torstai 2. toukokuuta 2024

Esikot

 

Tämän esikon ostin Tÿristä muutamia vuosia sitten se on erittäin hyvin levinnyt ja nyt minulla onkin kuusi puskaa mistä voisi levittää lisää .


Nämä kasvaa pionien edessä ja toisella puolella pioni puskia kasvaa myös pitkä jono erilaisia esikkoja mutta ne eivät vielä kuki . Mutta tässä edessä olisi hyvin maata vapaana  . Nämä esikot kukkii todella runsaasti ja ensimmäisien joukossa . Minun pitäisi nostaa pionien tuet ja kitkeä pionien ympäristöt ja asettaa tuet takaisin paikoilleen  . En ole kerkinyt mitään penkkejä edes haravoida saatikka kitkeä aika on mennyt puutarhan puolella  . Mutta jos tänään yritän tehdä jossain pientä haravointia ja poistaa koivujen pudonneita oksia  .


Keskuspenkissä kukkii valkoisena samannäköinen esikko mikä on myös Tÿristä hankittu . Tämä on myös runsas kukkainen ja aikainen kukkija  . Tätä on myös laajalla alalla reunassa  .


Ostin edellisen vuoden loppukesästä valkoisen ja punaisen palloesikon . Jaoin tämän valkoisen  heti useampaan eri osiin . Hyvin kaikki lähti kasvamaan ja sain syksyllä paljon myös siemeniä  . Nyt siemeniä ei ole kuin vaaleampaa lilaa jäljellä ja niitä on erittäin runsaasti  . Muut värit on mennyt erilaisiin koteihin .Tässä kohtaa piti kaikkien olla lila kukkaisia mutta onpa vain yksi valkoinen  . Olen istuttanut ne väreittäin . Lilat on vanhimpia ja näköjään hitaimpia  .

Samoin jaoin tämän punaisen onkohan niitä nyt kymmenen  alkua tai jotain sinnepäin  . Nyt pitää taas ottaa siemeniä talteen nämä on erittäin helppo lisätä siemenestä . Itävät jopa ilman kylmäkäsittelyä  mutta se edes auttaa kyllä .

Lilat on vasta tässä vaiheessa  .Tässä keskuspenkissä on palloesikkoa kahdessa kohtaa . On lilaa ja valkoista punainen on muualla  . Nämä  kasvattaa kukinnan jälkeen todella suuret lehdet joten se kannattaa ottaa huomioon istutuksessa  .Mutta tällaista tällä kertaa  .

34 kommenttia:

 1. Esikot ihastuttavat aina 💛💚💜 Toissakesänä ahkeroin kai hiukan liikaa ja leikkasin siistimällä korkeavanaisista esikoista ne vanat. Viime kesänä ei ollutkaan samanlaista esikkopaljoutta kuin tavallisesti. Jännittyneenä odotan tuleeko taas runsaammin esikoita kun viime kesänä jätin ne rauhaan 🙂 Sinulla on paljon erilaisia. 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niissä vanoissa on ne siemenet mutta kun eivät ole yksivuotisia niiden leikkaaminen ei pitäisi vaikuttaa aiempiin kukkijoihin mutta lisäykseen kyllä .
   Minulla on paljon erilaisia ja hyvä että viihtyvät .

   Poista
 2. Hei Nila!
  Minulla on yksi palloesikko lilan värinen, olin ostanut sen myöhään syksyllä. En muistanut sitä joten tuli kiva yllätys nyt keväällä. On hienon näköistä kun sinulla on niitä esikkoja niin paljon.
  Meillä on nyt ollut muutama päivä oikein lämmintä, ihanaa olla taas puutarhatöissä.
  Terveisin Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Palloesikko lisääntyy hyvin myös itsestään . Jos haluat niitä lisää niin anna kukkavanojen olla ja siementen kypsyttyä anna varista maahan .
   Täällä on ollut myös lämpimiä päiviä viettää juurikin pihatöissä .

   Poista
 3. Upeita esikoita, hieno väri ekassa kuvassa. Palloesikot on upeita, niitä vielä joskus haluaisin, ehkä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nyt ne on vielä upeammassa kuvassa kun lisää on avautunut kukkia . Sinun kommenttisi oli ROSKIKSESSA mistä sen palautin 😰 .

   Poista
 4. Sinulla on paljon hengästyttävä määrä kukkia ym...ja Esikot noin isoja jo!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos nämä esikot on levittäytynyt aika laajalle alueelle ja ovat ahkeria kukkijoita ja niitä ensimmäisiä .

   Poista
 5. Hurjan iso valikoima esikkoja Sinulla on, niin kauniitakin ovat!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tässä on vain muutama lajike jotkut ovat vasta nousemassa . Eli esikoista saa nauttia pitkään .

   Poista
 6. Ihanasti kukkivat esikot. Minä istutin muuten tänään sinulta saamani valkoisten esikonsiementen taimia pihaantulotien varressa olevaan muurikivipenkkiin. Jännä nähdä kuinka tulevat siinä viihtymään. Kolme muuta taimipottia on vielä kasvihuoneen suojassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ne taitaa olla juurikin näiden siemeniä mitä on kuvassa ne viihtyvät varmasti sinulla hyvin ja leviää aika kivasti .

   Poista
 7. Pihaihmisten parhain hetki taitaa olla juuri nyt käsillä, kun pääsee pihalle taas mylläilemään :) Meillä ei vielä esikoita näy. Kaikkea maasta talven jälkeen kasvavaa on ilo odotella ja katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä se käsillä nyt on mutta ehkä vähän liikaa myös hommia yhdellä kertaa...meillä kun kaikkea on myös puutarhassa laitettava ja perennapenkeissä vaikka mitä .

   Poista
 8. Kuinka kauniita pieniä kukkia!
  Kevään merkkejä lisääntyy ajan myötä🌷!

  VastaaPoista
 9. Paljon olet saanut lisää taimia, kun olet itse tehnyt siemenkasvatuksia myös. Olen itse niissä vähän laiska, jaksan vain silloin tällöin siemenkasvatuksia hyötykasvien ja tiettyjen kesäkukkien lisäksi.

  VastaaPoista
 10. No nyt en ole paljon siemenistä kasvattanut ovat itsestään lisääntyneet mutta jakanut ole kyllä .

  VastaaPoista
 11. Aivan ihania esikkoja ja ne kukkivat niin kauniisti.

  VastaaPoista
 12. Ihanan paljon palloesikoita. Ne ovat kauniita, kukkivat myös pitkään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos on niitä nyt jo kiitettävän paljon . Sinun kommenttisi oli ROSKIKSESSA mistä sen palautin. 😰

   Poista
 13. Oi miten ihania esikoita sinulla onkaan, nuo matalat ovat todella suloisia, kauniita muutkin!

  VastaaPoista
 14. Upea väri noissa ensimmäisissä esikoissa,ja muutenkin kauniita kukkia🌸🌸

  VastaaPoista
 15. Kauniita ovat esikkosi. Punainen ja valkoinen palloesikko ovat minulta hävinneet ensimmäisenä talvenaan mutta liilat ovat viihtyneet pidempään. Täällä eivät ole vielä palloesikot tai siemenkirjeeseen laittamiesi esikoiden taimet heräilleet talviunilta ja ihan hyvä, että vielä uinuvat, kun on niin kylmää taas tulossa. Herätkööt sitten kun on lämpöisempää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos minullakin alkaa kukkimaan taas lisää erilaisia esikoita . Kylmempää on taas luvassa joten olet oikeassa odottakoot vielä .

   Poista
 16. Tosi kauniin värinen tuo ensimmäisen kuvan esikko.

  VastaaPoista
 17. Kiitos tämä esikko on aikainen kukkija .

  VastaaPoista