torstai 9. marraskuuta 2023

Pioni asiaa .

 Minulla on pioneja kolmessa eri paikassa kasvamassa mutta kuvaan kuitenkin niitä vähän  . Tai en taida ylipäätänsä kuvata mitään kovin paljon  . Nytkin kun selasin tämän vuoden kuviani ei niitä mitään järisyttävää määrää ole .


Kukinta aika on näillä pitkä  osa on vasta nuppuvaiheessa kun toiset täydessä kukassa  . Minusta nuppuvaihe on todella ihana ei haittaa vaikka sataisi .


Ostanut olen muutaman muut olen saanut ja nimiä en taida kaikille edes tietää  .


On yksinkertaisia ja  kerrottuja  . Lajikkeita on varmasti olemassa lukuisia , minulla on useampikin samaa lajiketta mutta ei se minua haittaa  .Olen ottanut maljakkoon ja tehnyt asetelmia runsaasti mutta toki hieman vähemmän aukinaisia käytän  ne säilyvät yllättävän kauan  .
Olen ihmetellyt miksi tämä pioni  ( alakuva) ei tee siemeniä ollenkaan vaikka siemen kotia muodostaakin  .


Voiko tämän sokkeloisempaa lehtien sekamelskaa olla ? ja niin suloista .


Tämä alimmainen ei kukkinut tänä vuonna ollenkaan ??ja kuihtui kooltaan melkein olemattomiin toivottavasti ei häviä kokonaan kuitenkaan  . Mikäköhän sille on tullut ennen niin komea ja suuri puska meinaa hävitä kokonaan ?
 On samaan aikaan istutettu kuin 19 muuta lajikaveriaan tähän penkkiin .


Nämä ensimmäiset avautuvat kukat saavat kyllä suurta huomiota . Kuulemma lisääntyy herkästi siemenistä . Minulla ei ole näkynyt yhtään siemenalkua vielä vaikka muutamia vuosia on tässä paikassa kasvanut ja mustia siemeniä on putonut  maahan  .

Olen istuttanut laukan sipuleita myös pionien väleihin monet niistä on hävinnyt mutta nämä valkoiset korkeat on jäljellä  . Ne on hauskat myös kukinnan loputtua .


Vielä yksi kuva muistin virkistämiseksi että tiedän ja muistan mitä on taas edessä ja on mitä odottaa .  Nyt on niin synkkää ja sateista että jotain piti keksiä  .Mutta nyt piirakan paistoon ja haaveilemaan samalla sillä nämä säilyy nyt verkkokalvolla pitkään .

Mutta tällaista tällä kertaa  .

30 kommenttia:

 1. Kaunis valikoima, värit näkyvät hyvin jo nuppuvaiheessa. Laukat näyttävät sopivan hyvin pionipenkkiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos olen nyt huomannut että laukat sopii hyvin väleihin ja nuppuvaihe on kyllä ihana myös .

   Poista
 2. Pionissa on kaunis kukka ,vaikka on eri kokoisia kukkia. Runsas valikoima kukkia.

  VastaaPoista
 3. Pionit ovat suosikkejani. Munä olen saanut pidettyä 10 juurakkoa kengissä nyt muutaman vuoden. Eivät kylläkään ole lisääntyneet, vaa vuosittain tulee samankokoinen pehko.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pionit on keskikesän kuninkaallisia . Minulla pehkot kyllä suurentuvat ja nuppuja tulee enemmän .

   Poista
 4. Pionit ovat kyllä ehdottomasti alkukesän kuningattaria. Kaunista kukintaa.
  Olisiko tuo jurova pionisi penkissä liian syvällä. Jo pelkästään mullan lisäys pionin juurelle, saattaa aiheuttaa sen, että juurakko jää liian syvälle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minä en ymmärrä tätä pionia jos olisi liian syvällä ei olisi kukkinut ennen niin hyvin . Nyt on kutistunut koko kasvusto pieneksi ja multaa tai mitään en ole lisännyt.
   Kiitos sinulle kommentista .

   Poista
 5. Pioniaika on niin ihanaa! Silloin on kesä kukkeimmillaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitähän se on ja nyt oli ihan pakko tehdä joku kesäinen postaus tämän usvan ja pimeyden keskellä .

   Poista
 6. Hei Nila!
  Täällä on sumuista ja harmaata joten nämä pionit piristi. Tosi kauniita ja yksi minun lempikukistani. Niitä on joskus vaikea nimittää mutta sinulla näyttää olevan Sarah Bernhardt ja Festiva Maxima, ainakin. Minä olen löytänyt muutaman pienen taimen, jätin ne siihen maahan, ajattelin että varmaan viihtyy paremmin. Kuulema kestää kauan ennenkuin siemen itää ja sitten pari vuotta ennenkuin ne kukkii.
  Sinulla on monta ihanaa.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
 7. Kiitos minäkin tein juurikin tästä sumuisesta ja harmaasta ilmasta johtuen tämän postauksen .

  VastaaPoista
 8. Johan tässä pimeä päivä valkeni, kun katselin upeita pionejasi. Minäkin tykkään pionin nupuista. Tosin tykkään monien muidenkin kasvien nupuista. Ne ovat täynnä lupausta.
  Herkullisia piirakkahetkiä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Samoin kävi minulle virkistyin ihan itsekin näitä kuvia katsellessa .
   Kiitos sinulle .

   Poista
 9. Kyllä ovat pionit näyttäviä 🌸 sekä kukkina että nuppuina. Tykkään myös niiden lehdistä 🌿

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos samoin niiden lehdet on todella kauniita ja säilyy maljakossa ja asetelmissa pitkään .

   Poista
 10. mahtavat määrät sinulla niitä, kaunista

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minulla on yli kolmekymmentä ja voi olla että ei viimeiset.

   Poista
 11. Kauniisti pionisi kukkivat. Pionit on ihania ja nuput etenkin, somia palleroita.
  Mukava kun piirakka perinnettä piet yllä! Mie paistan tänään ruisleipee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ihanaa ruisleipää en ole koskaan tehnyt .

   Poista
 12. Kauniita pioni kuvia. Hyvää viikonloppua sinulle! (pirrenblogi.blogspot.com)

  VastaaPoista
 13. Kauniita ovat pionisi ja niin monta erilaista. Kiva oli katsella näin pimeänä päivänä, vaikka täällä lumi valaiseekin kummasti verrattuna muutamaan päivään tällä viikolla, kun koko päivän satoi vettä.
  Jos se kituva pionisi ei näytä ensi kesänä virkeämmältä, kannattaa tarkistaa ensimmäisenä, kuinka syvällä kruunu (se kohta, mistä silmut lähtevät kasvamaan) on. Jos et ole maata lisännyt pionipenkkiin, on pioni saattanut aikaa myöten nousta itsekseenkin liian pintaan ja silloin pieni soran lisäys auttaa kummasti. Jos kasvusyvyys on oikea, kannattaa koko puska nostaa syyskuussa ylös ja tutkia, mikä siellä juuristossa mättää. Jos se on isona mättäänä istutettu, joku juuri on voinut jäädä mutkalle ja lähtenyt kuristamaan koko puskaa hengiltä. Siksi pioninjuurakot yleensä suositellaan jaettavan pienempiin osiin siirrettäessä, jotta saa varmasti kaikki juuret suoriksi. Toivotaan, että vikana olisi vain liian pinnassa kasvaminen, niin pääsisit ihan helpoimmalla :)
  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Minna kommentista ajattelin jos se olisi noussut liian ylös niin eikö se olisi vaikuttanut vain kukintaan? No toivottavasti se yleensä nousee ensi vuonna koska oli jo todella pieni . Taidan nostaa sen heti keväällä jos jotain yleensä nousee .
   Kiitos ja hyvää alkanutta viikkoa .

   Poista
  2. Joku äitini pioni kutistui myös kooltaan, kun oli noussut liian pintaan. En tiedä, onko sitten syynä se, että talvi kurittaa silloin silmuja liikaa vai kertyykö kruunun päälle helpommin kosteutta vai mikä siinä on. Joka tapauksessa sen vointi parani selvästi, kun se sai sopivasti maata päälleen.
   Älä missään nimessä nosta kituvaa pionia keväällä ylös! Pioni kasvaa kesän vanhojen juurten ja varastojuurakoiden voimin ja tekee uutta hiusjuurta syksyllä. Jos sen nostaa keväällä, hiusjuuret kärsivät väistämättä ja jo valmiiksi heikossa hapessa oleva kasvi saattaa kuolla kokonaan. Ja vaikka ei mitään nousisikaan, niin malta silti mielesi ja odota sinne alkusyksyyn. Joku isompi varastojuuripötkylä silmuineen voi olla vielä hengissä ja kun syksyllä sen sieltä saat pelastettua ja oikeaan kasvusyvyyteen, niin se saattaa sitten vielä ponnistaa uuteen kukoistukseen. Käy hakemassa vaikka kirjastosta Rea Peltolan ja Vesa Koivun Pionit-kirja talvilukemisiksi. Siellä on oikein hyvin selostettu pionien sielunelämän salat.

   Poista
  3. Okei laitan siis keväällä vähän peittoa enemmän päälle 😀 .
   Kiitos sinulle kommentista ja neuvosta .

   Poista
 14. Minäkin kaivaisin pionin ylös jo kyse ei ole liian pinnassa kasvamisesta. Joskus syy on mystinen eikä löydy selkeää syytä. Siltikin, upeat pionit.

  VastaaPoista
 15. Kiitos näin taidan tehdä kaivan pionin ylös jos on jotain mitä kaivaa .
  Mystinen juttu tämä on .

  VastaaPoista