutta kun aika ei riittänyt ja sitten iski laiskuus .

  VastaaPoista
 8. Tänä syksynä tuli suojattua kolme hedelmäpuuta ja pensasmustikat. Väiskit tuntuvat tykkäävän varsinkin mustikoista.

  VastaaPoista
 9. Hyvä että suojasit . Meillä nämä sinun luettelemat on aidatussa puutarhassa .

  VastaaPoista