maanantai 29. huhtikuuta 2024

Jotain puutarhassa

 

Parsapenkki näyttää hyvältä ei paljon rikkaruohoja vielä. Parsapenkki noin 10 metriä pitkä. 

Syksyllä myöhään levitin parsapenkille palanutta lehmän lantaa ja nyt kaksi viikkoa sitten hieman lisää luomua  . Kaksi talvea muhinutta kompostia levitimme kasvilavoille ja yritimme laittaa lavat kylvökuntoon . Niitä mies siirteli nyt näin viiden ryhmiin ja peräkkäin ilman  välejä  . Ostettiin kaksi uutta kaulusta mitkä näkyy vasemmalla ja siihen mies siirsi multaa seuraavasta siirrettävästä kauluksesta lisäsi myös uutta komposti multaa sekaan....jne , jne .... Näin saatiin enemmän väliä kauluksiin ja vadelma penkin väliin ja lavat  myöskin pois alamäestä  . Edessä on mansikkaa ja sen edessä mesimarjaa penkki mikä jäi nyt pois kuvasta . En ole vielä keksinyt parempaa mansikoille kun tämä mansikkamuovi  kokeillut olen kaikenlaista olkea viimeksi . Mitä te olette käyttäneet? Kompostia .

Sain aiemmin nämä neljän punaisen marjapensaan alustat putsattua ja laitettua luomu lannoitetta senjälkeen tuli lumi maahan ja nyt levitin niille tuhkan . Pitäisi olla noin kaksi viikkoa lannoituksen ja kalkituksen väliä että pystyisivät hyödyntämään kaikki  nyt jäi pari päivää vajaaksi  .  Levitän piakkoin tähän hieman uutta multaa ja sitten karikkeen näin menettelee taas pitkän aikaa mullan ja karikkeen suhteen  . Aloitin myös seuraavan rivin mustaherukoiden alustojen putsauksen , sain kaksi putsattua ja lannoitettua  . Meillä on kaikkiaan 18 marjapuskaa joten alusia piisaa .


Sain vielä kaksi mustan alustaa kuitenkin lisää kitkettyä ja lannoitettua vaikka en sitä suunnitellut  . Mies puolestaan  levitti punasille vielä mullat ja karikkeet . Itse olin siirtynyt muihin hommiin  . Suunnitelmat muuttuu ja etenee omassa vauhdissaan  . Leikkasin syksyllä joitakin kuivuneita  ja vanhempia oksia ja nyt punaisista ei tarvinnut leikkaa mitään mutta mustista karsin jonkinverran  .
Pyrin siihen että leikkaan syksyllä pääasiassa vain kuolleet ja jos vaikka talvi vie joitakin niin ei tule niin suurta katoa oksista . Järjestelen vielä hieman oksia keväällä kun ei ole lehtiä minusta se auttaa kun on marjojen keräily aika oksat voi kätevämmin nostaa toisen tieltä .Tarkistin vielä äkämäpunkki tilanteen ja hyvältä näytti...taisin löytää vain kymmenkunta minkä käärin paperiin ja heitin tuleen .Pari viikkoa sitten sain myös raparperipenkin kitkettyä ja lannoitettua juurikin ennen lumien tuloa myöskin  . Nyt on lannoitteet vetäytynyt mukavasti maahan  . Pienet alut on selvästi saanut kylmää mutta siitä ne kohentuu  .Takana näkyvä muovinen kate poistuu muutamien ruusupensaiden myötä leviävät liikaa juurillaan  .Muutama kyllä jääkin mutta katsotaan mitä saan poistettua ja koska muut kiireet pukkaa päälle .


Mutta tällaista tällä kertaa  .

34 kommenttia:

 1. Hyvältä näyttää! En olekaan vielä tehnyt mitään kasvimaan eteen, mutta tänään voisi olla se päivä. Kymmenen metriä parsaa on oikea toiveiden täyttymys, se on minunkin herkkuani.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos parsaa tulee nykyään aika paljon mutta se on myös kihdille myrkkyä 😰 .
   Minulla riittää vielä aika paljon puuhaa kasvimaalla .

   Poista
 2. Mukavaa nähdä miten hyötypuutarhasi kehittyy sään lämmetessä

  VastaaPoista
 3. En ole kuullutkaan, etteä pitäisi olla kalkituksen ja lannoituksella kaksi viikkoa väliä. Minulla on nimittäin molemmat hommat tekemättä, huokaus. Mutta eipä ole kasvuakaan vielä näkyvissä. Kiitos lumen ja kylmyyden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä kannattaisi tehdä se toisin päin. Nyt sinun kannattaa kalkita kun on vielä lunta kerkiää imeytymään hyvin .

   Poista
 4. Siellä on ahkeroitu ja näyttää lupaavalta. Itseolen vasta ehtinyt vähän kitkeä kasvimaalla, maa on vielä hyvin märkää.

  VastaaPoista
 5. Kitkentää ei kasvimaan puolella minulla ole kuin ne marjapensaiden ja puiden alustat . Mutta siinäkin riittää todella vielä pitkäksi aikaa .

  VastaaPoista
 6. Meillä ei olla vielä tehty oikein mitään ulkohommia. Lavat ja mullat menee kaikki vvaihtoon.

  VastaaPoista
 7. Taas oli sinun kommentti ROSKIKSESSA mistä sen palautin harmillista .
  Miksi kaikki lavat ja mullat menee vaihtoon kiinnostaa olisi kiva nähdä myös näitä kuvia onnistuukohan? 😀 .

  VastaaPoista
 8. Olettepa olleet ahkeria! Niin komeat marjatarha ja kasvimaa ja -lavat! Vielä en isommin lavatarhassa ole puuhaillut, syksyllä siistin sen kyllä aika hyvin, kasvimaa on vielä niin märkää että sinne ei oikein voi vielä mennä. Säät ovat nyt pihahommiin kohdillaan!

  VastaaPoista
 9. Kiitos meiltä jäi taas syksyllä aika vähiin puutarha puoli mutta jotain sentään saatiin aikaiseksi silloinkin .

  VastaaPoista
 10. Ihana näky kun raparperit alkavat nousta penkistä ❤️
  Teillä on kunnianhimoiset suunnitelmat ja valtava työmaa tuossa.
  Pitää olla isot pakastimet että saa aikanaan sadon talteen 🙂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Raparperit on niitä ensimmäisiä mitkä nousee .
   Me haluamme tietää mitä syömme ja viljellä itse mikä onnistuu .
   Meillä on mökillä suuri pystypakastin ja vähän yli 200 litran arkku .Kotona on vielä iso pystypakastin . Kyllä näihin mahtuu .

   Poista
 11. Siellä kasvimaa valmiina odottamaassa kylvöjä. Hienoa.

  VastaaPoista
 12. Parsapenkkisi on todella mahtava! Toivotaan teille hyviä herkutteluhetkiä. Olen itse käyttänyt laatikossa kasvaville mansikoille lehtipuuhaketta mansikkakankaan tilalla. Minusta se on toiminut pienellä alalla ihan hyvin. Pienet ’puukalikat’ mullan pinnalla pitävät marjat puhtaina. Mutta varmasti muovikangas on varmempi.
  Keväällä on aina paljon puuhaa, suorastaan valinnan vaikeus, mihin työhön ryhtyisi.
  Iloista vappua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Parsapenkki on kyllä sattumoisin näin suuri mutta nyt ollaan todella tyytyväisiä sattumaan . Parsa on vaan kihdille myrkkyä ja miehellä on sellainen . Teen kyllä myös pari piirakkaa pakkaseen niin voi jakaa vähän tätä herkkua pidemmälle .
   Kiitos mansikkakate kerronnasta .
   Keväällä on todella paljon kaikkea joskus jopa liikaa .

   Poista
 13. Hei Nila!
  Sinulla on paljon pintaa johon kasvattaa eri vihanneksia. Olen ajatellut parsaa, mutta minulla ei ole niin suurta aluetta, mutta ehkä voisi olla vain muutama. Minulla on pieni mansikkamaa, siihen yleensä laitan olkia. Meille on vihdoin tullut auringonpaistetta ja lämpimämpi sää.
  Hauskaa Vappua /Marika

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maata meillä kyllä on mutta paljon rinnettä mihin on hankala tehdä mitään istutuksia .
   Olkea meillä on mutta linnut myös kaivavat niitä . Pitää miettiä .

   Poista
 14. Kylläpä näyttää hyvältä puutarhassasi.
  Iloista Vappua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos sinulle.
   Sinun kommenttisi oli ROSKIKSESSA mistä sen palautin . Katsokaa tekin .

   Poista
 15. Minulla on mansikat mullassa ihan sellaisenaan, välillä on katteena olkea, nyt on hamppusilppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vastauksesta olkea meillä kyllä on .
   Sinun kommenttisi oli ROSKIKSESSA mistä sen palautin.

   Poista
 16. Kiitos
  Sinun kommenttisi oli ROSKIKSESSA mistä sen palautin.

  VastaaPoista
 17. Oletko jakanut parsajuurakoita joskus? minulla on nyt 4 parsaa, jotka ovat kolmatta kesää ja tilasin pari uutta juurakkoa tälle keväälle. Mielelläni oppisin jakamaan omia juurakoita, ettei kaikkia tarvitsisi ostaa, jotta saa lisää pituutta penkkiin. Paljonko sinulla tulee satoa 10 metristä, montako juurakkoa siinä on?

  VastaaPoista
 18. En ole jakanut parsoja ne on noin kahdeksan vuotta olleet tässä ja siinä taitaa 22 juurakkoa . Annoin kaksi vuotta kasvaa ensin ja sitten otin muutamia aina juurakkoa kohti . Nyt voi ottaa niinpaljon kuin tulee aina juhannukseen asti sitten kaikki nousevat jätän paikoilleen . Satoa tulee runsaasti ja pakastan myös. Miehellä on kihti ja parsa on myrkkyä kihdille siksi emme enää osta kaupasta vaikka omia ei vielä tule .
  Minä luulen että parsa ei pidä jakamisesta koska häiriytyy ja jaettu osio kestää taas kasvaa .... Ostettiin aikanaan Tÿristä nämä juurakot 50senttiä kappale joten tarvetta ei ole ollut jakamiselle .

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En tiennyt tuota kihti-asiaa parsasta. Nyt minulla on 9 juurakkoa. Ehkä pitää hankkia vielä vähän lisää, jotta saisi säilöntäänkin jossain vaiheessa. Siemenestä taitaa kestää niin kauan, että minun kärsivällisyyteni ei siihen riitä, eli pysyn ostojuurakoissa.

   Poista
  2. Juu parsa on meidän herkkua mutta pitää olla tarkkana mitä syö ja minkä verran . Keväällä myös raparperi on myrkkyä kihdille. Sentakia me emme tee siitä mehuja tai simaa vaikka hyvää onkin . Muutaman erilaisen piirakan teen osa laitetaan pakkaseen myöhäisempää käyttöä varten samoin parsan kanssa pakastan että kausi jatkuu .Teen piirakoita pakkaseen ja itsessään myös pakastan . Joka päivä tulee satoa kun alkaa tuottamaan .
   Siemenistä kestää liian kauan kun se kestää myös juurakoista . Siksi en niitä jakaisi. Jos nyt ostat kolmen vuoden päästä saat niistä vasta kunnolla satoa . Siksi me ostimme kerralla kaikki vaikka sattumaa se kuitenkin oli että näin monta tuli ostettua .

   Poista
 19. Onkohan mun yhtä pitkä kommenttini, kuin sun parsapenkki mennyt roskikseen?
  Mutta saampa nyt sitten toivotella ainakin viikonloput... uudemman kerran!

  VastaaPoista
 20. Ei se ollut siellä kävin juuri katsomassa 🤔 ..Palautin aiemmin kyllä sieltä muutaman . Harmillista olisi ollut mukava kuulla kuulumiset .

  VastaaPoista
 21. Sielläpä ollaan oltu ahkerina. Kasvimaasi komistuu vuosi vuodelta, kohta olette omavaraisia ihan kaikessa. Tuolla lailla pitkät sivut vastakkain ryhmiteltyinä lavoissa ei välttämättä kuiva multakaan ihan niin nopeasti kuin yksittäin laitettuina. Ei tarvitse olla ihan joka hetki kastelemassa.
  Minulla on puutarhatöitä vasta aloiteltu ihan pikkiriikkisen. On jäänyt niin kalkitsemiset kuin lannoittamisetkin tekemättä, vaikka en kyllä hirveästi niitä harrastakaan. Ainakin nuoremmille marjapensaille pitää yrittää muistaa laittaa lisäpuhtia. Niiden lehdet näyttivät viime kesänä sen verran vaaleammilta kuin vanhojen, että voipi olla ravinteet tarpeen. Luulen, että täällä on vielä puutarhakomposti umpijäässä mutta voisihan sitä silti käydä siellä jo vähän pintaa kaapimassa, niin saisi vähän peiteltyä enimpiä viime kesän perennanvarsia ja lehdenjäänteitä. Jospa viikonloppuna ehtisi saada puutarhahommat kunnolla alulle ennen kuin tulee taas pakkasta päälle. Toivon kovasti, että sääennusteet olisivat väärässä alkuviikon säiden suhteen.
  Mukavaa toukokuuta!

  VastaaPoista
 22. Kiitos. Olemme keskittyneet nyt kevään alussa puutarhan puolelle että saamme kasvit lavoihin . Mutta siitä on se seuraus että perennat on jäänyt .
  Puutarhan puolella oleva kolmen komposti oli myös jäässä . Mies sai hieman kaavittua myös kolmosen pinnalta multaa pois . Se taas jouduttaa lopun sulaamista . Sitten voi yrittää siirtää kakkosta kolmoseen jne..
  Ykkösen viereen olen jo keränyt kasan minkä saa heti kipata sinne kunhan tyhjenee .
  Me kyllä annamme joka vuosi lannoitetta kaikille ,
  perennoille vähemmän .
  Kiitos samoin .

  VastaaPoista