tiistai 6. kesäkuuta 2017

Kitkentää ja parsapiirakan ohje


Kukkapenkeissä on tapahtunut se mitä eniten inhoan eli räjähdysmäinen rikkaruohojen kasvu. Ja se koskee lähinnä rinnepenkkejä. Nyt on ne tikapuut taas tarpeen. Mies keksi yhtenä vuonna, että meillähän on ne vanhat tikapuut, kun valitin että en pysy pystyssä rinnettä peratessa. Niitä käytän rinteissä. Mies vaihtaa aina niiden paikan kun olen saanut välistä ja molemmin puolin perattua. Minulla on sankko askelmien välissä.






I

Muualla on hillitympää rikkaruohojen kanssa. 
Tähän penkkiin laitoin sen hiekan kun minulla oli sitä keuhkosammalta. 
Ei ole toistaiseksi näkynyt, enkä ole uskaltanut paljon pöyhiä koko penkkiä. 
Suurimmat olen vain ottanut pois. 






Tämä on joku angervo se kukkii valkoisin kukin lehdet on kivan kaksiväriset. 
Niitä minulla on kaksi pehkoa. 












Muita kukkapenkkejä















Sisäkukkiakin piti kotoonta kuvata. 





Mukava tämä erilainen Santpaulia.






Sitten se lupamani parsapiirakka ohje. 

Pohja 
1 pss ( 1.5 dl perumuusijauhetta) 
1 1/4 dl vehnäjauhoja 
1 dl ruisjauhoja 
1 1/2 tl leivinjauhetta 
150 g margar. tai voita 
1 dl vettä 

Täyte 
500 g parsaa 
400 g maustamatonta tuorejuustoa 
2 munaa
1 ruukku persiljaa 
1tl suolaa ( vajaa) 
mustapippuria 

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa paloittele joukkoon huoneen lämpöinen rasva ja nypi murumaiseksi. Lisää kylmä vesi ja sekoita nopeasti taikinaksi. Taputtele taikina litteäksi levyksi ja anna sen kiinteytyä viileässä. Leikkaa parsoista kovat kannat pois. Leikkaa nuput noin 6 cm mittaisiksi paloiksi ja loput varresta 1/2cm paloiksi. Kiehauta kattilassa vesi ja suolaa. Laita kulhoon kylmää vettä. Keitä nuppuja 1min. ja nosta ne nopeasti kylmään veteen. Näin niiden vihreä väri säilyy. Valuta nuput tai nosta ne taloapaperin päälle kuivumaan. Keitä sitten pieniä paloja 2-4 min  nosta nekin kylmään veteen ja valuta kuiviksi. 
Kauli taikina kevyesti jauhotetulla pöydällä ja nosta se 26cm piirakkavuokaan tai irtopohjavuokaan. Painele taikina pohjalle ja reunoille kunnolla. Laita pohjan päälle parsan palat. Sekoita kulhossa tuorejuusto, munat, hienonnettu persilja, mustapippuri ja suola. Kaada seos parsojen päälle. Asettele nuput koristeeksi pinnalle. Paista piirakkaa alimmalla tasolla 225 asteessa 20 min. ja sitten 175 asteessa 15-20 min. 





Tämän ohjeen olen ottanut Tarun Taikakakut  blogista 
Mutta kuvat on omiani. 


Mutta tällaista tällä kertaa. 

25 kommenttia:

  1. Hyvä keksintö nuo tikapuut! Minulla on mökillä myös yksi rinne, jossa on tosi hankala seistä. Siinä ei vielä ainakaan ole kukkia, mutta heinää olen yrittänyt niittää ja nyppiä jotain rikkoja pois. Kukkapenkit ovat vasta alkutaipaleella, loisto tulee myöhemmin (jos on tullakseen). Minäkin kovasti odotan, että kukkapenkeissä alkaisi enemmän tapahtua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minulla on tässä suunnassa tonttia paljon rinteitä. Olenkin istuttanut kaikenlaista pensasta ja erilaisia kukkia. Olen istuttanut ne kuokalla. Maa kun on aika kovaa. Kyseiseen rinteeseen olen istuttanut paljon Tuoksukurjenpolvea. Talvi näköjään on verottanut niidenkin kasvua.

      Poista
  2. Kitkemistä on täälläkin. Eilen puhdistui yksi iso istutusalue. Tänään lisää...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä jatkan taas viikonloppuna. Pitää mennä kotia välillä tekemään sitä samaa.

      Poista
  3. Minullakin on esiintynyt keuhkosammalta kasvimaan takana käyttöön otetulla maalla. Täällä on ohje sen hävittämiseen etikalla: http://hernepensas.blogspot.fi/2016/06/etikkaa-kalkkia-ja-hevonkakkia.html
    Kitkemistä riittää aina vaan, mutta sen homman kanssa ei kannata lusmuilla tai työ moninkertaistuu nopeasti. Hauskan näköinen ja varmasti maukas parsapiirakka.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hävitys vinkistä. Pitää käydä lukemassa. Olen kyllä joskus yrittänyt etikkaa, mutta en ole uskaltanut laittaa sitä lähelle kasveja. Oletko saanut sen hävitettyä.

      Poista
  4. Hyvältähän nuo istustusalueet näyttävät. Minä haeskelen perennoitani vuohenputkiviidakosta. Onpa hyvät rinnetikapuut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ne tikapuut löytyivät mökiltä ja ovat aika lahot, mutta toimii vielä.

      Poista
  5. Komeen näkönen piirakka! :D En yhtäkkiä löytänyt vadelmapuska-aiheista postausta, vaikka mukamas selasin blogisi läpi... tällä tasolla tää mun lajintunnistus on! XD Vinkkaatko dorkalle? ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Taisin ilmaista asian väärin. Mitään erikseen olevaa postauksia vadelmasta ei ole, mutta kuva jossa näkyy miten olen laittanut vadelmat v- tyyliin kasvamaan. Se on ensimmäisenä kuvassa maaliskuun 20 päivän postauksessa. Silloin oli vielä lumi maassa ja vadelmat lehdettömiä joten ehkä siitä näkisi paremmin miten varret on taivutettu sivuille, ja laitettu kahden narun väliin. Pitää ottaa uusia kuvia seuraavaan postaukseen.

      Poista
  6. Rikkaruohot kasvavat aina eniten, tuntuu ettei niiden elinvoimaa vie mikään. Siispä kitkentäintoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ehkä niitä pitäisi alkaa syömään. Tulisi eri tarkoitus asialle. Se ei olisi enää sanalla rikka. Ehkä siitä se sanontakin johtuu "rikka rokassa" :-)

      Poista
  7. Kasvun alkaessa sitä kuvittelee, että vihdoin sota rikkaruohoja vastaan on voitettu. Vaan sieltä ne aina ilmestyvät entiseen tapaan. Tosin olen huomannut, että säännöllinen ja jatkuva kitkentä vähentää niitä ajanoloon merkittävästi.
    Tikapuukikka onkin erinomainen. Muuten tuossa rinteessä voisi olla tosi hankalaa. Sitäpaitsi harmaat tikapuut ovat ihan nätit pelkästään katsellakin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitää tehdä uudet tikapuut kun ne hajoavat. Ovat muuten aika huonokuntoiset jo nyt, mutta toimii loistavasti vielä. Ja kuva ei anna oikeutta kuinka korkea ja jyrkkä rinne todellakin on. Meillä on tässä kohtaa puutarhaa paljon rinteitä johon istuttelen kasveja kuokalla. Maa on aika kovaa. Kokeilen erilaisia kasveja, mitkä viihtyy niin jatkakoon kasvuaan.

      Poista
  8. Komea on parsapenkkisi! Olen joskus vakavasti harkinnut samaa. Parsa on melko vaatimaton ja satoa saa kauan jopa pitkälti toistakymmentä vuotta. Parsa sopii kuulemma vaikka kukkapenkkiin kukkien sekaan ja sieltä saa sitten satoa hakea :) Olen lukenut että parsa saattaa antaa odotuttaa itseään kun sen on istuttanut. Kuinka kauan sulla meni että sait kunnolla satoa?
    Ihanan näköinen piirakka! :)

    VastaaPoista
  9. Sinä vuonna kun istutimme parsan ei tullut mitään pinnalle. Ne olivat jo juurakoita. Seuraavana vuonna tuli muutamia, mutta emme uskaltaneet ottaa yhtään. Kolmantena vuonna tuli senverran, että söimme pari kertaa. Neljäntenä vuonna eli viime vuonna tuli senverran, että söimme kolme kertaa ja tein saman piirakan mistä oli nyt ohje ja pellillisen sinun ohjeen mukaan. Tänä vuonna on arvoitus mitä tulee ja minkä verran. Koska juhannukseen asti saa ottaa ja loput pitää jättää kasvamaan. Tiedän paikkoja että satoa on tullut jo 30 vuotta ja aina vaan lisääntyy. Mutta sitä pitää hoitaa ja käyttää niin se lisääntyy vuosi vuodelta. Kiva kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin.

    VastaaPoista
  10. Pitääpä kokeilla tuota parsapiirakkaa. Tosin omat parsanjuurakot taisivat mennä myyrien suuhun. Ekana vuonna muutama nousi, tokana ne vain katosivat. Pitäisi istuttaa uusia.

    VastaaPoista
  11. Onko myyrät parsojen perään. Kiitos kun kävit blogissani toivottavasti tulet toistekin.

    VastaaPoista
  12. Sinulla on kivan näköinen blogi! Ja hienot pihatkin:-). Omat nurkat näyttävät aina niin surkeilta kun vertaa toisten puutarhoihin-D.
    Ja koirat ovat nyt, ainakin toistaiseksi, omassa blogissaan: Ritavuoren Rekut. Eilen sain sen johonkin malliin.

    VastaaPoista
  13. Kiva kun kiinnostuit blogistani toivottavasti tulet toistekin. Sitä katsoo eri silmällä muiden blogeja, olen sen vaan huomannut myös itsestä. Ei minulla ole kaikki läheskään mallillaan. Meillä on aika suuri tontti ja mökin laajennuskin meneillään. Ja tämä on ollut meillä vasta neljä vuotta. Kaksi ensimmäistä vuotta meni siivous ja raivaus puuhissa,ja seuraavat kaksi on rakennettu samassa kun on tehty puutarha hommia. Kiva on nimi koira blogilla. Pitää käydä kurkkaamassa.

    VastaaPoista
  14. Kauniita istutusalueita ja tosi hyvä idea nuo tikkaat! Pitääkin kokeilla tuota piirakkaohjetta joskus, kiitos reseptistä! Aurinkoista viikonloppua!

    VastaaPoista
  15. Kokeile toki piirakkaa jos pitää parsasta niin se on omiaan täydentämään piirakka ohjeita.

    VastaaPoista
  16. Sinulla näyttää olevan rinteessä paljon kuunliljoja, joka ovat paitsi upeita, myös hyviä siitä, että estävät tehokkaasti yksivuotisten siemenrikkakasvien kasvua.
    Jaloangervojen ja havujen yhdistelmä on kaunis ja näyttää varmaan tosi kauniilta, kun angervot kukkivat.
    Meillä ongelmaa tuottaa naapuripeltoja ympäröivät ojanpenkat, joissa kasvaa kortetta, voikukkaa ja vuohenputkea. Keväisin aina kulotan penkat ja muun torjunnan joutuu hoitamaan säännöllisillä trimmeröinneillä.
    Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle.

    VastaaPoista
  17. Samoja lajeja kasvaa meilläkin, kortetta kitken juuri näiden tikapuiden avulla. Kiitos myös sinulle hyvää alkavaa viikkoa.

    VastaaPoista